تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,533 |
تعداد مقالات | 70,508 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,128,030 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,235,542 |
اثر افزودن پودر سیر در شیر بر عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی، وضعیت اسهال و فراسنجههای خونی برههای شیرخوار نژاد دالاق | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 3، دوره 25، شماره 4، دی 1402، صفحه 389-398 اصل مقاله (504.88 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2023.355413.623731 | ||
نویسندگان | ||
عبدالحکیم توغدری* 1؛ تقی قورچی2؛ محمد اسدی3؛ جواد زارعی4 | ||
1دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، تخصص: تغذیه نشخوارکنندگان/ گاو شیری/ اسب | ||
2دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، تخصص: تغذیه دام | ||
3دانشجوی دکتری گروه تغذیه دام و طیور دانشکده علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
4فارغ التحصیل کارشناسی ارشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
چکیده | ||
تأثیر تغذیه با شیر غنیشده با پودر سیر بر عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی، وضعیت اسهال و فراسنجههای خونی برههای شیرخوار با استفاده از 24 راس بره تازه متولدشده نژاد دالاق (وزن تولد 0/5±3/7) بهطور تصادفی در سه تیمار و هشت تکرار بررسی شد. برههای گروه کنترل با شیر بدون پودر سیر و سایر گروهها بهترتیب با شیر غنیشده 1/5 و سه گرم پودر سیر در روز، بهمدت 45 روز تغذیه شدند. نتایج بهدست آمده از این پژوهش نشان داد که مصرف پودر سیر در برههای شیرخوار منجر به بهبود افزایش وزن روزانه، وزن نهایی و مصرف جیره آغازین شد (p<0/05)، اما اثر معنیداری بر ضریب تبدیل خوراک برههای شیرخوار نداشت. همچنین مصرف پودر سیر سبب افزایش معنیدار قابلیت هضم مواد مغذی (ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی) شد (p<0/05). استفاده از پودر سیر در برههای شیرخوار سبب بهبود قوام مدفوع و کاهش تعداد برههای مبتلا به اسهال و میانگین روزهای ابتلا به اسهال شد (05/0P<). با افزودن پودر سیر غلظت گلوکز و لیپوپروتئین با چگـالی زیاد خون افزایش یافت (p<0/05). پودر سیر منجر به کاهش سطح تریگلیسرید، کلسترول و لیپوپروتئین با چگالی کم پلاسما شد (p<0/05). سطوح مختلف پودر سیر تفاوت معنیداری بر غلظت اوره، آلبومین، گلوبولین و نسبت آلبومین به گلوبولین ایجاد نکرد. بهطور کلی، میتوان از پودر سیر تا سطح حداقل 1/5 گرم در روز بهعنوان افزودنی غذایی جهت بهبود عملکرد و سلامت برههای شیرخوار استفاده نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
اسهال؛ بره های شیرخوار؛ پودر سیر؛ فراسنجههای خونی؛ قابلیت هضم | ||
مراجع | ||
اسماعیلی، حمیدرضا (1388). تأثیر موننسین، عصاره سیر و پودر سیر بر عملکرد و سلامت گوسالههای شیرخوار هلشتاین قبل و بعد از شیرگیری. کارشناسی ارشد پایان نامه، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران.
بازیار، احمد؛ تربتی نژاد نورمحمد؛ آهنیآذری مجتبی؛ مهاجر مختار؛ امینی، ماریا (1391). تأثیر پودر سیر بر عملکرد و پارامترای خونی برههای پرواری دالاق. تحقیقات دام و طیور، 1، 1-7.
دهقانی, مرتضی؛ فروزنده, امیر داور؛ شاکری، پیروز (1396). اثر سطوح مختلف پودر سیر در جیره آغازین، بر عملکرد گوسالههای شیری هلشتاین. پژوهشهای تولیدات دامی، 8(15)، 68-75.
شهروان، صفورا؛ چاشنی دل، یداله؛ تیموری یانسری، اسداله؛ حسینی، سید مسعود؛ سمیعی، رحمت اله (1395). اثر سطوح مختلف عصاره سیر بر عملکرد و برخی فراسنجههای خون و لاشه برههای پرواری نژاد زل. نشریه پژوهش در نشخوراکنندگان، 4(1)، 131-146.
طاهرینیا، محمدحسین؛ محمدآبادی، طاهره؛ اسالمی، موسی؛ ساری، محسن (1393). تأثیر استفاده از پودر سیر در جیره گوسفند بر قابلیت هضم، تخمیر و جمعیت پروتوزوآیی شکمبه. نشریه پژوهشهای علوم دامی ایران، 6(4)، 324-332.
References Ahmed, A. A., Bassuony, N. I., Awad, E. S., Aiad, A. M., &Mohamed, S. A. (2009). Adding natural juice of vegetables and fruitage to ruminant diets (B) nutrients utilization, microbial safety and immunity, effect of diets supplemented with lemon, onion and garlic juice fed to growing buffalo calves. World Journal of Agricultural Sciences, 5, 456-465. AOAC. (2005). Official Methods of the Association of Official Analytical Chemists. AOAC International, Maryland, USA. Asadi, M., Toghdory, A., Hatami, M., & Ghassemi Nejad, J. (2020). Milk Supplemented with Organic Iron Improves Performance, Blood Hematology, Iron Metabolism Parameters, Biochemical and Immunological Parameters in Suckling Dalagh Lambs. Animals. 12, 510. Bampidis, V. A., Christodoulou, V., Christaki, E., Florou-Paneri, P., & Spais, A. B. (2005). Effect of dietary garlic bulb and garlic husk supplementation on performance and carcass characteristics of growing lambs. Animal Feed Science and Technology, 121, 273-283. Bazyar, A., Torbatinejad, N.M., Ahaniazari, M., Mohajer, M., & Amini, M. (2012). Effects of garlic powder on Performance and blood parameters in Dallagh fattening lambs. Research livestock and poultry, 1, 1-7 (In Persian). Benchaar, C., Calsamiglia, S., Chaves, A. V., Fraser, G. R., Colombatto, D., McAllister, T. A., &Beauchemin, K. A. (2008). A review of plant-derived essential oils in ruminant nutrition and production. Animal Feed Science and Technolgy, 145, 209-228. Castells, L., Bach, A., Aris, A., & Terré, M. (2013). Effects of forage provision to young calves on rumen fermentation and development of the gastrointestinal tract. Dairy Science, 96, 5226-5236. Chaves, A. V., Stanford, K., Dugan, M. E. R., Gibson, L. L., McAllister, T. A., Van Herk, F., & Benchaar, C. (2008). Effects of cinnamaldehyde, garlic and juniper berry essential oils on rumen fermentation, blood metabolites, growth performance and carcass characteristics of growing lambs. Livestock Science, 117, 215-224. Chen, J., Wang, F., Yin, Y., & Ma, X. (2021). The nutritional applications of garlic (Allium sativum) as natural feed additives in animals. PeerJ, 9, e11934 Dehghan, M, Forozandeh, A. D., & Shakeri, P. (2017). Effects of Different Levels of Garlic Powder in the Starter Diet on Performance of Holestin Dairy Calves. Research on Animal Production, 8(15), 68-75. (In Persian). Demir, E., Sarica, S., Ozcan, M. A., & Suimez, M. (2003). The use of natural feed additives as alternatives for an antibiotic growth promoter in broiler diets. British Poultry Science, 44, 44-45. Esmailie, H.R. (2009). The effects of monensin, garlic extract and garlic powder on performance and healty of new born calve before and after weaning. M.Sc. Thesis, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran (In Persian). Ghosh, S., Mehla, R. K., & Sirohi, S. K. (2010). The effect of dietary garlic supplementation on body weight gain, feed intake, feed conversion efficiency, faecal score, faecal coliform count and feeding cost in crossbred dairy calves. Tropical Animal Health and Production, 42, 961-968. Ghosh, S., Mehla, R. K., Sirohi, S. K., & Tomar, S. K. (2011). Performance of crossbred calves with dietary supplementation of garlic extract. Animal phisiology and Animal Nutrition, 95,449-455. Kekana, T. W., Nherera-Chokuda, V. F., Baloyi, J. J., & Muya, C. M. (2020). Immunoglobulin G response and performance in Holstein calves supplemented with garlic powder and probiotics. South African Journal of Animal Science, 50, 2. Khan, M. A., Lee, H. J., Lee, H. S., Kim, H. S., Kim, S. B., Ki, K. S., Park, S. J., Ha, J. K., & Choi, Y. J. (2007). Starch source evaluation in calf starter: feed consumption, body weight gain, structural growth, and blood metabolites in Holstein calves. Journal of Dairy Science, 90, 5259-5268. Kongmun, P., Wanapat, M., Pakdeeand, P., & Navanukraw, C. (2010). Effect of coconut oil and garlic powder on in vitro fermentation using gas production technique. Livestock Science, 127, 38-44. Lesmeister, K. E., & Heinrichs, A. J. (2004). Effects of corn processing on growth characteristics, rumen development, and rumen parameters in neonatal dairy calves. Dairy Science, 87, 3439-3450. Patra, A. K., Kamra, D. N., & Agarwal, N. (2010). Effects of extracts of spices on rumen methanogenesis, enzyme activities and fermentation of feeds in vitro. Science Food Agriculture, 90, 511-520. Shahravan, S, Chashnidel, Y., Teymouri Yansari, A., Hosseini, S.M., & Sameie, R. (2016). Effects different levels of Garlic exteract on some blood parameters and performance and carcasses in fattening Zel lambs. Journal of Ruminant Research, 4(1), 131-146. (In Persian). Taherinia, M.H., Chachi, M., Mohammadabadi, T., Eslami, M., & Sari, M. (2015). Effects of Garlic powder in dheep diet on Rumen digestibility, frmentibility and protozoa population. Iranian Journal of Animal Science Research, 6(4), 324-332. (In Persian). Van Soest, P. J. (1994). Nutritional Ecology of the Ruminants. Cornell University Press, Ithaca, New York. Yang, W. Z., Benchaar, C., Ametaj, B. N., Chaves, A. V., He, M. L., & Mc Allister, T. A. (2007). Effects of garlic and juniper berry essential oils on ruminal fermentation and on the site and extent of digestion in lactating cow. Dairy Science, 90, 5671-5681. Yazarin, I. (2013). Effects of oregano and garlic essencial oils on performance of calves and some parameters of faeces and blood. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 50, 299-310. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 223 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 220 |