تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,572 |
تعداد مقالات | 71,006 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,494,368 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,755,204 |
ارزیابی گیاهان مرتعی مورد چرای شتر در خراسان جنوبی و بررسی تاثیر جایگزینی یونجه با اشنان بر عملکرد شترهای شیری | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 6، دوره 22، شماره 4، دی 1399، صفحه 560-569 اصل مقاله (594.33 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2020.297716.623502 | ||
نویسندگان | ||
سید احمد حسینی1؛ محمد حسن فتحی نسری* 2؛ همایون فرهنگ فر3؛ مسعود دیدارخواه4 | ||
1دانشجوی دکتری تغذیه دام گروه علوم دامی، دانشگاه بیرجند، ایران | ||
2استاد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران. | ||
3استاد،گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران. | ||
4استادیار،گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران. | ||
چکیده | ||
در این پژوهش، ارزش غذایی گونههای مرتعی مورد چرای شتر از چهار گونه خارشتر، زردتاغ، اشنان و سرخگز در سه مرحله فنولوژیکی رویشی، گلدهی و بذردهی مراتع شهرستان بیرجند ارزیابی شد. از گونههای مذکور در مراحل مختلف رشد به صورت تصادفی نمونه برداری و ترکیب شیمیایی آنها اندازه گیری شد. گوارش پذیری شکمبهای ماده خشک با استفاده از یک شتر فیستوله گذاری شده بررسی شد. میزان پروتئین خام خارشتر و اشنان بالاتر از سایر گونهها بود و پایینترین میزان الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شویند اسیدی و تانن در اشنان مشاهده شد (p <0/05). بخش کند تجزیه، ثابت نرخ تجزیه و تجزیه پذیری موثر ماده خشک اشنان بالاتر از سایر گونه ها بود(p <0/05). اشنان با بالاتر بودن پروتئین خام و تجزیه پذیری موثر ماده خشک و پایین تر بودن الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی نسبت به سایر گونه ها با ارزش تر بوده و جایگزین یونجه در سه سطح صفر، 50 و 100 درصد در جیره شترهای شیریشد. تغذیه اشنان سبب ایجاد تفاوت معنی دار در عملکرد تولید و ترکیب شیمیایی شیر نشد. مصرف ماده خشک با افزایش سطح جایگزینی اشنان کاهش ولی مقدار پروتئین و نیتروژن اوره ای شیر افزایش یافت(p <0/05). با توجه به نتایج این آزمایش جایگزینی یونجه با گونه مرتعی اشنان در تغذیه شترهای شیری با حفظ عملکرد تولیدی دام منجر به کاهش هزینه تغذیه شتر و اقتصادی تر شدن پرورش این دام با ارزش می شود. | ||
کلیدواژهها | ||
ارزش غذایی؛ اشنان؛ تولید و ترکیب شیر؛ شتر؛ گیاهان مرتعی | ||
مراجع | ||
1. Abdolahi V, Dianati tilaki GH, Farzadmehr J 8. Arzani H, Basiri M, Khatibi F and Ghorbani G | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 439 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 423 |