
تعداد نشریات | 163 |
تعداد شمارهها | 6,839 |
تعداد مقالات | 73,820 |
تعداد مشاهده مقاله | 136,304,428 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 106,115,964 |
تأثیر محلولپاشی اسید آمینههای فنیلآلانین و تیروزین بر شاخصههای رشد، عملکرد و اسانس نعناع دشتی | ||
علوم باغبانی ایران | ||
دوره 56، شماره 1، فروردین 1404، صفحه 81-101 اصل مقاله (2.31 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2024.371335.2149 | ||
نویسندگان | ||
محمدکاظم صالحی1؛ محمدتقی عبادی* 2 | ||
1گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس تهران | ||
2گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
هدف از این پژوهش، بررسی اثر محلولپاشی غلظتهای مختلف دو اسیدآمینه فنیلآلانین و تیروزین بهعنوان محرک رشد (صفر، 250، 500، 750 و 1000 پیپیام) به منظور بهبود شاخصههای رشد، اسانس و محتوای کل ترکیبات فنولی نعناعدشتی بود. بههمین منظور، دو آزمایش بهصورت کرتهای خردشده (اسپلیت پلات) با طرح پایه کاملاً تصادفی در شرایط گلخانه و طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در شرایط مزرعه، و با سه تکرار در دو نوبت چین در هر آزمایش در دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس (تهران، ایران) انجام گردید. صفات مورفولوژیک و زیستشیمیایی گیاهان در مرحله 50 درصد گلدهی ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که هر دو اسیدآمینه تأثیر معنیداری بر شاخصهای رشد و زیستشیمیایی گیاهان داشتند. در شرایط گلخانه در چین اول تیمار فنیلآلانین 250 پیپیام، در چین دوم تیمار فنیلآلانین 1000 پیپیام، و در شرایط مزرعه در چین اول دو تیمار فنیلآلانین 500 پیپیام و تیروزین 500 پیپیام و در چین دوم تیمار فنیلآلانین 750 پیپیام بیشترین اثر را بر تمامی صفات مورد بررسی داشتند. بیشترین مقدار کارون (4/72 درصد) و لیمونن (3/29 درصد)، بهترتیب در تیمارهای 1000 و 250 پیپیام فنیلآلانین در شرایط گلخانه و چین دوم بهدست آمد. درمجموع، اسیدآمینه فنیلآلانین در غلظت 1000 پیپیام در شرایط گلخانه و غلظت 500 پیپیام در شرایط مزرعهای بیشترین اثر مثبت را داشتند. با توجه به تاثیر مثبت کاربرد محرکهای رشد و همسویی با کشاورزی پایدار، این محرکهای رشد را میتوان برای استفاده گستردهتر در کشاورزی توصیه کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس؛ محتوای فنولکل؛ محرکهای رشد؛ عملکرد | ||
مراجع | ||
منابع حسنآبادی، صفورا؛ اردکانی، محمدرضا؛ قاسمی پیر بلوطی، عبدالله؛ پاکنژاد، فرزاد و حبیبی، داود (1401). بررسی اثر محلولپاشی آل- فنیلآلانین و تیمارهای تغذیههای غیر شیمیایی بر خصوصیات رشد و اسانس گیاه دارویی Salvia officinalis تحت سطوح مختلف آبیاری. فصلنامه اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی، 10(30)، 24-40. رحیم ملک، مهدی و خورسندی، دانیال (1394). شناخت ترکیبات و بیوتکنولوژی گیاهان دارویی. جلد اول. اصفهان، جهاد دانشگاهی واحد صنعتی اصفهان. رسولی، دیاکو؛ محمد پور وشوایی، رقیه و فاخری، براتعلی (1398). اثر تنظیمکنندههای زیستی بر صفات مورفولوژیک، فیزیولوژیک و ترکیبات اسانس Ammi visnaga (L). نشریه بومشناسی کشاورزی، 11(1)، 309-320. https://doi.org/10.22067/jag.v11i1.61527 صارمی، سیروس؛ قلی پور، منوچهر؛ عباسدخت، حمید؛ نقدی بادی، حسنعلی؛ مهرآفرین، علی و اصغری، حمیدرضا (1399). پاسخهای مورفوفیزیولوژیک گیاه عروسک پشت پرده به محلولپاشی اسیدآمینه تحت شرایط تنش خشکی. نشریه علمی تغذیه گیاهان باغی، 3(2)، 71-86. https://doi.org/10.22070/hpn.2020.5377.1091 عبادی، محمدتقی؛ فخر الاسلام، محمد؛ نیکخواه، علی؛ برکت، سرور؛ امیر صدری نائینی، هانیه ... و صمدی فر، مهسا.(1400). استانداردسازی اسانسها در جهت نیاز صنایع مختلف مصرفکننده مطالعه موردی: اسانس نعناع دشتی. دوازدهمین کنگره علوم باغبانی ایران، رفسنجان. -فرجامی نژاد، رضا؛ زارع، ناصر؛ اصغری زکریا، رسول و فرجامی نژاد، منوچهر (1395). تأثیر ال- تیروزین بر تولید تبائین درکشت سوسپانسیون سلولی خشخاش ایرانی. فصلنامه گیاهان دارویی، 2(58)، 110-119. -هاشمی شهرکی، شهلا (1399). بررسی فنیلآلانین بر برخی پارامتر رشد و کلروفیل فلفل دلمه (Capsicum annum). دومین کنفرانس ملی یافتههای نوین زیستشناسی، دانشگاه سیستان و بلوچستان. REFERENCES -Abd El-el Aziz, N. G., & Balbaa, L. K. (2007). Influence of tyrosine and zinc on growth, flowering and chemical constituents of Salvia farinacea plants. Journal of Applied Sciences Research, 3 (11), 1479-1489. -Adams, R. P. (2001). Identification of Essential essential Oil oil Components components by Gas gas Chromatographychromatography/Mass mass Spectrometryspectrometry. 804 pp. Allured Publishing Crop, NewYork. -Aghaei, K., Ghasemi Pirbalouti, A., Mousavi, A., Naghdi Badi, H., & Mehnatkesh, A. (2019). Effects of foliar spraying of L-phenylalanine and application of bio-fertilizers on growth, yield, and essential oil of hyssop [Hyssopus officinalis l. subsp. Angustifolius (Bieb.)]. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 21, 1-10. https://doi.org/10.1016/j.bcab.2019.101318. -Al-Duraid, M. H., Al-Taey, K. A., & Al-Kikhani, A. H. (2019). Effect of phenylalanine and naphthalene acetic acid on growth, yield and antioxidant activity of Fenugreek Trigonella foenum-graecum. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science,. IOP Publishing, 388(1), 1, 012073., Agriculture College/University of Kerbala, Kerbala City, Iraq. https://doi.org/10.1088/1755-1315/388/1/012073 -Alfosea-Simón, M., Simón-Grao, S., Zavala-Gonzalez, E. A., Cámara-Zapata, J. M., Simón, I., Martínez-Nicolás, J. J., Lidón, V., Rodríguez-Ortega, W. M., & García-Sánchez, F. (2020). Application of biostimulants containing amino acids to tomatoes could favor sustainable cultivation: Implications implications for Tyrosinetyrosine, Lysinelysine, and Methioninemethionine. Sustainability, 12(22), 9729. https://doi.org/10.3390/su12229729. -Ali, H. K. M., Awad, A. E., & Abdelkader, M. A. L. (2021). Impact of tyrosine and glutamine acids on yield and some chemical constttuents of Hibiscus sabdariffa plants under different Sowind sowing dates. Chemical analysisPlant Archives, 4121(19.261), 15967-62973. https://doi.org/10.51470/PLANTARCHIVES.2021.v21.no1.134 -Atteya, A. K., El-Serafy, R. S., El-Zabalawy, K. M., Elhakem, A., & Genaidy, E. A. (2022). Exogenously supplemented proline and phenylalanine improve growth, productivity, and oil composition of salted moringa by up-regulating osmoprotectants and stimulating antioxidant machinery. Plants, 11(12), 1553. https://doi.org/10.3390/plants11121553 -Baharlou, M., Ghasemi Pirbalouti, A., & Malekpoor, F. (2019). Effect of different concentrations of L-phenylalanine on chemical compositions and yield of essential oil of lemon balm (Melissa officinalis). Journal of Herbal Drugs, 10(4), 175-183. -Charles, D, . J. (2013). Antioxidant Properties properties of Spicesspices, Herbs herbs and Other other Sourcessources. 610 pp. Springer. New York. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-4310-0 Springer Science+Business Media, New York, 537-543. -Ebadi, M. T., Fakhroleslam, Nikkhah, A., Barekat, S., Amirsadri Naeeni, H., Kamelan Barzegar, M., Rezayat, E., Soleymani Moghadam, M., Kazempour, A., Parsaeefard, F., Farmanpour, K., Ahadi, H., Ghaheri, S., Akbari, M., & Samadifar, M. (2021). Standardization of essential oils according to the needs of different consumer industries, case study: Spearmint spearmint essential oil. The 12th Congress of Horticultural Sciences of Iran, Valiasr University of Rafsanjan. (in In Persian). -Farjaminejad, R., Zare, N., Asghari Zakaria, R., & Farjaminejad, M. (2016). The effect of lL-tyrosine on thebaine production in Iranian poppy cell suspension culture., Journal of Medicinal Plants, 2 (58)2(58), 110-119. (in In Persian). -Gendy, A. S., & Nosir, W. S. (2016). Improving productivity and chemical constituents of Roselle roselle plant (Hibiscus sabdariffa L.) as affected by phenylalanine, L-tryptophan and peptone acids foliar application. Middle East Journal of Agriculture, 5(4). 701-708. -Hasan Abadi, S., Ardakani, M. R., Ghasemi Pirbalouti, A., Paknejad, F., & Habibi, D. )2022(. Evaluation of the effect of L- phenylalanine foliar application and non-chemical nutritional treatments on growth characteristics and essential oil of Salvia officinalis L. under different levels of irrigation. Eco-phytochemical Journal of Medicinal Plants, 10(3), 24-40. (in In Persian). https://doi.org/10.30495/ejmp.2022.1951602.1678 -Hashemi Shahraki, Sh. (2021). Investigation of phenylalanine on some growth parameters and chlorophyll of bell pepper (Capsicum annuum). 2nd National Conference on New Biological Findings, University of Sistan and Baluchestan. (in In Persian). -Hazrati, S., Govahi, M., Ebadi, M.T., & Habibzadeh, F. (2020). Comparison and evaluation of oil content, composition and antioxidant properties of Pistacia atlantica and Pistacia khinjuk grown as wild. International Journal of Horticultural Science and Technology, 7(2), 165-174. https://doi.org/10.22059/ijhst.2020.287550.316 -Helaly, A., & Ibrahim, F. (2019). Influence of iron, zinc and tyrosine acid on growth, yield components and chemical constituents of Hibiscus sabdariffa L. plant. Current Science International, 8(1). 128-139. -Hendawy, S, F., & Ezz-El-Din, A. A. (2010). Growth and yield of Foeniculum vulgare var. azoricum as influenced by some vitamins and amino acids. Ozean Journal of Applied Sciences, 3(1), 113-123. -Khan, Sh., Yu, H., Li, Q., Gao, Y., Salam, B, . N., Wang, H., Liu, p., & Jiang, W. (2019). Exogenous Application application of Amino amino Acids acids Improves improves the Growth growth and Yield yield of Lettuce lettuce by Enhancing enhancing Photosynthetic photosynthetic Assimilation assimilation and Nutrient nutrient Availabilityavailability. Agronomy, 9(2665), 1-17266. https://doi.org/10.3390/agronomy9050266. -Patra, N., K., & Kumar, B. (2006). Spearmint. In K. V. Peter (Ed.), , 502-519, In: Peter, K.V., (Eds), Hhandbook of Herbs herbs and Spices spices, 3, (pp. 502-519). Volume 3, Woodhead Publishing Series, 568P. https://doi.org/10.1533/9781845691717.3.503. -Poorghadir, M., MohammadiTorkashvand, A.M., Mirjalili, S. A., & Moradi, P. (2020). Interactions of amino acids (proline and phenylalanine) and biostimulants (salicylic acid and chitosan) on the growth and essential oil components of savory (Satureja hortensis L.). Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 30, 101815. https://doi.org/10.1016/j.bcab.2020.101815 -Popko, M., Michalak, I., Wilk, R., Gramza, M., Chojnacka, K., & Górecki, H. (2018). Effect of the new plant growth biostimulants based on amino acids on yield and grain quality of winter wheat. Molecules, 23(2), 470. https://doi.org/10.3390/molecules23020470 -Rafiee, H., Naghdi Badi, H., Mehrafarin, A., Qaderi, A., Zarinpanjeh, N., Sekara, A., & Zand, E. (2016). Application of Plant plant Biostimulants biostimulants as New new Approach approach to Improve improve the Biological biological Responses responses of Medicinal medicinal Plantsplants- A a Critical critical Reviewreview, Journal of Medicinal Plants, 15(59), 6-39. -Rahim Malek, M., & Khorsandi, D. (2015). Determination of Compounds and Medicinal Plant Biotechnology, First volume, Isfahan Jahad Daneshgahi Press. (in In Persian) -Rasouli, D., Mohammadpour veshvaeeVeshvaee, R., & Fakheri, B. (2019). The effect of biological regulators on morphological, physiological traits and essential oil compounds, Ammi visnaga (L). Lam., Journal of Agroecology, 11(1), 309-320. (in In Persian). -Reham, M., Khattab, M., Ahmed, S., & Kandil, M. (2016). Influence of foliar spray with phenylalanine and nickel on growth, yield quality and chemical composition of genoveser basil plant. African Journal of Agricultural Research, 11(16), 1398-1410. https://doi.org/10.5897/AJAR2015.10699 -Saremi, S., Gholipoor, M, Abbasdokht, H, Naghdi Badi, H, Mehrafarin, A., & Asghari, H. (2020). The morphophysiological responses of Physalis alkekengi to foliar applications of amino acids under drought stress conditions. Horticultural Plants Nutrition, 3(2), 71-86. (in In Persian). -Tarasevičienė, Ž., Velička, A., & Paulauskienė, A. (2021). Impact of foliar application of amino acids on total phenols, phenolic acids content of different mints varieties under the field condition. Plants, 10(3), 599. https://doi.org/10.3390/plants10030599. -Velička, A., Tarasevičienė, Ž., Hallmann, E., & Kieltyka-Dadasiewicz, A. (2022). Impact of Foliar foliar Application application of Amino amino Acids acids on Essential essential Oil oil Contentcontent, Odor odor Profileprofile, and Flavonoid flavonoid Content content of Different different Mint mint Varieties varieties in Field field Conditionsconditions. Plants, 11(21), .2938. https://doi.org/10.3390/plants11212938 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 211 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 104 |