تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,533 |
تعداد مقالات | 70,504 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,124,611 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,233,214 |
بررسی شاخص های رشد و تغذیه، آسیب شناسی بافت روده و خون شناسی بچه ماهی قزلآلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) تغذیه شده با سطوح مختلف عصارة هیدروالکلی گیاه مرزه (Satureja hortensis) | ||
شیلات | ||
دوره 77، شماره 2، خرداد 1403، صفحه 135-146 اصل مقاله (1.24 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jfisheries.2024.374222.1421 | ||
نویسندگان | ||
محمد میرزایی* 1؛ عبدالمجید حاجی مرادلو2؛ علی جافر نوده3؛ مرضیه ابوالفتحی4 | ||
1کارشناسی ارشد گروه شیلات، دانشکدة شیلات و محیطزیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران | ||
2استاد گروه شیلات، دانشکدة شیلات و محیطزیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران | ||
3دانش آموختة دکتری گروه شیلات، دانشکدة شیلات و محیطزیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران | ||
4دانش آموختة دکتری گروه شیلات، دانشکدة علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران | ||
چکیده | ||
استفاده از عصارههای گیاهی بهعنوان افزودنی تغذیهای در صنعت آبزیپروری، باعث افزایش مقاومت آبزیان در برابر عوامل عفونی میشود و در عین حال بهعنوان جایگزین آنتیبیوتیکهای سنتی، سیستم ایمنی و رشد ماهیان را تحت پوشش قرار میدهد. مطالعه حاضر برای بررسی اثرات رژیم غذایی حاوی عصارة هیدروالکلی گیاه مرزه (Satureja hortensis) بر عملکرد رشد، پارمترهای خونی و آسیبشناسی بافت روده بچهماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) طراحی گردید. بدینمنظور، 240 قطعه بچه ماهی با میانگین وزن 0/02±2/02 گرم بهصورت یک طرح کاملا تصادفی در 4 گروه آزمایشی با سه تکرار بهمدت 6 هفته با جیره هایی شامل یک گروه شاهد و سه تیمار حاوی غلظت های 0/1 (تیمار یک)، 0/5 (تیمار دو) و 1 (تیمار سه) درصد عصارة هیدروالکلی گیاه مرزه تغذیه شدند. نتایج نشان داد که شاخص های عملکرد رشد شامل وزن نهایی و افزایش وزن بدن و ضریب رشد ویژه در تیمار تغذیه شده با جیرة حاوی 1 درصد عصاره بهطور معنی داری در مقایسه با گروه شاهد افزایش یافت. همچنین، تعداد سلولهای سفید و قرمز خون و شاخصهای خونی مانند میزان هماتوکریت در تیمارهای تغذیه شده با عصارة مرزه افزایش یافت (0/05>P). استفاده از عصارة هیدروالکلی گیاه مرزه در جیرة غذایی بچهماهیان قزل آلای رنگینکمان در هیچ یک از گروه ها تأثیرات منفی مانند واکنش های التهابی یا تخریبی بر قسمت انتهایی بافت رودة بچه ماهیان نداشت. در مجموع، نتایج نشان داد که تغذیه با یک درصد عصارة هیدروالکلی مرزه در جیرة غذایی میتواند به بهبود سلامت و رشد بهتر بچهماهی قزلآلای رنگینکمان کمک کند. | ||
کلیدواژهها | ||
گیاه مرزه؛ قزل آلای رنگینکمان؛ عملکرد رشد؛ پارامترهای خون شناسی؛ بافت روده | ||
مراجع | ||
Cahu, C.L., Gisbert, E., Villeneuve, L.A., Morais, S., Hamza, N., Wold, P.A., Zambonino Infante, J.L., 2009. Influence of dietary phospholipids on early ontogenesis of fish. Aquaculture Research 40(9), 989-999. DOI: 10.1111/j.1365-2109.2009.02190.x Camargo, M. M., Martinez, C.B., 2007. Histopathology of gills, kidney and liver of a Neotropical fish caged in an urban stream. Neotropical Ichthyology 5, 327-336. DOI: 10.1590/S1679-62252007000300013 Darvishi, M., Shamsaie Mehrgan, M., Khajehrahimi, A.E., 2022. Effect of licorice (Glycyrrhiza glabra) extract as an immunostimulant on serum and skin mucus immune parameters, transcriptomic responses of immune-related gene, and disease resistance against Yersinia ruckeri in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Frontiers in Veterinary Science 9, 811684. DOI: 10.3389/fvets.2022.811684 Fierascu, I., Dinu-Pirvu, C.E., Fierascu, R.C., Velescu, B.S., Anuta, V., Ortan, A., Jinga, V., 2018. Phytochemical profile and biological activities of Satureja hortensis L.: A review of the last decade. Molecules 23(10), 2458. DOI: 10.3390/molecules23102458 Fynn-Aikins, K., Hung, S. S. O., Liu, W., Li, H., 1992. Growth, lipogenesis and liver composition of juvenile white sturgeon fed different levels of D-glucose. Aquaculture 105(1), 61-72. DOI: h10.1016/0044-8486(92)90162-E Ghafarifarsani, H., Hoseinifar, S.H., Aftabgard, M., Van Doan, H., 2022. The improving role of savory (Satureja hortensis) essential oil for Caspian roach (Rutilus caspicus) fry: Growth, haematological, immunological, and antioxidant parameters and resistance to salinity stress. Aquaculture 548, 737653. DOI:10.1016/j.aquaculture.2021.737653 Ghafarifarsani, H., Rashidian, G., Sheikhlar, A., Naderi Farsani, M., Hoseinifar, S. H., Van Doan, H., 2021. The use of dietary oak acorn extract to improve haematological parameters, mucosal and serum immunity, skin mucus bactericidal activity, and disease resistance in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture Research 52(6), 2518-2527. DOI: 10.1111/are.15101 Hajhashemi, V., Zolfaghari, B., Yousefi, A., 2012. Antinociceptive and anti-inflammatory activities of Satureja hortensis seed essential oil, hydroalcoholic and polyphenolic extracts in animal models. Medical Principles and Practice 21(2), 178-182. DOI: 10.1159/000333555 Harikrishnan, R., Balasundaram, C., Heo, M.-S., 2011. Impact of plant products on innate and adaptive immune system of cultured finfish and shellfish. Aquaculture 317(1), 1-15. DOI:10.1016/j.aquaculture.2011.03.039 Jalil, A.T., Abdelbasset, W.K., Shichiyakh, R.A., Widjaja, G., Altimari, U.S., Aravindhan, S., Thijail, H.A., Mustafa, Y.F., Naserabad, S., 2022. Protective effect of summer savory (Satureja hortensis) essential oil on some growth, biochemical, immune serum, mucosal immune system and antioxidant parameters of common carp (Cyprinus carpio) exposed to pretilachlor herbicide. DOI: 10.21203/rs.3.rs-1198387/v1 Karimi, N., Yari, M., Ghasmpour, H.R., 2012. Identification and comparison of essential oil composition and mineral changes in different phenological stages of Satureja hortensis L. Iranian Journal of Plant Physiology 3(1), 577-582. (In Persian) Kudełka, W., Kosowska, A., 2008. Components of spices and herbs determining their functional properties and their role in human nutrition and prevention of diseases. Cracow Review of Economics and Management 78, 83-111. Mai, K., Yu, H., Ma, H., Duan, Q., Gisbert, E., Infante, J. Z., Cahu, C. L., 2005. A histological study on the development of the digestive system of Pseudosciaena crocea larvae and juveniles. Journal of Fish Biology 67(4), 1094-1106. DOI: 10.1111/j.0022-1112.2005.00812.x Mehrabi, Z., Firouzbakhsh, F., Rahimi-Mianji, G., Paknejad, H., 2020. Immunity and growth improvement of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed dietary nettle (Urtica dioica) against experimental challenge with Saprolegnia parasitica. Fish & Shellfish Immunology 104, 74-82. DOI: 10.1016/j.fsi.2020.05.050 Mirzaee, M., Safari, R., 2023. Stress in ornamental fish and the use of medicinal plants for its control. Ornamental Aquatic 10(3). 47-31. (In Persian) DOI: 20.1001.1.24234575.1402.10.3.4.6 Mohammadalikhani, M., Shamsaei Mehrjan, M., Haghighi, M., Soltani, M., Kamali, A., 2020. Effects of dietary purslane (Portulaca oleracea) extract on growth performance, hematological indices and immune responses of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fry. Iranian Journal of Fisheries Sciences 19(5), 2660-2672. DOI: 10.22092/ijfs.2020.122576 Mousavi, E., Mohammadiazarm, H., Mousavi, S. M., Ghatrami, E. R., 2016. Effects of inulin, savory and onion powders in diet of juveniles carp Cyprinus carpio (Linnaeus 1758) on gut micro flora, immune response and blood biochemical parameters. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 16(4), 831-838. DOI: 10.4194/1303-2712-v16_4_09 Mozafarian, V. 2006. Culture Iran Names of Plants. In: The Contemporary Culture Press, Iran, Tehran. Mumivand, H., Babalar, M., Hadian, J., Tabatabaei, S. M. F., 2010. Influence of nitrogen and calcium carbonate application rates on the minerals content of summer savory (Satureja hortensis L.) leaves. Horticulture Environment and Biotechnology 51(3), 173-177. Naigaga, I., Adeyemo, O. K., Alli, R. A., 2009. Effect of handling and transportation on haematology of african catfish (Clarias gariepinus). Journal of Fisheries Sciences 3(4), 333-341. RamezaniFard, E., Kamarudin, M., Harmin, S., Saad, C.R., Abd Satar, M., Daud, S.K., 2011. Ontogenic development of the mouth and digestive tract in larval Malaysian mahseer, Tor tambroides Bleeker. Journal of Applied Ichthyology 27(3), 920-927. DOI: 10.1111/j.1439-0426.2010.01598.x Rašković, B., Stanković, M., Marković, Z., Poleksić, V., 2011. Histological methods in the assessment of different feed effects on liver and intestine of fish. Journal of Agricultural Sciences (Belgrade) 56(1), 87-100. DOI: 10.2298/JAS1101087R Ravindran, P., Pillai, G., Divakaran, M. 2012. Other herbs and spices: mango ginger to wasabi. In Handbook of herbs and spices: Elsevier. DOI: 10.1533/9780857095688.557 Řehulka, J., 2000. Influence of astaxanthin on growth rate, condition, and some blood indices of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Aquaculture 190(1), 27-47. DOI: 10.1016/S0044-8486(00)00383-5 Reverter, M., Bontemps, N., Lecchini, D., Banaigs, B., Sasal, P., 2014. Use of plant extracts in fish aquaculture as an alternative to chemotherapy: Current status and future perspectives. Aquaculture 433, 50-61. DOI: 10.1016/j.aquaculture.2014.05.048 Roosta, Z., Hoseinifar, S. H., 2016. The effects of crowding stress on some epidermal mucus immune parameters, growth performance and survival rate of tiger barb (Pentius tetrazona). Aquaculture Research 47(5), 1682-1686. Sadeghi, A. A., Mohamadi-Saei, M., Ahmadvand, H., 2014. The efficacy of dietary savory essential oil on reducing the toxicity of Aflatoxin B1 in broiler chicks. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 20(4), 481. Soltani, M., Zarifmanesh, T., Zorriehzahra, S. J., 2013. Effect of Zataria multiflora essential oils on rainbow trout (Oncorhynchus mykis) complement component activity and lysozyme. Iranian Scientific Fisheries Journal 21(4), 13-23. DOI:10.22092/isfj.2017.110083 Tepić, A., Zeković, Z., Kravić, S., Mandić, A., 2009. Pigment content and fatty acid composition of paprika oleoresins obtained by conventional and supercritical carbon dioxide extraction. CyTA–Journal of Food 7(2), 95-102.DOI: 10.1080/19476330902940382 Webster, C. D., Lim, C. 2002. Nutrient requirements and feeding of finfish for aquaculture: CABI publishing. Zeppenfeld, C., Hernández, D., Santinón, J., Heinzmann, B., Da Cunha, M., Schmidt, D., Baldisserotto, B., 2016. Essential oil of A loysia triphylla as feed additive promotes growth of silver catfish (Rhamdia quelen). Aquaculture Nutrition 22(4), 933-940. DOI: 10.1111/anu.12311 Zhou, Q. C., Tan, B. P., Mai, K. S., Liu, Y. J., 2004. Apparent digestibility of selected feed ingredients for juvenile cobia Rachycentron canadum. Aquaculture 241(1), 441-451. DOI: /10.1016/j.aquaculture.2004.08.044 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 165 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 104 |