تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,037 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,521,884 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,781,452 |
تعیین ارزش غذایی و عملکرد علوفه سیب زمینی ترشی | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 16، دوره 17، شماره 2، مهر 1394، صفحه 335-345 اصل مقاله (629.21 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2015.53443 | ||
نویسندگان | ||
نادر پاپی* 1؛ فرخ کفیل زاده2؛ حسن فضائلی3 | ||
1دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی کرمانشاه، کرمانشاهـایران | ||
2استاد، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی کرمانشاه، کرمانشاهـایران | ||
3استاد، بخش تغذیه و فیزیولوژی، مؤسسۀ تحقیقات علوم دامی کشور، کرجـایران | ||
چکیده | ||
این پژوهش بهمنظور بررسی پتانسیل عملکرد و ارزش غذایی علوفۀ سیبزمینی ترشی در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه مرحلۀ رشد گیاه (تیمار) و با چهار تکرار در هر تیمار انجام شد. بخشهای هوایی گیاه مورد نظر در سه مرحله از رشد (اول: ارتفاع علوفه 150ـ100، دوم: 200ـ150، و سوم: 250ـ200 سانتیمتر، شروع گلدهی) برداشت و اطلاعات مربوط به میزان تولید در واحد سطح، ارتفاع گیاه، وزن تر و خشک و نسبت برگ به ساقه ثبت شد. سپس علوفۀ برداشتشده چاپر گردید و پس از نمونهگیری، ترکیب مواد مغذی و گوارشپذیری در نمونههای علوفۀ چاپرشده اندازهگیری شد. تفاوت در میزان علوفۀ تر و خشک تولیدشده در مرحلۀ اول برداشت (بهترتیب 20/45 و 95/15 تن در هکتار) و در مرحلۀ سوم برداشت (00/64 و 85/29 تن در هکتار) معنیدار بود (05/0P<). بیشترین مقدار پروتئین خام در مرحلۀ اول (42/13درصد) و کمترین آن در مرحلۀ سوم برداشت (21/9درصد) مشاهده شد (05/0P<). با افزایش سن گیاه، میانگین کربوهیدراتهای غیرفیبری افزایش یافت (05/0P<). بیشترین و کمترین مقدار خاکستر خام بهترتیب در اولین و سومین مرحلۀ برداشت مشاهده شد (05/0P<). گوارشپذیری مادۀ خشک و مادۀ آلی تحت تأثیر مرحلۀ برداشت قرار نگرفت. نتایج حاصل از آزمون گاز نشان داد، با رشد گیاه، میزان گاز تولیدی افزایش یافت، بهطوریکه بیشترین مقدار آن در مرحلۀ سوم و کمترین آن در مرحلۀ اول برداشت مشاهده شد (05/0P<). نتایج تحقیق حاضر نشان داد که گیاه سیبزمینیترشی میتواند بهعنوان منبع مناسب علوفهای مورد توجه قرار گیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
تولید گاز؛ سیبزمینی ترشی؛ کربوهیدرات غیرفیبری؛ گوارشپذیری؛ مواد مغذی | ||
مراجع | ||
1 . جعفری ه، فضائلی ح، موسوی م ع و ورمقانی ص (1388) تعیین گوارشپذیری آزمایشگاهی و تولید گاز علوفۀ مرتعی استان ایلام. علوم دامی (پژوهش و سازندگی). 85(4): 8-1. 2 . طباطبایی س م م، نجفنژاد ب، زمانی پ، تقیزاده ا، احمدی ا و عربی ح ع (1390) برآورد ترکیبات شیمیایی، تجزیهپذیری و تولید گاز شبدر ایرانی در مراحل مختلف برداشت. علوم دامی ایران. 42(3): 264-255.
3 . لشکری س و تقیزاده ا (1392) تخمین ترکیب شیمیایی، تجزیهپذیری و فراسنجههای تخمیری تفاله مرکبات با استفاده از روش کیسههای نایلونی و تولید گاز. پژوهشهای علوم دامی. 23(1): 28-15. 4 . ملتی ف، نقدی ن و ولیزاده ر (1392) ترکیب شیمیایی و ارزش تغذیهای گون اسپرسی (Astragalus brevidens Freyn & Sint) و مازندرانی(Astragalus masenderanus Bunge) در شرایط برونتنی. پژوهشهای علوم دامی ایران. 5(2): 156-147. 5 . Bruckner PL and Hanna WW (1990) In Vitro digestibility fresh leaves and steam of small-grain species and genotypes. Crop Science. 30: 196-202.
6 . Chabbert N, Braun P, Guiraud JP, Arnoux M / and Galzy P (1983) Productivity and fermentability of Jerusalem artichoke according to harvest date. Biomass. 3: 209-224.
7 . Dubois M, Gilles KA, Hamilton JK, Rebers PA and Smith F (1956) Colorimetric method for determination of sugar and related substances. Analytical chemistry. 25: 350-356.
8 . Julkunen-Tito R (1985) Phenolic constituents in the leaves of northern willos: Methods for the analysis of certain phenolic. Journal of Agriculture and Food Chemistry. 33: 213-217.
9 . Kosaric N, Cosentino GP, Wieczorek A and Duvnjak Z (1984) The Jerusalem artichoke as an Agricultural Crop. Biomass. 5: 1-36.
10 . Laberge C and Sackeston WE (1987) Adaptability and diseases Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus) in Quebec. Canadian Journal of Plant Science. 67: 349-352.
11 . Makkar HPS, Borrowy NK and Becker K (1992) Quantitation of polyphenols in animal feedstuffs. Proc, XVI Int Confof group of polyphenol. Lisbon. 13-17 July.
12 . Menke KH and Steingass YH (1988) Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research and Developments. 28: 7-55.
13 . Perston RL (2006) Typical Composition of commonly used feed for Sheep and Cattle. Columbia Court, Pagosa Spring, Co. 76500-81147.
14 . Prabhu DR and Robert MH (1985) Extraction of a high-protein isolate from Jerusalem Artichoke (Helianthus tuberosus) tops and evaluation of its nutrition potential. Journal of Agriculture and Food Chemistry. 33: 31-33.
15 . Schittenhelm S (1999) Agronomic performance of root chicory, Jerusalem artichoke, and sugar beet in stress and non-stress environments. Crop Science. 39: 1815-1823.
16 . Seiler GI and Campbell LG (2004) Genetic variability for mineral element concentrations of wild Jerusalem artichoke forage. Crop Science. 44: 289-292.
17 . Seiler GJ (1990) Protein and Mineral Concentrations in Tuber of Selected Genotypes of Wild and Cultivated Jerusalem artichoke. Economic Biology. 44: 322-335.
18 . Stanley JK and Stephen FN (2008) Biology and chemistry of Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.). CRC Press. Taylor and Francis group.
19 . Stauffer MD, Chubey BB and Dorrell DG (1975) Jerusalem artichoke. Agriculture Canada Report No. 164, Canadex Field Crops.
20 . Swanton CJ and Cavers PB (1989) Biomass and nutrient allocation patterns in Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus). Canadian Journal of Botany. 67: 2880-2887.
21 . Tilley YMA and Terry RAA (1963) A two stage technique for the in vitro digestion of forage crops. Journal ofBritish Grassland Society. 18: 104-111.
22 . Traub HP, Thor C, JWillaman JJ and Oliver R (1929) Storage of truckcrops: The girasole, Helianthus tuberosus. Plant Physiology. 4: 123.
23 . Van Soest PJ, Robertson JB and Lewis BA (1991) Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science. 74: 3583-3597.
24 . Wolin MJ (1960) A theoretical rumen fermentation balance. Journal of Dairy Science. 43: 1452-1459. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,536 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 859 |