تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,533 |
تعداد مقالات | 70,504 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,124,375 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,232,892 |
اثر ترکیب عصارة هیدروالکلی زردچوبه و آویشن شیرازی بر شاخص های رشد، تغذیه، فعالیت آنزیم های گوارشی و آنزیم های آنتی اکسیدانی ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) | ||
شیلات | ||
دوره 77، شماره 2، خرداد 1403، صفحه 107-121 اصل مقاله (1.12 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jfisheries.2024.364142.1402 | ||
نویسندگان | ||
نینا نازدار1؛ احمد ایمانی* 2؛ سید میثم ابطحی3؛ محسن فرزانه4؛ کوروش سروی مغانلو2 | ||
1دانش آموختة دکتری، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران | ||
2دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران | ||
3دانشیار گروه میکروب شناسی، بخش ایمنی شناسی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران | ||
4دانشیار گروه مهندسی کشاورزی، بیماری شناسی گیاهی، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
اثر ترکیب عصاره های هیدروالکلی زردچوبه (Curcuma longa L.) و آویشن شیرازی (Zataria multiflora Boiss) بر عملکرد رشد، شاخص های تغذیه، فعالیت آنزیم های گوارشی بافت زوائد پیلوریک و آنتی اکسیدانی بافت کبد ماهی قزلآلای رنگینکمان بررسی شد. سه جیرة غذایی آزمایشی شامل جیرة پایه (گروه شاهد) و جیره های حاوی 0/5درصد و 1/5 درصد ترکیب عصاره های گیاهی زردچوبه و آویشن شیرازی (با نسبت 1: 2) تهیه گردید. 234 قطعه ماهی بهطور تصادفی در سه گروه آزمایشی با سه تکرار (26 ماهی در تکرار) تقسیم و بهمدت 8 هفته پرورش داده شدند. تغذیة ماهیان با جیرة غذایی حاوی 0/5درصد ترکیب عصاره های گیاهی موجب افزایش کارایی خوراک و شاخص وضعیت (ضریب چاقی) در مقایسه با گروه شاهد شد (0/05>P). ترکیب 1/5 درصد عصاره های گیاهی نرخ رشد روزانه را در مقایسه با گروه شاهد بهطور معنی دار افزایش داد (0/05>P). هر دو سطح عصاره های گیاهی ارزش تولیدی پروتئین را افزایش و ارزش تولیدی چربی را در مقایسه با گروه شاهد کاهش دادند (0/05>P). شاخص کبدی و شاخص احشایی تحت تأثیر هر دو سطح عصاره در مقایسه با گروه شاهد افزایش یافت (0/05>P). افزودن ترکیب عصاره ها به خوراک موجب افزایش معنی دار فعالیت آنزیم های گوارشی آمیلاز و لیپاز گردید (0/05>P). ترکیب عصاره ها بهطور قابل توجهی فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز را در کبد ماهی قزلآلای رنگینکمان افزایش و محتوای مالون دی آلدهید این بافت را نسبت به گروه شاهد کاهش داد (0/05>P). بنابراین، با توجه به تأثیر مثبت عصاره های گیاهی زردچوبه و آویشن شیرازی، استفاده از سطح 0/05 درصد ترکیب عصاره های مذکور در خوراک ماهی قزلآلای رنگینکمان پیشنهاد می گردد. | ||
کلیدواژهها | ||
عصاره های گیاهی؛ عملکرد رشد؛ شاخص های تغذیه؛ فعالیت آنزیم گوارشی؛ فعالیت آنزیم آنتی اکسیدانی | ||
مراجع | ||
Abd El-Naby, A.S., Al-Sagheer, A.A., Negm, S.S., Naiel, M.A., 2020. Dietary combination of chitosan nanoparticle and thymol affects feed utilization, digestive enzymes, antioxidant status, and intestinal morphology of Oreochromis niloticus. Aquaculture 515, 734577. DOI: 10.1016/j.aquaculture.2019.734577. Abdel‐Tawwab, M., Abbass, F.E., 2017. Turmeric powder, Curcuma longa L., in common carp, Cyprinus carpio L., diets: growth performance, innate immunity, and challenge against pathogenic Aeromonas hydrophila infection. Journal of the World Aquaculture Society 48(2), 303-312. DOI: 10.1111/jwas.12349. Ahmadifar, E., Enayat Gholampour, T., Shahriari Moghadam, M., Moghaddamfar, S., Messaoudi, E., 2018. Study of Herbal Feed Supplement (contains Zataria and Satureja powder) on Growth Performance, Survival Rate, Biochemical Blood Characteristics and Body Composition in Common Carp (Cyprinus carpio). Journal of Fisheries (Iranian Journal of Natural Resources) 70(4), 424-434. (In Persian) DOI: 10.22059/JFISHERIES.2018.243895.1000. Akbary, P., Negahdari Jafarbeigi, Y., 2016. Effect of different levels of bioherbal feed supplement (contains Foeniculum vulgare and Zingiber officinale powder) on growth, feed and carcase composition in Mugil cephalus. Veterinary Research & Biological Products 29(3), 10-18. (In Persian) DOI: 10.22034/VJ.2016.106292. Azizi, E., Yeganeh, S., Firouzbakhsh, F., Janikhalili, K., 2016. Effects of dietary Supplemental thyme essence (Thymus vulgaris L.) on growth, hematological and serum biochemical parameters of Rainbow trout Oncorhynchus mykiss (Walbaum, 1792). Journal of Applied Ichthyological Research 4(2), 45-61. (In Persian) Bastrop, R., Spangenberg, R., Jurss, K., 1991. Biochemical adaptation of juvenile carp (Cyprinus carpio L.) to food deprivation. Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Physiology 98(1): 143-149. DOI: 10.1016/0300-9629(91)90592-Z Bernfeld, P., 1955. Amylase. In: Colowick, S.P., Kaplan, N.O. (Eds.), Methods in Enzymology. Academic Press, New York 149-158. DOI: 10.1016/0076-6879(55)01021-5 Bilen, S., Bulut, M., Bilen, A.M., 2011. Immunostimulant effects of Cotinus coggyria on rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Fish & Shellfish Immunology 30(2), 451-455. DOI: 10.1016/j.fsi.2010.12.013 Bradford, M.M., 1976. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the protein-dye binding. Analytical Biochemistry 72, 248-254. DOI: 10.1006/abio.1976.9999 Can, E., Kurtoglu, I. Z., Benzer, F., Erişir, M., Kocabaş, M., Kizak, V., Kayim, M., Çelik, H.T., 2012. The effects of different dosage of kefir with different durations on growth performances and antioxidant system in the blood and liver tissues of Çoruh trout (Salmo coruhensis). Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 12(2), 277-283. DOI: 10.4194/1303-2712-v12_2_12 Dorojan, O.G.V., Cristea, V., Creţu, M., Dediu, L., Docan, A. I., Coada, M.T., 2015. The effect of thyme (Thymus vulgaris) and vitamin E on the Acipenser stellatus juvenile welfare, reared in a recirculating aquaculture. Aquaculture, Aquarium, Conservation & Legislation Bioflux 8(2), 150-158. Elabd, H., Wang, H.P., Shaheen, A., Yao, H., Abbass, A., 2016. Astragalus membranaceus (AM) enhances growth performance and antioxidant stress profiles in bluegill sunfish (Lepomis macrochirus). Fish Physiology and Biochemistry 42, 955-966. DOI: 10.1007/s10695-015-0188-9 Francis, G., Makkar, H.P.S., Becker, K., 2001. Effects of Quillaja saponins on growth, metabolism, egg production and muscle cholesterol in individually reared Nile tilapia (Oreochromis niloticus). Comparative Biochemistry and Physiology Part C: Toxicology & Pharmacology 129(2), 105-114. DOI: 10.1016/s1532-0456(01)00189-2 Gaetani, G.F., Ferraris, A.M., Rolfo, M., Mangerini, R., Arena, S., Kirkman, H.N., 1996. Predominant role of catalase in the disposal of hydrogen peroxide within human erythrocytes. Blood Journal 87(4), 1595-1599. Garcia-Carreno, F.L., Haard, N.F., 1993. Characterization of proteinase classes in Langostilla (pleuroncodesplanipes) and crayfish (Pacifastacus astacus) extracts. Journal of Food Biochemistry 17(2), 97-113. Gupta, D. K., Palma, J. M., Corpas, F. J., 2018. Antioxidants and antioxidant enzymes in higher plants. Berlin: Springer International Publishing. Hafsan, H., Saleh, M.M., Zabibah, R.S., Obaid, R.F., Jabbar, H.S., Mustafa, Y.F., Sultan, M.O., Gabr, G.A., Ramirez-Coronel, A.A., Khodadadi, M., Dadras, M., 2022. Dietary thymol improved growth, body composition, digestive enzyme activities, hematology, immunity, antioxidant defense, and resistance to Streptococcus iniae in the rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture Nutrition 2022. DOI: 10.1155/2022/3288139 Iijima, N., Tanaka, S., Ota, Y., 1998. Purification and characterization of bile salt-activated lipase from the hepatopancreas of red sea bream, Pagrus major. Fish physiology and Biochemistry 18, 59-69. DOI: 10.1023/A:1007725513389 Jiang, J., Wu, X. Y., Zhou, X. Q., Feng, L., Liu, Y., Jiang, W. D., Wu, P., Zhao, Y., 2016. Effects of dietary curcumin supplementation on growth performance, intestinal digestive enzyme activities and antioxidant capacity of crucian carp Carassius auratus. Aquaculture 463, 174-180. DOI: 10.1016/j.aquaculture.2016.05.040 John, S., Kale, M., Rathore, N., Bhatnagar, D., 2001. Protective effect of vitamin E in dimethoate and malathion induced oxidative stress in rat erythrocytes. The Journal of nutritional biochemistry 12(9), 500-504. DOI: 10.1016/s0955-2863(01)00160-7 Kermani, P., Babaei, S., Abedian-Kenari, A., Hedayati, M., 2020. Growth performance, plasma parameters and liver antioxidant enzymes activities of Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) juvenile fed on Spirulina platensis extract. Iranian Journal of Fisheries Sciences 19(3), 1463-1478. DOI: 10.22092/ijfs.2019.120209 Khalil, S.R., Abd Elhakim, Y., Abd El-fattah, A.H., Farag, M.R., Abd El-Hameed, N.E., EL-Murr, A.E., 2020. Dual immunological and oxidative responses in Oreochromis niloticus fish exposed to lambda cyhalothrin and concurrently fed with Thyme powder (Thymus vulgaris L.): Stress and immune encoding gene expression. Fish & Shellfish Immunology 100, 208-218. DOI: 10.1016/j.fsi.2020.03.009 Lemieux, H., Blier, P., Dutil, J.D., 1999. Do digestive enzymes set a physiological limit on growth rate and food conversion efficiency in the Atlantic cod (Gadus morhua)? Fish Physiology and Biochemistry 20, 293-303. DOI: 10.1023/A:1007791019523 Lovell, R.T., 2002. Diet and fish husbandry. In: Fish Nutrition. J.E. Halver and R.W. Hardy (eds.), 3rd edition. London: Academic Press 703-754. Mahmoud, H.K., Al-Sagheer, A.A., Reda, F.M., Mahgoub, S.A., Ayyat, M.S., 2017. Dietary curcumin supplement influence on growth, immunity, antioxidant status, and resistance to Aeromonas hydrophila in Oreochromis niloticus. Aquaculture 475, 16-23. DOI: 10.1016/j.aquaculture.2017.03.043 Mohiseni, M., Sadeghian, M., Nematdust Haghi, B., Bagheri, D., 2019. Effects of dietary Shirazi thyme (Zataria multiflora Boiss) and vitamin E on growth and biochemical parameters in common carp (Cyprinus carpio). Iranian Journal of Fisheries Sciences 18(3), 517-530. DOI: 10.22092/ijfs.2019.118350 Moosavi, L., Mazloom, Z., Mokhtari, M., Mohammadi Sartang, M., Mahmoodi, M., 2020. Comparison of the Effects of Combination of Turmeric, Ginger and Cinnamon Hydroalcoholic Extracts with Metformin on Body Weight, Glycemic Control, Inflammation, Oxidative Stress and Pancreatic Histopatalogical Changes in Diabetic Rat. International Journal of Nutrition Sciences 5(2), 57-64. DOI: 10.30476/IJNS.2020.86516.1069 Nwachukwu, N., OHIRI, R., 2012. Effect of chronic intake of Zingiber officinale (ginger) enriched diet on the gastrointestinal sections of albino rats. African Journal of Food Science 6(12), 330-334. DOI: 10.5897/AJFS11.105 Petterson, D.S., Choct, M., Rayner, C.J., Harris, D.J., Blakeney, A.B., 1999. Methods for the analysis of premium livestock grains. Australian Journal of Agricultural Research 50(5), 775-788. Poolsawat, L., Yu, Y., Li, X., Zhen, X., Yao, W., Wang, P., Leng, X., 2022. Efficacy of phytogenic extracts on growth performance and health of tilapia (Oreochromis niloticus× O. aureus). Aquaculture and Fisheries 7(4), 411-419. DOI: 10.1016/j.aaf.2020.08.009 Raissy, M., Ghafarifarsani, H., Hoseinifar, S. H., El-Haroun, E. R., Naserabad, S. S., Van Doan, H., 2022. The effect of dietary combined herbs extracts (oak acorn, coriander, and common mallow) on growth, digestive enzymes, antioxidant and immune response, and resistance against Aeromonas hydrophila infection in common carp, Cyprinus carpio. Aquaculture 546, 737287. DOI: 10.1016/j.aquaculture.2021.737287 Rashidian, G., Bahrami Gorji, S., Farsani, M. N., Prokić, M. D., Faggio, C., 2020. The oak (Quercus brantii) acorn as a growth promotor for rainbow trout (Oncorhynchus mykiss): growth performance, body composition, liver enzymes activity and blood biochemical parameters. Natural Product Research 34(17), 2413-2423. DOI: 10.1080/14786419.2018.1538994 Sengul, T., Yurtseven, S., Cetin, M., Kocyigit, A., Sogut, B., 2008. Effect of thyme (T. vulgaris) extracts on fattening performance, some blood parameters, oxidative stress and DNA damage in Japanese quails. Journal of Animal and Feed Sciences 17(4), 608-620. DOI: 10.22358/jafs/66689/2008 Sonmez, A.Y., Bilen, S., Alak, G., Hisar, O., Yanık, T., Biswas, G., 2015. Growth performance and antioxidant enzyme activities in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) juveniles fed diets supplemented with sage, mint and thyme oils. Fish physiology and biochemistry 41, 165-175. DOI: 10.1007/s10695-014-0014-9 Wakte, P.S., Sachin, B.S., Patil, A.A., Mohato, D.M., Band, T.H., Shinde, D.B., 2011. Optimization of microwave, ultra-sonic and supercritical carbon dioxide assisted extraction techniques for curcumin from Curcuma longa. Separation and purification technology 79(1), 50-55. DOI: 10.1016/j.seppur.2011.03.010 Yang, J., Hong, J., Fu, Z., Ma, Z., 2022. Effects of dietary curcumin on growth and digestive physiology of Seriola dumerili. Frontiers in Marine Science 9, 862379. DOI: 10.3389/fmars.2022.862379 Yilmaz, E., Murat, E.R., 2019. Effects of figs and rosemary extracts on rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) on growth performance and blood parameters. Acta Aquatica Turcica 15(1), 19-25. DOI: 10.22392/egirdir.429630 Yu, H., Zhang, C., Zhang, X., Wang, C., Li, P., Liu, G., Yan, X., Xiong, X., Zhang, L., Hou, J., Liu, S., Ji, H., 2020. Dietary nano‐selenium enhances antioxidant capacity and hypoxia tolerance of grass carp Ctenopharyngodon idella fed with high‐fat diet. Aquaculture Nutrition 26(2), 545-557. DOI: 10.1111/anu.13016 Zaki, M.A., Labib, E.M., Nour, A.M., Tonsy, H.D., Mahmoud, S.H., 2012. Effect some medicinal plants diets on mono sex Nile tilapia (Oreochromis niloticus), growth performance, feed utilization and physiological parameters. APCBEE Procedia 4, 220-227. DOI: 10.1016/j.apcbee.2012.11.037 Zhang, B., Li, C., Wang, X., Zhou, H., Mai, K., He, G., 2019. The effects of dietary Eucommia ulmoides Oliver on growth, feed utilization, antioxidant activity and immune responses of turbot (Scophthalmus maximus L.). Aquaculture Nutrition 25(2), 367-376. DOI: 10.1111/anu.12862 Zhang, C.X., Huang, F., Li, J., Wang, L., Song, K., Mai, K.S., 2016. Interactive effects of dietary magnesium and vitamin E on growth performance, body composition, blood parameters and antioxidant status in Japanese seabass (Lateolabrax japonicus) fed oxidized oil. Aquaculture Nutrition 22(3), 708-722. DOI: 10.1111/anu.12393 Zhou, X., Wang, Y., Yu, J., Li, J., Wu, Q., Bao, S., Jiang, L., Liu, B., 2022. Effects of dietary fermented Chinese herbal medicines on growth performance, digestive enzyme activity, liver antioxidant capacity, and intestinal inflammatory gene expression of juvenile largemouth bass (Micropterus salmoides). Aquaculture Reports 25, 101269. DOI: 10.1016/j.aqrep.2022.101269 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 174 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 173 |