تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,098,674 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,206,326 |
اثر عصاره ماکروجلبک کالرپا برکنترل شدت اکسیداسیون روغن ضایعات ماهی قزلآلای رنگینکمان طی نگهداری در دمای محیط | ||
شیلات | ||
دوره 74، شماره 2، تیر 1400، صفحه 179-194 اصل مقاله (1.27 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jfisheries.2021.321311.1240 | ||
نویسندگان | ||
نسا موسوی پور1؛ صدیقه بابایی* 2؛ اسکندر مقیمیپور3؛ مرضیه موسوی نسب4 | ||
1دانش آموخته کارشناسی ارشد، بخش مهندسی منابع طبیعی و محیط زیست، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران | ||
2استادیار بخش مهندسی منابع طبیعی و محیط زیست و عضو گروه پژوهشی فرآوری آبزیان، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران | ||
3استاد، گروه داروسازی، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران | ||
4استاد بخش علوم و صنایع غذایی و رییس گروه پژوهشی آبزیان، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران | ||
چکیده | ||
در این مطالعه، اثر پاداکسندگی عصاره آب داغ ماکروجلبک سبز کالرپا بومی خلیج فارس بر اکسیداسیون روغن حاصل از امعاء و احشا ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) در یک دورهی 42 روزه و دمای 1 ± 30 درجه سلسیوس مورد بررسی قرار گرفت. تیمارها به ترتیب کنترل (روغن ماهی بدون نگهدارنده)، روغن ماهی حاوی ppm 100 BHT و روغن ماهی حاوی ppm 1000 عصاره آبی کالرپا بودند. نتایج آزمونهای فساد شاخص پراکساید، عدد آنیزیدین، عدد توتوکس و UV270 نشان داد که روغن حاوی عصاره کالرپا نسبت به تیمار کنترل باعث تاخیر در فساد اکسیداسیون شده است و نسبت به روغن حاوی BHT در برخی تستها عملکرد ضعیفتری داشته است. نتایج آزمونهای پراکساید و عدد توتوکس در تیمار کالرپا به ترتیب meqo2/kg 66/38 و 24/88 در روز 35، و در تیمار BHT در انتهای دوره به ترتیب meqo2/kg 3/30 و 70/71 در بالاترین مقدار بود، در حالی که برای شاخص آنیزیدین تا انتهای دوره در تیمار کالرپا و BHT به ترتیب به mg/ kg oil 38/13 و mg/ kg oil 04/11رسید. میزان جذب شاخص k270 در تیمار کنترل، کالرپا و BHT به ترتیب 9/0، 7/0 و 6/0 در پایان دوره بود. نتایج مربوط به شاخص رنگ L* a* b* روند مشخصی را در تیمارها نشان نداده و به لحاظ آماری معنادار نبوده است. بطور کلی نتایج این تحقیق نشان داد عصاره آب داغ کالرپا بعنوان یک پاداکسنده طبیعی به مدت 1 هفته فساد اولیه (شاخص پراکساید) را به تاخیر انداخته و تا دو هفته از فساد ثانویه (شاخص آنیزیدین) روغن پسماند ماهی جلوگیری کرده است، لذا میتواند در صنعت خوراک دام و آبزیان پیشنهاد گردد. | ||
کلیدواژهها | ||
علف دریا؛ روغن ماهی؛ پاداکسنده طبیعی؛ فساد اکسیداسیون؛ خلیج فارس | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 486 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 522 |