تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,112,664 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,216,370 |
اثر تغذیه پنبهدانه فرآوریشده بر عملکرد، فراسنجههای خونی، قابلیت هضم موادمغذی و رفتار تغذیهای در برههای پرواری | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 6، دوره 26، شماره 3، مهر 1403، صفحه 291-301 اصل مقاله (669.05 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2024.370938.623776 | ||
نویسندگان | ||
محبوبه شاهی* 1؛ تقی قورچی2؛ عبدالحکیم توغدری3؛ سید هادی ابراهیمی4 | ||
1نویسنده مسئول، گروه تغذیه دام وطیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. رایانامه: ma.shahi@gau.ac.ir | ||
2گروه تغذیه دام وطیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. رایانامه: ghoorchi@gau.ac.ir | ||
3گروه تغذیه دام وطیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. رایانامه: toghdory@gau.ac.ir | ||
4گروه علوم دامی،دانشکده کشاورزی،دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران. رایانامه: shebrahimi@um.ac.ir | ||
چکیده | ||
اثر تغذیه پنبهدانه فرآوریشده بر عملکرد، فراسنجههای خونی، قابلیت هضم موادمغذی و رفتار تغذیهای در برههای پرواری با استفاده از 40 رأس بره نر افشاری 1±5/4 ماهه با میانگین وزن 4±6/27 کیلوگرم در قالب یک طرح کاملاً تصادفی به چهار تیمار با 10 تکرار بهمدت 84 روز بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1- جیره حاوی پنبهدانه کامل، 2- جیره حاوی پنبهدانه آسیابشده، 3- جیره حاوی پنبهدانه میکرونیزهشده و 4- جیره حاوی پنبهدانه شستهشده با هیدروکسیدسدیم بود. نمونههای مدفوع و خوراک بهمدت سه روز در هفته آخر دوره آزمایشی از هر تیمار بهمنظور تعیین قابلیتهضم جمعآوری شد. خونگیری در روز آخر و قبل از تغذیه صبحگاهی انجامشد. رفتار تغذیه برهها بهصورت 24 ساعته در دو روز آخر اندازهگیری شد. تغذیه برهها با جیره حاوی پنبهدانه میکرونیزه شده موجب بهبود افزایشوزن روزانه، افزایش وزن نهایی، ضریبتبدیل خوراک و قابلیت هضم ماده خشک شد (05/0P<). تفاوتی در رفتار تغذیه در برههای تغذیهشده با جیرههای مختلف مشاهده نشد. غلظت کلسترول، تریگلیسرید و اوره خون در برههای دریافتکننده پنبهدانه میکرونیزهشده تفاوت معنیداری نسبت به برههایی که پنبهدانه کامل، پنبهدانه شستهشده با هیدروکسیدسدیم و پنبهدانهآسیابشده تغذیه کردند، نشان دادند (05/0P<). براساس نتایج حاصل فرآوری پنبهدانه بهصورت میکرونیزه ویا افزودن هیدروکسید سدیم موجب افزایش رشد روزانه و کاهش ضریبتبدیلخوراک میشود و استفاده از آن در جیره برههای پرواری پیشنهاد میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
برهپرواری؛ پنبه دانه؛ میکرونیزه؛ هیدروکسید سدیم | ||
مراجع | ||
اسدی، محمد؛ قورچی، تقی؛ توغدری، عبدالحکیم. شاهی، محبوبه (1400). اثر جایگزینی سطوح مختلف کاه گندم با گیاه پنبه بر عملکرد، قابلیت هضم، فراسنجههای خونی و رفتار نشخوار در میشهای دالاق. تحقیقات تولیدات دامی، 10(2)، 72-63. تقینژاد رودبنه، مهدی و ابراهیمی، سید روحاله (1389). اثرات تفت دادن پنبهدانه بر محتوی گوسیپول، روند تجزیهپذیری و قابلیت هضم پروتئین آن. مجله علمی ـ پژوهشی علومکشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، 13(4)، 95-106. دهقان بنادکی، مهدی؛ نیکخواه، علی؛ امانلو، حمید؛ دانش مسگران، محسن و منصوری، هرمز (1386). اثر فرآوری شیمیایی دانه جو با اوره، هیدروکسیدسدیم یا فرمالدئید بر عملکرد تولیدی و فراسنجههای خونی گاوهای هلشتاین شیری. پژوهشهای کاربردی زارعی، 74(1) :189-194. سفلائی شهربابک، محمد؛ روزبهان، یوسف ومرادی شهربابک، محمد (1385). تأثیر سطوح مختلف پروتئین جیره بر توان پرواری و صفات لاشه برههای نر کرمانی.مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی، 13(1)، 98-105. شاهی، محبوبه و قورچی، تقی. (1395).اثر سطوح مختلف پنبهدانه کامل بر تولید، ترکیبات شیر، قابلیت هضم و فراسنجههای خونی در گاو شیری نژاد مونتبیلیارد. نشریه پژوهش های علوم دامی ایران، 8 (4)، 625-635. کمالی، رضا؛ چاشنیدل، یدا...؛ تیموری یانسری، اسدا.. و مهاجر، مختار (1400). تأثیر پودر ضایعات کشتارگاهی طیور مایکروویو شده بر عملکرد رشد، فراسنجههای شکمبه، تولید پروتئینمیکروبی و ابقاء نیتروژن در برههای پرواری دالاق. نشریه پژوهش در نشخوارکنندگان، 9 (3)،122-107. فرامرزی گرمرودی، علی؛ دانش مسگران، محسن و وکیلی، سید علیرضا (1390). تخمین فراسنجههای تجزیهپذیری شکمبهای ماده خشک و دیواره سلولی وتولیدگاز پوسته الیافدار دانه پنبه (شولوخه) عملآوریشده با هیدروکسیدسدیم. نشریه پژوهشهای علوم دامی، 21 (2)،23-36. فروغی، علیرضا ؛ ولیزاده، رضا؛ ناصریان، عباسعلی و دانش مسگران، محسن (1383). تأثیر آسیابکردن و حرارت دان پنبهدانه بر تولید و ترکیب شیر گاوهای شیری هلشتاین. مجله علوم و صنایع کشاورزی، 2(18)، 195-181. قنبری، فرزاد؛کریم کشته، انیس؛ مصطفی لو،یوسف و قره باش، آشورمحمد (1399). تعیین ترکیبات شیمیایی و فراسنجههای تجزیهپذیری شکمبهای پنبهدانه عملآوریشده با حرارت و تأثیر آن برفراسنجههای خونی و عملکرد رشد برههای دالاق. نشریه پژوهش در نشخوارکنندگان، 8 (2)، 144-125. ولیزاده قلعه بیگ، امین؛ قورچی، تقی و حسنی، سعید (1399). اثرات عملآوری فیزیکوشیمیایی دانه گندم بر جمعیت میکروبی شکمبه، فراسنجههای بیوشیمیایی و ایمنی خون برههای نر پرواری افشاری. فصلنامه علمی پژوهشی محیط زیست جانوری، 12(3)،51-42.
References Asadi, M., Ghoorchi, T., Toghdory, A., & Shahi, M. (2021) Effect of replacing different levels of wheat straw with cottonseed plant on performance, digestibility, blood parameters, and rumination behavior in Dalagh ewes. Journal Production Research, 10 (2), 63-72. (In Persian) AOAC. (2005). Association of Official Analytical Chemistery Official Methods of Analysis, AOAC, Washington, DC. 14th Edition . Araujo, R. C., Pires, A.V., Susin, I., Mendes, C. Q., Rodrigues, G. H., Packer, I. U., & Eastridge, M. L. (2008). Milk yield, milk composition, eating behavior, and lamb performance of ewes fed diets containing soybean hulls replacing coastcross (Cynodon species) hay. Journal of Animal Science, 86, 3511-3521. Dehghan Banadaki, M., Nikkhah, A., Amanlu, H., Daneshmesgaran, M., & Mansory, H. (2000). Effects of chemical treatment of barley with sodium hydroxide, ammonia or formaldehyde on blood metabolites and productive performance of lactating Holstein dairy cow. Animal Science Journal (Pajouhesh & Sazandegi), (74), 189-194. (In Persian) Faramarzi Garmroodi,A., Danesh Mesgaran, M., & Vakili, A. R. (2011). In situ ruminal degradation of dry matter and NDF and gas production parameters of cottonseed hulls treated with sodium hydroxide, Animal Science Research Journal, 21(2), 23-36. (In Persian) Folawiyo, Y. L., & Apenden, R. K. O. (1997). The effect of heat and acid treatment on the structure of rapeseed albumin (napin). Food Chemistry, 58, 237-243 Ghanbari, F., Karim Koshte, A., Mostafaloo, Y., & Gharehbash, A.M. (2020). Determination of chemical composition and ruminal degradability parameters of heat treated cottonseed and its effect on blood parameters and growth performance of Dalagh lambs. Journal of Ruminant Research, 8(2), 135-143.(In Persian) Ghoorchi, T., Lund, P., Larsen, M., Hvelplund, T., Hansen-Møller, J., & Weisbjerg, M.R. (2013). Assessment of the mobile bag method for estimation of in vivo starch digestibility, Animal, 7, 265-71. Kamali, R., Chashnidel, Y., Teymouri yansari, A., & Mohajer, M., (2021). Effect of microwave-treated poultry byproduct meal on growth performance, rumen parameters, microbial protein, and nitrogen retention in Dalagh fattening lambs. Journal of Ruminant Research, 9(3), 107-122. (In Persian) McAllister, T. A., & Sultana, H. (2011). Effects of micronization on the in situ and in vitro digestion of cereal grains. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 24, 929-939. doi:10.5713/ajas.2011.10387. NRC.(2007). Nutrient Requirements of Small Ruminant; Sheep, Goat; Cervids and New World Press. Porter, J. C., Warner, R. G., & Kertz, A. F. (2007). Effect of fiber level and physical form of starter on growth and development of dairy calves fed no forage. Journal of Animal Science, 23, 395-400. Samsami, R., Rohani, A., Heidarian Miri, V & Ebrahimi, S. H. (2021). Operational conditions of micronized maize grains assessed by modeling ruminal in vitro gas production data and three steps method. Iranian Journal of Applied Animal Science, 11(4), 655-668. Shahi, M., & Ghoorchi., T. (2015). Effect of different levels of whole cottonseed on production, milk composition, digestibility and blood parameters of Montebeliard breed lactating cows. Iranian Journal of Animal Science Research, 8(4), 625-635. (In Persian). Sajjadi, H., Ebrahimi, S. H., Vakili, S. A., Rohani, A., Golzarian, M. R., & Heidarian Miri, V. (2022). Operational conditions and potential benefits of grains micronization for ruminant: a review. Animal Feed Science and Technology, 287, 115285. doi:10.1016/j.anifeedsci. 2022.115285. SAS Institute. (2004). SAS®/STAT Software, Release 9.4. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA Soflei shahrbabak, M., Rouzbehan,Y., & Moradi Shahrbabk, M. (2006).The effect of different levels of digestible undegradable protein on the performance and carcass characteristics of Kermani male lamb. Journal of Agricultural Science Nature Resource, 13(1), 98-105. (In Persian) Taghinejad Roudbaneh, M., & Ebrahimi, S. R. (2010). Effects of roasting cotton seed on its gossypol content, ruminal degradability and in vitro protein digestibility. Journal of Agricultural Sciences, Islamic Azad University, Tabriz Branch, 4(13), 95-106. (In Persian) Tuncer, S. D., & Sacakli, P. (2003). Rumen degradability characteristics of xylose treated canola and soybean meals. Journal of Animal Feed Science and Technology, 107, 211-218. Valizadeh Ghalebeyg, V., Ghoorchi, T., & Hasani, S. (2018). Effects of using chemical and physical processed wheat on the performance, chemical composition and nutrients digestibility in fattening lambs. Journal of Ruminant Research, 5(4), 1-20. (In Persian) Van Keulen, J. B., & Young, A. (1977). Evaluation of acid-insoluble ash as a natural marker in ruminant digestibility studies. Journal of Dairy Science, 44, 282-287 Van Soest, P. J., Robertson, J. B., & Lewis, B. A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and no starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74, 3583-3597. Zarnegar, Z., Lashkari, S., Ebrahimi, S.H. Valizadeh, R., Naserian, A.A., & Jensen,S. K. (2024). Effect of micronization and vitamin E supplementation on ruminal biohydrogenation kinetic of whole flaked rapeseed. Journal of Applied Animal Research,52(1), 2290124. doi: 10.1080/09712119.2023.2290124 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 140 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 90 |