تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,033 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,502,879 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,767,047 |
تأثیر محلولپاشی اسید آمینههای فنیلآلانین و تیروزین بر شاخصههای رشد، عملکرد و اسانس نعناع دشتی | ||
علوم باغبانی ایران | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 08 دی 1403 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2024.371335.2149 | ||
نویسندگان | ||
محمدکاظم صالحی1؛ محمدتقی عبادی* 2 | ||
1گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس تهران | ||
2گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
هدف از این پژوهش، بهکارگیری دو اسیدآمینه فنیلآلانین و تیروزین بهعنوان محرک رشد با غلظتهای مختلف (صفر، 250، 500، 750 و 1000 پیپیام) بهصورت محلولپاشی برای بهبود شاخصههای رشد، اسانس و محتوای کل ترکیبات فنولی نعناعدشتی بود. بههمین منظور، دو آزمایش بهصورت کرتهای خردشده (اسپلیت پلات) با طرح پایه کاملاً تصادفی (9 تیمار با 3 تکرار؛ 2 نوبت برداشت؛ در شرایط گلخانه) و بلوکهای کامل تصادفی (9 تیمار با 3 تکرار؛ 2 نوبت برداشت؛ در شرایط مزرعه) در دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس (تهران، ایران) انجام گردید. صفات مورفولوژیک و زیستشیمیایی گیاهان برداشتشده در مرحله 50 درصد گلدهی ارزیابی گردید. نتایج نشان داد، فنیلآلانین و تیروزین تأثیر معنیداری بر شاخصهای رشد و زیستشیمیایی گیاه داشتند. در چین اول گلخانه، تیمار فنیلآلانین 250 پیپیام، در چین دوم گلخانه، تیمار فنیلآلانین 1000 پیپیام، در چین اول مزرعه، بهصورت مشترک دو تیمار فنیلآلانین 500 پیپیام و تیروزین 500 پیپیام و در چین دوم مزرعه، فنیلآلانین 750 پیپیام بیشترین اثرگذاری را بر تمامی صفات موردبررسی داشتند. بیشترین مقدار کارون (4/72 درصد) و لیمونن (3/29 درصد) بهترتیب در تیمارهای 1000 و 250 پیپیام فنیلآلانین در چین دوم گلخانه بهدست آمد. درمجموع، فنیلآلانین 1000 پیپیام در برداشتهای گلخانهای و فنیلآلانین 500 پیپیام در برداشتهای مزرعهای بیشترین اثرگذاری مثبت را داشتند. با توجه به اینکه کاربرد محرکهای رشد همسو با کشاورزی پایدار بوده و در پژوهش حاضر نیز تأثیر مثبتی بر نتایج بر جای گذاشتند، استفاده از آنها قابل توصیه میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
محرک های رشد؛ اسانس؛ محتوای فنول کل؛ عملکرد | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 31 |