تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,036 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,508,824 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,772,154 |
ارزیابی اثر رهاسازی کنترلشده نانواسانسهای پوست پرتقال و نارنگی بر سمیت تدخینی آنها علیه شپشه آرد Tribolium confusum (Col.: Tenebrionidea) و شپشه برنج Sitophilus oryzae (Col: Curculionidae) | ||
دانش گیاهپزشکی ایران | ||
دوره 55، شماره 1، شهریور 1403، صفحه 63-79 اصل مقاله (1.65 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijpps.2024.377284.1007060 | ||
نویسندگان | ||
مسلم بسیج* 1؛ فریده گنجوی2؛ ایمان شریفیان3؛ راضیه رضوی4 | ||
1گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانتشگاه جیرفت، جیرفت، ایران | ||
2اداره کل استاندارد استان کرمان، کرمان، ایران | ||
3بخش فنی و فروش شرکت سینجنتا، خوزستان، ایران | ||
4گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران | ||
چکیده | ||
نانوامولسیون یکی از کارآمدترین انواع فرمولاسیون برای رسیدن به هدف رهاسازی کنترلشده اسانسها است. در این تحقیق به منظور نشان دادن اثر رهاسازی کنترلشده، 24 و 48 ساعت پس از تیمار، تغییرات سمیت تدخینی اسانسها و نانواسانسهای پوست پرتقال و نارنگی روی دو آفت انباری شپشه آرد Tribolium confusum و شپشه برنج Sitophilus oryzae مورد مطالعه قرار گرفت. اسانسها به روش تقطیر آبی از پوست پرتقال و نارنگی استخراج شده و با کروماتوگرافی گازی طیفسنجی جرمی (GC-MS) محتوای آنها مورد تحلیل قرار گرفت. تبدیل اندازه ذرات اسانس به مقیاس نانومتر با دستگاه تولید امواج مافوق صوت پروبدار[1] (UPS) و تعیین اندازه نانوذرات، با استفاده از دستگاه پراکندگی دینامیکی نور[2] (DLS) 65 نانومتر برآورد شد. بر پایه آزمایشهای مقدماتی، غلظتهای 5، 10، 15، 20، 25، 50، 75 و 95 میکرولیتر در 125 میلیلیتر حجم ظرف آزمایش از اسانسها و نانواسانسها تهیه شد و جهت ارزیابی سمیت تدخینی مورد استفاده قرار گرفت. زیستسنجیها در دمای 2±25 درجه سلسیوس در تاریکی و در 3 تکرار مستقل در زمانهای 24 و 48 ساعت انجام شد. سمیت تدخینی اسانسها در 24 ساعت بیشتر بود در حالی که نانواسانسها در 48 ساعت کارایی بیشتری از خود نشان دادند. بیشترین مرگومیر شپشه آرد و شپشه برنج به ترتیب 90 و 67/96 درصد مربوط به نانواسانس پرتقال در زمان 48 ساعت و غلظت 95 میکرولیتر بر 125/0 لیتر (حدودا معادل 760 میکرولیتر بر لیتر) با LC50 26/23 میکرولیتر بر 125/0 لیتر (حدودا معادل 186 میکرولیتر بر لیتر) مشاهده شد. نتایج این آزمایش، رهاسازی کنترلشده نانواسانسها در زمان 48 ساعت، با وجود کمتر بودن تأثیر آنها در 24 ساعت نسبت به اسانسهای فرموله نشده را در عمل آشکار ساخت. [1]. Ultrasonic probe sonicator [2]. Dynamic Light Scattering | ||
کلیدواژهها | ||
اسانسهای گیاهی؛ نانوامولسیون؛ آفات انباری؛ سمیت تنفسی؛ رهاسازی کنترلشده | ||
مراجع | ||
Badawy, M. E., SA Saad, A. F., HM Tayeb, E. S., Mohammed, S. A., & Abd-Elnabi, A. D. (2019). Development and characterization of nanoemulsions of some insecticides by high energy technique for targeting delivery. Journal of Agricultural Research 57(1): 15-23. Campolo, O. (2021). Essential oil-based green nano-insecticides: formulation, biological activity and application in ecofriendly pest control strategies. In III International Organic Fruit Symposium and I International Organic Vegetable Symposium (pp. 169-180). DOI: 10.17660/ActaHortic.2022.1354.22 Campolo, O., Malacrinò, A., Zappalà, L., Laudani, F., Chiera, E., Serra, D., ... & Palmeri, V. (2014). Fumigant bioactivity of five Citrus essential oils against Tribolium confusum. Phytoparasitica, 42, 223-233. Dey, D., & Gupta, M. K. (2016). Use of essential oils for insect pest management-a review. Innovative Farming, 1(2), 21-29. Draz, K. A., Tabikha, R. M., Eldosouky, M. I., Darwish, A. A., & Abdelnasser, M. (2022). Biotoxicity of essential oils and their nano-emulsions against the coleopteran stored product insect pests Sitophilus oryzae L. and Tribolium castaneum herbst. International Journal of Pest Management, 1-15. DOI: 10.1080/09670874.2022.2036862 Du, Z., Wang, C., Tai, X., Wang, G., & Liu, X. (2016). Optimization and characterization of biocompatible oil-in-water nanoemulsion for pesticide delivery. ACS Sustainable Chemistry & Engineering, 4(3), 983-991. DOI: 10.1021/acssuschemeng.5b01058 Giunti, G., Palermo, D., Laudani, F., Algeri, G. M., Campolo, O., & Palmeri, V. (2019). Repellence and acute toxicity of a nano-emulsion of sweet orange essential oil toward two major stored grain insect pests. Industrial Crops and Products, 142, 111869. Gomes, A., Costa, A. L. R., & Cunha, R. L. (2018). Impact of oil type and WPI/Tween 80 ratio at the oil-water interface: Adsorption, interfacial rheology and emulsion features. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces, 164, 272-280. Hashem, A. S., Awadalla, S. S., Zayed, G. M., Maggi, F., & Benelli, G. (2018). Pimpinella anisum essential oil nanoemulsions against Tribolium castaneum—insecticidal activity and mode of action. Environmental Science and Pollution Research, 25, 18802-18812. DOI: 10.1007/s11356-018-2068-1 Heidari, F., Sarailoo, M., Ghasemi, V., & Nadimi, A. (2017). Toxic and oviposition deterrence activities of essential oils from Citrus sinensis (L.) Osbeck and Citrus paradisi (Macfarlane) fruit peel against adults of Tribolium castaneum (Herbst). Journal of Crop Protection, 6(1), 79-88. Heydari, M., Amirjani, A., Bagheri, M., Sharifian, I., & Sabahi, Q. (2020). Eco-friendly pesticide based on peppermint oil nanoemulsion: Preparation, physicochemical properties, and its aphicidal activity against cotton aphid. Environmental Science and Pollution Research, 27, 6667-6679. DOI: 10.1007/s11356-019-07332-y Ibrahim, M.A., Kainulainen, P., Aflatuni, A., Tiilikkala, K., Holopainen, J.K., 2003. Insecticidal, repellent, antimicrobial activity and phytotoxicity of essential oils: with special reference to limonene and its suitability for control of insect pests. Agric. Food Sci. in Finland 10, 243–259. Isman, M. B. (2020). Botanical insecticides in the twenty-first century—fulfilling their promise? Annual Review of Entomology, 65, 233-249. DOI: 10.1146/annurev-ento-011019-025010 Jarrahi, A., Moharramipour, S., & Imani, S. (2016). Chemical composition and fumigant toxicity of essential oil from Thymus daenensis against two stored product pests. Journal of Crop Protection, 5(2), 243-250. Jesser, E., Yeguerman, C., Gili, V., Santillan, G., Murray, A. P., Domini, C., & Werdin-González, J. O. (2020). Optimization and characterization of essential oil nanoemulsions using ultrasound for new ecofriendly insecticides. ACS sustainable chemistry & engineering, 8(21), 7981-7992. DOI: 10.1021/acssuschemeng.0c02224 Khanikor, B., Adhikari, K., & Rabha, B. (2021). Citrus essential oils: a suite of insecticidal compounds. Citrus–Research, Development and Biotechnology. DOI: 10.5772/intechopen.95887 Maes, C., Bouquillon, S., & Fauconnier, M. L. (2019). Encapsulation of essential oils for the development of biosourced pesticides with controlled release: A review. Molecules, 24(14), 2539. Manjesh, K., Kundu, A., Dutta, A., Saha, S., & Neelakanthaiah, B. S. (2022). Bio-insecticidal nanoemulsions of essential oil and lipid-soluble fractions of Pogostemon cablin. Frontiers in Plant Science, 13, 874221. Moretti, M. D., Sanna-Passino, G., Demontis, S., & Bazzoni, E. (2002). Essential oil formulations useful as a new tool for insect pest control. AAPs PharmSciTech, 3, 64-74. Mursiti, S., Lestari, N. A., Febriana, Z., Rosanti, Y. M., & Ningsih, T. W. (2019). The activity of d-limonene from sweet orange peel (Citrus Sinensis L.) exctract as a natural insecticide controller of bedbugs (Cimex lectolarius). Oriental Journal of Chemistry, 35(4), 1420. Nenaah, G. E., Ibrahim, S. I., & Al-Assiuty, B. A. (2015). Chemical composition, insecticidal activity and persistence of three Asteraceae essential oils and their nanoemulsions against Callosobruchus maculatus (F.). Journal of Stored Products Research, 61, 9-16. DOI: 10.1016/j.jspr.2014.12.007 Oboh, G., Ademosun, A. O., Olumuyiwa, T. A., Olasehinde, T. A., Ademiluyi, A. O., & Adeyemo, A. C. (2017). Insecticidal activity of essential oil from orange peels (Citrus sinensis) against Tribolium confusum, Callosobruchus maculatus and Sitophilus oryzae and its inhibitory effects on acetylcholinesterase and Na+/K+-ATPase activities. Phytoparasitica, 45, 501-508. Pandit, J., Aqil, M., & Sultana, Y. (2016). Nanoencapsulation technology to control release and enhance bioactivity of essential oils. In Encapsulations (pp. 597-640). Academic Press. DOI: B978-0-12-804307-3.00014-4 Said Al-Ahl, H. A., Hikal, W. M., & Tkachenko, K. G. (2017). Essential oils with potential as insecticidal agents: A review. International Journal of Environmental Planting Management 3(4), 23-33. Satya, S. A. N. T. O. S. H., Kadian, N. E. E. R. U., Kaushik, G., & Sharma, U. M. E. S. H. (2016). Impact of chemical pesticides for stored grain protection on environment and human health. In Proceedings of the 10th international conference on controlled atmosphere and fumigation in stored products, Winnipeg, Canada (pp. 92-97). Shaaya, E., & Rafaeli, A. (2007). Essential oils as biorational insecticides–potency and mode of action. In Insecticides design using advanced technologies (pp. 249-261). Berlin, Heidelberg: Springer Berlin Heidelberg. DOI: 10.1007/978-3-540-46907-0_11 Sharifian, I., Safaralizade, M. H., & Najafi-Moghaddam, P. (2011). Investigation on the insecticidal efficacy of novel pellet formulation against stored products beetles. Munis Entomology and Zoology, 6(1), 204-209. Souto, A. L., Sylvestre, M., Tölke, E. D., Tavares, J. F., Barbosa-Filho, J. M., & Cebrián-Torrejón, G. (2021). Plant-derived pesticides as an alternative to pest management and sustainable agricultural production: Prospects, applications and challenges. Molecules, 26(16), 4835. DOI: 10.3390/molecules26164835 Weisany, W., Yousefi, S., Tahir, N. A. R., Golestanehzadeh, N., McClements, D. J., Adhikari, B., & Ghasemlou, M. (2022). Targeted delivery and controlled released of essential oils using nanoencapsulation: A review. Advances in Colloid and Interface Science, 303, 102655. DOI: 10.1016/j.cis.2022.102655 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 134 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 96 |