تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,533 |
تعداد مقالات | 70,506 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,125,340 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,233,783 |
غنیسازی محصول تولیدی کیک خوراکی با استفاده از پودر استخوان ماهی کپور نقرهای (Hypophthalmichthys molitrix) به منظور تامین عناصر معدنی ضروری مورد نیاز روزانه انسان | ||
شیلات | ||
دوره 74، شماره 3، مهر 1400، صفحه 339-350 اصل مقاله (1.06 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jfisheries.2020.245694.1004 | ||
نویسندگان | ||
محدثه هاشمی1؛ کبری ضیایی* 2؛ سیدولی حسینی3 | ||
1دانش آموخته کارشناسی شیلات، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
2دانشجوی کارشناسی ارشد شیلات، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
3دانشیار، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران | ||
چکیده | ||
امروزه فقر ریزمغذیها و اثرات نامطلوب بهداشتی و اجتماعی آن، جزو مسائل مهم جوامع بشری به حساب میآید که بهبود وضیعت تغذیهای با افزودن ترکیبات ارزشمند و سرشار از این ریزمغذیها میتواند باعث رفع این نقیصه گردد. از همینرو در پژوهش حاضر پودر استخوان ماهی کپور نقرهای (Hypophthalmichthys molitrix) در چهار سطح 0، 2، 4 و 6 درصد (وزنی/وزنی) جایگزین آرد گندم در فرمولاسیون کیک شد و سپس تغییرات برخی از مهمترین مواد معدنی مورد نیاز انسان مانند منیزیم، روی، سدیم، منگنز، مس، آهن و پتاسیم مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج بدست آمده با افزایش سهم پودر استخوان ماهی در فرمولاسیون کیک، میزان عناصر معدنی شامل منیزیم، روی، منگنز، مس و پتاسیم به طور معنی داری افزایش یافت (p < 0.05) و مقدار آنها در تیمار حاوی 6 درصد پودر استخوان به ترتیب به 08/41، 14/2، 72/4، 07/3 و 104 میلیگرم در هر صد گرم کیک رسید. در حالی که میزان سدیم و آهن روند کاهشی داشت و میزان آن به 46/113 و 3/1 میلیگرم در صد گرم کیک کاهش یافت (p < 0.05). با توجه به اهمیت ریزمغذیها در سلامت بدن و همچنین با توجه به نتایج بدست آمده از این پژوهش، کیک حاوی 6 درصد پودر استخوان ماهی، به دلیل تامین حداکثری نیاز بدن انسان به مواد معدنی مورد اشاره، به عنوان یک میان وعدهی مناسب برای سنین مختلف، مانند کودکان و نوجوانان و بویژه تغذیهی مدارس، معرفی میگردد. لذا پیشنهاد میگردد که جهت غنیسازی و تولید کیکهای خوراکی از این میزان جایگزینی، در فرمولاسیون کیکها استفاده گردد. | ||
کلیدواژهها | ||
تغذیه انسانی؛ پودر استخوان ماهی؛ فرمولاسیون؛ کیک؛ مواد معدنی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 499 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 370 |