تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,095,274 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,201,508 |
پاسخ فیزیولوژیک و زراعی ژنوتیپهای امید بخش گلرنگ به تنش کمبود آب آخر فصل | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علوم گیاهان زراعی ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 11، دوره 52، شماره 1، فروردین 1400، صفحه 123-130 اصل مقاله (986.22 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2020.293812.654667 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بهمن پاسبان اسلام* 1؛ امیر رضا صادقی بختوری2؛ حمید جباری3؛ احمد بای بوردی4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه شهیدمدنی آذربایجان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3استادیار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4استادیار بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
با هدف شناسایی اثرات خشکی آخر فصل روی اجزای عملکرد، عملکرد دانه و روغن و برخی شاخصهای فیزیولوژیک مرتبط با تحمل به خشکی در ژنوتیپهای امیدبخش گلرنگ، آزمایشی بهصورت کرتهای خرد شده بر پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، در اراضی شور مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، طی سال زراعی 98-1397 اجرا شد. فاکتور اصلی، خشکی با دو سطح بدون تنش و تنش از گلدهی تا رسیدگی دانه و فاکتور فرعی، شش ژنوتیپ گلرنگ (پدیده، قزاقی، لاینهای92، 68، 97 و 132) بودند. در اثر تنش خشکی، اجزای عملکرد، عملکرد دانه و روغن، شاخص کلروفیل برگ، هدایت روزنهای و مقدار نسبی آب برگ (RWC) بهطور معنیداری کاهش و دمای برگ افزایش یافت و مقادیر این صفاتآنها بین ژنوتیپها متفاوت بود. همبستگی بین این شاخصها و اجزای عملکرد و عملکرد دانه و روغن معنیدار شد. بنابراین نقش همه اجزای عملکرد و درصد روغن دانه روی محصولدهی معنیدار بود. رقم پدیده و لاین امید بخش 68، با کسب مقادیر بالاتر این شاخصها، همواره بیشترین عملکرد دانه و روغن را نشان دادند. شاخصهای کلروفیل برگ، هدایت روزنه، مقدار نسبی آب برگ و دمای برگ، به اثرات خشکی روی ژنوتیپهای گلرنگ را نشان دادند و توان لازم برای گزینش ژنوتیپهای متحمل به خشکی را داشتند. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شاخص برداشت؛ عملکرد زیست توده؛ غلافدهی؛ گلدهی؛ وزن صد دانه | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه بخش عمده روغن خوراکی مصرفی ایران از منابع خارجی تهیه میشود.؛ بنابراین توسعه کشت دانههای روغنی برای رسیدن به خود اتکایی در زمینه روغنهای خوراکی، اهمیت ویژهای دارد. از بین دانههای روغنی سازگار با شرایط آب و هوایی کشور، گلرنگ بهعنوان یک گیاه مقاوم به تنش شوری و خشکی (Esendel et al., 1992; Bassil & Kaffka, 2002) و با داشتن تیپهای بهاره و پاییزه، از آینده نوید بخشی برخوردار است (Pasban Eslam, 2004). نتایج حاصل از بررسی سازگاری 10 لاین گلرنگ در کرج، اصفهان و داراب فارس طی سه سال زراعی نشان داد که بین لاینهای مورد بررسی، تفاوت معنیداری از نظر عملکرد دانه و روغن در این محیطها وجود دارد (Omidi Tabrizi, 2009). گزارش شده است که تنش خشکی متوسط و شدید در گلرنگ، باعث کاهش معنیدار رشد بوتهها شد (Salem et al., 2014). در مطالعه دیگری، با کاهش مقدار آب در دسترس بوتههای گلرنگ به کمتر از 25 درصد آب قابل استفاده خاک، عملکرد دانه و اجزای آن بهطور معنیداری کاهش یافت (Noroozi & Kazemeini, 2013). در شرایط کمبود آب، ارقام گلرنگ با سرعت رشد بالاتر، از ثبات عملکرد بیشتری برخوردارند (Istanbulluoglu et al., 2009). نتایج مطالعات نشان داده است که گلرنگ پاییزه رقم پدیده در دشت تبریز، با تولید عملکرد دانه و روغن بهترتیب 4420 و 1369 کیلوگرم در هکتار، رقم برتر بوده است (Pasban Eslam, 2015). نتایج یک آزمایش در دشت تبریز، همبستگی مثبت و معنیدار بین تعداد دانه در طبق با عملکرد دانه در ژنوتیپهای پاییزه گلرنگ را نشان داد (Pasban Eslam, 2012). از بین اجزای عملکرد، تعداد طبق در بوته و وزن هزار دانه در تعیین عملکرد دانه گلرنگ نقش برجستهتری داشتهاند (Koutroubas et al., 2004). گلرنگهایی که در مرحله گلدهی و گرده افشانی در معرض تنش خشکی قرار داشتند، 5/21 درصد دانه در طبق کمتری از گیاهان گلرنگ پرورش یافته در شرایط عادی بروز دادند (Magsoudi et al., 2018). نتایج ارزیابی ژنوتیپهای بهاره گلرنگ در شرایط اقلیمی همدان نشان داد که تحت تنش خشکی اعمال شده از مرحله 50 درصد گلدهی و شروع دانهبندی، بهترتیب وزن هزار دانه و شاخص برداشت بیشترین اثر مستقیم را بر عملکرد دانه داشتند. همچنین همبستگی مثبت و معنیداری بین وزن هزار دانه و عملکرد دانه در شرایط بروز تنش از زمان 50 درصد گلدهی دیده شد (Yari & Keshtkar, 2016). Omidi Tabrizi et al. (2008) با بررسی صفات مهم زراعی ارقام گلرنگ بهاره، همبستگی مثبت و معنیداری بین عملکرد روغن با عملکرد دانه را مشاهده نمودند و نتیجهگیری کردند که با افزایش عملکرد دانه در بوته، عملکرد روغن نیز افزایش مییابد. نتایج ارزیابی ژنوتیپهای ایرانی گلرنگ در شرایط قطع آبیاری در مرحله گلدهی نشان داد که خشکی، باعث کاهش عملکرد دانه در همه آنها شد و تنوع معنیداری از نظر تحمل به کمبود آب بین ژنوتیپها دیده شد (Zareie et al., 2013). نتایج ارزیابی 64 ژنوتیپ گلرنگ تحت تنش کمبود آب در شرایط اقلیمی اصفهان نشان داد که کمبود آب، باعث کاهش معنیدار عملکرد دانه در همه ژنوتیپها شد؛ اما میزان این کاهش بهطور معنیداری بین ژنوتیپها متفاوت بود و تجزیه کلاستر، آنها را در دو گروه حساس و متحمل به خشکی قرار داد (Bahrami et al., 2014). تنوع ژنتیکی معنیداری از نظر عملکرد دانه بین لاینهای گلرنگ در شرایط تنش کمبود آب گزارش شده است که امکان گزینش لاینهای متحمل به کمبود آب را فراهم میسازد (Bortolheiro & Silva, 2017). عقیده بر این است که مقدار نسبی آب برگ (RWC)، شاخص مناسبتری برای بیان وضعیت آب برگ در گیاهان زراعی میباشد (Sinclar & Ludlow, 1985). Pasban Eslam (2012) با بررسی ژنوتیپهای کلزا گزارش کرد که تنش کمبود آب، باعث کاهش RWC و افزایش دمای برگ میشود و در ژنوتیپهای متحملتر در مقایسه با سایر ژنوتیپها، این تغییرات کمتر و پایداری عملکرد بیشتر است. بهطورکلی دمای برگ با تنش خشکی مطابقت دارد. به دنبال کاهش آب قابل استفاده خاک، پتانسیل آب گیاه و در نهایت تعرق آن نیز کاهش مییابد. بر مبنای بیلان انرژی در سطح برگ، کاهش تعرق منجر به افزایش دمای برگ میشود (Carcova et al., 1998). در یک آزمایش مزرعهای روی سه رقم یونجه مشاهده شد که مقادیر پایینتر هدایت روزنهای با دماهای بالاتر تاج پوشش برگ مطابقت دارد (Johnson & Rumbaugh, 1995). در آزمایشی، دمای برگ شاخص مناسبی در گزینش ژنوتیپهای بهاره متحمل به خشکی گلرنگ بود (Pasban Eslam, 2011). Golestani Araghi & Assad (1998)، وجود تفاوت معنیدار در دمای برگ بین ژنوتیپهای مقاوم و حساس به خشکی گندم و وجود همبستگی منفی و معنیدار بین شاخص مورد بحث و عملکرد دانه در شرایط تنش آبی را گزارش کردند. همبستگی مثبت و معنیداری بین هدایت روزنه، RWC و تنظیم اسمزی با همدیگر و همبستگی منفی و معنیدار بین این شاخصها با دمای برگ در ژنوتیپهای بهاره گلرنگ گزارش شده است (Pasban Eslam, 2011). اهداف این آزمایش، شناسایی اثرات تنش کمبود آب آخر فصل روی اجزای عملکرد، عملکرد دانه و روغن و برخی شاخصهای فیزیولوژیک مرتبط با تحمل به خشکی در ژنوتیپهای امید بخش گلرنگ کشت شده در اراضی شور بودند.
مواد و روش ها آزمایش در اراضی شور ایستگاه خسروشاه مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی (واقع در شرق دریاچه اورمیه) طی سال زراعی 98-1397 اجرا شد. این ایستگاه با موقعیت جغرافیایی 46 درجه و دو دقیقه شرقی، 37 درجه و 58 دقیقه شمالی، در سیستم اقلیمبندی کوپن در گروه سرد و نیمه خشک قرار دارد (Alikhani, 2013). همچنین این منطقه زمستآنهایی با روزهای یخبندان دارد و میانگین درازمدت بارندگی سالانه 270 میلیمتر میباشد. مشخصات آب و هوایی ایستگاه طی دوره آزمایش در جدول یک آمده است. خاک محل آزمایش، لوم رسی با 5/1 درصد ماده آلی و شوری بهطور میانگین 7/6 دسی زیمنس بر متر بود. آزمایش در قالب طرح آماری کرتهای خرد شده بر پایه بلوک کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. کاشت گیاهان در20 شهریور ماه انجام گرفت. فاکتورهای آزمایش شامل تنش کمبود آب بهعنوان عامل اصلی با دو سطح بدون تنش و تنش از مرحله گلدهی تا رسیدگی دانه و ژنوتیپ در شش سطح شامل پدیده، قزاقی، لاینهای امید بخش 59، 68، 97 و 132 به عنوان فاکتور فرعی بودند (Omidi, 2016). هر کرت شامل شش ردیف به فاصله 24 سانتیمتر و طول پنج متر بود. برای جلوگیری از نشت آب، بین کرتهای اصلی و بین تکرارها دو متر فاصله ایجاد شد. در این آزمایش از تشتک تبخیر کلاس A استفاده شد. از مرحله گلدهی برای سطوح بدون تنش، آبیاری در زمان80 میلیمتر تبخیر تجمعی و برای تیمارهای تنش، آبیاری در زمان 180 میلیمتر تبخیر تجمعی از تشتک انجام گرفت (Pasban Eslam et al., 2011; Sharghi et al., 2011). کوددهی مزرعه بر پایه نتایج آزمون خاک (جدول 2) و با استفاده از اوره بهمقدار250 کیلوگرم (در سه قسط شامل: زمان کاشت، شروع رشد بهاره و شروع گلدهی)، سولفات پتاسیم 100 کیلوگرم و سوپر فسفات تریپل 50 کیلوگرم (هر دو در زمان کاشت) به ازای هر هکتار محاسبه و اعمال شد. در اواسط مرحله گلدهی برای مبارزه با آفت مگس گلرنگ، مزرعه با سم دیازینون به غلظت یک در هزار سمپاشی شد. برای تعیین مقدار نسبی آب برگ (RWC)، از هر نمونه برگ برداشت شده، سه دیسک به قطر20 میلیمتر جدا و بلافاصله وزن شدند (وزن تر، FW). سپس نمونهها به مدت چهار ساعت در آب مقطر دوبار تقطیر با دمای حدود پنج درجه سانتیگراد و نور اندک غوطهور شدند و پس از گرفتن آب روی آنها با کاغذ صافی، وزن شدند (وزن تورم کامل، TW). نمونهها به مدت 24 ساعت در دمای 80 درجه سانتیگراد قرار گرفتند و وزن شدند (وزن خشک، DW). در نهایت مقدار نسبی آب برگ از فرمول: DW-TW/ DW- FW RWC = محاسبه شد. دمای برگ با استفاده از دماسنج مادون قرمز مدل 2T-825 ساخت کارخانه تستو (Testo) ایتالیا اندازهگیری شد برای تعیین تعداد طبق در بوته و دانه در طبق، از هر کرت آزمایشی 10 بوته بهصورت تصادفی انتخاب و بهترتیب طبقها و دانههای هر طبق شمارش شد و میانگین آنها ثبت شد. بههنگام رسیدگی دانه (24 مرداد ماه) و پس از حذف حاشیهها، تمامی کرتها برداشت شدند و عملکرد دانه، وزن هزار دانه و درصد روغن دانهها اندازهگیری شد. درصد روغن دانهها به روش استخراج پیوسته سوکسله تعیین شدند (Mirnezami Ziabari & Sanei Shariatpanah, 1994). درنهایت تجزیه دادهها و مقایسه میانگینها با نرم افزار آماری MSTATC و تعیین همبستگی صفات بهروش پیرسون با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 انجام شد.
جدول 1- ویژگیهای آب و هوایی ایستگاه تحقیقات کشاورزی خسروشاه در طول فصل رشد سال زراعی 98-1397 Table 1. Climatological characteristic of Khosrowshah Agricultural Research Station in 2018-19 growing season
* دادهها از ایستگاه سینوپتیک مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانشرقی (خسروشاه) بهدست آمده است
جدول2- برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک مزرعه آزمایشی Table 2. Some physicochemical traits of experimental field soil
نتایج و بحث
بروز تنش خشکی از مرحله گلدهی تا رسیدگی دانه، اثر معنیداری روی اجزای عملکرد دانه، درصد روغن، عملکرد دانه و روغن، شاخص کلروفیل برگ، هدایت روزنه، دمای برگ و مقدار نسبی آب برگ (RWC) داشت. همچنین بین ژنوتیپهای گلرنگ مورد مطالعه، اختلاف معنیداری از نظر همه صفات دیده شد، ولی اثر متقابل آنها غیرمعنیدار بود (جدول 3). بنابراین ژنوتیپهای مورد مطالعه در هر دو شرایط عادی و کمبود آب از نظر مقادیر این صفات، روند مشابهی داشتند. شاخصهای کلروفیل برگ، هدایت روزنه و RWC در اثر تنش خشکی واقع شده از مرحله گلدهی بهطور معنیداری کاهش یافت و شاخص دمای برگ افزایش یافت؛ این درحالی بود که مقادیر این شاخصها بین ژنوتیپها بهطور معنیداری متفاوت بودند (جدول 4). Shiresmaeili et al. (2018) با ارزیابی ارقام و لاینهای گلرنگ در شرایط عادی و تنش خشکی آخر فصل در
جدول 3- تجزیه واریانس صفات اندازه گیری شده ژنوتیپهای گلرنگ در سال زراعی98-1397 Table 3. Variance analysis of the measured traits of safflower genotypes during 2018-19 growing season
* و: ** به ترتیب معنی دار در سطح احتمال یک و پنج درصد. * and **: Significant at the 5% and 1% of probability levels, respectively
جدول4– میانگین صفات مورد مطالعه ژنوتیپهای گلرنگ در سال زراعی97-1396 Table 4. Mean of measured traits of safflower genotypes during 2017-18 growing season
در هر ستون، میانگینهای دارای حداقل یک حرف مشترک، اختلاف معنی داری در سطح یک درصد ندارند. Means with the same letters in the same cilumn are not significantly different at 5% of probability level.
شرایط اقلیمی اصفهان گزارش کردند که بروز خشکی در مراحل گلدهی و پرشدن دانه، باعث کاهش معنیدار RWC، شاخص برداشت و عملکرد دانه و روغن شد. در مطالعه مذکور، رقم صفه همواره عملکردهای بیشتری داشت. نتایج مطالعه لاینهای گلرنگ در برزیل نشان داد که تنش خشکی باعث کاهش معنیدار مقدار کلروفیل کل برگ، RWC و درنهایت عملکرد دانه و روغن میشود (Bortolheiro & Silva, 2017). در آزمایشی، دمای برگ، شاخص مناسبی در نشان دادن اثرات خشکی روی ژنوتیپهای بهاره گلرنگ گزارش شده است (Pasban Eslam, 2011). همبستگی بین شاخص کلروفیل برگ، هدایت روزنه و RWC با همدیگر، مثبت و معنیدار و با دمای برگ منفی و معنیدار بهدست آمد. همه این شاخصها، همبستگیهای معنیداری با اجزای عملکرد دانه، درصد روغن، عملکرد دانه و روغن نشان داد (جدول 5) و مقادیر آنها در رقم پدیده و لاین امید بخش 68 بالاتر بود (جدول 4)؛ این دو ژنوتیپ، بیشترین عملکرد دانه و روغن را نیز کسب کردند. چنین استنباط میشود که شاخصهای فیزیولوژیک مورد بررسی، از توان لازم در بازتاب اثرات تنش خشکی طی دوره پرشدن دانه در گلرنگ برخوردارند و میتوان از آنها برای گزینش ژنوتیپ های متحمل به خشکی آخر فصل در اراضی شور استفاده کرد. در این شرایط دشوار، گیاهان علاوه بر تنش خشکی، تحت تنش شوری نیز قرار دارند و گزینش لاین هایی که بتوانند محصول قابل قبولی تولید کنند، حایز اهمیت است. تنش خشکی به طور معنیداری همه اجزای عملکرد دانه، درصد روغن، عملکرد دانه و روغن همه ژنوتیپ ها را کاهش داد (جدول 4). Pasban Eslam and Omidi (2019) عملکرد و اجزای عملکرد لاینهای پاییزه گلرنگ را مورد بررسی قرار دادند و گزارش کردند که خشکی واقع شده از مرحله گلدهی با کاهش معنی دار تعداد دانه در طبق و وزن هزار دانه، عملکرد دانه و روغن را کاهش داد. در آزمایش حاضر، همواره بیشترین مقادیر اجزای عملکرد، درصد روغن، عملکرد دانه و روغن و بالاترین مقادیر شاخص کلروفیل برگ، هدایت روزنه و RWC و کمترین دمای برگ، بهترتیب به پدیده و لاین 68 تعلق گرفت (جدول 4). دو لاین قزاقی و 97 در مقایسه با سایر ژنوتیپها، تعداد طبق در بوته و تعداد دانه در طبق کمتری داشتند. کمترین عملکردهای دانه و روغن نیز به لاینهای 59، 97 و 132 اختصاص داشت. نتایج مطالعهZareie et al. (2013) نشان داد بین گلرنگهای ایرانی ارزیابی شده در شرایط قطع آبیاری از مرحله گلدهی، پرنیان بیشترین افت عملکرد دانه را داشت. در یک مطالعه با اعمال تنش خشکی روی بوتههای گلرنگ، عملکرد دانه و اجزای آن بهطور معنیداری کاهش یافت (Noroozi & Kazemeini, 2013). گزارش شده است که تنش خشکی، باعث کاهش معنیدار درصد روغن دانه میشود (Ashrafi & Razmjoo, 2010) Hosseini et al. (2018) با ارزیابی پانزده ژنوتیپ گلرنگ در شرایط عادی و تنش خشکی مشاهده کردند که ژنوتیپهایی که در هر دو شرایط آبی عملکرد دانه بیشتری داشتند، از پایداری عملکرد بالاتری برخوردار بودند و برای اقلیمهای مواجه با خشکی مناسب بودند. در نهایت چنین بهنظر میرسد که رقم پدیده و لاین 68، بهعنوان ژنوتیپ امید بخش در منطقه آزمایش (اراضی شور حاشیه دریاچه اورمیه با شوری خاک بهطور میانگین 7/6 دسی زیمنس بر متر و اقلیم سرد و نیمه خشک) که همواره با کمبود آب در دوره گلدهی و پرشدن دانه مواجه است و مناطقی با شرایط اقلیمی مشابه، قابل کشت و کار باشند. همبستگی تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق، وزن هزار دانه، درصد روغن، عملکرد دانه و روغن با یکدیگر مثبت و معنیدار بود (جدول 5). بنابراین در این آزمایش، همه اجزای عملکرد و درصد روغن دانه از نقش تعیین کننده در محصولدهی برخوردار بودند. گزارش شده است که از بین اجزای عملکرد، تعداد طبق در بوته و وزن هزار دانه در تعیین عملکرد دانه گلرنگ نقش برجستهتری دارند (Koutroubas et al., 2004). همبستگی مثبت و معنیدار بین تعداد دانه در طبق با عملکرد دانه در ژنوتیپهای پاییزه گلرنگ دیده شده است (Pasban Eslam, 2012). در آزمایش حاضر، ضریب همبستگی ساده عملکرد روغن با درصد روغن، 96/0 و با عملکرد دانه، 99/0 بهدست آمد؛ بنابراین هر دو مولفه از اثر معنیداری در تولید روغن برخوردار بودند. Omidi Tabrizi (2008) با بررسی صفات مهم زراعی ارقام گلرنگ، همبستگی مثبت و معنیداری بین عملکرد روغن و عملکرد دانه مشاهده نمود و نتیجهگیری کرد که با افزایش عملکرد دانه در بوته، عملکرد روغن نیز افزایش مییابد. درنهایت چنین استنباط میشود که در مزارع گلرنگ کشت شده در اراضی شور، تنش خشکی از طریق کاهش معنیدار همه اجزای عملکرد دانه، باعث افت عملکرد دانه و روغن شد.
جدول 5- ضرایب همبستگی بین صفات مورد مطالعه ژنوتیپهای گلرنگ
Table 5. Correlation coefficients among studied traits of safflower genotypes *و **: بهترتیب معنیدار در سطح احتمال پنج و یک درصد. Leaf chl. I: شاخص کلروفیل برگ، gs: هدایت روزنهای، Tl: دمای سایهانداز و RWC: محتوی نسبی آب.
* and **: Significant at the 5% and 1% of probability levels, respectively. Leaf chl.I: Leaf chlorophyll index, gs: Stomatal conductance, Tl: Canopy temperature and RWC: Relative water content.
نتیجه گیری کلی در اثر تنش خشکی واقع شده از مرحله گلدهی تا رسیدگی دانه، شاخصهای فیزیولوژیک کلروفیل برگ، هدایت روزنه و RWC بهطور معنیداری کاهش و دمای برگ افزایش یافت و مقادیر آنها بین ژنوتیپهای مورد مطالعه متفاوت بود. همبستگی بین این شاخصها با همدیگر و با اجزای عملکرد دانه، درصد روغن، عملکرد دانه و روغن معنیدار بهدست آمد. اثر تنش خشکی روی عملکرد دانه و روغن از طریق اثر کاهشی روی همه اجزای عملکرد و درصد روغن دانه منعکس شد. رقم پدیده و لاین امید بخش 68، با داشتن مقادیر بالاتر شاخصهای فیزیولوژیک، همواره بیشترین عملکرد دانه و روغن را در منطقه آزمایش (اراضی شور حاشیه دریاچه اورمیه) به خود اختصاص دادند. چنین استنباط میشود که شاخصهای مذکور، از توان لازم در بازتاب اثرات تنش خشکی آخر فصل در گلرنگ برخوردارند و میتوانند برای گزینش ژنوتیپهای متحمل به خشکی برای کشت در اراضی شور و کمبازده به کار روند.
REFERENCES
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
REFERENCES
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 711 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 374 |