تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,119,076 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,225,341 |
تأثیر پوسته سویا و اندازه قطعات علوفه یونجه بر الیاف مؤثر فیزیکی جیره، فعالیت جویدن و تولید شیر در گاوهای شیری | ||
علوم دامی ایران | ||
مقاله 4، دوره 41، شماره 4 - شماره پیاپی 421789، اسفند 1389، صفحه 331-342 اصل مقاله (210.92 K) | ||
نویسندگان | ||
مهدی بهگر1؛ رضا ولی زاده2؛ محمد میرزایی3؛ عباس علی ناصریان2 | ||
1کارشناس ارشد پژوهشکده تحقیقات کشاورزی، پزشکی و صنعتی، کرج | ||
2قطب علمی علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد | ||
3استاد پژوهشکده تحقیقات کشاورزی، پزشکی و صنعتی، کرج | ||
چکیده | ||
به منظور مطالعه تأثیر پوسته سویا و اندازه قطعات علوفه یونجه بر الیاف مؤثر فیزیکی جیره، فعالیت جویدن و تولید شیر در گاوهای شیرده از 8 رأس گاو شیرده هلشتاین با میانگین شیردهی 13±47 روز در یک طرح مربع لاتین 4×4 چرخشی با آرایش فاکتوریل 2×2 استفاده شد. تیمارها شامل دو اندازه قطعات علوفه یونجه (5 و 20 میلیمتر) و دو سطح پوسته سویا (صفر و 50 درصد جایگزین علوفه یونجه) بود. اندازه قطعات بلند یونجه و پوسته سویا منجر به افزایش مقدار pef و peNDF جیره شد (01/0P<). مصرف peNDF با افزایش اندازه قطعات علوفه یونجه (04/0=P) و پوسته سویا در جیره (01/0P<) افزایش یافت. گاوهایی که از جیره حاوی پوسته سویا مصرف کردند شیر بیشتری تولید کردند (05/0P<). میزان چربی شیر با افزایش اندازه قطعات یونجه افزایش (03/0=P) و با جایگزینی پوسته سویا کاهش (01/0P<) یافت. یونجه بلند منجر به افزایش درصد چربی شیر (05/0P<) شد. گاوهایی که از علوفه بلند یونجه مصرف کردند تمایل به جویدن بیشتری داشتند (08/0=P). علوفه بلند یونجه کل فعالیت جویدن (دقیقه به ازای کیلوگرم ماده خشک مصرفی) را افزایش داد (05/0P<) و فعالیت خوردن به صورت نیز افزایش یافت (09/0=P). هنگامی که فعالیت جویدن بر اساس الیاف مصرفی گزارش شد، زمان نشخوار و کل زمان جویدن تحت تأثیر علوفه بلند یونجه تمایل به افزایش داشت (1/0P<). گنجاندن پوسته سویا در جیره به طور معنیداری زمان خوردن (02/0=P)، کل زمان جویدن (03/0=P) و زمان نشخوار (08/0=P) را به ازای مصرف peNDF کاهش داد. جایگزینی پوسته سویا باعث افزایش pH مدفوع شد (01/0P<). نتایج این آزمایش نشان میدهد که الیاف پوسته سویا به اندازه علوفه یونجه در تحریک نشخوار و حفظ چربی شیر مؤثر نمیباشد. در جیرههای حاوی منابع الیافی غیر علوفهای همانند پوسته سویا در مطالعه حاضر استفاده از الک جدید پنسیلوانیا نمیتواند به عنوان ابزاری مناسب برای ارزیابی خصوصیات فیزیکی جیره مورد استفاده قرار گیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
الیاف مؤثر فیزیکی؛ پوسته سویا؛ شکمبه؛ علوفه یونجه؛ فعالیت جویدن؛ گاوهای شیرده | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,793 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,747 |