تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,114,996 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,218,867 |
اثر تنش شوری بر خصوصیات رشدی و غلظت عناصر غذایی در رقمهای بادام ‘شاهرود 12’، ‘تونو’ و ژنوتیپ ’16-1‘ پیوند شده روی پایه GF677 | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 15، دوره 17، شماره 1، اردیبهشت 1394، صفحه 197-216 اصل مقاله (874.76 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2015.54798 | ||
نویسندگان | ||
علی مومن پور1؛ داود بخشی* 2؛ علی ایمانی3؛ حامد رضایی4 | ||
1دانشجوی دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه گیلان، ایران | ||
2دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه گیلان، ایران | ||
3دانشیار بخش تحقیقات باغبانی، مؤسسۀ اصلاح و تهیۀ نهال و بذر، کرج، ایران | ||
4استادیار بخش تحقیقات اصلاح خاک و مدیریت پایدار اراضی، مؤسسۀ تحقیقات خاک و آب، کرج، ایران | ||
چکیده | ||
بهمنظور ارزیابی اثر تنش شوری بر خصوصیات رویشی و غلظت عناصر غذایی در برگ و ریشههای تعدادی از ژنوتیپهای بادام، آزمایشی با دو عامل ژنوتیپ در چهار سطح شامل ‘شاهرود 12’، ‘تونو’ و ژنوتیپ ’16-1‘ پیوندشده روی پایۀ GF677و پایۀ GF677 و شوری آب آبیاری در پنج سطح شامل غلظتهای صفر، 2/1، 4/2، 6/3 و 8/4 گرم در لیتر کلرید سدیم (بهترتیب با هدایت الکتریکی 5/0، 5/2، 9/4، 3/7 و 8/9 دسیزیمنس بر متر) در گلخانۀ تحقیقاتی مؤسسۀ اصلاح و تهیۀ نهال و بذر در سال 1392 انجام گرفت. با اعمال تنش شوری و افزایش غلظت آن، میزان قطر پیوندک، ارتفاع پیوندک، تعداد برگ تولیدی و درصد برگهای سبز، کاهش و درصد برگهای نکروزه و ریزشیافته افزایش یافتند. بررسی غلظت عناصر غذایی در برگ و ریشه نشان داد که در همة ژنوتیپها، بیشترین میزان کلر (94/4 درصد) و سدیم (12/2 درصد)، نسبت سدیم/پتاسیم (03/2)، سدیم/کلسیم (92/1)، سدیم/منیزیم (81/6)، سدیم/فسفر (07/14) و کمترین کلسیم (06/1 درصد)، منیزیم (33/0 درصد)، فسفر (146/0 درصد)، روی (7/32 قسمت در میلیون) و مس (33/9 قسمت در میلیون) برگ، در تیمار 8/9 دسیزیمنس بر متر کلرید سدیم مشاهده شد. نوع پیوندک در ممانعت از جذب سدیم و کلر توسط ریشه و انتقال آن به قسمت هوایی مؤثر است. ‘شاهرود 12’ در همة سطوح شوری، دارای کمترین مقدار کلر و سدیم و کمترین نسبت سدیم/پتاسیم، سدیم/کلسیم، سدیم/منیزیم و سدیم/ فسفر و نیز بیشترین نسبت کلر/سدیم بود. همچنین این رقم توانست در سطوح بالای شوری (3/7 دسیزیمنس بر متر)، از طریق افزایش پتاسیم (65/1 درصد)، مس (62/9 قسمت در میلیون)، آهن (30/22 قسمت در میلیون) و روی (45/50 قسمت در میلیون) بیشتر از دیگر ژنوتیپهای مورد بررسی، با تأثیرات مخرب سدیم مقابله کند. رقم ‘شاهرود 12’ متحملترین رقم به شوری در بین تیمارها بود. | ||
کلیدواژهها | ||
بادام؛ پایه GF677؛ تنش شوری؛ ‘شاهرود 12’؛ عناصر پرمصرف؛ عناصر کم مصرف | ||
مراجع | ||
1 . امامی ع (1375) روشهای تجزیة گیاه. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی. مؤسسۀ تحقیقات خاک و آب. 130 ص. 2 . اورعی م، طباطبایی ج، فلاحی ا و ایمانی ع (1388) اثرات تنش شوری و پایه بر رشد، شدت فتوسنتز، غلظت عناصر غذایی و سدیم درخت بادام. علوم باغبانی. 23(2): 140-131. 3 . بایبوردی ا (1392) ارزیابی تحمل ارقام دیرگل بادام به شوری. تولید و فرآوری محصولات باغی و زراعی. 3(3): 225-217. 4 . حیدری شریفآباد ح (1380) گیاه و شوری. مؤسسۀ تحقیقات جنگلها و مراتع کشور. 76 ص. 5 . رضایی م، لسانی ح، بابالار م و طلایی ع (1385) اثر تنش سدیم کلرید بر شاخصهای رشد و میزان عناصر پنج رقم زیتون. علوم کشاورزی ایران. 37(2): 301-293. 6 . علایی ش و تفضلی ع (1382) اثرهای شوری کلرید سدیم، کینتین و سایکوسل بر تجمع برخی از عناصر در زیتون (Olea europea L.) رقم دزفول. علوم و فنون باغبانی ایران. 4(1 و 2): 10-1. 7 . گریگوریان و، جوادی ص، کسرائی ر، مطلبی آذر ع و دژمپور ج (1381) تعیین تحمل به شوری کلرور سدیمی در دانهالهای چند رقم بادام. علوم و فنون باغبانی ایران. 3(1 و 2): 14-1. 8 . میرمحمدی میبدی س ع و قرهیاضی ب (1381) جنبههای فیزیولوژیک و بهنژادی تنش شوری گیاهان. انتشارات دانشگاه صنعتی اصفهان. 274 ص. 9 . Alpaslan M, Inal A, Gunes A, Cikili Y and Ozcan H (1999) Effect of zinc treatment on the alleviation of sodium and chloride injury tomato (Lycopersicum esculentum L. Mill, c.v lale) grown under salinity. Turkish Journal of Botany. 23: 1-6.
10 . Bolat I, Kaya C, Almaca A and Timucin S (2006) Calcium sulfate improve salinity tolerance in rootstock of plum. Journal of Plant Nutrition.29: 553-564.
11 . Garcia-Sanchez F and Syvertsen JP (2006) Salinity tolerance of Cleopatra mandarin and carrizo citrange citrus rootstock seedlings is affected by CO2 enrichment during growth. Journal of the American Society for Horticultural Science. 131: 24- 31.
12 . Grattan SR (2002) Irrigation water salinity and crop production. University of California. Agriculture and Natural Resourses Publication 8066. 1: 1-9.
13 . Karakas B, Bianco RL and Rieger M (2000) Association of marginal leaf scorches with sodium accumulation in salt-stressed peach. Journal of the American Society for Horticultural Science. 35(1): 83-84.
14 . Maas EV and Hoffman GJ (1977) Crop salt tolerance: current assessment. Journal of Irrigation and Drainage Engineering. 103: 115- 134.
15 . Marschner H (1995) Functions of mineral nutrients: Micronutrients. Mineral nutrition of higher plants. 2nd ed. Academic Press Limited. San Diego. CA, Pp. 313-396.
16 . Mittler R (2002) Oxidative stress, antioxidants and stress tolerance. Trends Plant Sciences. 7: 405-410.
17 . Montaium R, Hening H and Brown PH (1994) The relative tolerance of six Prunus rootstocks to boron and salinity. Journal of the American Society for Horticultural Science. 6: 1169-1175.
18 . Munns R and Tester M (2008) Mechanisms of salinity tolerance. Annual Review of Plant Biology. 59: 651-681.
19 . Noitsakis B, Dimassi K and Therios I (1997) Effect of NaCl induced salinity on growth, chemical composition and water relation of two almond (Prunus amygdalus L.) cultivars and the hybrid GF677 (Prunus amygdalus- Prunus persica). Acta Horticulturae. 449: 641-648.
20 . Papadakis IE, Veneti G, Chatzissavvidis C, Sptiropoulos TE, Dimassi N and Therios I (2007) Growth, mineral composition, leaf chlorophyll and water relationships of two cherry varieties under NaCl-induced salinity stress. Journal of Soil Science and Plant Nutrition. 53: 252-258.
21 . Rahemi M, Nagafian Sh and Tavallaie V (2008) Growth and chemical composition of hybrid GF677 influenced by salinity levels of irrigation water. Journal of Plant Sciences. 7(3): 309-313.
22 . Rahmani A, Daneshvar HA and Sardabi H (2003) Effect of salinity on growth of two wild almond species and two genotypes of the cultivated almond species (P. dulcis). Iranian Journal of Forest and Poplar Research. 11(1): 202-208.
23 . Raven JA, Evans MCW and Krob RE (1999) The role of trace metals in photosynthetic electron transport in O2- evolving organisms. Photosynthesis Research. 60: 111-149.
24 . Shani U and Ben-Gal A (2005) Long-term response of grape vines to salinity: osmotic effects and ion toxicity. American Journal of Enology and Viticulture. 56: 2-12.
25 . Shibli RA, Shatnawi MA and Swaidat IQ (2003) Growth, osmotic adjustment and nutrient acquisition of bitter almond under induced sodium chloride salinity in vitro. Communications in Soil Science and Plant Analysis. 34: 1969-1979.
26 . Staples RC and Toenniessen GH (1984) Salinity tolerance in plants. John Wiley and Sons. Pp. 443.
27 . Szczerba MW, Britto DT and Kronzucker HJ (2009) K+ transport in plants: physiology and molecular biology. Journal of Plant Physiology. 166: 447-466.
28 . Szczerba MW, Britto DT, Balkos KD and Kronzucker HJ (2008) NH4+-stimulated and -inhibited components of K+ transport in rice (Oryza sativa L.). Experimental Botany. 59: 3415-3423.
29 . Yruela I (2005) Copper in plants. Brazilian Journal of Plant Physiology. 17: 145-156.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,240 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,279 |