تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,097,776 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,205,434 |
تجزیه ژنتیکی اجزای شیمیایی مرتبط با انباشت اکسالات در اسفناج از طریق تلاقی دایآلل | ||
علوم باغبانی ایران | ||
دوره 54، شماره 2، تیر 1402، صفحه 321-339 اصل مقاله (1.68 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2023.355310.2090 | ||
نویسندگان | ||
سید فاضل میراحمدی1؛ محمد رضا حسندخت* 2؛ محمدرضا فتاحی مقدم3؛ محمدرضا نقوی4؛ کرامت اله رضایی5 | ||
1گروه علوم و مهندسی باغبانی و فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران؛ گروه کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه ولایت، ایرانشهر، ایران. | ||
2گروه علوم و مهندسی باغبانی و فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
3گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران. | ||
4گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
5گروه علوم و مهندسی صنایع غذائی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
چکیده | ||
اسفناج سبزی برگی فصل خنک و یکی از مهمترین سبزیهای مورد مصرف در دنیاست. علی رغم ارزش غذایی بالایی که این گیاه دارد انباشت ترکیب غیرمغذی اکسالات به عنوان یکی از چالشهای اساسی در تولید این گیاه به حساب می آید. حرکت به سوی تولید ارقامی از این گیاه که انباشت اکسالات کمتر و یا الگوی تجمعی اکسالات غیر مضر دارند به عنوان یکی از اهداف بهنژادی نوین مورد توجه می باشد. پژوهش حاضر با هدف معرفی و توضیح عمل ژنهای دخیل در ایجاد صفت انباشت اکسالات کل در قالب آزمایش دایآلل کامل 7×7 انجام گردید. وراثت پذیری اکسالات کل، محلول و غیر محلول، و اسکوربیک اسید به عنوان اجزای اصلی در انباشت اکسالات با استفاده از روش اول مدل نخست گریفینگ مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج به دست آمده، علاوه بر تأیید امکان تلاقیهای بین گونهای موفق در گیاه اسفناج نشان دادند که اکسالات کل به مقدار بیش از ۵۰ درصد توسط عوامل وراثتی کنترل شده، و بهنژادی آن در طی نسلهای آتی پس از اعمال روشهای اصلاحی قطعی است. در نهایت بر اساس ضریب بیکر به دست آمده (43/0) برای این صفت، هر دو عمل افزایش و غالبیت در ایجاد این صفت تقریباً به یک میزان موثر هستند، هرچند تمایل به سمت غالبیت بیشتر می باشد. بدین ترتیب، می توان نتیجه گرفت که رویکرد به سمت بهنژادی از طریق دورگگیری به منظور تولید ارقام جدید بر بهنژادی مبتنی بر گزینش ارجح میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
اثرات برگشتی؛ ترکیبپذیری عمومی و خصوصی؛ وراثتپذیری عمومی و خصوصی | ||
مراجع | ||
Andersen, S. B., & Torp, A. M. (2011). Spinacia. In Wild Crop Relatives: Genomic and Breeding Resources (pp. 273-276). Springer. Astley, D., & Ford-Lloyd, B. (1981). The evolutionary significance of multigermicity in the genus Spinacia (Chenopodiaceae). Plant Systematics and Evolution, 137(1-2), 57-61. Baker, R. (1978). Issues in diallel analysis. Crop Science, 18(4), 533-536. Borchert, R. (1985). Calcium-induced patterns of calcium-oxalate crystals in isolated leaflets of Gleditsia triacanthos L. and Albizia julibrissin Durazz. Planta, 165(3), 301-310. Borchert, R. (1986). Calcium acetate induces calcium uptake and formation of calcium-oxalate crystals in isolated leaflets of Gleditsia triacanthos L. Planta, 168(4), 571-578. Bsc, S. N., & Bsc, G. S. (1999). Oxalate content of foods and its effect on humans. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 8(1), 64-74. Chukwu, S., Okporie, E., Onyishi, G., Ekwu, L., Nwogbaga, A., & Ede, N. (2016). Application of diallel analyses in crop improvement. Agriculture and Biology Journal of North America, 7(2), 95-106. Cornelius, P., & Dudley, J. (1976). Genetic variance components and predicted response to selection under selfing and full‐sib mating in a maize population 1. Crop Science, 16(3), 333-339. Decoteau, D. R. (2000). Vegetable crops. Prentice Hall. Elder, T. D., & Wyngaarden, J. B. (1960). The biosynthesis and turnover of oxalate in normal and hyperoxaluric subjects. The Journal of Clinical Investigation, 39(8), 1337-1344. Franceschi, V. (1989). Calcium oxalate formation is a rapid and reversible process in Lemna minor L. Protoplasma, 148(2-3), 130-137. Franceschi, V. R., & Nakata, P. A. (2005). Calcium oxalate in plants: formation and function. Annual Review of Plant Biology, 56, 41-71. Gomes, G. P., Zeffa, D. M., Constantino, L. V., Baba, V. Y., Silvar, C., Pomar, F., & Gonçalves, L. S. (2021). Diallel analysis of the morphoagronomic, phytochemical, and antioxidant traits in Capsicum baccatum var. pendulum. Horticulture, Environment, and Biotechnology, 62(3), 435-446. Griffing, B. (1956). A generalised treatment of the use of diallel crosses in quantitative inheritance. Heredity, 10(1), 31. Hatch, M., & Freel, R. W. (2005). Intestinal transport of an obdurate anion: oxalate. Urological Research, 33(1), 1-16. Holmes, R. P., Goodman, H. O., & Assimos, D. G. (2001). Contribution of dietary oxalate to urinary oxalate excretion. Kidney International, 59(1), 270-276. Holmes, R. P., & Kennedy, M. (2000). Estimation of the oxalate content of foods and daily oxalate intake. Kidney International, 57(4), 1662-1667. Hönow, R., & Hesse, A. (2002). Comparison of extraction methods for the determination of soluble and total oxalate in foods by HPLC-enzyme-reactor. Food Chemistry, 78(4), 511-521. Kalloo, G., & Bergh, B. (2012). Genetic improvement of vegetable crops. Newnes. Kearsey, M., & Pooni, H. (2020). Genetical analysis of quantitative traits. Garland Science. Kevers, C., Falkowski, M., Tabart, J., Defraigne, J.-O., Dommes, J., & Pincemail, J. (2007). Evolution of antioxidant capacity during storage of selected fruits and vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55(21), 8596-8603. Klug, B., & Horst, W. J. (2010). Oxalate exudation into the root‐tip water free space confers protection from aluminum toxicity and allows aluminum accumulation in the symplast in buckwheat (Fagopyrum esculentum). New Phytologist, 187(2), 380-391. Kochian, L. V. (1995). Cellular mechanisms of aluminum toxicity and resistance in plants. Annual Review of Plant Biology, 46(1), 237-260. Korth, K. L., Doege, S. J., Park, S.-H., Goggin, F. L., Wang, Q., Gomez, S. K., & Nakata, P. A. (2006). Medicago truncatula mutants demonstrate the role of plant calcium oxalate crystals as an effective defense against chewing insects. Plant Physiology 141(1): 188-195. Kuo-Huang, L.-L., Ku, M. S., & Franceschi, V. R. (2007). Correlations between calcium oxalate crystals and photosynthetic activities in palisade cells of shadeadapted Peperomia glabella. Botanical Studies, 48(2), 155-164. Ma, J. F., Ryan, P. R., & Delhaize, E. (2001). Aluminium tolerance in plants and the complexing role of organic acids. Trends in Plant Science, 6(6), 273-278. Maina, A. N., Tchiagam, J. N., Gonne, S., Hamadama, Y., Bell, J., & Njintang, N. (2015). Diallel analysis of polyphenols and phytates content in cowpea (Vigna unguiculata L. Walp.). Scientia, 12(1), 46-51. Mbusa Héritier, K., Ngugi, K., Olubayo, F., & Musembi Kivuva, B. (2019). Genetic analysis of sweet potato (Ipomoea batatas (L.) Lam.) genotypes for beta carotene content and root yield in kenya (Thesis for: Master of Science in plant breeding and biotechnology, department of plant science and crop protection, faculty of agriculture, University of Nairobi). Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/331936761. Mirahmadi, S. F., Hassandokht, M., Fatahi, R., Naghavi, M. R., & Rezaei, K. (2022). High and low oxalate content in spinach: an investigation of accumulation patterns. Journal of the Science of Food and Agriculture, 102(2), 836-843. Nakata, P. A. (2012). Engineering calcium oxalate crystal formation in Arabidopsis. Plant and Cell Physiology, 53(7), 1275-1282. Naresh, P., Rao, V., Reddy, L., Reddy, A., Venkatachalapathi, V., & Reddy, M. (2016). Genetic analysis for fruit biochemical traits (capsaicinoids and carotenoids) and dry fruit yield in chilli (Capsicum annuum L.). Industrial Crops and Products, 94, 920-931. Nasrabadi, M. D., Hassandokht, M., Mirahmadi, S. F., & Hassanpanah, D. (2021). Evaluation of diversity in spinach populations based on cytogenetical characteristics and their relation with morphological and physiological traits. Agricultural Research, 1-10. Nonnecke, I. L. (1989). Vegetable production. Springer Science & Business Media. Nyquist, W. E., & Baker, R. (1991). Estimation of heritability and prediction of selection response in plant populations. Critical Reviews in Plant Sciences, 10(3), 235-322. Ruiz, N., Ward, D., & Saltz, D. (2002). Calcium oxalate crystals in leaves of Pancratium sickenbergeri: constitutive or induced defence? Functional Ecology, 16(1), 99-105. Ryder, E. J. (1979). Leafy salad vegetables. Springer Science & Business Media. Sadeghzadeh-Ahari, D., Sharifi, P., Karimizadeh, R., & Mohammadi, M. (2018). Estimation of genetic parameters of yield and yield components in rainfed durum wheat through diallel cross. Journal of Crop Breeding, 10(25): 176-184. Saltz, D., & Ward, D. (2000). Responding to a three-pronged attack: desert lilies subject to herbivory by dorcas gazelles. Plant Ecology, 148(2), 127-138. Sharma, S., Sain, R., & Sharma, R. (2003). Genetics of spike length in durum wheat. Euphytica, 130(2), 155-161. Svedružić, D., Jónsson, S., Toyota, C. G., Reinhardt, L. A., Ricagno, S., Lindqvist, Y., & Richards, N. G. (2005). The enzymes of oxalate metabolism: unexpected structures and mechanisms. Archives of Biochemistry and Biophysics, 443(1): 176-192. Swiader, J. M., Ware, G. W., & McCollum, J. P. (1992). Producing vegetable crops. Interstate Printers and Publishers Inc. Teklewold, A., & Becker, H. C. (2005). Heterosis and combining ability in a diallel cross of Ethiopian mustard inbred lines. Crop Science, 45(6), 2629-2635. Zhang, B., Oakes, A. D., Newhouse, A. E., Baier, K. M., Maynard, C. A., & Powell, W. A. (2013). A threshold level of oxalate oxidase transgene expression reduces Cryphonectria parasitica-induced necrosis in a transgenic American chestnut (Castanea dentata) leaf bioassay. Transgenic Research, 22(5), 973-982. Zhang, Y., Kang, M. S., & Lamkey, K. R. (2005). DIALLEL‐SAS05: A comprehensive program for Griffing's and Gardner–Eberhart analyses. Agronomy Journal, 97(4): 1097-1106. Zindler-Frank, E. (1975). On the formation of the pattern of crystal idioblasts in Canavalia ensiformis DC. VII. Calcium and oxalate content of the leaves in dependence of calcium nutrition. Zeitschrift für Pflanzenphysiologie, 77(1), 80-85. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 144 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 246 |