تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,105,988 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,211,331 |
بررسی رابطه سرعت و مدت زمان پر شدن دانه ژنوتیپهای کلزا (Brassica napus L.) در سه لایه بالایی، میانی و تحتانی بوته تحت تأثیر تاریخهای کاشت پاییزه و زمستانه | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علوم گیاهان زراعی ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 5، دوره 53، شماره 4، دی 1401، صفحه 63-76 اصل مقاله (833.1 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2021.333028.654871 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ترانه ثمرزاده وژده فر1؛ فرزاد پاک نژاد* 2؛ امیر حسین شیرانی راد3؛ هاشم ابراهیمی4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشجوی دکتری زراعت، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج، ایران. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2استاد، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3استاد موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4دانشجوی دکتری زراعت، گروه زراعت، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج ، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
خصوصیات رشدی، مراحل فنولوژیک و اجزای عملکرد گیاهان تحت تأثیر شرایط محیطی قرار میگیرند و میتوانند عملکرد دانه را متأثر سازند. در تحقیق حاضر، سرعت و مدت زمان پر شدن در سه لایه بالا، وسط و پایین بوته، تعداد و عملکرد دانه پنج ژنوتیپ کلزا (RGS003، Dalgan، Zabol10، Hyola401 و Hyola4815) در شش تاریخ کاشت پاییزه (15 مهر، 25 مهر و 10 آبان) و زمستانه (20 بهمن، 30 بهمن و 10 اسفند) مورد ارزیابی قرار گرفت. دو آزمایش جداگانه در پاییز و زمستان بهصورت کرتهای خرد شده و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج در سال 1395-1394 اجرا شد. در هر آزمایش، تاریخهای کاشت بهعنوان عامل اصلی و ژنوتیپهای کلزا بهعنوان عامل فرعی درنظر گرفته شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که با تأخیر در کاشت، عملکرد دانه، وزن تک دانه، طول پر شدن دانه و تعداد دانه در بوته بهخصوص در تاریخهای کشت زمستانه کاهش یافت. تعداد دانه در بوته جزء موثرتری در تشکیل عملکرد نهایی نسبت به وزن تک دانه، سرعت پر شدن دانه و طول پر شدن دانه بود و ژنوتیپ Dalgan با وجود اینکه وزن تک دانه، سرعت پر شدن دانه و طول پر شدن دانه متوسطی داشت، به واسطه برتری در تعداد دانه در بوته، بیشترین عملکرد دانه را به خود اختصاص داد. همچنین ژنوتیپهای کلزا در تاریخهای کاشت 15 مهر و 20 بهمن در فصل پاییز و زمستان، بیشترین مقدار عملکرد دانه را تولید کردند. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اجزای عملکرد؛ تعداد دانه در بوته؛ سرعت پر شدن دانه؛ طول دوره پر شدن دانه؛ وزن تک دانه | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه کلزا همواره بهعنوان یکی از مهمترین محصولات دانه روغنی در دنیا بهشمار میرود و سومین دانه روغنی مهم از نظر تولید بعد از نخل روغنی و سویا میباشد. بر اساس گزارش سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO)، کل تولید کلزا در جهان و ایران بهترتیب 75 و 14/0 میلیون هکتار و متوسط عملکرد دانه آنها برابر 07/2 تن در هکتار است (FAO, 2019). این محصول دانه روغنی عمدتا به دلیل محتوای روغن بالا (حدود 45-40 درصد) مورد توجه است. روغن کلزا نیز به دلیل محتوای کم اسیدهای چرب اشباع شده (07/7 تا 56/9 درصد)، محتوای زیادی اسیدهای چرب تک اشباع نشده (30/54 تا 19/61 درصد) و میزان کافی از اسیدهای چرب چند اشباع نشده (45/31 تا 14/36 درصد) یکی از روغنهای خوراکی رایج است (Beyzi et al., 2019). عوامل متعددی میتوانند رشد و نمو و عملکرد نهایی دانه گیاهان زراعی را تحت تأثیر قرار دهند. فصل و تاریخ کاشت از جمله عواملی هستند که رشد گیاهان بهطور معنیداری تحت تأثیر تغییر در آنها قرار میگیرد (Moradi Aghdam et al., 2019; Rahimi-Moghaddam et al., 2019). در این بین، کلزا با داشتن تیپهای رشدی پاییزه و بهاره میتواند در تاریخهای کشت مختلف پاییز و زمستان مورد کشت و کار قرار گیرد و همین موضوع، سازگاری این گیاه را به شرایط محیطی افزایش داده است. در واقع چنانچه به دلایل مختلف کشاورزان در کشت پاییز با تأخیر مواجه شوند، با توجه به سرمای ابتدای فصل، تأخیر در کاشت پاییزه دارای محدودیت است و اگر کشاورزان نتوانند در زمان مناسب عملیات کاشت را انجام دهند، میتوانند با انتخاب ژنوتیپهای پرمحصول در تاریخهای مناسب زمستانه، کلزا را کشت کنند (Safavi Fard et al., 2018). در صورت انتخاب تاریخ کاشت مطلوب، کشت ژنوتیپهای بهاره در فصل زمستان میتواند عملکرد دانه قابل قبولی را تولید نماید (Shirani Rad et al., 2013) در صورت تأخیر در کاشت، مراحل فنولوژیک گیاه تحت تأثیر شرایط محیطی، بهخصوص دما قرار میگیرند، بهطوریکه در کشتهای دیرهنگام دماهای بیشتر بهخصوص در مراحل انتهایی رشد باعث افزایش سرعت رشد و کاهش طول دورههای رشدی میشوند (Safikhani et al., 2019). وزن نهایی دانه، یکی از اجزای موثر بر عملکرد دانه است و به دو عامل سرعت و طول دوره پر شدن دانه بستگی دارد (Bardar et al., 2008). دوره پر شدن دانه، عاملی تعیین کننده در زمان رسیدگی و عملکرد محصول بهشمار میرود. طولانی بودن این دوره، امکان انتقال مواد فتوسنتزی بیشتر از مبدأ به مقصد و در نتیجه افزایش عملکرد دانه را فراهم میسازد (Vatan Doost et al., 2018). بنابراین در صورت تأخیر در تاریخ کاشت در فصلهای کاشت پاییزه و زمستانه کلزا لازم است ژنوتیپهایی کشت شوند که از سرعت پر شدن دانه بالاتری برخوردار هستند و عملکرد دانه بالاتری تولید میکنند. در تحقیقی Soleymanzadeh & Habibi (2013) برخی صفات فنولوژیک و فیزیولوژیک را در ارقام مختلف کلزا در شرایط آب و هوایی مغان مورد بررسی قرار دادند و گزارش کردند که بیشترین عملکرد دانه مربوط به ارقامی بود که سرعت پر شدن دانه بیشتری داشتند. نتایج همبستگی نیز حاکی از رابطه مثبت و معنیدار (ضریب همسبتگی 81/0+) بین سرعت پر شدن دانه و عملکرد دانه بود. یافتههای Forooghi et al. (2017) از بررسی ارتباط فنولوژی و صفات فیزیولوژیک با عملکرد دانه کلزا در خراسان شمالی نشان داد که به ازای یک درجه سانتیگراد افزایش دما در دوره پر شدن دانه، طول این دوره به میزان 54/1 روز کاهش و سرعت پر شدن دانه 007/0 میلیگرم بر دانه در روز افزایش یافت و همبستگی مثبت و معنیداری (ضریب همبستگی 59/0+) بین عملکرد دانه با سرعت پر شدن دانه مشاهده شد. صفات فنولوژیک و فیزیولوژیک گیاهان زراعی میتوانند نقش مهم و موثری را در تولید عملکرد نهایی گیاه ایفا کنند و لازم است محققین کشاورزی بهمنظور افزایش تولید گیاهان ،صفات مختلف و روابط بین آنها را بررسی نمایند و در جهت افزایش عملکرد محصول گام بردارند. بر همین اساس، تحقیق حاضر با هدف بررسی سرعت و مدت پر شدن دانه ژنوتیپهای کلزا در سه لایه بالا، وسط و پایین بوته، تحت تأثیر تاریخهای کاشت پاییزه و زمستانه و ارتباط آنها با عملکرد دانه و در نهایت گزینش ژنوتیپ برتر از نظر عملکرد دانه و روغن به انجام رسید.
مواد و روشها این تحقیق به مدت یک سال (1395-1394) در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج انجام شد. محل آزمایش در ارتفاع 1321 متر از سطح دریا با مختصات جغرافیایی ΄59˚35 عرض شمالی و ΄75˚50 طول شرقی قرار داشت و بر اساس آمار بلند مدت (30 سال)، میانگین بارش سالانه آن 243 میلیمتر بود که بارشها عمدتا در اواخر پاییز و اوایل بهار رخ میدهند. دادههای آب و هوایی بهصورت ماهانه در طول دوره رشد کلزا در جدول 1 ارایه شدآمده است.
جدول 1- بارش و دمای کمینه و بیشینه در طول دوره رشد کلزا (1395-1394) در کرج، ایران. Table 1. Rainfall (mm), minimum and maximum temperatures (˚C) during growing period of rapeseed (2015-2016) in Karaj, Iran.
دو آزمایش جداگانه در دو فصل پاییز و زمستان بهصورت کرتهای خرد شده و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار طراحی و اجرا شد. در این تحقیق، تاریخهای کشت پاییزه (15 مهر، 25 مهر و10 آبان) و زمستانه (20 بهمن، 30 بهمن و10 اسفند) بهعنوان عامل اصلی و ژنوتیپهای کلزا (RGS003، Dalgan، Zabol10، Hyola401 و Hyola4815) بهعنوان عامل فرعی درنظر گرفته شدند. بذر مورد نیاز برای کشت، از موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج تهیه شد. جزئیات بیشتر در مورد ژنوتیپها در جدول 2 ارائه شده است.
جدول 2- گروه رسیدگی، وضعیت ژنتیکی و منشأ ژنوتیپهای مورد مطالعه کلزا Table 2. Maturity group, genetic status, and origin of the studied rapeseed genotypes
هر کرت آزمایشی شامل شش خط به طول شش متر و فاصله بوتهها بین و روی خطوط ٣٠ و پنج سانتیمتر از هم بود که دو خط کناری به عنوان حاشیه در نظر گرفته شدند. به منظور تعیین برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک محل اجرای آزمایش، نمونهبرداری خاک در دو عمق صفر تا 30و 60-30 سانتیمتر به صورت تصادفی از سطح مزرعه انجام شد (جدول 3). بر همین اساس، خاک مزرعه آزمایشی رسی لومی بود. کودهای مصرفی بر اساس نتایج آزمون خاک و توصیه کودی کلزا عبارت بودند از: 1) 150 کیلوگرم در هکتار فسفات آمونیوم و 150 کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم بهصورت پایه همزمان با آمادهسازی بستر بذر و 2) 350 کیلوگرم در هکتار اوره (یک قسمت در زمان کشت ، یک قسمت در شروع ساقهدهی و یک قسمت در مرحله ظهور اولین غنچههای گل). مبارزه با علفهایهرز از طریق کاربرد 5/2 لیتر در هکتار علفکش تریفلورالین قبل از کشت و وجین دستی در طول دوره رشد کلزا و کنترل آفات به ویژه شته مومی با استفاده از سم متاسیستوکس (5/1 لیتر در هکتار) صورت پذیرفت. آبیاری نیز بر اساس عرف منطقه انجام شد، بهطوریکه تنش کم آبی در بوتهها مشاهده نشد. دور آبیاری بر اساس 80 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A تنظیم شد و میزان آب ورودی به هر کرت آزمایشی با استفاده از کنتور اندازهگیری شد. تعداد آبیاری در تاریخهای کشت پاییزه هشت مرتبه (معادل 5120 متر مکعب در هکتار) و در تاریخهای کشت زمستانه شش مرتبه (معادل 3840 متر مکعب در هکتار) بود.
جدول 3- خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک مزرعه آزمایش Table 3. Physiochemical properties of the studied field soil
N: نیتروژن، P: فسفر، K: پتاسیم، EC: هدایت الکتریکی، OC: کربن آلی N: nitrogen, P: Phosphorous, K: potassium, EC: electrical conductivity, OC: organic carbon
بهمنظور اندازهگیری سرعت پر شدن دانه، سه بوته کلزا بهصورت تصادفی برداشت شد و پس از انتقال به آزمایشگاه، هر یک از شاخههای اصلی و فرعی هر بوته به سه قسمت مساوی تحتانی، میانی و بالایی تقسیم شدند و پس از قرار گرفتن در آون الکتریکی به مدت 48 ساعت در دمای 72 درجه سانتیگراد، نسبت به خشک کردن آنها اقدام شد. پس از خشک شدن بوتهها، 50 دانه از آنها انتخاب و توسط ترازوی دیجیتال با دقت 01/0 وزن شد و پایه برآورد مولفه رشد دانه را تشکیل داد (Kafi et al., 2001)، بهطوریکه عدد حاصل بر 50 تقسیم شد تا وزن خشک یک عدد بذر بدست آید. با تعیین ضرایب رگرسیون a، b و c و برازش آنها مشخص شد که تغییران وزن دانه و زمان نمونهبرداری از معادله درجه دوم تبعیت میکند. از آنجا که بیشترین وزن خشک بذر در مرحله رشد خطی قرار دارد، بنابراین با حذف نقاط غیرخطی و با صرف نظر کردن از تجمع ماده خشک در طی مراحل تأخیری در آغاز و پایان رشد بذر، وزن خشک بذر بر حسب زمان در طی شروع و پایان مرحله رشد خطی دانه محاسبه شد (Kafi et al., 2001). شیب خط رگرسیون بهعنوان سرعت موثر پر شدن دانه بر اساس معادله 1 برآورد شد. معادله 1 Seed filling rate= که در آن، X :روزهای نمونهبرداری و Y: وزن دانه و n تعداد نمونهبرداری میباشد. همچنین با توجه به وزن نهایی دانه، دوره موثر پر شدن دانه از رابطه زیر بهدست آمد (Naderi et al., 2000): = دوره موثر پر شدن دانه . با نزدیک شدن بوتههای کلزا به مرحله رسیدگی فیزیولوژیک، 10 بوته از هر کرت به طور تصادفی انتخاب و عملکرد دانه با استفاده از ترازوی دیجیتال اندازه گیری و بر حسب کیلوگرم در هکتار محاسبه شد. تجزیه واریانس دادهها و مقایسه میانگینها به روش آزمون حداقل تفاوت معنیدار (LSD) در سطح احتمال پنج درصد با استفاده از نرم افزار آماری SAS 9.2 انجام شد.
نتایج و بحث تجزیه واریانس (جدول 4) نشان داد که برهمکنش دوگانه ژنوتیپ و تاریخ کاشت در هر دو فصل پاییز و زمستان بر تمامی صفات بجز وزن تک دانه غلاف تحتانی در فصل پاییز، سرعت پر شدن دانه کل در فصل پاییز و عملکرد دانه در هر دو فصل پاییز و زمستان معنیدار بود. برای صفت وزن تک دانه غلاف تحتانی در فصل پاییز، اثرات اصلی ژنوتیپ و تاریخ کاشت، سرعت پر شدن دانه کل در فصل پاییز، اثر اصلی ژنوتیپ، عملکرد دانه در هر دو فصل پاییز و زمستان و اثرات اصلی ژنوتیپ و تاریخ کاشت از نظر آماری معنیدار بودند (جدول 2).
جدول 4- تجزیه واریانس صفات مورد بررسی کلزا تحت تأثیر ژنوتیپ و تاریخ کاشت در دو فصل پاییز و زمستان در فصل رشد 1395-1394. Table 4. Variance analysis of the studied traits of rapeseed affected by genotype (G) and sowing date (SD) in two seasons (fall and winter) during 2015-2016 growing seasons.
* و **: بهترتیب اختلاف معنیدار در سطح احتمال پنج و یک درصد. * and **: significant at the 0.05 and 0.01 of probability levels, respectively. جدول 4- ادامه. Table 4. Continued.
* و **: بهترتیب اختلاف معنیدار در سطح احتمال پنج و یک درصد. * and **: significant at the 0.05 and 0.01 of probability levels, respectively.
وزن تک دانه نتایج مقایسه میانگین نشان داد که پاسخ ژنوتیپهای مورد بررسی از نظر وزن تک دانه در غلافهای بالایی، میانی و پایینی بوتههای کلزا به تاریخهای کاشت در هر دو فصل پاییز و زمستان متفاوت بود (جدول 5، 6). بهطورکلی میانگین وزن تک دانه ژتوتیپهای کلزا در هر سه تاریخ کاشت پاییزه در غلافهای بالایی، میانی، پایینی و کل بهترتیب برابر 9/3، 4/4، 5/4 و 2/4 میلیگرم بود (جدول 3، 7). همانگونه که در جدول 3 مشاهده میشود، بیشترین مقدار وزن تک دانه در غلافهای بالایی در تاریخهای کاشت 15 و 25 مهر و10 آبان با مقادیر 28/4، 69/4 و 36/4 میلیگرم متعلق به ژنوتیپهای RGS003، Hyola4815 و RGS003 بود.
جدول 5- مقایسه میانگین صفات مورد مطالعه کلزا تحت تأثیر برهمکنش ژنوتیپ و تاریخ کاشت در پاییز. Table 5. Means comparison of the studied traits of rapeseed affected by the genotype and sowing date interaction in fall.
میانگینهای دارای حروف مشترک در هر ستون برای هر تیمار، از لحاظ آماری و در سطح احتمال پنج درصد اختلاف معنیداری ندارند. Means followed by similar letters in the same columns for the same treatment are not significantly different at 5% of probability level.
جدول 6- مقایسه میانگین صفات مورد مطالعه کلزا تحت تأثیر برهمکنش ژنوتیپ و تاریخ کاشت در زمستان. Table 6. Means comparison of the studied traits of rapeseed affected by genotype and sowing date interaction in winter.
میانگینهای دارای حروف مشترک در هر ستون برای هر تیمار، از لحاظ آماری در سطح احتمال پنج درصد اختلاف معنیداری ندارند. Means followed by similar letters in the same columns for the same treatment are not significantly different at 5% of probability level.
جدول 7- مقایسه میانگین عملکرد دانه، وزن تک دانه در غلاف پایین و سرعت پر شدن دانه کل تحت تأثیر اثرات ساده تاریخ کاشت و ژنوتیپ در فصلهای پاییز و زمستان. Table 7. Means comparison of the seed yield, single seed weight within bottom pod, and total pod filling rate affected by main effects of sowing date and genotype in fall and winter seasons.
میانگینهای دارای حروف مشترک در هر ستون برای هر تیمار، از لحاظ آماری در سطح احتمال پنج درصد اختلاف معنیداری ندارند. Means followed by similar letters in the same columns for the same treatment are not significantly different at 5% of probability level.
در سه تاریخ کاشت پاییزه، ژنوتیپهای Zabol10، Hyola4815 و Dalgan بیشترین مقدار وزن تک دانه در غلافهای میانی را با مقادیر 54/4، 87/4 و 67/4 میلیگرم به خود اختصاص دادند. ژنوتیپهای Hyola401، Hyola4815 و RGS003 در این سه تاریخ کاشت بیشترین مقادیر وزن تک دانه در غلافهای پایینی (49/4، 76/4 و 34/4 میلیگرم) را تولید کردند. نتایج مقایسه میانگینها برای صفت وزن تک دانه در غلافهای پایینی بوتههای کلزا نشان داد که بیشترین مقدار این صفت در بین تاریخهای کاشت، در 25 مهر و در بین ژنوتیپهای مورد مطالعه در ژنوتیپ Dalgan بهدست آمد (جدول 7). میانگین وزن دانه ژنوتیپهای مورد بررسی در تاریخهای کاشت زمستانه در غلافهای بالایی، میانی، پایینی و کل، بهترتیب معادل 60/3، 75/3، 81/3 و 69/3 میلیگرم به ثبت رسید (جدول 6). در تاریخهای کشت زمستان، واکنش ژنوتیپها از نظر وزن تک دانه در لایههای مختلف متفاوت بود (جدول 6)، بهطوری که بیشترین مقدار وزن تک دانه در غلافهای بالایی در تاریخهای کاشت 20 و 30 بهمن و10 اسفند با مقادیر 49/4، 54/3 و 43/4 میلیگرم، بهترتیب متعلق به ژنوتیپهای Zabol10، Hyola401 و Hyola401 بود. در سه تاریخ کاشت زمستانه، ژنوتیپهای Hyola401، Hyola4815 و Hyola401 بیشترین مقدار وزن تک دانه در غلافهای میانی را با مقادیر 51/4، 61/4 و 14/4 میلیگرم به خود اختصاص دادند. ژنوتیپهای Zabol10، Dalgan و Hyola401 در این سه تاریخ کاشت، مقادیر وزن تک دانه در غلافهای پایینی (29/4، 28/4 و 17/4 میلیگرم) را تولید کردند. در نهایت، ژنوتیپهای Hyola401، Zabol10 و Hyola401 با میانگینهای 24/4، 78/3 و 20/4 میلیگرم بهترتیب در تاریخهای کاشت زمستانه 20 و30 بهمن و 10 اسفند، بیشترین وزن تک دانه غلاف کل را داشتند. وزن تک دانه آخرین، جزء عملکردی در کلزا است که در طول نمو گیاه شکل میگیرد و نسبت به سایر اجزای عملکرد، شرایط محیطی تأثیر کمتری بر آن دارد (Diepenbrock, 2000). با توجه به الگوهای گلدهی، شروع رشد بذر غلافها در شاخههای مختلف بهطور قابل توجهی متفاوت است و رشد بذر بستگی به جایگاه غلاف در بوته دارد (Illiprontijr et al., 2000). نتایج این تحقیق نیز موید همین موضوع است و وزن تک دانه با توجه به جایگاه غلاف در لایههای مختلف متغیر است. از طرفی، تاریخ کاشت به عنوان یک عامل که موجب تغییر شرایط محیطی برای گیاه میشود، تغییرات محدودی روی وزن تک دانه کلزا در هر سه لایه مورد بررسی داشت. به عنوان مثال، در مقایسه با تاریخ کاشت 15 مهر، وزن تک دانه از 6/1- درصد برای وزن تک دانه در غلاف میانی در تاریخ کاشت پاییزه 10 آبان تا 7/6+ درصد برای وزن تک دانه در غلاف بالایی در تاریخ کاشت پاییزه 25 مهر متغیر بود. در مقایسه با تاریخ کاشت 20 بهمن، وزن تک دانه با تأخیر در کاشت، یک کاهش جزئی از 5/2- درصد برای وزن تک دانه غلاف بالایی در تاریخ کاشت 10 اسفند تا 12- درصد برای وزن تک دانه غلاف بالایی در تاریخ کاشت 30 بهمن نشان داد. این موارد نشاندهنده تأثیر منفی تأخیر در کاشت در زمستان بر وزن دانه نسبت به کاشت در پاییز بود. در تأیید نتایج این تحقیق، Shirani Rad et al. (2021) با بررسی عملکرد ژنوتیپهای کلزا در سه تاریخ کاشت زمستانه بیان کردند که وزن دانه با تأخیر در کاشت، کاهش معنیداری پیدا کرد. اختلاف بین ژنوتیپها از نظر وزن تک دانه در لایههای مختلف را میتوان به اختلاف در ساختار ژنتیکی نسبت داد (Forooghi et al., 2017; Eyni-Nargeseh et al., 2020). سرعت پر شدن دانه نتایج مقایسه میانگین اثر اصلی ژنوتیپ نشان داد که بیشترین سرعت پر شدن دانه کل به Hyola401 با میانگین 127/0 میلیگرم بر روز تعلق داشت (جدول 7). سرعت پر شدن دانه ژنوتیپهای کلزا در سه لایه بالایی، میانی و پایینی بهطور متفاوتی به تاریخهای کاشت در هر دو فصل پاییز و زمستان پاسخ دادند (جدول 5، 6). سرعت پر شدن دانههای بالایی، میانی و پایینی ژنوتیپها (بهطور میانگین بین همه ژنوتیپها و تاریخهای کاشت) در فصل پاییز بهترتیب 107/0، 112/0 و 112/0 میلیگرم بر روز بود. نتایج نشان داد که در تاریخهای کاشت پاییزه 15 و مهر و10 آبان، بالاترین سرعت پر شدن دانه در لایه بالایی بهترتیب متعلق به ژنوتیپهای Hyola4815 (139/0 میلیگرم بر روز)، Hyola4815 (139/0 میلیگرم بر روز) و Dalgan (125/0 میلیگرم بر روز)، در لایه میانی متعلق به ژنوتیپهای Hyola4815 (128/0 میلیگرم بر روز)، Hyola401 (120/0 میلیگرم بر روز) و Dalgan (140/0 میلیگرم بر روز) و در لایه پایینی متعلق به ژنوتیپهای RGS003 (130/0 میلیگرم بر روز)، Hyola4815 (127/0 میلیگرم بر روز) و Hyola401 (121/0 میلیگرم بر روز) بود (جدول 5). در تاریخهای کاشت زمستانه 20 و 30 بهمن و10 اسفند، بیشینه سرعت پر شدن دانه در لایه بالایی بهترتیب متعلق به ژنوتیپهای Zabol10 (176/0 میلیگرم بر روز)، Dalgan (156/0 میلیگرم بر روز) و Hyola4815 (152/0 میلیگرم بر روز)، در لایه میانی متعلق به ژنوتیپهای RGS003 (148/0 میلیگرم بر روز)، Hyola401 (158/0 میلیگرم بر روز) و Hyola4815 (180/0 میلیگرم بر روز) و در لایه پایینی متعلق به ژنوتیپهای RGS003 (144/0 میلیگرم بر روز)، RGS003 (172/0 میلیگرم بر روز) و Hyola401 (180/0 میلیگرم بر روز) بود (جدول 6). همانگونه که گفته شد، پاسخ ژنوتیپها به تأخیر در کاشت در دو فصل پاییز و زمستان از نظر سرعت پر شدن دانه در لایههای مختلف بوته متفاوت بود. بهطورکلی در تاریخهای کاشت پاییزه، تأخیر در کاشت در بیشتر ژنوتیپها باعث افزایش جزئی در سرعت پر شدن دانه کلزا شد، اما در تاریخهای کشت زمستانه مشاهده شد که سرعت پر شدن دانه غلافهای بالایی بوتههای کلزا با تأخیر در کاشت کاهش یافتند، درحالیکه سرعت پر شدن دانه غلافهای میانی و پایینی در این شرایط روند افزایشی داشتند. سرعت متوسط و دوره پر شدن دانه، دو عامل موثر در تعیین اندازه نهایی دانه هستند. سرعت پر شدن دانه نیز تحت تاثیر عوامل گیاهی (روابط منبع-مخزن) و عوامل محیطی (دما، آب و نیتروژن) قرار میگیرد (Egli, 2006). سرعت پر شدن دانه به تعداد سلولهای آندوسپرم که بعد از گرده افشانی بهوجود میآیند بستگی دارد (Hey & Walker, 1989) و با کاهش دما کاهش مییابد. سرعت پر شدن دانه بهطور نزدیکی با وزن نهایی دانه مرتبط است (Santiveri et al., 2002)، درحالیکه ارتباط دوره پر شدن دانه با وزن نهایی دانه به شرایط محیطی و رقم بستگی دارد (Egli, 2004). در این میان بدیهی است که سرعت پر شدن دانه در بین ژنوتیپهای مربوط به یک گیاه متفاوت باشد که دلیل آن نیز تفاوت در ساختار ژنتیکی آنهاست (Safikhani et al., 2019). طول دوره پر شدن دانه طول دوره پر شدن دانه ژنوتیپهای مورد آزمون مانند وزن تک دانه و سرعت پر شدن دانه در هر سه لایه بالایی، میانی، پایینی و کل، عکس العمل متفاوتی در تاریخهای کشت پاییزه و زمستانه داشت (جدول 5، 6). بهطورکلی، طول دوره پر شدن دانه غلافهای بالایی، میانی، پایینی و کل (میانگین ژنوتیپها و تاریخهای کاشت) در فصل پاییز بهترتیب 37، 40، 41 و 36 روز بود (جدول 5). نتایج نشان داد که در تاریخهای کاشت پاییزه 15 و 25 مهر و10 آبان، بیشترین طول دوره پر شدن دانه در لایه بالایی بهترتیب متعلق به ژنوتیپهای RGS003 (48/47 روز)، Zabol10 (99/44 روز) و RGS003 (12/43 روز)، در لایه میانی متعلق به ژنوتیپهای Zabol10 (84/48 روز)، Hyola4815 (82/43 روز) و RGS003 (50/45 روز)، در لایه پایینی متعلق به ژنوتیپهای Hyola401 (04/51 روز)، Hyola401 (96/43 روز) و Hyola4815 (55/49 روز) و کل متعلق به ژنوتیپهای Zabol10 (56/41 روز)، Zabol10 (51/43 روز) و RGS003 (97/43 روز) بود (جدول 5). در تاریخهای کاشت زمستانه 20 و 30 بهمن و10 اسفند، بیشینه طول دوره پر شدن دانه در لایه بالایی بهترتیب در ژنوتیپهای Zabol10 (55/25 روز)، Zabol10 (56/26 روز) و Dalgan (72/32 روز)، در لایه میانی در ژنوتیپهای Zabol10 (67/63 روز)، Zabol10 (65/44 روز) و Hyola401 (83/24 روز)، در لایه پایینی در ژنوتیپهای Dalgan (05/64 روز)، Zabol10 (39/47 روز) و RGS003 (00/29 روز) و کل در ژنوتیپهای Zabol10 (97/56 روز)، Hyola401 (74/40 روز) و Hyola4815 (49/39 روز) مشاهده شد (جدول 6). دوره پر شدن دانه، مرحلهای اصلی و مهم برای تشکیل عملکرد دانه میباشد و طولانی بودن این دوره باعث انتقال مواد فتوسنتزی بیشتر از مبدأ به مقصد و در نتیجه عملکرد بیشتر میشود (Grant, 1989). درصورتیکه در دوره پر شدن دانه دمای هوا بالا رود، طول این دوره کاهش پیدا میکند و اگر گیاه نتواند از طریق افزایش سرعت پر شدن دانه این کاهش طول دوره پر شدن دانه را جبران کند، ممکن است عملکرد نهایی محصول تحت تأثیر قرار گیرد و کاهش یابد. در تحقیقی، Seyed Ahmadi et al. (2012) با مطالعه فنولوژیکی روند رشد ارقام کلزا در سه تاریخ کاشت در شرایط آب و هوایی اهواز دریافتند که طول دوره زایشی و رسیدگی کلزا با تأخیر در کاشت کاهش یافت. در یک مطالعه Forooghi et al. (2017) ارتباط فنولوژی و صفات فیزیولوژیک را با عملکرد دانه کلزا در خراسان شمالی بررسی و گزارش کردند که سرعت پر شدن دانه در تعیین وزن دانه موثرتر از طول پر شدن دانه است و امکان افزایش عملکرد دانه از طریق افزایش وزن دانه وجود دارد. تعداد دانه در بوته یافتههای حاصل از مقایسه میانگینها (میانگین تاریخهای کاشت و ژنوتیپ) نشان داد که تعداد دانه در بوتههای کلزا در فصل پاییز (4007) بیشتر از فصل زمستان (1640) بود (جدول 5، 6). از سوی دیگر، تأخیر در کاشت موجب کاهش تعداد دانه در بوته برای تمامی ژنوتیپهای مورد بررسی شد، بهطوریکه در فصل پاییز، میانگین تعداد دانه در بوته ژنوتیپها در تاریخ کاشت 15 مهر برابر 5834 بود و در تاریخهای کاشت 25 مهر و 10 آبان، کاهشهای 32 و 62 درصدی برای تعداد دانه در بوته به ثبت رسید؛ همچنین میانگین تعداد دانه در بوته ژنوتیپها در تاریخ کاشت 20 بهمن 2644 بود و در تاریخهای کاشت 30 بهمن و 10 اسفند بهترتیب کاهش 45 و 69 درصدی مشاهده شد (جدول 5، 6). پاسخ ژنوتیپها به تاریخهای کاشت پاییزه و زمستانه از نظر تعداد دانه در بوته متفاوت بود. بر همین اساس، بیشترین تعداد دانه در بوته در تاریخهای کاشت پاییزه 15 . 25 مهر و 10 آبان بهترتیب متعلق به ژنوتیپهای Hyola4815 (6930)، Dalgan (4779) و Dalgan (2862) بود (جدول 5). در تاریخهای کاشت زمستانه 20 و 30 بهمن و 10 اسفند نیز به ترتیب ژنوتیپهای RGS003، Dalgan و Dalgan بیشترین تعداد دانه را با مقادیر 3073، 1868 و 1090 به خود اختصاص دادند (جدول 5). تعداد دانه در بوته، یکی از اجزای اصلی عملکرد کلزا به شمار میرود که تحت تأثیر شرایط محیطی و مدیریتی قرار میگیرد (Diepenbrock, 2000; Eyni-Nargeseh et al., 2020). شرایط بهینه برای کلزا بهویژه در مراحل گلدهی و رشد و توسعه خورجینها، موجب افزایش تعداد دانه در خورجین و در نتیجه عملکرد در واحد سطح میشود (Mendham & Salisbury, 1995). در تحقیق حاضر مشاهده شد زمانی که کاشت کلزا با تأخیر مواجه شد، به دلیل اینکه دوره زایشی گیاه به لحاظ دمایی در شرایط نامساعدتری نسبت به تاریخهای کاشت زودهنگام قرار گرفت، تعداد دانه در بوته برای همه ژنوتیپها کاهش یافت. در راستای نتایج این مطالعه، پژوهشی که توسط Shirani Rad et al. (2021) انجام شد نشان داد که تعداد دانه ژنوتیپهای کلزا با تأخیر در کاشت بهطور معنیداری کاهش یافتند. عملکرد دانه عملکرد دانه (میانگین ژنوتیپها و تاریخهای کاشت) بهطور قابل توجهی در کشت پاییزه (4582 کیلوگرم در هکتار) بیشتر از کشت زمستانه (2582 کیلوگرم در هکتار) بود (جدول 7). از سوی دیگر، تأخیر در کاشت کلزا باعث کاهش عملکرد دانه تمامی ژنوتیپها در هر دو فصل پاییز و زمستان شد، بهطوریکه میانگین عملکرد دانه ژنوتیپها در تاریخ کاشت 15 مهر 7/5379 کیلوگرم در هکتار بود و با کاشت در تاریخهای 25 مهر و 10 آبان، کاهشهای 17 و 28 درصدی مشاهده شد (جدول 7). همچنین میانگین عملکرد ژنوتیپهای مورد مطالعه در تاریخ کاشت 20 بهمن 8/3110 کیلوگرم در هکتار بود و زمانی که ژنوتیپهای کلزا در تاریخهای 30 بهمن و 10 اسفند کشت شدند، عملکرد دانه بهترتیب 14 و 37 درصد کاهش یافت. در بین ژنوتیپها نیز Dalgan با میانگینهای 9/4944 و 4/2977 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه را در فصل پاییز و زمستان به خود اختصاص داد (جدول 7). همانگونه که در نتایج مشاهده شد، عملکرد دانه در ژنوتیپهای کاشته شده در تاریخهای کاشت زمستانه، کمتر از تاریخهای کاشت پاییزه بود؛ این موضوع به دوره رشد کمتر و همچنین پتانسیل تولید کمتر ژنوتیپهای کاشته شده در فصل زمستان مربوط میشود (Shirani, 2012)، بهطوریکه بوتههای کلزایی که در زمستان کاشته میشوند، فرصت کمتری برای رشد و نمو دارند و دوره زایشی آنها نسبت به کشتهای پاییزه کوتاهتر است. از طرفی تأخیر در کاشت در هر دو فصل پاییز و زمستان، موجب افت عملکرد قابل توجهی در ژنوتیپهای کلزا شد. در گزارش Faraji et al. (2009) بیان شد که کاشت کلزا در منطقه گلستان در تاریخهای کاشت 15 آذر، 15 دی، 15 بهمن و 15 اسفند در مقایسه با تاریخ کاشت مطلوب منطقه (18 آبان)، بهترتیب موجب کاهش 18، 6/19، 3/31 و 5/77 درصدی عملکرد دانه شد. در تحقیقی دیگر Pavlista et al. (2011) پاسخهای کمی و کیفی کلزا و کاملینا (Camelina sativa) را در 11 تاریخ کاشت (از فوریه تا ژوئن) مورد بررسی قرار دادند و گزارش کردند که بوتههای کلزا و کاملینای کاشته شده در ماه آوریل (تاریخهای کاشت میانی) به دلیل شرایط آب و هوایی مناسبتر برای رشد و نمو، برای تولید دانه و روغن مناسبتر از سایر تاریخهای کاشت مورد بررسی بودند. همبستگی بین صفات نتایج تجزیه همبستگی نشان داد که در فصل پاییز، عملکرد دانه فقط با تعداد دانه در بوته رابطه مثبت و معنیداری داشت و با سایر صفات مورد بررسی رابطه مثبت و معنیداری مشاهده نشد (جدول 8). شایان ذکر است که در فصل پاییز، عملکرد دانه با سرعت پر شدن دانه غلاف میانی رابطه منفی و معنیداری در سطح پنج درصد نشان داد. وزن تک دانه در غلاف بالایی، و میانی و در غلاف کل، روابط مثبت و معنیداری بهترتیب با طول پر شدن دانه در لایه بالایی و میانی و کل داشتند (جدول 8). سرعت پر شدن دانه غلافهای بالایی، میانی، پایینی و کل، رابطهای معکوس و معنیدار با طول دوره پر شدن دانه غلافهای بالایی، میانی، پایینی و کل داشتند. در فصل زمستان، عملکرد دانه علاوه بر رابطه مثبت و معنیدار با تعداد دانه در بوته، روابط مثبت و معنیداری با وزن تک دانه در غلاف میانی، سرعت پر شدن دانه در غلاف بالایی، طول پر شدن دانه لایه میانی، پایینی و کل و همچنین روابط منفی و معنیدار با سرعت پر شدن دانه لایه میانی، پایینی، کل و لایه بالایی نشان داد (جدول 9). وزن تک دانه در غلافهای بالایی، میانی، پایینی و کل بهترتیب روابط مثبت و معنیداری مثبت و معنیداری با طول پر شدن دانه در غلافهای بالایی، میانی، پایینی و کل داشتند. سرعت پر شدن دانه در غلافهای بالایی، میانی، پایینی و کل نیز روابط منفی و معنیداری را با طول پر شدن دانه در غلافهای بالایی، میانی، پایینی و کل داشتند (جدول 9). با توجه به نتایج تجزیه همبستگی بهنظر میرسد که تعداد دانه در بوته، بیشترین رابطه و تأثیر را بر عملکرد نهایی کلزا در شرایط تغییر در تاریخهای کاشت داشت. همچنین با تغییر در تاریخ کاشت، طول دوره پر شدن دانه کاسته میشود و در نهایت گیاه با افزایش سرعت پر شدن دانه، بخشی از این کاستی را جبران میکند. وزن دانه نیز بیشتر از آنکه تحت تأثیر سرعت پر شدن دانه قرار بگیرد، متأثر از طول دوره پر شدن دانه بود.
جدول 8- تجزیه همبستگی بین صفات مختلف در فصل پاییز. Table 8. Correlation analysis between different studied traits in fall season.
* و **: بهترتیب معنی دار در سطوح احتمال پنج و یک درصد.1: عملکرد دانه، 2: تعداد دانه در بوته، 3: وزن تک دانه در غلاف بالایی، 4: وزن تک دانه در غلاف میانی، 5: وزن تک دانه در غلاف پایینی، 6: وزن تک دانه کل در غلاف، 7: سرعت پر شدن دانه بالایی، 8: سرعت پر شدن دانه میانی، 9: سرعت پر شدن دانه پایینی، 10: سرعت پر شدن دانه کل، 11: طول پر شدن دانه بالایی، 12: طول پر شدن دانه میانی، 13: طول پر شدن دانه پایینی، 14: طول پر شدن دانه کل. * and **: significant at the 0.05 and 0.01 of probability levels, respectively. 1: Seed yield, 2: Seeds per plant, 3: Single seed weight within upper pod, 4; Single seed weight within middle pod, 5: Single seed weight within bottom pod, 6: Total single seed weight within pod, 7: Upper seed filling rate, 8: Middle seed filling rate, 9: Bottom seed filling rate, 10: Total seed filling rate, 11: Upper seed filling duration, 12: Middle seed filling duration, 13: Bottom seed filling duration, 14: Total seed filling duration.
همچنین وزن تک دانه، سرعت پر شدن و طول دوره پر شدن دانه در لایههای بالایی، میانی و پایینی بوته در فصل زمستان، تأثیر بیشتری از تغییر تاریخ کاشت نسبت فصل پاییز میپذیرند. روی هم رفته میتوان اینگونه تفسیر کرد که در تاریخهای کاشت پاییزه و زمستانه، ژنوتیپ Dalgan اگر چه از مقادیر متوسط وزن تک دانه، سرعت پر شدن دانه و طول دوره پر شدن دانه برخوردار بود، اما بهواسطه تعداد دانه در بوته بالاتر ،بیشترین عملکرد دانه را به خود اختصاص داد. در همین زمینه Forooghi et al. (2017) گزارش کردند که با کاهش دوره پر شدن دانه، سرعت پر شدن دانه افزایش مییابد و بر اساس نتایج تجزیه علیت، وزن و تعداد دانه اجزای مهمی در تعیین عملکرد دانه کلزا هستند و در این بین، تأثیر تعداد دانه در واحد سطح بیشتر میباشد. در تحقیقی دیگر Safikhani et al. (2019) بیان داشتند که عملکرد دانه ارقام کلزا، رابطه مثبت و معنیداری با سرعت پر شدن دانه داشت. همچنین این محققین نشان نشان دادند که اگرچه طول دوره پر شدن دانه با عملکرد دانه رابطه معنیداری نداشت، اما با توجه به مثبت بودن جهت رابطه لازم است برای انتخاب ارقام پرمحصول به این صف (طول دوره پر شدن دانه) توجه شود.
نتیجهگیری کلی در این تحقیق، شش تاریخ کاشت در دو فصل پاییز (15 مهر، 25 مهر و 10 آبان) و زمستان (20 بهمن، 30 بهمن و 10 اسفند) مورد بررسی قرار گرفتند. بهطورکلی یافتههای این تحقیق نشان داد که وزن تک دانه غلافهای میانی در تاریخهای کشت پاییزه ژنوتیپها بیشتر از لایههای بالا و پایین بوته بود که دلیل این امر نیز سرعت بیشتر پر شدن دانه غلافهای میانی (112/0 میلیگرم بر روز) نسبت به دو لایه بالا (107/0 میلیگرم بر روز) و پایین (111/0 میلیگرم بر روز) بود. در فصل زمستان، با وجود اینکه سرعت پر شدن دانه غلافهای بالایی بیشتر از دو لایه دیگر بود، وزن تک دانه در غلافهای پایین بهدلیل طول دوره پر شدن بالاتر، بیشتر از دو لایه دیگر بود. تأخیر در تاریخ کاشت در هر دو فصل پاییز (کاهشهای 17 و 28 درصدی) و زمستان (کاهشهای 14 و 37 درصدی)، موجب کاهش عملکرد دانه ژنوتیپها شد که دلیل عمده آن، کاهش تعداد دانه در بوته بود. نتایج این تحقیق به وضوح نشان داد که تعداد دانه در بوته، جزء موثرتری در تشکیل عملکرد نهایی نسبت به وزن تک دانه، سرعت پر شدن دانه و طول پر شدن دانه بود و ژنوتیپ Dalgan با وجود اینکه وزن تک دانه، سرعت و طول پر شدن دانه متوسطی داشت، به واسطه برتری در تعداد دانه در بوته (بهترتیب 15، 26، 25 و 10 درصد بیشتر از ژنوتیپهای RGS003، Zabol10، Hyola401 و Hyola4815 در فصل پاییز و 12، 27، 29 و 22 درصد بیشتر از ژنوتیپهای RGS003، Zabol10، Hyola401 و Hyola4815 در فصل زمستان) بیشترین عملکرد دانه را به خود اختصاص داد.
جدول 9- تجزیه همبستگی بین صفات مختلف در فصل زمستان. Table 9. Correlation analysis between different studied traits in winter season.
* و **: بهترتیب معنی دار در سطوح احتمال پنج و یک درصد.1: عملکرد دانه، 2: تعداد دانه در بوته، 3: وزن تک دانه در غلاف بالایی، 4: وزن تک دانه در غلاف میانی، 5: وزن تک دانه در غلاف پایینی، 6: وزن تک دانه کل در غلاف، 7: سرعت پر شدن دانه بالایی، 8: سرعت پر شدن دانه میانی، 9: سرعت پر شدن دانه پایینی، 10: سرعت پر شدن دانه کل، 11: طول پر شدن دانه بالایی، 12: طول پر شدن دانه میانی، 13: طول پر شدن دانه پایینی، 14: طول پر شدن دانه کل. * and ** are significant at the 0.05 and 0.01 probability levels, respectively. 1: Seed yield, 2: Seeds per plant, 3: Single seed weight within upper pod, 4; Single seed weight within middle pod, 5: Single seed weight within bottom pod, 6: Total single seed weight within pod, 7: Upper seed filling rate, 8: Middle seed filling rate, 9: Bottom seed filling rate, 10: Total seed filling rate, 11: Upper seed filling duration, 12: Middle seed filling duration, 13: Bottom seed filling duration, 14: Total seed filling duration.
REFERENCES
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
REFERENCES
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 255 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 158 |