
تعداد نشریات | 163 |
تعداد شمارهها | 6,762 |
تعداد مقالات | 72,841 |
تعداد مشاهده مقاله | 131,923,074 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 103,552,605 |
بررسی فیتوشیمیایی گیاه دارویی ناجورچترک ( Anisosciadium orientale DC.): گیاهی ارزشمند با پتانسیلهای دارویی و غذایی | ||
علوم باغبانی ایران | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 26 آذر 1403 اصل مقاله (1.18 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2024.379588.2189 | ||
نویسندگان | ||
سعیده محتشمی* ؛ عسکر غنی | ||
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جهرم، جهرم، ایران | ||
چکیده | ||
گیاه ناجورچترک (Anisosciadium orientale DC.) یکی از گیاهان ارزشمند و بومی ایران میباشد که برای تسکین دندان درد، درمان اسهال و کنترل بیماری صرع استفاده میشود. همچنین، به عنوان یک سبزی صحرایی معطر به صورت خام، پخته و خشک یا ادویه استفاده میشود. جنس ناجورچترک در ایران تنها دارای یک گونه میباشد و علیرغم کاربردهای زیادی که توسط مردم محلی دارد، تحقیقات کمی بر روی آن انجام شده است. در این پژوهش، علاوه بر معرفی این گیاه، مراحل رشد فنولوژیکی، ویژگیهای مورفولوژیک، درصد و اجزای اسانس گیاه در مرحله گلدهی (با استفاده از دستگاه GC/MS) و مقایسه بیوشیمیایی بخشهای مختلف این گیاه (برگ، ساقه، گل و میوه) جمعآوری شده از شهرستان خفر در سال 1402-1401 مورد بررسی قرار گرفت. یافتههای این پژوهش نشان داد که مهمترین اجزای اسانس شامل لیمونن (29/56 درصد)، میرسن (80/14 درصد) و آلفا پینن (10/11 درصد) میباشد. همچنین در مقایسه بخشهای مختلف این گیاه، گلها دارای بیشترین میزان اسانس (01/1 درصد)، فلاون و فلاونولها (49/0 میلیگرم بر گرم) و فعالیت آنتیاکسیدانی (90 درصد) بودند. درحالیکه بیشترین میزان ترکیبات فنلی (72/24 میلیگرم بر گرم)، فلاونوئیدها (82/99 میلیگرم بر گرم) و کربوهیدرات (23/420 میلیگرم بر گرم) در میوهها وجود داشت. همچنین از میان اندامهای مختلف، برگها دارای میزان تانن بیشتری (09/2 میلیگرم برگرم) بودند. مطابق نتایج این تحقیق، ساقههای این گیاه دارای کمترین میزان مواد موثره میباشند. با توجه به عطر بسیار مطبوع گیاه ناجورچترک و برداشت بیش از حد این گیاه از طبیعت، اهلیسازی این گیاه و کشت زراعی آن جهت پیشگیری از انقراض بسیار مهم میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
اهلیسازی؛ اسانس؛ خلیلو؛ سبزیهای معطر؛ گیاهان بومی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 139 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 40 |