
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,693 |
تعداد مقالات | 72,239 |
تعداد مشاهده مقاله | 129,222,756 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 102,052,909 |
تأثیر شکل فیزیکی خوراک در اواخر دوره آبستنی و اوایل شیردهی بر فراسنجههای بیوشیمیایی و ظرفیت آنتیاکسیدانی خون میشهای مهربان و عملکرد برههای شیرخوار | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 1، دوره 27، شماره 1، فروردین 1404، صفحه 43-55 اصل مقاله (891.78 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2025.386748.623822 | ||
نویسندگان | ||
امیرحسین مهران فروز1؛ حسن علی عربی* 2؛ داریوش علیپور3؛ عباس فرح آور4 | ||
1گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران. رایانامه: a.mehranforooz@agr.basu.ac.ir | ||
2نویسنده مسئول، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران. رایانامه: aliarabi@basu.ac.ir | ||
3گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران. رایانامه: alipourd@basu.ac.ir | ||
4گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران. رایانامه: a.farahavar@basu.ac.ir | ||
چکیده | ||
هدف: ویژگیهای فیزیکی و توازن مواد مغذی خوراک از جمله مهمترین عوامل مؤثر بر سلامت، عملکرد و رفتارهای تغذیهای دام بهشمار میروند. این عوامل نه تنها بر تأمین نیازهای تغذیهای دام تأثیر مستقیم دارند، بلکه میتوانند در ارتقای کارایی تولید، بهبود کیفیت محصولات دامی و کاهش بیماریهای مرتبط با تغذیه نقش کلیدی ایفا کنند. این پژوهش با هدف بررسی اثر شکل فیزیکی خوراک در مراحل پایانی آبستنی و اوایل شیردهی میشها بر متابولیتهای شیمیایی خون، وضعیت آنتیاکسیدانی و عملکرد برهها پس از تولد انجام شد. روش پژوهش: این پژوهش با استفاده از 36 رأس میش نژاد مهربان با میانگین وزنی 09/2±17/50 کیلوگرم و میانگین سنی سه تا چهار سال در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1- کنسانتره آردی، 2- کنسانتره پلت و 3- خوراک کاملاً مخلوط پلت بودند. تیمارهای آزمایشی در دو ماه پایانی آبستنی و ماه اول شیردهی در اختیار میشها قرار گرفت. برای بررسی فراسنجههای بیوشیمیایی خون و وضعیت آنتیاکسیدانی، نمونهگیری خون از میشها در سه مقطع (30 روز پیش از زایش، روز زایش، و 30 روز پس از زایش) و پیش از تغذیه وعده صبح انجام شد. میزان تولید شیر و چربی شیر نیز در روز 21 پس از زایش موردبررسی و ارزیابی قرار گرفت. همچنین، عملکرد برهها از طریق وزنکشی آنها در روز تولد و بهصورت هفتگی تا پایان دوره موردارزیابی قرار گرفت. یافتهها: نتایج نشان داد که مقدار خوراک مصرفی در دوره پیش و پس از زایش و همچنین تولید شیر در تیمارهای مصرفکننده خوراک کاملاً مخلوط پلت و کنسانتره پلت در مقایسه با میشهای مصرفکننده کنسانتره بیشتر بود (05/0>P)، درحالیکه درصد چربی شیر تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. مصرف خوراک کاملاً مخلوط پلت و کنسانتره پلت بهطور معنیداری غلظت گلوکز و اوره سرم میشها را افزایش داد (05/0>P)، درحالیکه سایر فراسنجههای خونی مانند کلسترول، تریگلیسرید، پروتئین کل و آنزیمهای کبدی تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند. همچنین، تغذیه میشها با خوراک پلت موجب کاهش غلظت مالوندیآلدهید و افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی کل در برخی بازههای زمانی شد (05/0>P) که نشاندهنده کاهش استرس اکسیداتیو در دامهای تغذیهشده با این خوراک بود. علاوه بر این، وزن بدن و افزایش وزن روزانه برهها در برخی بازههای زمانی تحت تأثیر شکل فیزیکی خوراک میشها قرار گرفت. برههای متولدشده از میشهایی که با خوراک کاملاً مخلوط پلت و کنسانتره پلت تغذیهشده بودند، در بازه زمانی هفت تا 30 روزگی وزن بیشتر و افزایش وزن روزانه بالاتری نسبت به تیمار کنسانتره آردی داشتند (05/0>P). با اینحال، تفاوت معنیداری در وزن تولد برهها بین تیمارهای مختلف مشاهده نشد. نتیجهگیری: در مجموع، نتایج این پژوهش نشان داد که تغذیه میشها با خوراک کاملاً مخلوط پلت و کنسانتره پلت در اواخر آبستنی و اوایل شیردهی میتواند به ارتقای عملکرد میشها، بهبود عملکرد برهها، افزایش برخی فراسنجههای بیوشیمیایی، و تقویت شاخصهای آنتیاکسیدانی خون میشها منجر شود. این یافتهها بر نقش مؤثر شکل فیزیکی خوراک بهعنوان ابزاری کارآمد در بهینهسازی سلامت، عملکرد تولیدی و رفاه دام تأکید دارند. | ||
کلیدواژهها | ||
پلت؛ ظرفیت آنتی اکسیدانی؛ شکل فیزیکی خوراک؛ عملکرد؛ میش | ||
مراجع | ||
Reference Ayar, A. (2009). The trace metal levels in milk and dairy products consumed in middle Anatolia? Turkey Environmental Monitoring and Assessment, 152, 1-12. Benzie, I. F., & Strain, J. J. (1996). The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of “antioxidant power”: the FRAP assay. Analytical biochemistry, 239 (1), 70-76. Bonfante, E., Palmonari, A., Mammi, L. U. D. O. V. I. C. A., Canestrari, G., Fustini, M., & Formigoni, A. (2016). Effects of a completely pelleted diet on growth performance in Holstein heifers. Journal of Dairy Sscience, 99(12), 9724-9731. BS, B. S. (1989). Determination of fat content of milk and milk products (Gerber method). Methods for chemical analysis of liquid milk and cream. BSI bulletin no 1741. Buege, J. A., & Aust, S. D. (1978). [30] Microsomal lipid peroxidation. In Methods in enzymology (Vol. 52, pp. 302-310). Academic press. Coverdale, J. A., Tyler, H. D., Quigley III, J. D., & Brumm, J. A. (2004). Effect of various levels of forage and form of diet on rumen development and growth in calves. Journal of Dairy Science, 87(8), 2554-2562. Dos Santos, W. B. R., Santos, G. T. D., da Silva-Kazama, D. C., Cecato, U., De Marchi, F. E., Visentainer, J. V., & Petit, H. V. (2011). Production performance and milk composition of grazing dairy cows fed pelleted or non-pelleted concentrates treated with or without lignosulfonate and containing ground sunflower seeds. Animal feed science and technology, 169 (3-4), 167-175. EL-Gogary, M. R., Ismail, F. S. A., Sherif, K. E., & Tuama, S. A. (2016). Effect of nutritional density and physical form on performance, hormone function, antioxidant enzyme and fatty acids profile of broiler chickens. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances, 11 (9), 524-530. Gipson, T. A., Goetsch, A. L., Detweiler, G., & Sahlu, T. (2007). Effects of feeding method, diet nutritive value and physical form and genotype on feed intake, feeding behavior and growth performance by meat goats. Small Ruminant Research, 71(1-3), 170-178. Herath, H. M., Pain, S. J., Kenyon, P. R., Blair, H. T., & Morel, P. C. (2021). Growth and body composition of artificially-reared lambs exposed to three different rearing regimens. Animals, 11(12), 3370. Islam, R., Redoy, M. R. A., Shuvo, A. A. S., Sarker, M. A. H., Akbar, M. A., & Al-Mamun, M. (2017). Effect of pellet from total mixed ration on growth performance, blood metabolomics, carcass and meat characteristics of Bangladeshi garole sheep. Progressive Agriculture, 28(3), 222-229. Johnston, C., & DeVries, T. J. (2018). Associations of feeding behavior and milk production in dairy cows. Journal of Dairy Science, 101(4), 3367-3373. Karimizadeh, E., Chaji, M., & Mohammadabadi, T. (2017). Effects of physical form of diet on nutrient digestibility, rumen fermentation, rumination, growth performance and protozoa population of finishing lambs. Animal Nutrition, 3(2), 139-44. Khabbazan, M. H., Amanloo, H., Zahmatkesh, D., & Mahjoubi, E. (2022). Effects of different physical forms of concentrate in diet on feeding behavior, milk production and blood parameters of Murciano-Granadina dairy goats. Animal Science Research, 32(2), 107-117. Kim, S. C., Li, H. L., Park, J. H., & Kim, I. H. (2015). Crumbled or mashed feed had no significant effect on the performance of lactating sows or their offspring. Journal of Animal Science and Technology, 57, 1-5. Li, B., Sun, X., Huo, Q., Zhang, G., Wu, T., You, P., et al. (2021) Pelleting of a total mixed ration affects growth performance of fattening lambs. Frontiers in Veterinary Science, 8, 629016. C Imam, S., Syaiful, A., & Caribu, H. P. (2013). Physical characteristics of pressed complete feed for dairy cattle. International Journal of Science and Engineering, 4(2), 61-65. Mahmoudi-Abyane, M., Alipour, D., & Moghimi, H. R. (2020). Effects of different sources of nitrogen on performance, relative population of rumen microorganisms, ruminal fermentation and blood parameters in male feedlot lambs. Animal, 14(7), 1438-1446. Malik, M. I., Rashid, M. A., Yousaf, M. S., Naveed, S., Javed, K., Nauman, K., & Rehman, H. U. (2021). Rumen morphometry and sorting behavior of fattening male goat fed pelleted and unpelleted TMR with two levels of wheat straw. Small Ruminant Research, 196, 106316. Malik, M. I., Rashid, M. A., Yousaf, M. S., Naveed, S., Javed, K., & Rehman, H. (2020). Effect of physical form and level of wheat straw inclusion on growth performance and blood metabolites of fattening goat. Animals, 10(10), 1861. Martin, W. F., Armstrong, L. E., & Rodriguez, N. R. (2005). Dietary protein intake and renal function. Nutrition & metabolism, 2, 1-9. Meikle, A., de Brun, V., Carriquiry, M., Soca, P., Sosa, C., de Lourdes Adrien, M., ... & Abecia, J. A. (2018). Influences of nutrition and metabolism on reproduction of the female ruminant. Animal Reproduction, 15(Suppl 1), 899. Mirzaei, M., Khorvash, M., Ghorbani, G. R., Kazemi-Bonchenari, M., Riasi, A., Soltani, A., ... & Ghaffari, M. H. (2016). Interactions between the physical form of starter (mashed versus textured) and corn silage provision on performance, rumen fermentation, and structural growth of Holstein calves. Journal of Animal Science, 94(2), 678-686. Moeini, H., Mahdavi, A. H., Riasi, A., Ghorbani, G. R., Oskoueian, E., Khan, M. A., & Ghaffari, M. H. (2017). Effects of physical form of starter and forage provision to young calves on blood metabolites, liver composition and intestinal morphology. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 101(4), 755-766. Naderolasli, M., Forozande, A. D., & Pirestani, A. (2016). Comparing mashed and pellet concentrate effects on reproductive performance and blood parameters of dairy cows. Journal of Chemical and Pharmaceutical Research, 8(2), 393-396. Nasrollahi, S. M., Zali, A., Ghorbani, G. R., Khani, M., Maktabi, H., & Beauchemin, K. A. (2019). Effects of increasing diet fermentability on intake, digestion, rumen fermentation, blood metabolites and milk production of heat-stressed dairy cows. Animal, 13(11), 2527-2535. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 47 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 26 |