تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,111,867 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,215,486 |
تأثیر نسبتهای مختلف جیرهای والین به لیزین بر فراسنجههای خونی و عملکرد رشد جوجههای گوشتی آرین | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 8، دوره 26، شماره 3، مهر 1403، صفحه 317-333 اصل مقاله (1.42 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2024.372711.623781 | ||
نویسندگان | ||
کاظم یوسفی کلاریکلائی* 1؛ حسین یوسفی کلاریکلائی2؛ حسن روحانی پور3؛ سید عبدالله حسینی4؛ کریم نوبری5؛ مختار مهاجر6؛ پرستو پورغفور لنگرودی7 | ||
1نویسنده مسئول، بخش علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران. رایانامه: k.yusefi@areeo.ac.ir | ||
2مجتمع پرورش و اصلاح نژاد مرغ لاین آرین بابلکنار، شرکت پشتیبانی امور دام کشور، وزارت جهاد کشاورزی، بابل، ایران. رایانامه: hyussefi@yahoo.com | ||
3گروه علوم دام و طیور، دانشکده مهندسی علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. رایانامه: rouhanipour_s99@gau.ac.ir | ||
4مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران. رایانامه: hosseini1355@areeo.ac.ir | ||
5بخش علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران. رایانامه: K.nobari@areeo.ac.ir | ||
6بخش علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران. رایانامه: m.mohajer@areeo.ac.ir | ||
7بخش علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران. p.poorghafoor@areeo.ac.ir | ||
چکیده | ||
تأثیر نسبتهای مختلف جیرهای والین به لیزین بر عملکرد رشد، فراسنجههای خونی، سیستم ایمنی، خصوصیات لاشه و شاخصهای اقتصادی جوجههای گوشتی آرین با استفاده از 500 قطعه جوجهگوشتی یک روزه آرین در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج گروه آزمایشی و پنج تکرار و 20 پرنده در هر تکرار بهمدت 40 روز بررسی شد. گروههای آزمایشی شامل گروه اول: تیمار شاهد (والین منفی 75، حاوی نسبت 75 درصد اسیدآمینه والین به اسیدآمینه لیزین بدون استفاده از اسیدآمینه ال-والین افزودنی)، گروه دوم: والین مثبت 80 (نسبت 80 درصد اسیدآمینه والین به اسیدآمینه لیزین با استفاده از اسیدآمینه ال-والین افزودنی)، گروه سوم: والین مثبت 85 (نسبت 85 درصد اسیدآمینه والین به اسیدآمینه لیزین با استفاده از اسیدآمینه والین افزودنی)، گروه چهارم: والین منفی 80 (نسبت 80 درصد اسیدآمینه ال-والین به اسیدآمینه لیزین بدون استفاده از اسیدآمینه والین افزودنی، گروه پنجم: والین منفی 85 (نسبت 85 درصد اسیدآمینه والین به اسیدآمینه لیزین بدون استفاده از اسیدآمینه ال-والین افزودنی) در جیره میباشد. نتایج نشان داد که استفاده از جیرههای حاوی نسبت اسیدآمینه والین منفی 80 و 85 درصد، سبب کاهش خوراک مصرفی، ضریب تبدیل خوراک، وزن نسبی چربی و قلب در کل دوره شد (05/0>P). سطح آلبومن و پروتئین کل در تیمار شاهد بیشتر از سایر گروههای آزمایشی بود (05/0>P). براساس نتایج این مطالعه، تأثیر استفاده از جیره حاوی نسبت اسیدآمینه والین منفی 85 درصد بر عملکرد در کل دورههای پرورش بارزتر بود و همچنین سبب بهبود فراسنجههای لیپید سرم، کاهش ذخیره چربی در محوطه شکمی و افزایش سودآوری خواهد شد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسیدآمینه والین؛ جوجه گوشتی آرین؛ شاخصهای اقتصادی؛ عملکرد؛ فراسنجههای خونی | ||
مراجع | ||
اسعدی، محمد؛ علمدارلو، حامد؛ موسوی، سیدحبیب اله و احسانی، علیرضا (2023). کارایی فنی و عوامل تعیینکننده آن: مزارع پرورش مرغ گوشتی آرین در استان کردستان. تولیدات دامی، 25(2)، 229-240. https://doi.org/10.22059/jap.2023.352418.623720 خادمناسی، فاطمه و طاهری، حمیدرضا (1400). اثر محدودیت کیفی خوراک و مدت زمان اعمال آن بر عملکرد، فراسنجههای بیوشیمیایی خون و خصوصیات لاشه جوجههای گوشتی. پژوهشهای تولیدات دامی، 12(33)، 10-18. https://doi.org/10.52547/rap.12.33.10 رستمخانی، علیرضا؛ ایلا، نیما؛ فرودی، فرهاد؛ افسر، علی (1391). اثر استفاده از جیرههای غذایی با پروتئین خام کاهش یافته حاوی مقادیر کافی اسیدهای آمینه ضروری بر عملکرد و ایمنی جوجههای گوشتی. دانش و پژوهش علوم دامی، 91(2)، 11-23. [Google Scholar] صالحیفر، شیوازاد؛ محمود، فرودی؛ چمنی، محمد و بهاری، کاشانی (1394). اثر جیره نویسی براساس نسبتهای مختلف اسیدهای آمینه ایدهآل بر سیستم ایمنی، فراسنجههای خونی و اجزای لاشه جوجههای گوشتی در دوره پایانی. تحقیقات تولیدات دامی، 6(2)، 63-73. https://doi.org/10.22124/ar.2017.230 صلاحی مقدم، رضا و شهیر، محمدحسین (1399). پاسخ جوجههای گوشتی به سطوح مختلف پروتئین ایدهآل و نسبتهای والین به لیزین قابل هضم جیره در دوره آغازین. تولیدات دامی، 23(4)، 535-548. https://doi.org/10.22059/jap.2021.323616.623617 صفییاری، النار؛ فرهومند، پرویز و دانشیار، محسن (1396). تعیین سطح نیازهای جیرهای اسیدآمینه لوسین برای جوجه خروسهای گوشتی سویه راس 308 در دوره پایانی. نشریه علوم دامی، 117، 129-140. https://doi.org/10.22092/asj.2018.116051 مرادی، محمد؛ مقصودلو، شهریار؛ رستمی، فرامرز و مصطفیلو، یوسف (1391). اثر سطوح مختلف جایگزینی دانه سویای اکسترودشده به جای کنجاله سویا و سطوح مختلف ویتامین E بر شاخص تولید و صفات اقتصادی جوجههای گوشتی. تحقیقات تولیدات دامی، 1(4)، 15-25. [Google Scholar] مصلحی، امیر؛ ایلا، نیما؛ زارعی، ابوالفضل و افسر، علی (1388). ارزیابی تأثیر سطوح مختلف اسیدآمینه والین بر عملکرد وصفات لاشه جوجههای گوشتی سویه راس. دانش و پژوهش علوم دامی، 4، 73-83. https://sid.ir/paper/469047/fa
References Abou-Elkhair, R., Ahmed, H., Ketkat, S., & Selim, S. (2020). Supplementation of a low-protein diet with tryptophan, threonine, and valine and its impact on growth performance, blood biochemical constituents, immune parameters, and carcass traits in broiler chickens. Veterinary World, 13(6), 1234. https://doi.org/10.14202%2Fvetworld.2020.1234-1244 Agostini, P. S., Santos, R. R., Khan, D. R., Siebert, D., & Van der Aar, P. (2019). The optimum valine: lysine ratios on performance and carcass traits of male broilers based on different regression approaches. Poultry Science, 98(3), 1310-1320. https://doi.org/10.3382/ps/pey454 Alagawany, M., Elnesr, S. S., Farag, M. R., Tiwari, R., Yatoo, M. I., Karthik, K., & Dhama, K. (2021). Nutritional significance of amino acids, vitamins and minerals as nutraceuticals in poultry production and health. Veterinary Quarterly, 41(1), 1-29. https://doi.org/10.1080/01652176.2020.1857887 Allameh, S., & Toghyani, M. (2019). Effect of dietary valine supplementation to low protein diets on performance, intestinal morphology and immune responses in broiler chickens. Livestock Science, 229, 137-144. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2019.09.025 Berresa, J., Vieiraa, S. L., Faveroa, A., Freitasa, D. M., Pe˜ naa, J. E. M., & Nogueirab, E. T. (2011). Digestible valine requirements in high protein diets for broilers from twenty-one to forty-two days of age. Animal Feed Science and Technology, 165, 120-124. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2011.01.001 Boisen, S., Hvelplund, T., & Weisbjerg, M. R. (2000). Ideal amino acid profiles as a basis for feed protein evaluation. Livestock Production Science, 64(2), 239-251. https://doi.org/10.1016/S0301-6226(99)00146-3 Brown, A. T., Lee, J., Adhikari, R., Haydon, K., & Wamsley, K. G. S. (2022). Determining the optimum digestible isoleucine to lysine ratio for Ross 708 x Ross YP male broilers from 0 to 18 d of age. Journal of Applied Poultry Research, 31(1), 100217. https://doi.org/10.1016/j.japr.2021.100217 Ciurescu, G., Vasilachi, A., & Grosu, H. (2020). Efficacy of microbial phytase on growth performance, carcass traits, bone mineralization, and blood biochemistry parameters in broiler turkeys fed raw chickpea (Cicer arietinum L., cv. Burnas) diets. Journal of Applied Poultry Research, 29(1), 171-184. https://doi.org/10.1016/j.japr.2019.10.004 Corzo, A., Fritts, C. A., Kidd, M. T., & Kerr, B. J. (2005). Response of broiler chicks to essential and non-essential amino acid supplementation of low crude protein diets. Animal feed science and technology, 118(3-4), 319-327. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2004.11.007 Corzo, A., Kidd, M. T., Dozier III, W. A., & Vieira, S. L. (2007). Marginality and needs of dietary valine for broilers fed certain all-vegetable diets. Journal of Applied Poultry Research, 16(4), 546-554. https://doi.org/10.3382/japr.2007-00025 Corzo, A., Dozier, W. A., Mejia, L., Zumwalt, C.D., Kidd, M. T., & Tillman, P. B. (2011). Nutritional feasibility of l-valine inclusion in commercial broiler diets. Journal of Applied Poultry Research, 20, 284-290. https://doi.org/10.3382/japr.2010-00233 Dozier, W. A., Kidd, M. T., & Corzo, A. (2008). Dietary amino acid responses of broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research, 17(1), 157-167. https://doi.org/10.3382/japr.2007-00071 Fontaine, J., Hörr, J., & Schirmer, B. (2001). Near-infrared reflectance spectroscopy enables the fast and accurate prediction of the essential amino acid contents in soy, rapeseed meal, sunflower meal, peas, fishmeal, meat meal products, and poultry meal. Journal of Agriculture Food Chemistry, 49(1), 57-66. https://doi.org/10.1021/jf000946s Fontaine, J., Hörr, J., & Schirmer, B. (2002). Near-infrared reflectance spectroscopy enables the fast and accurate prediction of the essential amino acid contents 2. Results for wheat, barley, corn, triticale, wheat bran/middlings, rice bran, and sorghum. Journal of Agriculture Food Chemistry, 50(14), 3902-3911. https://doi.org/10.1021/jf011637k Hernández, F., López, M., Martinez, S., Megías, M. D., Catalá, P., & Madrid, J. (2012). Effect of low-protein diets and single sex on production performance, plasma metabolites, digestibility, and nitrogen excretion in 1-to 48-day-old broilers. Poultry Science, 91(3), 683-692. https://doi.org/10.3382/ps.2011-01735 Kidd, M.T., Tillman, P. B., Waldroup, P.W., & Holder, W. (2013). Feed-grade amino acid use in the United States: The synergetic inclusion history with linear programming. Journal of Applied Poultry Research, 22, 583-590. https://doi.org/10.3382/japr.2012-00690 Kidd, M. T., & Tillman, P. B. (2016). Key principles concerning dietary amino acid responses in broilers. Animal Feed Science and Technology, 221, 314-322. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2016.05.012 Krams, I., Vrublevska, J., Cirule, D., Kivleniece, I., & Krama T., (2012). Heterophil/lymphocyte ratios predict the magnitude of humoral immune response to a novel antigen in great tits (Parus major). Comparison Biochemistry Physiology, 161, 422-428. https://doi.org/10.1016/j.cbpa.2011.12.018 Kwon, W. B., Soto, J. A., & Stein, H. H. (2020). Effects on nitrogen balance and metabolism of branched-chain amino acids by growing pigs of supplementing isoleucine and valine to diets with adequate or excess concentrations of dietary leucine. Journal of animal science, 98(11), 346. https://doi.org/10.1093/jas/skaa346 Lisnahan, C. V., Nahak, O. R., & Pardosi, L. (2023). The Effects of L-Valine Supplementation in Feed on the Growth and Ileal Morphometry of Grower-Phase Native Chickens. Journal of Advanced Veterinary Research, 13(1), 58-64. [Google Scholar] Miranda, D. J. A., Vieira, S. L., Angel, C. R., Rios, H. V., Favero, A., & Nogueira, E. T. (2014). Broiler responses to feeds formulated with or without minimum crude protein restrictions and using supplemental L-valine and L-isoleucine. Journal of Applied Poultry Research, 23, 1-14. https://doi.org/10.3382/japr.2014-0988 Namroud, N. F., Shivazad, M., & Zaghari, M. (2008). Effects of fortifying low crude protein diet with crystalline amino acids on performance, blood ammonia level, and excreta characteristics of broiler chicks. Poultry science, 87(11), 2250-2258. https://doi.org/10.3382/ps.2007-00499 Nawaz, H., Mushtaq, T., & Yaqoob, M. (2006). Effect of varying levels of energy and protein on live performance and carcass characteristics of broiler chicks. The Journal of Poultry Science, 43(4), 388-393. https://doi.org/10.2141/jpsa.43.388 Nascimento, G. R., Murakami, A.E., Ospina-Rojas, I. C., Diaz-Vargas, M., Picoli, K. P., & Garcia, R. G. (2016). Digestible valine requirements in low-protein diets for broilers chicks. Brazilian Journal of Poultry Science, 18(3), 381-386. https://doi.org/10.1590/1806-9061-2015-0162 Neeteson, A. M., Avendaño, S., Koerhuis, A., Duggan, B., Souza, E., Mason, J., & Bailey, R. (2023). Evolutions in Commercial Meat Poultry Breeding. Animals, 13(19), 3150. https://doi.org/10.3390/ani13193150 Nie, C., He, T., Zhang, W., Zhang, G., & Ma, X. (2018). Branched chain amino acids: beyond nutrition metabolism. International journal of molecular sciences, 19(4), 954. https://doi.org/10.3390/ijms19040954 Sklan, D., & Plavnik, I. (2002). Interactions between dietary crude protein and essential amino acid intake on performance in broilers. British Poultry Science, 43(3), 442-449. https://doi.org/10.1080/00071660120103710 Ospina-Rojas, I. C., Murakami, A. E., Eyng, C., Nunes, R. V., Duarte, C. R. A., & Vargas, M. D. (2012). Commercially available amino acid supplementation of low-protein diets for broiler chickens with different ratios of digestible glycine+serine:lysine. Poultry Science, 91, 3148-3155. https://doi.org/10.3382/ps.2012-02470 Ospina-Rojas, I. C., Murakami, A. E., Duarte, C. R. A., Nascimento, G. R., Garcia, E. R. M., Sakamoto, M. I., & Nunes, R. V. (2017). Leucine and valine supplementation of low-protein diets for broiler chickens from 21 to 42 days of age. Poultry Science, 96(4), 914-922. https://doi.org/10.3382/ps/pew319 Patbandha, T. K., Garg, D. D., Marandi, S., Vaghamashi, D. G., Patil, S. S., & Savsani, H. H. (2017). Effect of chick weight and morphometric traits on growth performance of coloured broiler chicken. Journal of Entomology and Zoology Studies, 5(6), 1278-1281. [Google Scholar] Pastor, A., Wecke, C., & Liebert, F. (2013). Assessing the age-dependent optimal dietary branched-chain amino acid ratio in growing chicken by application of a nonlinear modeling procedure. Poultry Science, 92, 3184-3195. https://doi.org/10.3382/ps.2013-03340 Sterling, K. G., Pesti, G. M., & Bakalli, R. I. (2006). Performance of different broiler genotypes fed diets with varying levels of dietary crude protein and lysine. Poultry Science, 85(6), 1045-1054. https://doi.org/10.1093/ps/85.6.1045 Such, N., Pál, L., Strifler, P., Horváth, B., Koltay, I. A., Rawash, M. A., & Dublecz, K. (2021). Effect of feeding low protein diets on the production traits and the nitrogen composition of excreta of broiler chickens. Agriculture, 11(8), 781. https://doi.org/10.3390/agriculture11080781 Tavernari, F. C., Lelis, G. R., Vieira, R. A., Rostagno, H. S., Albino, L. F. T., & Oliveira Neto, A. R. (2013). Valine needs in starting and growing Cobb (500) broilers. Poultry Science, 92, 151-157. https://doi.org/10.3382/ps.2012-02278 Van Harn, J., Dijkslag, M. A., & Van Krimpen, M. M. (2019). Effect of low protein diets supplemented with free amino acids on growth performance, slaughter yield, litter quality, and footpad lesions of male broilers. Poultry Science, 98(10), 4868-4877. https://doi.org/10.3382/ps/pez229 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 206 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 83 |