تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,112,314 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,216,107 |
اثر مقادیر بالای فیتاز در ترکیب با مکمل فایتوژنیکی در جیرههای با سطوح کلسیم و فسفر کاهش یافته بر عملکرد رشد، قابلیت هضم مواد مغذی، ایمنی همورال و فراسنجههای خونی جوجههای گوشتی | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 9، دوره 26، شماره 3، مهر 1403، صفحه 335-354 اصل مقاله (1.54 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2024.372815.623782 | ||
نویسندگان | ||
سیدموسی سعادت میرقدیم1؛ مجید متقی طلب* 2 | ||
1گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران. رایانامه: Mousa.saadat@gmail.com | ||
2نویسنده مسئول، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران. رایانامه: mmotaghi@guilan.ac.ir | ||
چکیده | ||
این مطالعه با هدف بررسی تأثیر افزودن مقادیر مختلف فیتاز (صفر، 500 و 2000FTU) و دو سطح مکمل فایتوژنیکی (صفر و 200 میلیگرم بر کیلوگرم خوراک) در دو سطح کلسیم (عادی=81/0، 72/0، 66/0؛ کاهشیافته=71/0، 62/0 و 56/0درصد برای مراحل مختلف پرورش) و فسفر (عادی=36/0، 32/0 و 29/0درصد؛ کاهشیافته=31/0، 27/0 و 24/0درصد برای مراحل مختلف پرورش) بر قابلیت هضم موادمغذی، ایمنی و برخی فراسنجههای خونی با استفاده از 672 قطعه جوجهگوشتی نر یکروزه سویه راس-308 بهصورت آزمایش فاکتوریل 2×2×3 در قالب طرح کاملاً تصادفی با دوازده تیمار و چهار تکرار انجام شد. افزودن فیتاز به جیره با کاهش کلسیم و فسفر سبب افزایش قابلیتهضم فسفر نسبت به جیره با سطح عادی کلسیم و فسفر شد (05/0P<). کاهش کلسیم و فسفر خوراک و افزودن مکمل فایتوژنیکی سبب بهبود قابلیت هضم موادمغذی (بهجز پروتئین) و عملکرد رشد شد (05/0P<). افزودن 2000FTU فیتاز سبب بهبود قابلیت هضم موادمغذی و عملکرد رشد، افزایش فسفر و کاهش کلسیم خون نسبت به سطح صفر و 500FTU فیتاز گردید (05/0P<). افزودن 2000FTU فیتاز به هر کیلوگرم خوراک سبب کاهش آنزیمهای آلکالین فسفاتاز و آلانین آمینوترانسفراز خون نسبت به سطح صفر و 500FTU و افزایش مجموع ایمونوگلوبولینهای سرم در 28 و 41 روزگی نسبت به سطح صفر شد (05/0P<). افزودن فیتاز و یا مکمل فایتوژنیکی سبب بهبود عیار آنتیبادی علیه نیوکاسل در 41 روزگی شد (05/0P<). براساس نتایج این پژوهش، 2000FTU فیتاز نسبت به مقدار 500FTU و همچنین افزودن مکمل فایتوژنیکی اثرات مثبتی بر قابلیت هضم موادمغذی، عملکرد رشد و ایمنی جوجههای گوشتی داشت. | ||
کلیدواژهها | ||
افزودنی فایتوژنیک؛ ایمنی همورال؛ غلظت کلسیم و فسفر؛ فراسنجههای خونی | ||
مراجع | ||
Reference AOAC. (2012). Official Methods of Analysis. Association of Official Analytical Chemists. Washington, DC. Baradaran N., Shahir M.H., & Kermani, Z.A. (2017). Subsequent bone and metabolic responses of broilers to high-non-phytate phosphorus diets in the starter period. British Poultry Science, 58, 435-441. Cengiz, S S., Yesilbag, D., Eren, M., Cetin, I., Meral., & Biricik, Y. H. (2016). Effects of volatile oil additives on growth, carcass performances, and calcium and phosphorus concentrations in serum and bone of broilers. Revue de Medecine Veterinaire, 167, 7-8. Dersjant-Li, Y, Awati, A, Schulze, H., & Partridge, G. (2015). Phytase in non-ruminant animal nutrition: a critical review on phytase activities in the gastrointestinal tract and influencing factors. Journal of the Science of Food and Agriculture, 95(5):878-96. Farhadi, D., Karimi, A., Sadeghi, G., Rostamzadeh, J., & Bedford, M.R. (2017). Effects of a high dose of microbial phytase and myo-inositol supplementation on growth performance, tibia mineralization, nutrient digestibility, litter moisture content, and foot problems in broiler chickens fed phosphorus-deficient diets. Poultry Science, 96, 3664-3675. Ghasemi, H.A., Fakharzadeh, S., Hafizi, M., Nemati, M., Kalanaky, S., & Nazaran, M.H. (2023). Growth performance, nutrient digestibility, bone mineralization, gut morphology, and antioxidant status in meat-type turkeys receiving diets supplemented with advanced chelate compounds-based minerals. Journal of Applied Poultry Research, 32, 2,100348. Gholami-Ahangaran, M., Ahmadi-Dastgerdi, A., Azizi, S., Basiratpour, A., Zokaei, M., & Derakhshan, M. (2022). Thymol and carvacrol supplementation in poultry health and performance. Veterinary Medicine and Science, 8, 267-288. Hafeez, A., Männer, K., Schieder, C., & Zentek, J. (2016). Effect of supplementation of phytogenic feed additives (powdered vs. encapsulated) on performance and nutrient digestibility in broiler chickens. Poultry Science, 95, 622-629. Hesabi Nameghi, A., Edalatian, O., & Bakhshalinejad, R. (2019). Effects of a blend of thyme, peppermint and eucalyptus essential oils on growth performance, serum lipid and hepatic enzyme indices, immune response and ileal morphology and microflora in broilers. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 00, 1-11. Khodambashi Emami, N., Zafari Naeini, S., & Ruiz-Feria, C. A. (2013). Growth performance, digestibility, immune response and intestinal morphology of male broilers fed phosphorus deficient diets supplemented with microbial phytase and organic acids. Livestock Science, 157, 506-513. Kiani, A., & Taheri, HR. (2020). Effect of constant 2: 1 calcium to non-phytate phosphorus ratio over a range of concentrations during starter-grower and finisher phases on performance of broiler chicken. Animal Feed Science and Technology, 264, 114473. Kriseldi, R., Johnson, J.A., Walk, C.L., Bedford, M.R., & Dozier WA. (2021). Influence of exogenous phytase supplementation on phytate degradation, plasma inositol, alkaline phosphatase, and glucose concentrations of broilers at 28 days of age. Poultry Science, 100(1), 224-234. Liu, M., Chen, R., Wang, T., Ding, Y., Zhang, Y., Huang, G., Huang, J., Qu, Q., Lv, W., & Guo, S. (2023). Dietary Chinese herbal mixture supplementation improves production performance by regulating reproductive hormones, antioxidant capacity, immunity and intestinal health of broiler breeders. Poultry Science, 103(1), 103201. Manobhavan, M., Elangovan, A. V., Sridhar, M., Shet, D., Ajith, S., Pal, D. T., & Gowda, N. K. S. (2016). Effect of super dosing of phytase on growth performance, ileal digestibility and bone characteristics in broilers fed corn-soya-based diets. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 100(1), 93-100. Mountzouris, K.C., Paraskevasa, V., Tsirtsikosa, P., Palamidia, I., Steinerb, T., Schatzmayrc, G., & Fegeros, K. (2011). Assessment of a phytogenic feed additive effect on broiler growth performance, nutrient digestibility and caecal microflora composition. Animal Feed Science and Technology, 168, 223-231. Osunbami, O.T., Walk, C.L., & Adeola, O. (2024). Digestible calcium equivalency of phytase and nutrient utilization of broiler chickens fed graded levels of limestone or phytase during the starter phase, Poultry Science, 103, 2, 103360. Pirgozliev, V.R., Mansbridge, S.C., Whiting, I.M., Kljak, K., Jozwik, A., Rollinger, J.M., Atanasov, A.G., & Rose, S.P. (2023). Feeding Black Pepper (Piper nigrum) or Exogenous Xylanase Improves the Blood Lipid Profile of Broiler Chickens Fed Wheat-Based Diets. Veterinary Science, 10, 587. Rousseau, X., Valable, A.-S., Létourneau-Montminy, M.-P., Même, N., Godet, E., Magnin, M., Nys, Y., Duclos, M. J., & Narcy, A. (2016). Adaptive response of broilers to dietary phosphorus and calcium restrictions. Poultry Science, 95(12), 2849-2860. Sens, R F., Bassi, L S., Almeida, L M., Rosso, D F., Teixeira, L V., & Maiorka, A. (2021). Effect of different doses of phytase and protein content of soybean meal on growth performance, nutrient digestibility, and bone characteristics of broilers. Poultry Science, 100, 3, 100917. Su, G., Wang, L., Zhou, X., Wu, X., Chen, D., Yu, B., ing Yu, Huang, Z., Luo, Y., Mao, X., Zheng, P., Yu, J., Luo, J., & He, J. (2021). Effects of essential oil on growth performance, digestibility, immunity, and intestinal health in broilers. Poultry Science, 100(8), 101242. Sommerfeld, V., Künzel, S., Schollenberger, M. I., & Kühn Rodehutscord. M. (2017). Influence of phytase or myo-inositol supplements on performance and phytate degradation products in the crop, ileum, and blood of broiler chickens. Poultry Science, 97(3), 920-929. Walk, L., Aureli, R., & Jenn, P. (2024). Determination of the standardized ileal digestible calcium requirement of Ross broilers from hatch to day 14 post-hatch. Animal Nutrition, 16, 122-129. Wang, T., Jendza, J. A., Ader, P., & Adeola, O. (2021). Evaluation of a novel hybrid 6-phytase using an updated phosphorus deficiency model in broiler chickens. Canadian Journal of Animal Science, 101, 263-273. Yang, X., Long, F., Xin, H., Yang, C., & Yang, X. (2018). Impact of essential oils and organic acids on the growth performance, digestive functions and immunity of broiler chickens. Animal Nutrition, 4(4), 388-393. Zarghi, H., Golian, A., Hassanabadi, A., & Khaligh, F. (2022). Effect of zinc and phytase supplementation on performance, immune response, digestibility and intestinal features in broilers fed a wheat-soybean meal diet, Italian Journal of Animal Science, 21(1), 430-444. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 179 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 73 |