
تعداد نشریات | 163 |
تعداد شمارهها | 6,711 |
تعداد مقالات | 72,494 |
تعداد مشاهده مقاله | 130,280,953 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 102,759,818 |
اثر زمان برداشت و روش بستهبندی بر قابلیت انبارمانی میوه دو رقم جدید 'درخشان' و 'سهند97' زردآلو | ||
علوم باغبانی ایران | ||
دوره 55، شماره 4، دی 1403، صفحه 699-717 اصل مقاله (1.31 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2024.374566.2165 | ||
نویسندگان | ||
محمد زرین بال* 1؛ جابر سلیمانی2؛ حسین فتحی1؛ مهری یوسفی1 | ||
1بخش زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، AREEO، تبریز، ایران | ||
2بخش فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران | ||
چکیده | ||
برای کسب درآمد بیشتر از عرضه میوه تازهخوری زردآلو، توجه به زمان برداشت و روش بستهبندی میوهها اهمیت دارد. این پژوهش بهمنظور تعیین مناسب-ترین زمان برداشت و روش بستهبندی میوه زردآلو انجام شد. میوه رقمهای جدید 'درخشان' و 'سهند97'، به همراه رقم تجاری 'اردوباد90' (شاهد) در سه مرحله رسیدگی میوه بر اساس شاخص رنگ پوست (رنگ پوست میوه زمینه سبز با لکههای زرد، زمینه زرد با لکههای سبز و زمینه زرد با لکههای نارنجی) برداشت شدند. میوهها در جعبههای بدون پوشش یا دارای پوشش پلیاتیلنی بستهبندی و در سردخانه با دمای 2+ درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 85 درصد بهمدت صفر (شاهد)، 7، 14، 21 و 28 روز نگهداری شدند. ویژگیهایی، شامل وزن میوه، سفتی بافت، مواد جامد محلول، پیاچ و هدایت الکتریکی عصاره میوه بررسی شدند. مناسبترین زمان برداشت زردآلو، مرحله دوم برداشت (رنگ پوست میوه زمینه زرد با لکههای سبز) بود و استفاده از پوشش پلیاتیلنی در بستهبندی میوهها قابلیت انبارمانی آنها را افزایش داد، بهطوری که میوه رقمهای 'درخشان' و 'اردوباد 90' بهترتیب تا 14 و 28 روز با کیفیت مناسب در سردخانه قابل نگهداری بودند. میوه رقم 'سهند97' انبارمانی بیشتری داشت و زمان برداشت و پوشش بستهبندی حداقل در 28 روز نگهداری در سردخانه بر انبارمانی آن اثر معنیداری نداشتند. با تاخیر در برداشت زردآلو، چروکیدگی پوست، ژلهای شدن گوشت و فساد میوهها در دوره انبارمانی افزایش یافت. همچنین، سفتی میوهها کاهش و مواد جامد محلول، پیاچ و هدایت الکتریکی عصاره میوهها افزایش یافت. نتایج نشان داد که برداشت زردآلو در زمان مناسب و بستهبندی بهینه میوهها قابلیت انبارمانی آنها را افزایش میدهد. | ||
کلیدواژهها | ||
بستهبندی؛ زردآلو؛ زمان برداشت؛ قابلیت انبارمانی | ||
مراجع | ||
منابعدژمپور، جلیل و رهنمون، حمید (1388). خصوصیات میوه واریتههای زردآلوی موجود در ایران. کرج. نشر آموزش کشاورزی (به سفارش موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر). ویلس، ران و گلدینگ، جان برت (1401). فیزیولوژی پس از برداشت: مقدمهای بر فیزیولوژی و جابجایی میوه و سبزیها. چاپ هشتم، ویراست ششم. ترجمه مجید راحمی، شیراز، انتشارات دانشگاه شیراز. رهنمون، حمید؛ دژمپور، جلیل؛ اسکندری، سعداله؛ منصورفر، حسین؛ بوذری، ناصر؛ گنجی مقدم، ابراهیم و زرینبال، محمد (1391). اردوباد 90، رقم جدید پربارده زردآلو مناسب برای مصارف صنعتی. مجله بهزراعی نهال و بذر، 28(4)، 503-505. رهنمون، حمید؛ قره شیخ بیات، رحیم؛ گنجی مقدم، ابراهیم؛ دژمپور، جلیل؛ فتحی، حسین؛ زرینبال، محمد و ... بینا، سیما (1400). سهند 97، رقم جدید زردآلوی دیررس مناسب برای فرآوری، انبارمانی و حملونقل. یافتههای تحقیقاتی در گیاهان زراعی و باغی، 10(1)، 22-11. زرینبال، محمد؛ دباغ محمدی نسب، عادل و رسولی پیروزیان، راحله (1392 الف). اثر زمان برداشت و روش بستهبندی بر کیفیت و عمر انباری میوه زردآلوی رقم قربان مراغه. مجله تولیدات گیاهی، 36(1)، 1-11. زرینبال، محمد؛ دباغ محمدی نسب، عادل و رسولی پیروزیان، راحله (1392 ب). اثر بلوغ میوه و نوع بستهبندی بر عمر انباری میوه زردآلوی رقم قرمز شاهرود. مجله تولیدات گیاهی، 36(2)، 123-133. زرینبال، محمد؛ سلیمانی، جابر؛ اسکندری، سعداله؛ دباغ محمدی نسب، عادل و رسولی پیروزیان، راحله (1389). تاثیر زمان برداشت و بستهبندی با اتمسفر تغییر یافته بر عمر انباری میوه چند رقم زردآلو. مجله علوم باغبانی (علوم و صنایع کشاورزی)، 24 (1)، 101-91. سلیمانی، جابر و زرینبال، محمد (1401). مقایسه اثر نگهدارندگی کاه و برخی جاذبهای اتیلنی در بستهبندی میوه زردآلو. نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، 32(1)، 108-93. سلیمانی، جابر و مظفری، منصوره (1399). افزایش انبارمانی زردآلو رقم قرمز شاهرود با استفاده از اتمسفر تغییر یافته. نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، 30(3)، 76-65. REFERENCES Aubert, Ch. & Chanforan, C. (2007). Postharvest changes in physicochemical properties and volatile constituents of apricot (Prunus armeniaca L.) characterization of 28 cultivars. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55(8), 3074-3082. https: //doi.org/10.1021/jf063476w Ayour, J., Sagar, M., Alfeddy, M.N., Taourirtec, M. & Benichou, M. (2016). Evolution of pigments and their relationship with skin color based on ripening in fruits of different Moroccan genotypes of apricots (Prunus armeniaca L.). Scientia Horticulturae, 207, 168–175. https: //doi.org/ 10.1016/j.scienta.2016.05.027 Biji, K., Ravishankar, C., Mohan, C. & Gopal, T.S. (2015). Smart packaging systems for food applications: a review. Journal of Food Science and Technology, 52(10), 6125-6135. https: //doi.org/ 10.1007/s13197-015-1766-7 Chambory, Y., Souty, M., Jacquemin, G., Gomez, R.M. & Audergon, J.M. (1995). Research on the suitability of modified atmosphere packaging for shelf-life and quality improvement of apricot fruit. Acta Horticultutae, 384, 633-638. https: //doi.org/ 10.17660/ActaHortic.1995.384.99 Dejampour, J. & Rahnemoun, H. (2009). Fruit characteristics of apricot varieties grown in Iran. Agricultural Education, Publishing Center, Karaj, Iran. (In Persian). Dorostkar, M., Moradinezhad, F. & Ansarifar, E. (2022). Influence of active modified atmosphere packaging pre-treatment on shelf life and quality attributes of cold stored apricot fruit. International Journal of Fruit Science, 22(1), 402-413. https: //doi.org/10.1080/15538362.2022.2047137 Fan, X., Shu, Ch., Zhao, K., Wang, X., Cao, J. & Jiang, W. (2018). Regulation of apricot ripening and softening process during shelf life by post-storage treatments of exogenous ethylene and 1-methylcyclopropene. Scientia Horticulturae, 232, 63-70. https: //doi.org/10.1016/j.scienta.2017.12.061 Ganji Moghadam, E. & Sheikh Al Eslami, Z.S. (2005, 31 January-2 February). Effect of harvesting time and packaging on apricot quality for shelf-life improvement. Proceedings of the International Conference on Postharvest Technology and Quality Management in Arid Tropics, Sultanate of Oman, 21-24. Gouble, B., Bureau, S., Grotte, M., Reich, M., Reling, P. & Audergon, J.M. (2005). Apricot postharvest ability in relation to ethylene production: influence of picking time and cultivar. Acta Horticulturae, 682(1), 127- 133. https: //doi.org/ 10.17660/ActaHortic.2005.682.10 Haciseferogullari, H., Gezer, I., Musa Ozcan M. & Murat Asma, B. (2007). Postharvest chemical and physical- mechanical properties of some apricot varieties cultivated in Turkey. Journal of Food Engineering, 79, 364- 373. https: //doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2006.02.003 Hortensteiner, S. (2006). Chlorophyll degradation during senescence. Annual Review of Plant Biology, 57, 55-77. Hou, Y., Wu, F., Zhao, Y., Shi, L. & Zhu, X. (2019). Cloning and expression analysis of polygalacturonase and pectin methylesterase genes during softening in apricot (Prunus armeniaca L.) fruit. Scientia Horticulturae, 256, e108607. https: //doi.org/10.1016/j.scienta.2019.108607 Jooste, M.M. (2002). Optimum harvest maturity and cold-storage duration for Prunus armeniaca L. cvs. Super Gold and Imperial cultivated in South Africa. South African Fruit Journal, 1(3), 63-71. Kalyoncu, I.H., Akbulut, M. & Coklar, H. (2009). Antioxidant capacity, total phenolics and some chemical properties of semi-matured apricot cultivars grown in Malatya, Turkey. World Applied Sciences Journal, 6(4), 519-523. Koyuncu, M.A. & Can, A. (2000). A research on modified atmosphere (MA) storage of some apricot cultivars. Ondokuzmayis Universitisi Ziraat Fakultesi Dergisi, 15(1), 54-62. Kurz, Ch., Carle, R. & Andreas, S. (2008). HPLC-DAD-MSn characterisation of carotenoids from apricots and pumpkins for the evaluation of fruit product authenticity. Food Chemistry, 110, 522–530. https: //doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.02.022 Lee, D.S., Yam, K.L. & Piergiovanni, L. (2008). Active and Intelligent packaging. In D.S. Lee, K.L. Yam & L. Piergiovanni (Eds), Food Packaging Science and Technology, 1, 445-473. CRC Press, Taylor & Francis Group. Lin, Zh., Zhong, S. & Grierson, D. (2009). Recent advances in ethylene research. Journal of Experimental Botany, 60(12), 3311–3336. https: //doi.org/ 10.1093/jxb/erp204 Mastilovic, J., Kevresan, Z., Milovic, M., Kovac, R., Milic, B., Magazin, N., Plavsic, D. & Kalajdzic, J. (2022). Effects of ripening stage and postharvest treatment on apricot (Prunus armeniaca L.) cv. NS4 delivered to the consumers. Journal of Food Processing and Preservation, 46(3), e16399. https: //doi.org/10.1111/jfpp.16399 Moradinezhad, F. & Dorostkar, M. (2021). Effect of vacuum and modified atmosphere packaging on the quality attributes and sensory evaluation of fresh Jujube fruit. International Journal of Fruit Science, 21(1), 82–94. https: //doi.org/10.1080/15538362.2020.1858470 Moradinezhad, F. & Jahani, M. (2016). Quality improvement and shelf life extension of fresh apricot fruit (Prunus armeniaca cv. Shahroudi) using postharvest chemical treatments and packaging during cold storage. International Journal of Horticultural Science and Technology, 3(1), 9-18. Muzzaffar, S., Bhat, M.M., Wani, T.A., Wani, I.A. & Masoodi, F.A. (2018). Postharvest Biology and Technology of Apricot. In S.A. Mir, M. Ahmad Shah & M.M. Mir (Eds.), Postharvest Biology and Technology of Temperate Fruits (pp.415). Springer International Publishing AG, part of Springer Nature. Peano, C., Giuggioli, N.R. & Girgenti, V. (2014). Effects of innovative packaging materials on apricot fruits (cv. Tom Cot ®). Fruits, 69(3), 247-258. Pretel, M.T., Serrano, M., Amoros, A. & Romojaro, F. (1999). Ripening and ethylene biosynthesis in controlled atmosphere stored apricots. European Food Research and Technology, 209, 130-134. https: //doi.org/ 10.1007/s002170050471 Pretel, M.T., Souty M. & Romojaro, F. (2000). Use of passive and active modified atmosphere packaging to prolong the postharvest life of three varieties of apricot (Prunus armeniaca L.). European Food Research and Technology, 211, 191-198. https: //doi.org/ 10.1007/s002170050022 Rahnemoun, H., Dejampour, J., Eskandari, S., Mansourfar, H., Bouzari, N., Ganji Moghaddam, E. & Zarrinbal, M. (2013). Ordubad 90, a new high yielding apricot cultivar suitable for processing purposes. Seed and Plant Production, 28(4), 503-505. https: //doi. org/ 10.22092/SPPJ.2017.110495 (In Persian). Rahnemoun, H., Ghare sheikh Bayat, R., Ganji Moghadam, E., Dejampour, J., Fathi, H., Zarrinbal, M. … & Bina, S. (2021). Sahand 97, the new late ripen cultivar of apricot suitable for processing, storing and transport. Research Achievements for Field and Horticulture Crops, 10(1), 11-22. https: //doi. org/ 10.22092/RAFHC.2021.127208.1208 (In Persian). Rebeaud, S.G., Cioli, L., Cotter, P.Y. & Christen, D. (2023). Cultivar, maturity at harvest and postharvest treatments influence softening of apricots. Postharvest Biology and Technology, 195, 112-134. https: //doi.org/10.1016/j.postharvbio.2022.112134 Rebeaud, S.G., Jaylet, A., Cotter, P.Y., Camps, C. & Christen, D. (2019). A multi-parameter approach for apricot texture analysis. Agriculture, 9(4), e73. https: //doi.org/10.3390/agriculture9040073 Romero, D.M., Serrano, M., Carbonell, A., Burgos, L., Riquelme, F. & Valero, D. (2002). Effects of postharvest putrescine treatment on extending shelf life and reducing mechanical damage in apricot. Journal of Food Science, 67(5), 1706-1712. https: //doi.org/10.1111/j.1365-2621.2002.tb08710.x Singh, M.P., Dimri, D.C. & Nautiral, M.C. (2001). Determination of fruit maturity indices in apricot (Prunus armeniaca L.) cv. New Castle. Journal of Applied Horticulture Luck-now, 3(2), 108-110. https: //doi.org/ 10.37855/jah.2001.v03i02.13 Soleimani, J. & Mozaffari, M. (2020). Use of modified atmosphere packaging to prolong the shelf life of ‘Red-Shahrood’ apricot. Journal of Food Researches, 30(3), 65-76. (In Persian). Soleimani, J. & Zarrinbal, M. (2022). Comparison of the storage effect of straw and some ethylene absorbents in apricot fruit packaging. Journal of Food Research, 32(1), 93-108. (In Persian). Valdes, H., Pizarro, M., Campos-Vargas, R., Infante, R. & Defilippi, B.G. (2009). Effect of ethylene inhibitors on quality attributes of apricot cv. Modesto and Paterson during storage. Chilean Journal of Agricultural Research, 69(2), 134-144. http: //dx.doi.org/10.4067/S0718-58392009000200002. Wills, R.B.H. & Golding, J.B. (2022). Postharvest: an introduction to the physiology and handling of fruit and vegtables (R. Rahemi, Trans.) Shiraz University, Publishing Center. Shiraz. (Original work published 2016) (In Persian). Wu, B., Guo, Q., Wang, G., Peng, X., Wang, J. & Che, F. (2015). Effects of different postharvest treatments on the physiology and quality of ‘Xiaobai’ apricots at room temperature. Journal of Food Science and Technology, 52(4), 2247–2255. https: //doi. org/ doi: 10.1007/s13197-014-1288-8 Yunusoglu, S.V. & Ekinci, N. (2023). The effect of post-harvest salicylic acid and modified atmosphere packaging treatments on the storage of ‘Roxana’ apricots. Erwerbs-Obstbau, 65, 1365–1373. https: //doi. org/ DOI:10.1007/s10341-023-00829-4 Zarrinbal, M., Dabbagh Mohammadinasab, A. & Rasouli Pirouzian, R. (2012a). Effects of harvest time and packing method on fruit quality and Cold-Storage duration of "Gorban Maragheh" apricot cultivar. The Plant Production (Scientific Journal of Agriculture), 36(1), 1-11. (In Persian). Zarrinbal, M., Dabbagh Mohammadinasab, A. & Rasouli Pirouzian, R. (2012b). Effects of fruit maturity and packing method on storage life of “Ghermez Shahroud” apricot cultivar. The Plant Production (Scientific Journal of Agriculture), 36(2), 123-133. (In Persian). Zarrinbal, M., Soleymani, J., Eskandari, S., Dabbagh Mohammadi Nasab, A. & Rasouli Pirouzian, R. (2010). Effects of harvest time and modified atmosphere packaging on cold-storage duration of four apricot cultivars. Journal of Horticultural Science, 24(1), 91-101. https: //doi. org/ 10.22067/JHORTS4.V1389I1.3658 (In Persian). | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 121 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 95 |