تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,103,292 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,209,558 |
بررسی وضعیت تنش آبی درختان زیتون با استفاده از شاخص تنش آبی گیاه | ||
تحقیقات آب و خاک ایران | ||
مقاله 14، دوره 51، شماره 5، مرداد 1399، صفحه 1239-1253 اصل مقاله (890.48 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijswr.2020.290735.668350 | ||
نویسندگان | ||
عظیمه عسگری1؛ عبدالرحیم هوشمند** 2؛ سعید برومندنسب3؛ شهره زیودار4 | ||
1دانشجوی دکتری/ دانشگاه شهید چمران اهواز | ||
2دانشیار گروه ابیاری و زهکشی، دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران | ||
3استاد گروه آبیاری و زهکشی، دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران | ||
4استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران | ||
چکیده | ||
هدف از این مطالعه ارزیابی قابلیت شاخص تنش آبی گیاه (Crop Water Stress Index, CWSI) حاصل از اندازهگیری دمای پوشش گیاهی درختان زیتون با استفاده از دماسنج مادون قرمز، در بررسی وضعیت تنش آبی و برنامهریزی آبیاری درخت زیتون بود. برای این منظور رابطه همبستگی میان شاخص تنش آبی گیاه و شاخصهای محتوای نسبی آب برگ (Relative Water Content, RWC) و رطوبت خاک (Soil Water Content, SWC) تعیین شد. تیمارهای آزمایشی شامل دو رقم زیتون (کرونیکی و T2) و چهار رژیم آبیاری (آبیاری برای تأمین 100، 85، 70 و 55 درصد از نیاز آبی گیاه) بود. نتایج نشان داد که رابطهی خط مبنای بدون تنش در طول دورهی پژوهش و همچنین در طول روز متغیر بود. تغییرات روزانه خط مبنای بدون تنش درختان زیتون عمدتاً بهدلیل تغییر در عرض از مبدأ خط مبنای بدون تنش بود که بوسیلهی تغییرات زاویهی رأس خورشید قابل توصیف است. پس از بررسی ارتباط میان کمبود فشار بخار آب در اتمسفر (Vapor Pressure Deficit, VPD) و اختلاف دمای پوشش گیاهی و دمای هوا ()، رابطهی برای خط مبنای بدون تنش درختان زیتون در ساعت 12:30 بعد از ظهر تعیین شد. اثر رژیم آبیاری بر شاخص تنش آبی گیاه درختان زیتون کرونیکی و T2 در هیچ یک از اندازهگیریهای انجام شده در طول دوره پژوهش، معنیدار نبود؛ بااینحال، شاخص تنش آبی گیاه با شاخصهای محتوای نسبی آب برگ (کرونیکی:**67/0r2= و : **88/0r2=) و درصد جرمی رطوبت خاک (کرونیکی:**74/0r2= و : **78/0r2=) همبستگی معنیدار داشت. بنابراین، شاخص تنش آبی گیاه، شاخص مناسبی از وضعیت تنش آبی درختان زیتون کرونیکی و T2 است. | ||
کلیدواژهها | ||
خط مبنای بدون تنش؛ درخت زیتون؛ دماسنج مادون قرمز؛ شاخص تنش آبی 'گیاه | ||
مراجع | ||
Agam, N., Cohen, Y., Berni, J.A.J., Alchanatis, V., Cool, D., Dag, A., Yermiyahu, U. and Ben-Gal, A. (2013). An insight to the performance of crop water stress index for olive trees. Agricultural Water Management, 118, 79-86. Akkuzu, E., Kaya, U., Çamoğlu, G., Mengü, G.P. and Aşik, S. (2013) Determination of Crop Water Stress Index and Irrigation Timing on OliveTrees Using a Handheld Infrared Thermometer. Irrigation and drainage, ASCE, 139, 728-737. Allen, R. G., Pereira, L. S., Raes, D. and Smith, M. (1998). Crop Evapotranspiration. Guidelines for Computing Crop Water Requirements. FAO Irrigation and Drainage. Paper No. 56, FAO, Rome, Italy, pp. 300. Bellvert, J., Zarco-Tejada, P.J., Fereres, E. and Girona, J. (2014). Mapping crop water stress index in a ‘Pinot-noir‘ vineyard: comparing ground measurements with thermal remote sensing imagery from an unmanned aerial vehicle. Precision Agriculture, 15, 361–376. Ben-Gal, A., Agam, N., Alchanatis, V., Cohen, Y., Yermiyahu, U., Zipori, I., Presnov, E.,Sprintsin, M. and Dag, A. (2009). Evaluating water stress in irrigated olives: correlation of soil water status, tree water status, and thermal imagery. Irrigation Science, 27, 367-376. Berenguer, M.J., Vossen, P.M., Grattan, S.R., Connell, J.H. and Polito, V.S. (2006). Tree irrigation levels for optimum chemical and sensory properties of olive oil. Horticultural Science, 41, 427-432. Berni, J.A.J., Zarco-Tejada, P.J., Sepulcre-Canto, G., Fereres, E. and Villalobos, F. (2009). Mapping canopy conductance and CWSI in olive orchards using high resolution thermal remote sensing imagery. Remote Sensing of Environment, 113, 2380-2388. Candogan, B.N., Sincik, M., Buyukcangaz, H., Demirtas, C., Goksoy, A.T., and Yazgan,S. (2013). Yield, quality and crop water stress index relationships for deficit-irrigated soybean [Glycine max (L.) Merr.] in sub-humid climatic conditions. Agricultural Water Management, 118, 113-121. Cohen, Y., Alchanatis, V., Meron, M., Saranga, Y. and Tsipris, J. (2005). Estimation of leaf water potential by thermal imagery and spatial analysis. Journal of Experimental Botany, 56 (417), 1843-1852. Egea, G., Padilla-Diaz, C.M., Martinez-Guanter, J., Fernandez, J.E., and Perez-Ruiza, M. (2017). Assessing a crop water stress index derived from aerial thermal imaging and infrared thermometry in super-high density olive orchards. Agricultural Water Management, 187, 210-221. Elsayed, S., Elhoweity, M., Ibrahim, H.H., Dewir, Y.H., Migdadi, H.M. and Schmidhalter, U. (2017). Thermal imaging and passive reflectance sensing to estimate the water status and grain yield of wheat under different irrigation regimes. Agricultural Water Management, 189, 98-110. Elsayed, S., Elhoweity, M. and Schmidhalter, U. (2015). Normalized difference spectral indices and partial least squares regression to assess the yield and yield components of peanut. Australian Journal of Crop Science, 9, 976-986. Elsayed. S., Mistele, B. and Schmidhalter, U. (2011). Can changes in leaf water potential be assessed spectrally? Functional Plant Biology, 38, 523-533. Fabbri, A. (2004). Olive propagation manual, CSIRO, Collingwood, Victoria. Fernandez, J.E, and Cuevas, M.V. (2010). Irrigation scheduling from stem diameter variations: a review. Agriculture forest meteorology, 150 (2), 135-151. Fernandez, J.E., Green, S.R., Caspari, H.W., Diaz-Espejo, A. and Cuevas, M.V. (2008). The use of sap flow measurements for scheduling irrigation in olive, apple and Asian pear trees and in grapevines. Plant and Soil, 305, 91-104. Fernandez, J.E., Moreno, F., Giron, I.F. and Blazquez, O.M. (1997). Stomatal control of water use in olive tree leaves. Plant and Soil, 190, 179-192. Garcia-Tejero, I.F., Hernandez, A., Padilla-Diaz, C.M., Diaz-Espejo, A. and Fernandez, J.E., (2017). Assessing plant water status in a hedgerow olive orchard from thermography at plant level. Agricultural Water Management, 188, 50-60. Gates, D.M. (1964). Leaf temperature and transpiration. Agronomy Journal. 56, 273-277. Gomez-Rico, A., Salvador, M.D., La Greca, M. and Fregapane, G. (2006). Phenolic and volatile compounds of extra virgin olive oil (Olea europaea L. Cv. Cornicabra) with regards to fruit ripening and irrigation management. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54, 7130-7136. Gonzalez-Dugo, V., Zarco-Tejada, P.J. and Fereres, E. )2014(. Applicability and limitations of using the crop water stress index as an indicator of water deficitsin citrus orchards. Agriculture and forest meteorology, 198 -199, 94-104. Idso, S.B., Jackson, R.D., Pinter, P.J., Reginato, R.J. and Hatfield, J.L. (1981). Normalizing the stress-degree-day parameter for environmental variability. Agricultural Meteorology, 24, 45-55. Jackson, R.D. (1982). Canopy temperature and crop water stress. Advances in irrigation, 1, 43-85. Jackson, R.D., Idso, S.B., Reginato, R.J. and Pinter, P.J. (1981). Canopy temperature as a crop water stress indicator. Water Resources Research, 17, 1133-1138. Kim, Y., Glenn, D.M., Park, J., Ngugi, H.K. and Lehman, B.L. )2011(. Hyperspectral image analysis for water stress detection of apple trees. Computers and Electronics in Agriculture, 77, 155-160. Maes, W.H. and Steppe, K. (2012). Estimating evapotranspiration and drought stress with ground-based thermal remote sensing in agriculture: a review. Journal of Experimental Botany, 63, 4671-4712. Maki, M., Ishiahra, M. and Tamura, M. (2004) Estimation of leaf water status to monitor the risk of forest fires by using remotely sensed data. Remote Sensing of Environment, 90, 441-450. Mangus, D.L, Sharda, A. and Zhang, N. (2016). Development and evaluation of thermal infrared imaging system for high spatial and temporal resolution crop water stress monitoring of corn within a greenhouse. Computers and Electronics in Agriculture, 121, 149-159. Monteith, J.L. (1973). Principles of Environmental Physics. Edward Arnold, London. Moriana, A., Orgaz, F., Fereres, E. and Pastor, M. (2003). Yield responses of a mature olive orchard to a water deficits. Journal of American Society for Horticultural Science, 128, 425-431. Murray, F.W. (1967). On the computation of saturation vapor pressure. Journal of Applied Meteorology, 6, 203-204. Pu, R., Ge, S., Kelly, N. and Gong, P. (2003). Spectral absorption features as indicators of water status in coast live oak (Quercus Agrifolia) leaves. International Journal of Remote Sensing, 24, 1799-1810.
Testi, L., Goldhamer, D.A., Iniesta., F. and Salinas, M. (2008). Crop water stress index is a sensitive water stress indicator in pistachio trees. Irrigation Science, 26, 395-405. Tovar, M.J., Romero, M.P., Girona, J. and Motilva, M.J. (2002). L-Phenylalanine ammonia-lyase activity and concentration of phenolics in developing olive (Olea europaea L. cv Arbequina) fruit grown under different irrigation regimes. Journal of the Science of Food and Agriculture, 82, 892-898. Schlemmer, M.R., Francis, D.D., Shanahan, J.F. and Schepers, J.S. (2005). Remotely measuring chlorophyll content in corn leaves with differing nitrogen levels and relative water content. Agronomy Journal, 97,106–112. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 595 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 498 |