تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,500 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,085,904 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,189,477 |
بررسی پراکسیداسیون چربیها و فعالیت برخی آنزیمهای آنتی اکسیدانت در بذر گلرنگ تحت شرایط پیری طبیعی و مصنوعی | ||
علوم گیاهان زراعی ایران | ||
مقاله 12، دوره 41، شماره 3 - شماره پیاپی 117867، آذر 1389 اصل مقاله (244.72 K) | ||
نویسندگان | ||
اعظم زمانی؛ سید احمد سادات نوری؛ رضا توکل افشاری؛ حمید ایران نژاد؛ غلام علی اکبری؛ افشین توکلی | ||
چکیده | ||
این آزمایش به منظور شناخت مکانیسمهای پیری بذرهای گلرنگ انجام شد که در آن از تیمارهای پیری طبیعی (انبارداری معمولی به مدت 6 سال)، پیری مصنوعی (نگهداری در دمای 41 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 100 درصد به مدت 4، 8 و 12 روز) و بدون پیری استفاده شد. نتایج آزمایش نشان داد که درصد جوانهزنی، بنیه گیاهچه و فعالیت سه آنزیم آنتیاکسیدانت کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز بر اثر تیمار پیری مصنوعی و طبیعی کاهش یافت و محتوی مالوندیآلدهاید (MDA) بذر و جنین، میزان نشت الکترولیتها از بذر و جنین همچنین میانگین زمان جوانهزنی بر اثر تیمار پیری مصنوعی و طبیعی افزایش یافت. همچنین بر اثر تیمار پیری مصنوعی و طبیعی میانگین زمان جوانهزنی افزایش یافت که این افزایش در تیمار پیری طبیعی از کلیه تیمارها بیشتر بود. در تیمار پیری مصنوعی با افزایش مدت زمان پیری اثرات تیمار شدیدتر بود به طوری که درصد جوانهزنی در تیمار بدون پیری، 4، 8 و 12 روز پیری به ترتیب 94، 64، 56 و 41 درصد بود. آنزیم آسکوربات پراکسیداز نسبت به دو آنزیم دیگر حساسیت بیشتری نسبت به تیمارهای مختلف پیری نشان داد و درصد کاهش فعالیت آن در شرایط پیری از دو آنزیم دیگر بیشتر بود. میزان فعالیت هر سه آنزیم آنتی اکسیدانت با محتوی MDA بذر و جنین همبستگی منفی و معنیداری نشان داد و بیانگر این است که با کاهش فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانت در تیمارهای پیری میزان گونههای فعال اکسیژن افزایش یافته که موجب افزایش پراکسیداسیون چربیها شده است که احتمالاً بر اثر پراکسیداسیون چربیها و تخریب غشاءهای سلول، درصد جوانهزنی و بنیه بذر کاهش یافته است. تخریب غشاءهای سلول موجب افزایش نشت الکترولیتها از بذر و جنین شده که همبستگی قوی و منفی بین نشت الکترولیتها و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانت نشانگر این مسئله است. به طور کلی کاهش فعالیت آنزیمهای آنتی-اکسیدانت میتواند یکی از مکانیسمهای فیزیولوژیکی دخیل در زوال بذر تحت شرایط پیری طبیعی و مصنوعی باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
آنزیم های آنتی اکسیدانت؛ پراکسیداسیون چربی؛ پیری بذر؛ گلرنگ | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,896 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,938 |