
تعداد نشریات | 162 |
تعداد شمارهها | 6,623 |
تعداد مقالات | 71,544 |
تعداد مشاهده مقاله | 126,895,514 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 99,943,009 |
بهینهسازی حذف COD و BOD از فاضلاب کارخانه لبنی با استفاده از فرایند فنتون | ||
نشریه محیط زیست طبیعی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 03 دی 1403 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jne.2024.386319.2734 | ||
نویسندگان | ||
مهتاب باباجانی مرزناکی1؛ حسن رضائی* 2؛ هاجر آبیار3 | ||
1گروه محیطزیست، دانشکده شیلات و محیطزیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران | ||
2هیئت علمی گروه محیط زیست - دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
3استادیار، گروه محیطزیست، دانشکده شیلات و محیطزیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران | ||
چکیده | ||
صنایع لبنی به عنوان یکی از برترین صنایع در عرصه مواد غذایی مطرح است که در طی فرایندهای ساخت و فرآوری محصولات لبنی مقدار زیادی آب مصرف میکند. فاضلاب حاصل از این صنایع حاوی ذرات معدنی، مواد آلی، فلزات سنگین و مواد معلق است که اگر به درستی تصفیه نشوند اکوسیستمهای آبی و تنوع زیستی منطقه را تحت تاثیر قرار میدهد. هدف از این تحقیق تصفیه فاضلاب لبنی و کاهش COD و BOD با استفاده از فرایند فنتون و ارزیابی تاثیر پارامترهای عملیاتی مختلف با استفاده از روش سطح پاسخ است. در ابتدا خصوصیات فاضلاب لبنی مانند pH، COD، TSS، TDS، فسفات و نیترات مشخص شد. طراحی آزمایش با روش سطح پاسخ توسط نرم افزار Design-Expert جهت بهینهسازی پارامترهای عملیاتی از قبیل H2O2، Fe2+، pH و زمان تماس واکنش انجام شد. کارایی فرایند فنتون در تصفیه فاضلاب لبنی طی 30 آزمایش مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت شرایط بهینه مشخص گردید. نتایج بررسی کیفیت فاضلاب لبنی نشان داد که غلظت اولیه COD فاضلاب 1400 میلیگرم بر لیتر است. علاوه بر این، پارامترهای pH و غلظت H2O2 بیشترین تاثیر را در کاهش حداکثری COD داشتند. بالاترین راندمان حذف COD و BOD در شرایط بهینه (5/3= pH، H2O2 برابر 54 میلیلیتر، 4 گرم Fe2+ و زمان تماس واکنش برابر 10 دقیقه) به ترتیب 93 و 88 درصد بود. علیرغم بازدهی و پتانسیل بالای فرایند فنتون در حذف COD و BOD فاضلاب لبنی، استفاده از این رویکرد در مقیاس صنعتی نیازمند ارزیابی جامع محیطزیستی و اقتصادی است. | ||
کلیدواژهها | ||
فنتون؛ ترکیبات آلی؛ غلظت آهن؛ پساب لبنی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 110 |