تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,099,482 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,206,951 |
ارزیابی ارزش غذایی گونههای Zygophyllum eurypterum، Salsola orientalis و Sanguisorba minor در مراتع دَریلا، خَشو و دشت گازال، شهرستان گچساران | ||
نشریه علمی - پژوهشی مرتع و آبخیزداری | ||
دوره 77، شماره 1، اردیبهشت 1403، صفحه 51-63 اصل مقاله (641.18 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jrwm.2023.362441.1715 | ||
نویسندگان | ||
وحید کریمیان* ؛ محسن فرزین | ||
گروه جنگل، مرتع و آبخیزداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران. | ||
چکیده | ||
در این پژوهش، ارزش غذایی گونههای مرتعی قیچ (Zygophyllum eurypterum)، علفشور (Salsola orientalis) و توت روباهی (Sanguisorba minor) طی مراحل مختلف رشد در مراتع قشلاقی گچساران، مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، به صورت تصادفی و با 4 تکرار از گیاهان در مراحل مختلف رشد نمونهبرداری انجام شد و درصد پروتئین خام (CP)، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF)، هضم پذیری ماده خشک (DMD) و انرژی متابولیسمی (ME) آنها اندازه گیری و برآرود شد. نتایج نشان داد شاخصههای ارزش غذایی در گونههای مورد مطالعه دارای اختلاف معنیدار است (05/0>p). بیشترین درصد پروتئین خام، درصد هضم پذیری ماده خشک، انرژی متابولیسمی (مگاژول بر کیلوگرم) به ترتیب 91/16، 88/60 و 35/8 مربوط به گیاه توتروباهی و کمترین میزان شاخصهای مذکور بترتیب 39/7، 05/49 و 33/6 در گیاه علفشور مشاهده گردید. همچنین بیشترین میزان الیاف نامحلول در شوینده اسیدی در گیاه علفشور (%66/45) و کمترین در توتروباهی (% 16/36) به دست آمد. ارزش غذایی گیاهان در مراحل مختلف رویشی، اختلاف معنیداری باهم دارند (05/0>p). در مرحله رشد رویشی بیشترین درصد پروتئین خام (87/20) متعلق به گونه قیچ، بیشترین درصد هضمپذیری (92/65) و مقدار انرژی متابولیسمی (Mj/kg2/9) مربوط به گونه توتروباهی و کمترین مقدار درصد پروتئین خام (65/8)، درصد هضمپذیری ماده خشک (34/57) و انرژی متابولیسمی (Mj/kg74/7) مربوط به گونه علفشور است. بیشترین (%25/36) و کمترین درصد الیاف نامحلول (%50/31) در این مرحله متعلق به گونه-های علفشور و توتروباهی است. در مرحله گلدهی بیشترین میزان درصد پروتئین خام (50/17)، درصد هضمپذیری ماده خشک (50/62) و انرژی متابولیسمی (Mj/kg62/8) متعلق به گونه توتروباهی است. | ||
کلیدواژهها | ||
اکوسیستمهای مرتعی؛ پروژههای بیولوژیک؛ ظرفیت چرا؛ ارزش غذایی | ||
مراجع | ||
Abarsaji, Gh., Shahi, Gh. & Pasandi, M. (2008). Determination of forage quality of Hedysarum coronarium at phonological different stages. Journal of Pajouhesh and Sazandegi, 78(1): 51-55. (In Persian). Abtahi, M. & Zandi Esfahan, E. (2017). Effects of phenological stage on forage quality of halophyte species Salsola Arbuscula Pall. In The Central Desert of Iran. Applied Ecology and Environmental Research, 15(3): 901-909. Alipour H., Nateghi, S. Pakdin, M. Dastranj, A. & Hasheminasab, S. N. (2016). Forage quality changes of six forbs and grasses at different phenological stages. Iranian Journal of Range and Desert Research, 23(2): 322- 329. (In Persian). Amiri Andi, M. Mortezaee, R. & Alaw Qotbi, A. A. (2018). Nutritive Value and Digestibility of Rumex obtusifolius in Three Phenological Stages by Chemical, Nylon Bag and Gas Production Methods. Journal of Rangeland Science, 8(2): 156-165. (In Persian). Amiri, F. & shariff, A. M. (2012). Comparison of nutritive values of grasses and legume species using forage quality index. Songklanakarin. Journal of Science & Technology, 34(5): 577-586. (In Persian). Amoie, S. Tatian, M. & Heydari, Gh. (2022). Comparison of the chemical composition of the leaves of eight trees and shrubs for livestock feeding (Case Study: Livestock Places around Javaherdeh Ramsar Village). Journal of Range and Watershed Management, 75 (3), 292-377. (In Persian). Arrekhi, A. Niknahad Gharmakher, H. Bachinger, J. Bloch, R. & Hufnagel, J. (2021). Forage Quality of Salsola turcomanica (Litv) in Semi-arid Region of Gomishan, Golestan Province, Iran. Journal of Rangeland Science, 11(1), 76-88. Arzani, H. (2011). Forage Quality and Daily Requirement of Grazing Animal. University of Tehran Press 2993 2nd Edition, 278 p . (In Persian) Arzani, H., Ghasemi Aryan, Y., Motamedi, J., Filekhesh, E. & Moaameri, M. (2013). Investigation of forage quality index of some range species and comparison with their critical levels for daily requirement of grazing animal in estepi rangelands of Sabzevar. Arid Biome Scientific and Research Journal, 3(1), 13-21. (In Persian). Arzani, H., Motamedi (Torkan), J., Yari, R., Ghasemi Aryan, Y. & Khatir Nameni, J. (2013). Forage quality of important range species in Pashaylogh-e-Maravetapeh rangeland ecosystem in Golestan province. Journal of plant ecosystem conservation, 1 (1), 87-103. (In Persian). Arzani, H., Motamedi (Torkan), J. & Hosseini, S.R. (2014). Forage quality of important range species in summer rangelands of Saraliabad. Iranian Journal of Range and Desert Research, 21(4): 651-662. (In Persian). Arzani, H., Tarnian, F., Motamedi, J. & Khodagholoi, M. (2014). Investigation on forage quality of range species in steppe rangelands of Maime, Isfahan. Iranian Journal of Range and Desert Research, 21 (2): 198-207. (In Persian). Arzani, H., Motamedi, J., MoghimiNejad, F. & SiahMansour, R. (2016). Forage quality of five range species at different growth stages in the Zagheh rangelands, Loraestan. Iranian Journal of Range and Desert Research, 22: 4, 607-614. (In Persian). Association of Official Analytical Chemists (AOAC) (2000). Official Methods of Analysis, 7th Ed., Animal Feed, chapter 4, p.54: Arlington: AOAC International. Baghestani Meybodi, N., Arzani, H., Zare, M. & Abdollahi, J. (2005). Forage quality of some range plant species in Poshtkooh-Area of Yazd province. Iranian Journal of Range and Desert Research, 11 (2), 137-162. (In Persian). Dehghani Bidgoli, R. (2018). Forage Quality of Calligonum comosum in Three Phenological Growth Stages (Case study; Kashan Rangland, Iran). Journal of Rangeland Science, 8(3): 309-314. (In Persian). Heshmati, G.H.A. & karimian, V. (2016). Comparing Ecological Functions of Northern and Southern landscapes of Darehkonari Khashab rangeland. Gachsaran County. Journal of Range and Watershed Management, 69(3), 575-585. (In Persian). Jafari, M., Javadi, M.R., Hamadanian, F. & Ghorbani, M. (2008). Saltland Pastures: (Translated), University of Tehran press, First edition, 269p. (In Persian). Jankju, M. & Noedoost, F. (2013). Autecology of Zygophyllum atriplicoides in the rangelands of Northern Khorasan province. Journal of Natural Environment, Iranian Journal of Natural Resources, 65 (4), 483-494. (In Persian). Kaplan, M., Kamalak, A., Amer Kasra, A. & Guven, I. (2014). Effect of Maturity Stages on Potential Nutritive Value, Methane Production and Condensed Tannin Content of Sanguisorba minor Hay. Kafkas Univ Vet Fak Derg. 20, 3. 445-449. Karami, R., Akbarlo, M. Sadat Azimi, M. & Yeganeh, H. (2022). Nutrient Value been trefoil shrub (Anagyris foetida L.) in different stages of growing, rangelands of Kesekaran, Gilan Gharb, Kermanshah. Journal of Rangeland, 16(1): 52-65. (In Persian). Khorasaninejad, Z., Ajorlo, M., Pahlavanravi, A. & Yousofalahi, M. (2018). Comparing forage quality of three grass species at different phenological stages in summer rangelands of Aslomeh Kalat Chenar Dargaz City. Rangeland, 12(1): 24-34. (In Persian). Leen, J. & Martin N.P. (2004). Forage quality tests and interpretation. Agriculture, Food and Environment Sciences. McDonald, P., Edwards, R.A. Greenhalgh, J.F.D. & Morgan, C.A. (1995). Animal nutrition, Longman Scientific & Technical Copublished in the United States with John Wiley & Sons, INC, New York, 607. Oddy, V.U., Robards, G.E. & Low, S.G. (1983). Predicion of In–vivo dry matter digestibility from the fibre and nitrogen content of a feed, In Feed Information and Animal production. Eds G.E. Robards and R.G. Packham. Commone wealth Agricultural Bureux, Australia, 295-298. Panahi, F., Assareh, M.H., Jafari, M., MohseniSaravi, M., Givar, A., Arzani, H. & Tavili, A. (2013). Salsola arbuscula Responses to Salt Stress. International Journal of Innovative Technology and Exploring Engineering, 5(3): 11-18. Ranjbarfordoei, A., Van Damme, P., Samson, R. & Zamani, G. (2020). Phenological analysis of forage quality in Astragalus effusus (Bunge) ndian. Journal of Crop Science, 4(1):137-140. Ritchie J.C., Reeves, J.B., Krizek, D.T., Foy, C.D. & Gitz, D.C. (2006). Fiber composition of eastern gamagrass forage grown on a degraded, acid soil. Field Crops Research, 97: 176–181. Saberi, M., Karimian, V. & Khatibi, R. (2021). Study of Forage Quality and Germination of Capparis apinosa L. in range of Niatak Hirmand, Sistan. Journal of Rangeland, 15(1): 123- 133. (In Persian). Shahri M., Ariapour, A. & Mehrabi, H.R. (2020). Forage quality of tree species rangeland (Astragalus gossypinus, Trifolium repens and Poa bulbosa) in different phenological stages in Sarab-Sefid Borujerd rangeland, Lorestan province. Iranian Journal of Range and Desert Research, 26(4): 986-1002. (In Persian). Stoddart, L.A., Smith, A.D. & Box, T.W. (1975). Range management (third ed.), McGraw-Hill Book Company, USA, 532p. Temel, S. & Keskin, B. (2019). Annual evaluation of nutritional values of Salsola ruthenica evaluated as a potential feed source in arid pasture areas. Fresenius Environmental Bulletin, 28: 7137-7144. Vallentine, J.F. (2001). Grazing Management, 3thdei, Academic Press, New York, 657p. Waldron, B.L., Sagers, J.K., Peel, M.D., Rigby, C.W. & Bugbee, B. (2020). Salinity reduces the forage quality of forage kochia: a halophytic Chenopodiaceae shrub. Rangeland Ecology and Management, 73: 384-393. Zarekia, S., Zare, N., Bakhtiari, M. & Jafari, A.A. (2022). Determination and comparison of forage quality of cultivated ecotypes of two species of high-yielding herbaceous Astragalus (Astragalus brevidens and Astragalus vegetus). Rangeland, 15:4, 736-745. (In Persian). | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 125 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 169 |