
تعداد نشریات | 163 |
تعداد شمارهها | 6,788 |
تعداد مقالات | 73,126 |
تعداد مشاهده مقاله | 133,093,146 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 104,118,982 |
بررسی اثرات متقابل روش از شیرگیری و تغذیه ویتامین ث بر عملکرد و فراسنجه های اسکلتی و خونی گوساله های شیرخوار نژاد هلشتاین | ||
علوم دامی ایران | ||
دوره 56، شماره 2، تیر 1404، صفحه 391-407 اصل مقاله (1.35 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijas.2024.374879.654022 | ||
نویسندگان | ||
فرشاد بختیار1؛ آرش آذرفر1؛ امیر فدایی فر* 1؛ حسین ایراندوست2؛ حسین امیدی میرزایی3 | ||
1گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران | ||
2بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران | ||
3بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران. | ||
چکیده | ||
هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات متقابل روش از شیرگیری و تغذیه ویتامین ث بر عملکرد و فراسنجه های اسکلتی و خونی گوساله های شیرخوار نژاد هلشتاین بود. تعداد 64 راس گوساله شیرخوار هلشتاین در 4 تیمار و 16 تکرار (8 راس نر و 8 راس ماده) در قالب طرح کاملاً تصادفی انتخاب شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) قطع شیر کامل از روز 80 بدون دریافت مکمل ویتامینث، 2) قطع شیر کامل از روز 80 و دریافت 2500 میلیگرم قرص جوشان ویتامینث هر چهار روز یکبار از زمان تولد تا زمان از شیرگیری، 3) از شیرگیری تدریجی از روز 73 تا روز 80 بدون دریافت مکمل ویتامینث و 4) از شیرگیری تدریجی از روز 73تا روز 80 و دریافت 2500 میلیگرم قرص جوشان ویتامینث هر چهار روز یکبار از زمان تولد تا زمان از شیرگیری. در دو ماهگی و در پایان دوره، گوساله هایی که یکباره از شیر گرفته شده و ویتامین ث دریافت کرده بودند، وزن بیشتری داشتند. تفاوت معنیداری بین تیمارهای آزمایشی از نظر طول بدن و عرض لگن در طول دوره پس از شیرگیری مشاهده نشد. کمترین غلظت کلسترول و تری گلیسیرید قبل و بعد از شیرگیری در تیمار 3 مشاهده شد (05/0>P). پس از از شیر گرفتن، بیشترین ظرفیت آنتی اکسیدانی کل در تیمار 4 و کمترین غلظت مالون دی آلدئید در تیمار 3 مشاهده شد (05/0>P). در نتیجه، واضح است که از شیر گرفتن ناگهانی با مکمل ویتامین ث باعث بهبود میانگین وزن بدن، مصرف خوراک و پارامترهای خون در گوساله ها شد. | ||
کلیدواژهها | ||
شاخصهای رشد اسکلتی؛ گوساله شیرخوار؛ شیرگیری تدریجی؛ وزن بدن | ||
مراجع | ||
منابع حیدریان، م.، بیات کوهسار، ج.، مصطفی لو، ی.، صادقی، ب.، مسلمی پور، ف. (1395). تاثیر روشهای مختلف شیرگیری بر عملکرد رشد، سلامتی، فراسنجههای تخمیر شکمبه، خون و بازده اقتصادی گوساله های هلشتاین. تولیدات دامی. دوره 18، شماره 3. صفحه 461-475. 1395. سیف زاده، ص.، سیف دواتی، ج.، عبدی بنمار، ح.، محمد سالم، ع.ر.، سید شریفی، ر. (1400). تاثیر مکمل ویتامین ث بر عملکرد رشد و فعالیت آنتی اکسیدانی گوسالههای شیرخوار هلشتاین. نشریه پژوهشهای علوم دامی ایران. جلد 13، شماره 1، صفحه 75-65. مسگرانی، ه.، سیفی، ح.، مهری، م. (1391). اثر تجویز خوراکی اسید آسکوربیک بر مقادیر عناصر ریز مغذی و شاخص های آنتی اکسیداتیو در گوساله شیری نوزاد. پایان نامه دکتری عمومی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد. 81 صفحه. REFERENCES Amakye-Anim, J., Lin, T. L., Hester, P. Y., Thiagarajan, D., Watkins, B. A., & Wu, C. C. (2000). Ascorbic acid supplementation improved antibody response to infectious bursal disease vaccination in chickens. Poultry science, 79(5), 680-688. Attia, Y. A., Al-Harthi, M. A., El-Shafey, A. S., Rehab, Y. A., & Kim, W. K. (2017). Enhancing tolerance of broiler chickens to heat stress by supplementation with vitamin E, vitamin C and/or probiotics. Annals of Animal Science, 17(4), 1155-1169. Bittar, C. M. M., Gallo, M. P., Silva, J. T., de Paula, M. R., Poczynek, M., & Mourão, G. B. (2020). Gradual weaning does not improve performance for calves with low starter intake at the beginning of the weaning process. Journal of dairy science, 103(5), 4672-4680. Chirase, N. K., Greene, L. W., Purdy, C. W., Loan, R. W., Auvermann, B. W., Parker, D. B., & Klaunig, J. E. (2004). Effect of transport stress on respiratory disease, serum antioxidant status, and serum concentrations of lipid peroxidation biomarkers in beef cattle. American journal of veterinary research, 65(6), 860-864. Çıftçı, M., Ertas, O. N., & Güler, T. (2005). Effects of vitamin E and vitamin C dietary supplementation on egg production and egg quality of laying hens exposed to a chronic heat stress. Comb, G. F. (1992). Vitamin C. pages223-249 in vitamins. Academic press, Inc., New York, NY. Cummins, K. A., & Brunner, C. J. (1991). Effect of calf housing on plasma ascorbate and endocrine and immune function. Journal of Dairy Science, 74(5), 1582-1588. Eitam, H., Vaya, J., Brosh, A., Orlov, A., Khatib, S., Izhaki, I., & Shabtay, A. (2010). Differential stress responses among newly received calves: variations in reductant capacity and Hsp gene expression. Cell Stress and Chaperones, 15(6), 865-876. Erb, C., Nau-Staudt, K., Flammer, J., & Nau, W. (2004). Ascorbic acid as a free radical scavenger in porcine and bovine aqueous humour. Ophthalmic research, 36(1), 38-42. Ganaie, A. H., Hooda, O. K., Singh, S. V., Ashutosh, A., & Upadhyay, R. C. (2013). Effect of vitamin C supplementation on immune status and oxidative stress in pregnant Murrah buffaloes during thermal stress. The Indian journal of animal sciences, 83(6). Haslett, C., Savill, J. S., & Meagher, L. (1989). The neutrophil. Current opinion in immunology, 2(1), 10-18. Hidiroglou, M. (1999). Forms and route of vitamin C supplementation for cows. Journal of dairy science, 82(8), 1831-1833. Hidiroglou, M., Batra, T. R., Ivan, M., & Markham, F. (1995). Effects of supplemental vitamins E and C on the immune responses of calves. Journal of Dairy Science, 78(7), 1578-1583. Inanami, O., Shiga, A., Okada, K., Sato, R., Miyake, Y. I., & Kuwabara, M. (1999). Lipid peroxides and antioxidants in serum of neonatal calves. American journal of veterinary research, 60(4), 452-457. Jagos, P., Bouda, J., & Dvorrak, R. (1977). Ascorbic acid levels in the bronchopneumonia of calves. Veterinarni Medicina, 22(3), 133-136. Jung, S., Choe, J. H., Kim, B., Yun, H., Kruk, Z. A., & Jo, C. (2010). Effect of dietary mixture of gallic acid and linoleic acid on antioxidative potential and quality of breast meat from broilers. Meat science, 86(2), 520-526. Kim, J. H., Mamuad, L. L., Yang, C. J., Kim, S. H., Ha, J. K., Lee, W. S., & Lee, S. S. (2012). Hemato-biochemical and cortisol profile of Holstein growing-calves supplemented with vitamin C during summer season. Asian-Australasian journal of animal sciences, 25(3), 361. Kolb, E. (1992). Recent findings of the significance of ascorbic acid for domestic animals and its uses in veterinary medicine. Koracevic, D., Koracevic, G., Djordjevic, V., Andrejevic, S., & Cosic, V. (2001). Method for the measurement of antioxidant activity in human fluids. Journal of clinical pathology, 54(5), 356-361. Kumar, A., Singh, G., Kumar, B. S., & Meur, S. K. (2011). Modulation of antioxidant status and lipid peroxidation in erythrocyte by dietary supplementation during heat stress in buffaloes. Livestock science, 138(1-3), 299-303. Lei, J. (2006). The role of antioxidants in the hydrogen peroxide-induced opacification of sheep lens (Doctoral dissertation, Lincoln University). Njoku, P. C. (1986). Effect of dietary ascorbic acid (vitamin C) supplementation on the performance of broiler chickens in a tropical environment. Animal Feed Science and Technology, 16(1-2), 17-24. NRC, I. (2001). Nutrient requirements of dairy cattle. National Research Council, 519. Omidi, A., Kheirie, M., & Sarir, H. (2014). Effects of vitamin C injection on some blood parameters under hyperacute heat stress in male Baluchi sheep. Journal of Veterinary Research, 69,73-77. Orihuela, A., & Galina, C. S. (2019). Effects of separation of cows and calves on reproductive performance and animal welfare in tropical beef cattle. Animals, 9(5), 223. Quigley, J. D., Hu, W., Knapp, J. R., Dennis, T. S., Suarez-Mena, F. X., & Hill, T. M. (2019). Estimates of calf starter energy affected by consumption of nutrients. 1. Evaluation of models to predict changing digestion on energy content in calf starters. Journal of dairy science, 102(3), 2232-2241. Ramezani, M., Seifdavati, J., Seifzadeh, S., Abdibenemar, H., & Razmazar, V. (2018). The effects of conjugated linoleic acid and vitamin C on growth performance, some blood metabolites and blood cell counts of Holstein suckling calves. Journal of Ruminant Research, 6(2), 101-116. Renner, E. (1983). Milk and dairy products in human nutrition. VV-GmbH Volkswirtschaftlicher Verlag. SAS Institute. (1985). SAS user's guide: statistics. Sas Institute. Scoley, G., Gordon, A., & Morrison, S. (2019). Performance and behavioural responses of group housed dairy calves to two different weaning methods. Animals, 9(11), 895. Seifi, H. A., Dezfuly, M. M., & Bolurchi, M. (1996). The effectiveness of ascorbic acid in the prevention of calf neonatal diarrhoea. Journal of Veterinary Medicine, Series B, 43(1‐10), 189-191. Seifzadeh, S., Seifdavati, J., Abdi-Benemar, H., Salem, A. Z., Sharifi, R. S., & Elghandour, M. M. (2022). Dietary vitamin C in pre-parturient dairy cows and their calves: blood metabolites, copper, zinc, iron, and vitamin C concentrations, and calves growth performance. Tropical Animal Health and Production, 54, 1-8. Seven, A., Taşan, E., İnci, F., Hatemi, H., & Burçak, G. (1998). Biochemical evaluation of oxidative stress in propylthiouracil treated hyperthyroid patients. Effects of vitamin C supplementation. Clinical Chemistry and Laboratory Medicine. 3,767–770. Sousa, I. K., Sousa, R. S., Mori, C. S., Morini, A. C., Neves, K. A., Minervino, A. H., & Ortolani, E. L. (2020). Influence of organic chromium supplementation on the performance of beef calves undergoing weaning-related stress. Pesquisa Veterinária Brasileira, 40, 97-101. Takahashi, E., Matsui, T., Wakamatsu, S., Yuri, N., Shiojiri, Y., Matsuyama, R. J., & Yano, H. (1999). Serum vitamin C concentration in fattening and fattened beef cattle. Trevisan, M., Browne, R., Ram, M., Muti, P., Freudenheim, J., Carosella, A. M., & Armstrong, D. (2001). Correlates of markers of oxidative status in the general population. American journal of epidemiology, 154(4), 348-356. Wang, C., Li, D., Yang, J., Xia, Y., Tu, Y., White, R., & Mao, H. (2019). Weaning performance of beef cattle calves based on concentrate intake. Animals, 10(1), 18. Watts, P. S. (1950). Studies on vitamins A and C in bovines: Vitamin C in the liver, kidney and plasma of cows, calves and foetuses. Journal of Comparative Pathology and Therapeutics, 60, 283-293. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 152 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 55 |