
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,623 |
تعداد مقالات | 71,544 |
تعداد مشاهده مقاله | 126,894,647 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 99,941,468 |
معنای «علقه» و نسبت آن با امر زیبا نزد کانت | ||
فلسفه | ||
دوره 19، شماره 2 - شماره پیاپی 37، دی 1400، صفحه 1-20 اصل مقاله (921.81 K) | ||
نوع مقاله: علمی -پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jop.2021.329773.1006643 | ||
نویسندگان | ||
ارسلان آقاخانی1؛ محمد رضا حسینی بهشتی* 2؛ شمس الملوک مصطفوی3 | ||
1دانشجوی دکتری فلسفۀ هنر، دانشکدۀ حقوق، الهیات و علوم سیاسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران | ||
2دانشیار گروه فلسفۀ دانشگاه تهران، تهران، ایران | ||
3دانشیار گروه فلسفۀ واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
ایمانوئل کانت در نقد نیروی حکم عملکرد منطقی حکم ذوقی را بر حسب مؤلفههای کیفیّت، کمیّت، نسبت و جهت صورتبندی کرده است. وی در تبیین کیفیّت حکم ذوقی، خرسندی و ناخرسندیِ بیعلقه را متعلق قوۀ ذوق معرفی میکند و از این حیث امر زیبا و حکم مربوط به آن را از خوشایندی علقهمند حاصل از مطبوع و خیر متمایز میسازد. با وجود اینکه کانت معنای علقه را در حوزۀ نقد عملی تبیین کرده است، لیکن در نقد سوم، علقه را «خرسندی از وجود متعلق» تعریف مینماید. چنین تعریفی هرگونه امکان ارتباط خرسندی حاصل از امر زیبا با قوۀ میل را نفی میکند. با این حال، وی در بندهای 41 و 42 نقد سوم، امکان «علقۀ تجربی و ذهنی به امر زیبا» را مطرح میسازد. تمایل به تکرار مواجهه با امر هنری و نیز زیبایی طبیعت از سویی، و احساس خرسندی بیعلقه نسبت به وجود متعلق از سوی دیگر، تناقضی ظاهری در نسبت علقه با امر زیبا پدید میآورد. پژوهش پیش رو در نظر دارد با تشریح معنای علقه و توجه به فرآیند داوری حکم ذوقی، پیچیدگی احتمالی در قرائت تعریف کانت از «علقه» و امکان پیوند آن با امر زیبا در زیباشناسی وی را رفع کند یا دستکم روشنتر سازد. | ||
کلیدواژهها | ||
کانت؛ زیباشناسی؛ امر زیبا؛ کیفیت؛ علقه؛ قوۀ میل؛ حکم ذوقی | ||
مراجع | ||
Alison, Henry (2001), Kant's Theory of Taste: A Reading of the Critique of Aesthetic Judgment, New York, Cambridge university. Berys N. Gaut & Dominic Lopes (2005), the Routledge Companion to Aesthetics, 2nd edition, New York, Routledge Taylor & Francis Group. Guyer, Paul (1992), “Disinterestedness and desire in Kant’s Aesthetics”, Critical Assessments, Vol 4, 232-248. Kant, Immanuel (2002), Critique of Judgement, translated by Paul Guyer, New York, Cambridge university, (CJ). ــــــــــــــــ (2015), Critique of Practical Reason, translated by Mary Gregor, , London, Cambridge university, (CPrR). ــــــــــــــــ (2015), Critique of Pure Reason, translated by Mary Gregor, , London, Cambridge university, (CPR). ــــــــــــــــ (1987), Groundwork for the metaphysics of morals. translated by Allen W. Wood. London, Yale University, (GW). ــــــــــــــــ (1991), Kritik der Urteilskraft, Leipzig, Reclam. ــــــــــــــــ (2004) Prolegomena to Any Future Metaphysics That Will Be Able to Come Forward as Science translated by Gary Hatfield New York Cambridge university. Prol Wenzel, Christian Helmut (2005), An Introduction to Kant’s Aesthetics: Core Concepts and Problems, Oxford, Blackwell Publishing. Wilson, Daniel, (2013), “The Key to the Critique of Taste: Interpreting §9 of Kant’s Critique of Judgment”, Parrhesia, 18, 125-138. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 950 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 730 |