تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,099,581 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,206,997 |
اثر پیشخنک کردن با روش دمش هوای سرد بر ماندگاری شوید | ||
مهندسی بیوسیستم ایران | ||
دوره 54، شماره 2، تیر 1402، صفحه 81-95 اصل مقاله (1007.63 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijbse.2024.369139.665532 | ||
نویسندگان | ||
مریم رواقی* 1؛ آذرخش عزیزی2؛ لیلا بهبهانی3 | ||
1استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش | ||
2مربی پژوهش، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش | ||
3کارشناس محقق، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش | ||
چکیده | ||
مدیریت صحیح پس از برداشت یکی از مهمترین مراحل در کاهش تلفات و ضایعات کشاورزی است. این پژوهش به منظور بررسی اثر یک پیشخنککن ساده با امکانات موجود و در دسترس به خصوص برای کشاورزان مناطق گرم اجرا شد و کارایی آن در کنار سردخانهگذاری و بستهبندی برای محصول شوید ارزیابی گردید. بدین منظور یک چارچوب فلزی با ابعاد 1×1×2 متر با فوم پلیاتیلن پوشانده شد و یک کولر گازی مجهز به کنترلکننده به یک انتهای محفظه متصل گردید. شوید بدون بستهبندی یا پس از بستهبندی در کارتن دارای آستر پلاستیکی در سه شرایط متفاوت بدون پیشخنک کردن و نگهداری در محیط، با پیشخنک کردن و نگهداری در محیط و با پیشخنک کردن و نگهداری در سردخانه قرار گرفت. نتایج نشان داد طی 4 روز اول نگهداری، شویدی که بدون بستهبندی در دمای محیط نگهداری شود تلفات بیشتری (60-50 درصد) داشت اما پس از آن بستهبندی به دلیل تجمع رطوبت باعث افزایش ناگهانی تلفات (100 درصد) شد. چنانچه مرحله پیشخنککردن بدون اعمال سردخانهگذاری رها شود، مقدار تلفات افزایش خواهد یافت. بدینتریب شوید پیشخنک شده که در یک زنجیره درست و پس از بستهبندی در سردخانه قرار گرفت دارای کمترین مقدار تلفات کل (03/1±95/8 درصد)، افت آب فیزیولوژیک (78/1±16/5 درصد)، pH (16/0±16/6)، a* (45/1±29/20-) و بیشترین مقدار رطوبت (76/3±60/87 درصد)، سفتی (50±764)، اسید آسکوربیک (05/0±74/2 میلیگرم به ازای گرم وزن خشک شوید)، پذیرش کلی (65/0±10/4)، L* (39/6±44/43) و b* (31/4±09/20) بود. | ||
کلیدواژهها | ||
بستهبندی؛ تلفات؛ زنجیره سرد؛ سبزی؛ ضایعات | ||
مراجع | ||
Alvares, V., Álvares, V. S., Finger, F. L., De, R. C., Santos, A., Da, J. R., Negreiros, S., Casali, V. W. D., & Rastilantie, M. (2005). Effect of pre-cooling on the postharvest of parsley leaves. Journal of Food, Agriculture & Environment, 5(2), 31–34. https://www.researchgate.net/publication/266504858 Álvarez-Bermejo, J. A., Giagnocavo, C., Li, M., Morales, E. C., Santos, D. P. M., & Yang, X. T. (2017). Image processing methods to evaluate tomato and zucchini damage in post-harvest stages. International Journal of Agricultural and Biological Engineering, 10(5), 126–133. https://doi.org/10.25165/j.ijabe.20171005.3087 AOAC. (2006). Ascorbic Acid in Vitamin Preparations and Juices 2,6 Dichloroindophenol Titrimetric Method. Official Method of Analysis 0f AOAC International, 1–2. Bahreini, M., Habibi Najafi, M. B., Bassami, M. R., & Abbaszadegan, M. (2013). Incidence Levels of Enteric Pathogens and Microbial Quality of Raw Vegetables in Mashhad, Iran. Iranain Food Science and Technology Research Journal, 9(1), 31–39. https://doi.org/https://doi.org/10.22067/ifstrj.v9i1.22970 Catunesco, G. M., Tofana‚, M., Muresan, C., David, A., & Stanila, S. (2012). Sensory Evaluation of Minimally Processed Parsley (Petroselinum crispum), Dill (Anethum graveolens) and Lovage (Levisticum officinale) Stored at Refrigeration Temperatures. Bulletin of University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj-Napoca. Agriculture, 69(2), 205–212. https://doi.org/10.15835/buasvmcn-agr:8762 Chen, Y. M., Song, H. Y., Chen, Z. S., Zhao, R., Su, Q., Jin, P. Y., Sun, Y. S., & Wang, H. (2020). Sensitivity analysis of heat and mass transfer characteristics during forced-air cooling process of peaches on different air-inflow velocities. Food Science and Nutrition, 8(12), 6592–6602. https://doi.org/10.1002/fsn3.1951 Dehghannya, J., Ngadi, M., & Vigneault, C. (2011). Mathematical modeling of airflow and heat transfer during forced convection cooling of produce considering various package vent areas. Food Control, 22(8), 1393–1399. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2011.02.019 Emamifar, A. (2017). The Effect of Precooling on Microbial Stability and Some Physicochemical Properties of Two Strawberry Cultivars During Storage. Food Technology and Nutrition, 14(3), 96–114. Fatemi-Amin, S. R., & Mortezaei, A. (2013). Strategic plan of the supply chain of food products. Ferrante, A., Maggini, R., Serra, G., Sant’anna, S. S., Ferrante, A., Incrocci, L., Maggini, R., Serra, G., & Tognoni, F. (2004). Colour changes of fresh-cut leafy vegetables during storage. In Agriculture & Environment (Vol. 2, Issue 4). https://www.researchgate.net/publication/233852247 Gajewski, M., Katarzyna, K., & Bajer, M. (2009). The Influence of Postharvest Storage on Quality Characteristics of Fruit of Eggplant Cultivars. Not. Bot. Hort. Agrobot. Cluj, 37(2), 200–205. Góral, D., Kluza, F., & Kozłowicz, K. (2014). Assessment of Heat Transfer and Mass Change During Fruits and Vegetables Impingement Pre-Cooling. International Journal of Food Engineering, 10(1), 183–189. Gross, K. C., Wang, Y., & Saltveit, M. (2016). The Commercial Storage of Fruits, Vegetables, and Florist and Nursery Stocks. In Agricultural Research Service Agriculture Handbook Number. Agricultural Research Center, USDA. www.ars.usda.gov/is/np/ Jarman, A., Thompson, J., McGuire, E., Reid, M., Rubsam, S., Becker, K., & Mitcham, E. (2023). Postharvest technologies for small-scale farmers in low- and middle-income countries: A call to action. Postharvest Biology and Technology, 206, 1–14. Elsevier B.V. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2023.112491 Karami, A., Faryabi, M., & Ahmadvand, M. (2019). Analysis of the consequences of the establishment of processing and complementary industries in the agricultural sector, case study: the central part of Jiroft city. Journal of Space Economy & Rural Developement, 8(2), 223–238. Llorca, E., Puig, A., Hernando, I., Salvador, A., Fiszman, S. M., & Lluch, M. A. (2001). Effect of fermentation time on texture and microstructure of pickled carrots. Journal of the Science of Food and Agriculture, 81(15), 1553–1560. https://doi.org/10.1002/jsfa.975 Makule, E., Dimoso, N., & Tassou, S. A. (2022). Precooling and Cold Storage Methods for Fruits and Vegetables in Sub-Saharan Africa—A Review. Horticulturae, 8(9), 1–15. https://doi.org/10.3390/horticulturae8090776 Nabati, J., Izadi, F., Abbasi, R., & Hassani, F. (2018). Effect of different storage methods on quantity and quality of potato. Iranian Food Science and Technology Research Journal, 14(1), 195–206. https://doi.org/10.22067/ifstrj.v1396i0.57671 Nshizirungu, R., & Kitinoja, L. (2019). Tomato Postharvest Management in Rwanda. Rizzo, V., & Muratore, G. (2009). Effects of packaging on shelf life of fresh celery. Journal of Food Engineering, 90(1), 124–128. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2008.06.011 Sari, M., Simbolon, J. B., & Tarigan, S. (2018). Shelf life prediction of eggplant by application of hydrocooling technics and various temperatures of storage. International Journal of Food Science and Nutrition, 3(2), 67–71. Tano, K., Oulé, M. K., Doyon, G., Lencki, R. W., & Arul, J. (2007). Comparative evaluation of the effect of storage temperature fluctuation on modified atmosphere packages of selected fruit and vegetables. Postharvest Biology and Technology, 46(3), 212–221. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2007.05.008 Wang, X. Y., Tan, J. C., & Wang, J. (2014). Effect of precooling temperature on physiological quality of cold stored Agaricus bisporus. International Journal of Agricultural and Biological Engineering, 7(2), 108–114. https://doi.org/10.3965/j.ijabe.20140702.013 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 95 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 182 |