![سامانه نشر مجلات علمی دانشگاه تهران](./data/logo.png)
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,578 |
تعداد مقالات | 71,072 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,686,350 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,915,163 |
ارزشیابی عملکرد زراعی، خصوصیات گیاهشناسی و ویژگیهای شیمیایی و تغذیهای ماشک و نخود علوفهای در مقایسه با یونجه خشک | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 1، دوره 26، شماره 4، دی 1403، صفحه 419-434 اصل مقاله (1.69 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2025.384484.623809 | ||
نویسندگان | ||
جابر خانی یوسف رضا1؛ علی اسدی الموتی* 2؛ مجتبی یاری3؛ الیاس سلطانی4 | ||
1گروه علوم دام و طیور، دانشکدگان ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران. رایانامه: j_khani@ut.ac.ir | ||
2نویسنده مسئول، گروه علوم دام و طیور، دانشکدگان ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران. رایانامه: a.alamouti@ut.ac.ir | ||
3گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران. رایانامه: myari@malayeru.ac.ir | ||
4گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، دانشکدگان ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران. رایانامه: elias.soltani@ut.ac.ir | ||
چکیده | ||
هدف: تغییر اقلیم موجب شده است تا تلاشهای پژوهشی بسیاری معطوف به معرفی علف مناسب برای جایگزینی با علف رایج در جیره نشخوارکنندگان شود. در ایران، کشت یونجه در دهه گذشته بهدلیل کمبود آب بهشدت محدودشده درحالیکه یونجه بخش مهمی از علوفه جیره گاوها است. این پژوهش بهمنظور ارزیابی عملکرد زراعی، خصوصیات گیاهشناسی، ویژگیهای شیمیایی و تغذیهای دو رقم ماشک علوفهای (ماشک معمولی (Vicia sativa)) و ماشک گل خوشهای (Vicia villosa) و یک رقم نخود علوفهای (Pisum arvense) در مقایسه با یونجه (Medicago sativa) انجام شد. روش پژوهش: آزمایش بهصورت یک طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار آزمایشی در سال 1399 اجرا و هر علف آزمایشی به مساحت یک هکتار کشت شد. مقدار بذر استفادهشده 60 کیلوگرم در هکتار و نوع خاک رسی-لومی بود. از هیچ کودی در آزمایش استفاده نشد و ماشک و نخود علوفهای در 50 درصد گلدهی و یونجه در اوایل گلدهی برداشت شد. یافتهها: به لحاظ تولید علوفه تازه و خشک عملکرد ماشک گلخوشهای در بین سایر علفها بالاتر بود (05/0>p). همچنین شاخصهای بهرهوری فیزیکی و اقتصادی بهازای هر واحد آب مصرفی برای ماشک گلخوشه ای بیشترین و برای یونجه کمترین بود (05/0>p). درصد ماده آلی در علوفه یونجه و نخود (بهترتیب 6/89 و5/89 درصد ماده خشک) از ماشک گل خوشهای و معمولی (بهترتیب 6/86 و 4/85 درصد ماده خشک) بیشتر بود. پروتئین خام در علوفه ماشک معمولی 2/27 و در علف یونجه 9/17 درصد ماده خشک بود و نخود علوفهای (1/22) و ماشک گلخوشهای (7/22) مابین این دو بودند. بیشترین NDF در علف ماشک گلخوشهای و یونجه (بهترتیب 1/41 و 2/41 درصد) و کمترین NDF در علف ماشک معمولی با 6/36 درصد ماده خشک بود. در یونجه نسبت پروتئین محلول (بخش A) کمتر ولی نسبت بخش B2، B3 و C بیشتر از نخود و ارقام ماشک علوفهای بود. پتانسیل مصرف خوراک، ماده خشک و کل مواد مغذی قابلهضم، کیفیت نسبی علوفه، انرژی خالص شیردهی و شاخص نسبی کیفیت محاسبهشده برای ماشک معمولی بالاتر از سایر علفها بود (05/0>p). نتیجهگیری: تلفیق نتایج بهدستبهدستآمده روی صفات زراعی، بهرهوری استفاده از آب و ارزش تغذیهای در این مطالعه، ماشک و نخود علوفهای را جایگزین بالقوهای برای یونجه در جیره گاوهای شیری معرفی میکند. پیشنهاد میشود برای تعیین اثرات عملکردی و نیز سطح مطلوب استفاده از آنها در جیره، مطالعات روی دام زنده نیز انجام شود. | ||
کلیدواژهها | ||
ارزش نسبی علوفه؛ ترکیب شیمیایی؛ عملکرد زراعی؛ کل ماده مغذی قابل هضم؛ لگوم کم آببر | ||
مراجع | ||
AOAC (Association of Official Analytical Chemists). (1990). Official Methods of Analysis. 15th ed. AOAC, Washington, DC. USA. Alzueta, C., Caballero, R., Rebole, A., Trevino, J., & Gil, A. (2001). Crude protein fractions in common vetch (Vicia sativa L.) fresh forage during pod filling. Journal of Animal Science, 79(9), 2449-2455. https://doi.org/10.2527/2001.7992449x. Ayed, M. H., González, J., Caballero, R., & Alvir, M. R. (2001). Effects of maturity on nutritive value of field-cured hays from common vetch and hairy vetch. Animal Research, 50(1), 31-42. https://doi.org/10.1051/animres:2001103. Berhane, G., & Eik, L.O. (2006a). Effect of vetch (Vicia sativa) hay supplementation to Begait and Abergelle goats in northern Ethiopia. I. Milk yield and composition. Small Ruminant Research. 64, 241–246. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2005.04.021. Berhane, G., & Eik, L. O. (2006b). Effect of vetch (Vicia sativa) hay supplementation to Begait and Abergelle goats in northern Ethiopia: II. Reproduction and growth rate. Small Ruminant Research. 64(3), 233-240. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2005.04.020. Blagojević, M., Bora, D., Marković, J., Vasić, T., Milenković, J., & Petrović, M. (2017). Determination of green forage and silage protein degradability of some pea (Pisum sativum L.)+ oat (Avena sativa L.) mixtures grown in Serbia. Karnataka Journal of Agricultural Sciences, 23(4), 415-422. Buonaiuto, G., Cavallini, D., Mammi, L. M. E., Ghiaccio, F., Palmonari, A., Formigoni, A., & Visentin, G. (2021). The accuracy of NIRS in predicting chemical composition and fiber digestibility of hay-based total mixed rations. Italian Journal of Animal Science, 20(1), 1730-1739. https://doi.org/10.1080/1828051X.2021.1990804. Chen, H., Xiong, F., Wu, Q., Wang, W., Cui, Z., Zhang, F., & Yang, H. (2023). Estimation of energy value and digestibility and prediction equations for sheep fed with diets containing leymus chinensis hay. Agriculture, 13(6), 1213. https://doi.org/10.3390/agriculture13061213. Chrenková, M., Ceresnakova, Z., Weisbjerg, M. R., Formelová, Z., Polacikova, M., & Vondrakova, M. (2014). Characterization of proteins in feeds according to the CNCPS and comparison to in situ parameters. Czech Journal of Animal Science, 59(6), 288-295. https://doi.org/10.17221/7499-CJAS. Demirkan, A. K., Nizam, I., Orak, A., Şen, C., Serkan Tenikecier, H., Güler, N., & Ersoy, H. (2018). Determination of some morphological characters and forage yield of Vetch (Vicia sp.) genotypes collected from Thrace region of Turkey. International Journal of Advanced Research, 11, 276-283. https://dx.doi.org/10.21474/IJAR01/7997. Diatta, A. A., Min, D., & Jagadish, S. K. (2021). Drought stress responses in non-transgenic and transgenic alfalfa-Current status and future research directions. Advances in Agronomy, 170, 35-100. https://doi.org/10.1016/bs.agron.2021.06.002. Fox, D. G., Tedeschi, L. O., Tylutki, T. P., Russell, J. B., Van Amburgh, M. E., Chase, L. E., & Overton, T. R. (2004). The Cornell Net Carbohydrate and Protein System model for evaluating herd nutrition and nutrient excretion. Animal Feed Science and Technology, 112, 29-78. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2003.10.006. Hayashi, Y., Devkota, N. R., & Kumagai, H. (2007). Effects of field pea (Pisum sativum L.) hay feeding on dry matter intake and milk production of Murrah buffaloes (Bubalus bubalis) fed rice straw ad libitum. Animal Science Journal, 78(2), 151-158. https://doi.org/10.1111/j.1740-0929.2007.00419.x. Heuzé V., Tran, G., & Baumont, R. (2015a). Common vetch (Vicia sativa). Feedipedia, a programme by INRAE, CIRAD, AFZ and FAO. https://feedipedia.org/node/239. Last updated on May 11, 2015. Heuzé V., Tran G., & Giger-Reverdin S. (2015b). Pea forage. Feedipedia, a programme by INRAE, CIRAD, AFZ and FAO. https://feedipedia.org/node/7047. Last updated on September, 29, 2015. Higgs, R. J., Chase, L. E., & Van Amburgh, M. E. (2012). Case study: application and evaluation of the Cornell Net Carbohydrate and Protein System as a tool to improve nitrogen utilization in commercial dairy herds. The Professional Animal Scientist, 28(3), 370-378. https://doi.org/10.15232/S1080-7446(15)30370-3. Huang, Y. F., Matthew, C., Li, F., & Nan, Z. B. (2021). Common vetch varietal differences in hay nutritive value, ruminal fermentation, nutrient digestibility and performance of fattening lambs. Animal, 15(7), 100244. https://doi.org/10.1016/j.animal.2021.100244. Inal, F., Tamkoc, A., Alatas, M. S., Kahraman, O., Ozbilgin, A., & Coskun, B. (2018). Determination of protein degradability of alfalfa hay via buffer or protease. Italian Journal of Animal Science, 17(2), 353-358. Jeon, S., Kang, H., Park, S., & Seo, S. (2022). Evaluation of the Equations to Predict Net Energy Requirement for Lactation in the Cattle Feeding System: Based on the Literature Database. Agriculture, 12(5), 654. https://doi.org/10.3390/agriculture12050654. Karagić, Đ., Mihailović, V., Katić, S., Mikić, A., Milić, D., Vasiljević, S., & Milošević, B. (2011). Effect of row spacing on seed yield of hairy, common and Hungarian vetches. Romanian Agricultural Research, (28), 143-150. Katoch, R. (2022). Techniques in forage quality analysis. Singapore: Springer Nature Singapore. Lanzas, C., Tedeschi, L. O., Seo, S., & Fox, D. G. (2007). Evaluation of protein fractionation systems used in formulating rations for dairy cattle. Journal of Dairy Science, 90(1), 507-521. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(07)72653-X. Mikić, A., Mihailović, V., Ćupina, B., Kosev, V., Warkentin, T., McPhee, K., & Ellis, N. (2011). Genetic background and agronomic value of leaf types in pea (Pisum sativum). Ratarstvo i povrtarstvo, 48(2), 275-284. https://doi.org/10.5937/ratpov1102275M. Milić, D., Karagić, Đ., Vasiljević, S., Mikić, A., Mijić, B., & Katić, S. (2011). Leaf and stem chemical composition of divergent alfalfa cultivars. Biotechnology in Animal Husbandry, 27(4), 1505-1511. https://doi.org/10.2298/BAH1104505M. Moore, K. J., Lenssen, A. W., & Fales, S. L. (2020). Factors affecting forage quality, In Moore, L. K., Collins, M., Jerry Nelson, C., & Redfearn, D. d. (Eds), Forages: The Science of Grassland Agriculture, John Wiley and Sons, NY, USA. Moore, J. E., & Undersander, D. J. (2002). Relative forage quality: An alternative to relative feed value and quality index. Proceedings 13th annual Florida ruminant nutrition symposium. pp, 16-32. Pirsamadi, N., Sedghi, M., Rasoul Fakhari, R. A. S. O. U. L., Hasanzadeh, N., & Barghi, A. (2014). Effect of Different Planting Distributions on Yield and Forage Quality of Common Vetch (Vicia sativa L.). Research On Crop Ecophysiology, 9(2), 82-88. Rebolé, A., Treviño, J., Caballero, R., & Alzueta, C. (2001). Effect of maturity on the amino acid profiles of total and nitrogen fractions in common vetch forage. Journal of the Science of Food and Agriculture, 81(4), 455-461. https://doi.org/10.1002/JSFA834.3.0.2V. Rondahl, T., Bertilsson, J., & Martinsson, K. (2011). Effects of maturity stage, wilting and acid treatment on crude protein fractions and chemical composition of whole crop pea silages (Pisum sativum L.). Animal Feed Science and Technology, 163(1), 11-19. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2010.09.017. Sadafzadeh, E., Javanmard, A., Amani Machiani, M., & Sofo, A. (2023). Application of bio-fertilizers improves forage quantity and quality of sorghum (Sorghum bicolor L.) intercropped with soybean (Glycine max L.). Plants, 12(16), 2985. https://doi.org/10.3390/plants12162985. Saha, U. K., Sonon, L. S., Hancock, D. W., Hill, N. S., Stewart, L., Heusner, G. L., & Kissel, D. E. (2010). Common terms used in animal feeding and nutrition. University of Georgia cooperative extension bulletin, 1367. 19 pp. Saha, U., Hancock, D., & Kissel, D. (2014). How do we calculate relative forage quality in Georgia. Agricultural and environmental services laboratories, cooperative extension service, University of Georgia. pp 1-4. Sheaffer, C. C., Martin, N. P., Lamb, J. F., Cuomo, G. R., Jewett, J. G., & Quering, S. R. (2000). Leaf and stem properties of alfalfa entries. Agronomy Journal, 92(4), 733-739. Sniffen, C. J., O'connor, J. D., Van Soest, P. J., Fox, D. G., & Russell, J. B. (1992). A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets: II. Carbohydrate and protein availability. Journal of animal science, 70(11), 3562-3577. Tan, M. (2013). Determination of dry matter yield and yield components of local forage pea (Pisum sativum ssp. arvense L.) ecotypes. Turkish Journal of Agricultural Sciences, 19(4), 289-296. https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001254. Usman, S., Bedasa, E., & Tamirat, D. (2018). Performance evaluation of improved oat varieties/accessions at the highland of Guji Zone, Bore, Ethiopia. Journal of Biology, Agriculture and Healthcare, 8(17). Van Soest, P. (1982). Nutritional Ecology of the Ruminant, O & B Books Inc., Corvallis, OR, USA. 230-248. Yari, M., Valizadeh, R., Naserian, A. A., Jonker, A., & Yu, P. (2013). Protein molecular structures in alfalfa hay cut at three stages of maturity and in the afternoon and morning and relationship with nutrient availability in ruminants. Journal of the Science of Food and Agriculture, 93(12), 3072-3080. https://doi.org/10.1002/jsfa.6141. Yari, M., Valizadeh, R., Naserian, A. A., Ghorbani, G. R., Moghaddam, P. R., Jonker, A., & Yu, P. (2012). Botanical traits, protein and carbohydrate fractions, ruminal degradability and energy contents of alfalfa hay harvested at three stages of maturity and in the afternoon and morning. Animal Feed Science and Technology, 172(3-4), 162-170. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2012.01.004. Yu, P., Christensen, D. A., & McKinnon, J. J. (2004). In situ rumen degradation kinetics of timothy and alfalfa as affected by cultivar and stage of maturity. Canadian Journal of Animal Science, 84(2), 255-263. https://doi.org/10.4141/A03-116. Zhang, X., Liu, Y., Kong, F., Wang, W., & Li, S. (2023). Comparison of Nutritional Components, Ruminal Degradation Characteristics and Feed Value from Different Cultivars of Alfalfa Hay. Animals, 13(4), 734. https://doi.org/10.3390/ani13040734. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 52 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 25 |