تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,037 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,509,176 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,772,403 |
اثر محلول اوره - ملاس بر میزان مواد مغذی پس چر زراعت جو و عملکرد گوسفند داشتی | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 2، دوره 13، شماره 2، اسفند 1390، صفحه 11-18 اصل مقاله (207.66 K) | ||
نویسندگان | ||
حسن فضائلی* 1؛ اسماعیل اسماعیلی راد2؛ محمد بابایی3 | ||
1دانشیار، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج | ||
2کارشناس پژوهش، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج | ||
3مربی پژوهشی، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج | ||
چکیده | ||
این پژوهش برای بررسی امکان بهبود ارزش غذایی پس چر مزرعه جو طی دو سال متوالی انجام گرفت. در سال 1378، پس از برداشت محصول 27 کرت آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با روش فاکتوریل، با نه تیمار (محلول حاوی صفر، 5/2 و پنج درصد اوره هر کدام با صفر، سه و شش درصد ملاس) در نظر گرفته شد. در پنج مرحله زمانی قبل و بعد از محلول پاشی از هر کرت نمونه برداری و ترکیبات شیمیایی آن تعیین شد. در سال 1379، پس از برداشت محصول جو در چهار هکتار از مزرعه چهار تیمار (محلول 5/2 درصد اوره، 5/2 درصد اوره + سه درصد ملاس، پنج درصد اوره، پنج درصد اوره + سه درصد ملاس) اجرا شد. مواد آزمایشی با آب مخلوط و بر روی پس چر پاشیده شد. تعداد 48 رأس میش نژاد شال در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار تیمار آزمایشی توزیع و به مدت 50 روز چرا شدند. نتایج آزمایش اول نشان داد که پروتئین خام پس چر جو در تیمار حاوی اوره - ملاس بیشتر بود (05/0 P<). میزان الیاف خام در تیمار حاوی شش درصد ملاس کمتر و خاکستر خام در بعضی از تیمارها بیشتر بود (05/0 P<). در آزمایش دوم، وزن زنده گوسفندان در پس چر محلول پاشی شده روند افزایشی طبیعی داشت. تعداد بره نوزاد در تیمار پنج درصد اوره + سه درصد ملاس، به دلیل دوقلوزایی، نسبت به سایر تیمارها 25 درصد بیشتر بود. باتوجه به نتایج این آزمایش به نظر می رسد که می توان ارزش غذایی پس چر جو را با محلول پاشی مخلوطی از اوره و ملاس افزایش داد و موجب افزایش میزان بهره گیری در میش های چراکننده این پس چر را فراهم نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
اوره؛ پس چر؛ گوسفند؛ مزرعه جو؛ ملاس | ||
مراجع | ||
1 . فضائلی، ح. و زاهدی فر (1383) ارزش غذایی و کاربرد بقایای گیاهی در تغذیه دام. اولین همایش علمی کاربردی مدیریت بقایای گیاهی. وزارت جهاد کشاورزی، تهران. صص. 96-95. 2 . تربتینژاد، ن (1367) تعیین ارزش غذایی کاه گندم، جو، برنج، پوسته برنج، ضایعات چای و یونجه با روشهای شیمیایی و هضمی قبل و بعد از آمونیاکی کردن. پایاننامه کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس. تهران. ایران. 3 . محرری ع (1373) بررسی اثر کاه غنی شده با اوره و ملاس بر قابلیت مصرف، قابلیت هضم و توان تولیدی گوساله ها. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد. مشهد ایران.
4 . Airtchinson E (1988) Cereal straw and stubble for sheep feed. Agriculture, Western Australia. 29(3): 96-101. 5 . Coombe JB, Axelsen A and Dove H (1987) Rape and sunflower seed meals as supplements for sheep grazing cereal stubbles. Australian Journal of Experimental Agriculture 27(4): 513-523. 6 . Fikret ESEN (2001)Effect of flushing and oestrus synchronization application on fertility in Akkaraman Sheep. Turkish Journal of Veterinary and Animal Science 25: 365-368. 7 . Hadjipanayiotou M, Verhaeghe L, Kronfoleh AR, Labban LM, Amin M, Al-Wadi M, Badran A, Dawa K, Shurbaji A, Houssein M, Malki G, Naigm T, Merawi AR and Harres AK (1993) Urea blocks. II Performance of cattle and sheep offered urea blocks in Syria. Livestock Research for Rural Development 5(3): 8 . Hendratno C, Nalan JV and Leng RA (1991) The importance of urea-molasses multinutrient blocks for ruminant production in Indonesia. 157-169. In Isotope and Related Techniques in Animal Production and Health by International Atomic Energy Agency. Vienna. 9 . LandauS, Barkai D, Dvash L and Brosh A (2006) Energy expenditure in Awassi sheep grazing wheat stubble in the northern Negev Desert of Israel. Livestock Science 105(1-3): 265-271. 10 . Rencher AC (2002) Methods of multivariate analysis. John Wiley and Sons. 715 p. 11 . Rihawi S, Goodchild AV, Treacher TT and Owen E (1995) Stocking rate, supplement type and level on apparent intake of stubble and on body weight change. Zootech. 45 Suppl. 82 p. 12 . SAS (2002) Statistical Analysis Systems, Version 12. Cary, NC: SAS Institute Inc. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,605 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 4,628 |