تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,106,839 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,211,922 |
تاثیر شوری آب آبیاری بر شاخصهای رشد و فیزیولوژی سه رقم خیار | ||
تحقیقات آب و خاک ایران | ||
دوره 52، شماره 3، خرداد 1400، صفحه 667-676 اصل مقاله (545.22 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijswr.2021.311240.668765 | ||
نویسندگان | ||
علی علیمحمدی1؛ نجمه یزدان پناه* 2 | ||
1گروه مهندسی آب، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران. | ||
2گروه مهندسی آب، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران | ||
چکیده | ||
مطالعه پاسخ ارقام مختلف گیاهی در برابر تنش شوری و معرفی ارقام مقاوم یکی از راهکارهای مهم در حفظ و افزایش عملکرد محصولات کشاورزی محسوب میشود. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر آبیاری با سطوح مختلف شوری بر ویژگیهای رویشی و فیزیولوژیکی ارقام مختلف خیار انجام شد. به این منظور، آزمایشی گلخانهای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور شامل سه رقم خیار (کیهان، ناهید 484 و 485) و شوری (با سطوح 5/0، 1/3 و 2/6 دسیزیمنس بر متر)، هر یک در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که تنش شوری اثر معنیداری بر رشد گیاه و محتوای رنگدانههای فتوسنتزی دارد بهطوریکه در بیشترین سطح شوری، میزان کلروفیل a در ارقام کیهان، ناهید 484 و 485 بهترتیب 47، 21 و 19 درصد نسبت به شاهد کاهش یافت. همچنین میزان کاهش کلروفیل کل در رقم کیهان برابر با 34 درصد و در دو رقم دیگر 22 درصد بود. از طرفی، بیشترین میزان کارتنوئید در شرایط تنش شوری، در رقم ناهید 484 و 485 مشاهده شد. نتایج همچنین نشان داد که با افزایش سطح شوری به 2/6 دسیزیمنس بر متر، ارتفاع گیاه در رقمهای کیهان، ناهید 485 و ناهید 484 بهترتیب 30، 23 و 11 درصد کاهش مییابد. علاوه بر این، بیشترین درصد ریزش برگ در بالاترین سطح شوری نسبت به شاهد، مربوط به رقم کیهان به میزان 28 درصد و بیشترین کاهش وزن خشک ریشه مربوط به رقم 485 به میزان 40 درصد بود. در مجموع، نتایج این پژوهش نشان داد که ارقام مختلف خیار، پاسخ متفاوتی به تنش شوری نشان دادند. در این بین، رقم ناهید 484 بیشترین مقاومت را در پاسخ به تنش شوری به خود اختصاص داد و لذا به عنوان یک رقم مقاوم خیار در برابر شرایط تنش شوری معرفی میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
شوری؛ کارتنوئید؛ کلروفیل؛ سطح برگ؛ عملکرد گیاه | ||
مراجع | ||
Abtahi, A. (2001). Reaction of seedlings of two pistachio cultivars to the amount and type of soil salinity in greenhouse conditions. Journal of Agricultural Science and Technology and Natural Resources. 5 (1), 93-100. (In Farsi) Iran Agricultural Statistics. (2019). Crop Products, Vol 1. Ministry of Agriculture Jahad, Tehran. Iran. Alinejadian, A., Hasani, M. and Maleki, A. (2018). The effect of amount and salinity of water on soil salinity and growth and nutrients concentration of spinach in a pot experiment. Iranian Journal of Soil and Water Research, 49 (3): 641-651. (In Farsi) Allakhverdiev, S.I., Sakamoto, A., Nishiyama, Y., Inaba, M., Murata, N. (2000). Ionic and osmotic effects of NaCl-induced inactivation of photosystems I and II in Synechococcus sp. Plant Physiol. 123: 1047–1056. Assadollahi, Z. and Mozaffari, V. (2012). The effect of salinity and manganese on the growth and chemical composition of pistachio seedlings (Pistacia vera L.) in perlite culture medium. Journal of Greenhouse Crop Science and Technology. (12), 27-13. (In Farsi) Cramer, G.R., Urano, K., Delrot, S., Pezzotti, M., and Shinozaki, K. (2011). Effects of abiotic stress on plants: a systems biology perspective. BMC Plant Biology, 11(1): 163-176. Datko, M., Zivcak, M., Brestic, M., (2008). Proteomic analysis of barley (Hordeum vulgare L.) leaves as affected by high temperature treatment. Photosynthesis. Energy from the sun. Springer Netherlands. 1523-1527. Emadi, A., Noorani Azad, H. and Borzoo, A. (2009). Investigation of the effects of salinity on some physiological properties of sugar beet. Plant and Ecosystem, 5 (19): 17-26. FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations). (2019). http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC/visualize Gurmani, A.R., Khan, S.U., Rubab, A., Schwinghamer, T., Jilani, G., Farid A. and Zhang. J. (2018). Salicylic acid and kinetin mediated stimulation of salt tolerance in cucumber (Cucumis sativus L.) genotypes varying in salinity tolerance. Horticulture, Environment, and Biotechnology, 59 (4): 461-471. Jogaiah, S., Govind, S.R., and Tran, L.S.P. (2013). Systems biology-based approaches toward understanding drought tolerance in food crops. Critical Reviews in Biotechnology, 33(1): 23-39. Kamiab, F., Talaie, A., Javanshah, A., Khezri, M. and Khalighi, A. (2012). Effect of long-term salinity on growth, chemical composition and mineral elements of pistachio (Pistacia vera cv. Badami-Zarand) rootstock seedlings. Annals of Biological Research, 3: 5545-5551. Kouchaki, A. and Nasiri Mahallati, M. (1996). Crop Ecology. Publications University of Mashhad. 291 pages. (In Farsi) Lichtenthaler, H.K. and Welburn, A.R. (1987). Chlorophylls and carotenoids: Pigments of photosynthetic biomembranes. Methods in Enzymology, 148, 350-382. Manchanda, G. and Garg, N. (2008). Salinit and its effects on the functional biology of legumes. Acta Physiology Plant, 30: 595-618. Mane, A.V., Deshpande, T.V., Wagh, V.B., Karadge, B.A. and Samant. J.S. (2011). A critical review on physiological changes associated with reference to salinity. International Journal of Enviromental Scinces, 4: 1192-1216. Mass, E.V. and Hoffman, G.H. (1997). Crop salt tolerance curent assesment. Irrigation and Drange Journal, 103: 115-134. Mohamadzadeh, A. (2009). Tomato responses to salinity stress. First National Congress of Tomato Production and Processing Technology, Mashhad, Iran. Murkute, A.A., Sharma, S. and Singh, S.K. (2006). Studies on salt stress tolerance of Citrus rootstock genotypes with arbuscular mycorrhiza fungi. Horticultural Science, 33: 70-76. Oraei, M., Tabatabaei, S.J., Fallahi, E. and Imani, A. (2009). The effects of salinity stress and rootstock on the growth, photosynthetic rate, nutrient and sodium concentration of almond (Prunus dulcis Mill.). Horticultural Sciences, 157: 131-140. Parida, A.K. and Das, A.B. (2005). Salt tolerance and salinity effects on plants. Ecotoxicology and Environmental Safety, 60: 324-349. Porra, R. (2002). The chequered history of the development and use of simultaneous equations for the accurate determination of chlorophylls a and b. Photosynthesis Research, 73, 149–156. Raeisi Nejad, R. and Yazdanpannah, N. (2019). Effect of Different levels of Irrigation and Salinity on Yield of Greenhouse Cucumber. Iranian Journal of Irrigation and Drainage, 13 (5): 1471-1480. (In Farsi) Rahman, M.S. Haque, M.A. and Islam, M. (2015). Salinity affects flag leaf chlorophyll and yield attributes of rice genotypes. Journal of Bioscience and Agriculture Research, 4: 80- 85. Ranjan, R., Bohra, S.P. and Jeet, A.M. (2001). Book of plant senescence. Jodhpur Agrobios New York, 10: 18-42. Rawson, H.M., Iong, M.J. and Munns, R. (1988). Growth and development in NaCl treated plants. Journal of Plant Physiology, 15: 519-527. Reddy, M.P. and Vora, A.B. (2005). Salinity induced changes in pigment composition and chlorophyllase activity of chelidonium. Indaian Journal of Plant Physioligy, 29: 331-334. Saadatmand, A.R., Banihashemi, Z., Maftoun, M. and Sepaskhah, A.R. (2007). Intractive effects of soil salinity and water stress on growth and chemical compositions of pistachio nut trees. Journal of Plant Nutrition, 30: 2037-2050. Schutz, H. and Fangmier, E. (2001). Growth and yield responses of spring wheat (Triticum aestivum L. cv. Minaret) to elevated Co2 and water limitation. Environmental Pollution, 114: 187-194. Talebi, M., Mozaffari, and Tajabadipour, A. (2009). Response of pistachio seedlings of Qazvini cultivar (Pistacia vera cv. Ghazvini) to different levels of zinc and sodium chloride. Journal of Soil Research (Soil and Water Sciences). 23 (2), 149-161. (In Farsi) Tuna, A.L., Kaya, C., Ashraf, M., Altunlu, H., Yokas, L. and Yagmur, B. (2007). The effects of calcium sulphate on growth, membrane stability and nutrient uptake of tomato plants grown under salt stress. Environmental and Experimental Botany, 59: 173-178. Viera-Santos, C. (2004). Regulation of chlorophyll biosynthesis and degradation by salt stress in sunflower leaves. Scientia Horticulturae, 103: 93-99. Wang, X., Huang, W., Liu, J., Yang, Z., and Huang, B. (2016). Molecular regulation and physiological functions of a novel FaHsfA2c cloned from tall fescue conferring plant tolerance to heat stress. Plant Biotechnology Journal. 15: 237-248. Yazdani, S., Hooshmand, A., Naseri, A. and Alamzadeh Ansari, M. (2017). The effect of low irrigation and water salinity on greenhouse cucumber leaves in hydroponic system. 5th National Conference on Irrigation and Drainage Networks Management and 3rd National Irrigation Congress and Drainage of Iran, Ahvaz, Iran. Yazdanpanah, N. and Dejhemat, A.R. (2015). Spatial distribution of some groundwater properties of Kerman plain using geostatistical methods. Watershed Management Research, 108, 14-25. Zamani, E., Kamali, K. and Ramin, A. (2020). An investigation of Salinity Stress Effects on Vegetative and Physiological Characteristics of Cucumber (Cucumis sativus L.). Journal of Crop Breeding, 12 (33): 110-118. (In Farsi) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 793 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 340 |