تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,533 |
تعداد مقالات | 70,504 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,124,535 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,233,158 |
ترکیبات تقریبی، پروفایل اسیدهای چرب و اسیدهای آمینه در بخشهای مختلف ماهی شمسک بزرگ ( Ilisha megaloptera) | ||
شیلات | ||
دوره 77، شماره 2، خرداد 1403، صفحه 123-135 اصل مقاله (1.17 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jfisheries.2024.373371.1420 | ||
نویسندگان | ||
عاطفه بمپوری1؛ سلیم شریفیان* 2؛ سراج بیتا3 | ||
1دانشآموختة کارشناسی ارشد گروه شیلات، دانشکدة علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایران | ||
2استادیار گروه شیلات، دانشکدة علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایران | ||
3دانشیار گروه شیلات، دانشکدة علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایران | ||
چکیده | ||
در مطالعة حاضر میزان ترکیبات تقریبی (پروتئین، چربی، رطوبت و خاکستر)، پروفایل (کمیت و کیفیت) اسیدهای چرب و اسیدهای آمینه در بخشهای مختلف ماهی شمسک بزرگ (Ilisha megaloptera) شامل (اسکلت اصلی، سر، بالة شکمی و امعاء و احشاء، باله دمی و فیله) اندازهگیری گردید. نتایج ترکیبات تقریبی نشان داد که میزان این ترکیبات در بخشهای مختلف بهطور معنیداری با هم تفاوت داشته و در بسیاری از موارد، میزان درشتمغذیها در بخشهای ضایعات بالاتر از فیله بوده است. نتایج بررسی میزان اسیدهای چرب نشان داد که بخشهای مختلف شمسک بزرگ حاوی سطوح بالایی از چربیهای غنی از اسیدهای چرب چند غیر اشباعی بلند زنجیره امگا-3 (LC n-3 PUFAs) و بلند زنجیره تکغیراشباعی (LC MUFAs) میباشد. در میان PUFAها، EPA (ایکوزاپنتانوئیک اسید) و DHA (دوکوزاهگزانوئیک اسید) بالاترین درصدها را در مقایسه با دیگر اسیدهای چرب چند غیر اشباعی داشتند. بالاترین میزان EPA و DHA بهترتیب در بالة شکمی و امعاء و احشاء و برابر با 1/986 گرم در صد گرم (13/61درصد از کل اسیدهای چرب) و 5/124 گرم در صد گرم (35/11 درصد) وجود داشت. نسبت اسیدهای چرب امگا-3 به امگا-6 (n-3/n-6) در بخشهای مختلف بدن متفاوت و بیشترین آن برابر با 17/433و در بالة شکمی و امعاء و احشاء وجود داشت. بالاترین درصد مجموع اسیدهای آمینة ضروری از کل اسیدهای آمینه نیز در بالة شکمی و امعاء و احشاء (43/13درصد) وجود داشت. کمترین درصد اسیدهای آمینة ضروری با میزان 39/66درصد در بالة دمی وجود داشت. میزان تمامی اسیدهای آمینة ضروری در تمامی بخشهای ماهی شمسک بهمیزان قابل توجهی نسبت به میزان توصیه شده توسط FAO/WHO بالاتر بود. نتایج مطالعة حاضر نشان داد که بخشهای مختلف ماهی شمسک بزرگ میتواند منبعی ایدهال از اسیدهای چرب بلند زنجیره چند غیراشباعی و اسیدهای آمینة ضروری باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
شمسک بزرگ؛ ارزش تغذیهای؛ ضایعات فرآوری؛ اسیدهای چرب؛ اسیدهای آمینه | ||
مراجع | ||
Abedi, E., Sahari, M.A., 2014. Long-chain polyunsaturated fatty acid sources and evaluation of their nutritional and functional properties. Food Science & Nutrition 2(5), 443-463. DOI: 10.1002/fsn3.121 Abiona, O.O., Awojide, S.H., Anifowose, A.J., Adegunwa, A.O., Agbaje, W.B., Tayo, A. S., 2021. Quality characteristics of extracted oil from the head and gills of Catfish and Titus fish. Bulletin of the National Research Centre 45(1), 1-6. DOI: 10.1186/s42269-021-00557-3 Ahmmed, M.K., Ahmmed, F., Stewart, I., Carne, A., Tian, H.S., Bekhit, A.E.D.A., 2021. Omega-3 phospholipids in Pacific blue mackerel (Scomber australasicus) processing by-products. Food Chemistry 353, 129451. DOI: 10.1016/j.foodchem.2021.129451 AOAC., 2000. AACC method 86-47 Total folate in cereal products – microbiological assay using trienzyme extraction. In). The Association, St. Paul, Minnesota.: Approved Methods of the American Association of Cereal Chemists, 10th ed. Asadi, H., Dehghani Pashtroudi, R., 2012. Fish Atlas of Persian Gulf and Oman Sea. Iranian Fisheries Research Organization. (In Persian) Bazarnova, J., Korableva, N., Ozerova, O., Moskvicheva, E., 2020. Biochemical composition and quality of herring preserves with addition of bio-protective cultures. Agronomy Research 18(S3), 1629-1639. DOI: 10.15159/ar.20.098 Cengiz, E.I., Unlu, E., Bashan, M., 2010. Fatty acid composition of total lipids in muscle tissues of nine freshwater fish from the River Tigris (Turkey). Turkish Journal of Biology 34, 433-438. DOI: 10.3906/biy-0903-19 FAO., 2022. The State of World Fisheries and Aquaculture 2022. Towards Blue Transformation. Rome, FAO. DOI: 10.4060/cc0461en Güler, G.O., Kiztanir, B., Aktümsek, A., Citil, O.B., Özparlak, H., 2008. Determination of the seasonal changes on total fatty acid composition and ω3/ω6 ratios of carp (Cyprinus carpio L.) muscle lipids in Beysehir Lake (Turkey). Food Chemistry 108, 689-694. DOI: 10.1016/j.foodchem.2007.10.080 Hong, H., Zhou, Y., Wu, H., Luo, Y., Shen, H., 2014. Lipid content and fatty acid profile of muscle, brain and eyes of seven freshwater fish: A comparative study. Journal of the American Oil Chemists’ Society 91(5), 795-804. DOI: 10.1007/s11746-014-2414-5 IFO (Iranian Fisheries Organization)., 2023. Statistical Yearbook of Iran Fisheries Organization 1397-1401, Iran Fisheries Organization, Deputy Planning and Resource Management Department, first edition. Khoddami, A., Ariffin, A.A. Bakar, J., Ghazali, H.H., 2009. Fatty acid profile of the oil extracted from fish waste (head, intestine and liver) (Sardinella lemuru). World Applied Sciences Journal 7(1), 127-131. Kim, S.K., Jung, W.K., 2007. Fish and bone as a calcium source. In: Shahidi, F. (Ed.). Maximising the value of marine by-products. Woodhead Publishing. pp. 328-339. DOI: 10.1533/9781845692087.2.328 Larsson, K., Almgren, A., Undeland, I., 2007. Hemoglobin-mediated lipid oxidation and compositional characteristics of washed fish mince model systems made from cod (Gadus morhua), herring (Clupea harengus), and salmon (Salmo salar) muscle. Journal of Agricultural and Food Chemistry 55(22), 9027-9035. DOI: 10.1021/jf070522z Mahaffey, K.R., Sunderlan, E.M., Chan, H.M., Choi, A.L., Grandjean, P., Mariën, K., Oken, E., Sakamoto, M., Schoeny, R., Weihe, P., Yan, C.H., Yasutake, A., 2011. Nutrition Reviews 69(9), 493-508. DOI: 10.1111/j.1753-4887.2011.00415.x McLean, E., Alfrey, K., Gatlin III, D.M., Gaylord, T.G., Barrows, F.T., 2022. Muscle amino acid profiles of eleven species of aquacultured animals and their potential value in feed formulation. Aquaculture and Fisheries. DOI: 10.1016/j.aaf.2022.04.010 Olgunoglu, I.A., Artar, E., 2016. The fatty acid profiles in the muscle tissues of four benthic fish species from northeastern Mediterranean Sea of Turkey. Research Journal of Biotechnology 11(9), 71-74. Öksüz, A., Mazlum, Y., 2016. Determination of proximate composition and fatty acid profiles of Astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823 in Turkish freshwater resources. Crustaceana 89(10), 1135-1147. DOI: 10.1163/15685403-00003574 Querques, G., Forte, R., Souied, E.H., 2011. Retina and Omega-3. Journal of Nutrition and Metabolism 748361. DOI: 10.1155/2011/748361 Refstie, S., Olli, J.J., Standal, H., 2004. Feed intake, growth, and protein utilisation by post-smolt Atlantic salmon (Salmo salar) in response to graded levels of fish protein hydrolysate in the diet. Aquaculture 239, 331-349. DOI: 10.1016/j.aquaculture.2004.06.015 Saglık, S., Alpaslan, M., Gezgin, T., Çetintürk, K., Tekinay, A., Güven, K.C., 2003. Fatty acid composition of wild and cultivated gilthead Seabream (Sparus aurata) and sea bass (Dicentrarchus labrax). European Journal of Lipid Science and Technology 105, 104-107. DOI: 10.1002/ejlt.200390013 Sahari, M.A, Farahani, F., Soleimanian Y., Mokhlesi, A., 2013. n-3 fatty acid distribution of commercial fish species components. Journal of the American Oil Chemists' Society 90, 1167-1178. DOI: 10.1007/s11746-013-2258-4 Szlinder-Richert, J., Usydus, Z., Wyszynski, M., Adamczyk, M., 2010. Variation in fat content and fatty-acid composition of the Baltic herring Clupea harengus membras. Journal of Fish Biology 77(3), 585-599. DOI: 10.1111/j.1095-8649.2010.02696.x Tocher, D.R., Betancor, M.B., Sprague, M., Olsen, R.E., Napier, J.A., 2019. Omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids, EPA and DHA: Bridging the gap between supply and demand. Nutrients 11(1), 89. DOI: 10.3390/nu11010089 Winwood, R.J., 2013. Recent developments in the commercial production of DHA and EPA rich oils from micro-algae. OCL 20(6), D604. www.nutri-facts.org.27.11.2016. Wu, H., Forghani, B., Abdollahi, M., Undeland, I., 2022. Five cuts from herring (Clupea harengus): Comparison of nutritional and chemical composition between co-product fractions and fillets. Food Chemistry: X 16, 100488. DOI: 10.1016/j.fochx.2022.100488 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 123 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 129 |