تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,098,923 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,206,498 |
اثر کاربرد ریشه ای و محلولپاشی برگی سلنیوم بر رشد و عملکرد توتفرنگی رقم کویینالیزا در کشت هیدروپونیک | ||
علوم باغبانی ایران | ||
دوره 55، شماره 2، تیر 1403، صفحه 273-293 اصل مقاله (2.14 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2024.283573.2101 | ||
نویسندگان | ||
کتایون محبی1؛ سعید عشقی1؛ محسن شیردل* 1؛ نیلوفر رجائی2 | ||
1گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران | ||
2گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایران | ||
چکیده | ||
با توجه به حذف خاک در کشتهای بدون خاک و عدم تامین برخی عناصر مفید در محلول غذایی، استفاده از عناصر مفید در شرایط کشت بدون خاک میتواند در بهبود رشد گیاهان موثر باشد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر کاربرد ریشهای و محلولپاشی سلنیوم بر رشد رویشی، میوهدهی و عملکرد توتفرنگی رقم کویینالیزا در قالب طرح کاملاً تصادفی با هشت تیمار و چهار تکرار انجام شد. در مرحله چهار تا پنجبرگی، تیمارهای سلنات سدیم بهصورت محلولپاشی در سه غلظت (دو، چهار و شش میلیگرم در لیتر) دو هفته یکبار، کاربرد ریشهای در سه غلظت (یک، دو و سه میلیگرم در لیتر) یک روز در میان، تیمار ترکیبی محلولپاشی دو میلیگرم در لیتر همراه با کاربرد ریشهای یک میلیگرم در لیتر و تیمار شاهد اعمال گردید. نتایج نشان داد موثرترین تیمارها شامل کاربرد ریشهای سلنات سدیم یک و دو میلیگرم در لیتر بودند. بالاترین وزن میوههای اولیه (36/15 گرم) در تیمار محلول غذایی سلنات سدیم یک میلیگرم در لیتر و بیشترین افزایش در مقدار آنتوسیانین میوه و فعالیت ضداکسایشی در تیمار دو میلیگرم در لیتر مشاهده شد. بیشترین میزان جذب آهن و روی در تیمار محلول غذایی یک میلیگرم در لیتر سلنات سدیم به ترتیب با میانگین 06/140 و 83/17 میلیگرم در کیلوگرم ماده خشک بود. در مجموع، در توتفرنگی رقم کویینالیزا در شرایط هیدروپونیک، کاربرد ریشهای سلنات سدیم در سطوح مختلف نتایج بهتری را نسبت به تیمارهایی که محلولپاشی شدند، نشان داد. | ||
کلیدواژهها | ||
آنتوسیانین؛ ضداکسایش؛ سلنات سدیم؛ کلروفیل؛ محلول غذایی | ||
مراجع | ||
اوراقی اردبیلی، نرگس.، سعادتمند، سارا.، نیکنام، وحید و خاوری نژاد، رمضانعلی. (1392). اثر بکارگیری سلنیوم بر پارامترهای فیزیولوژیک گیاه سویا (Glycin max L.). فصلنامه گیاه و زیست فناوری ایران، 8(1)، 1-7. حبیبی، قادر. (1394). تاثیر کاربرد برگی سلنیوم بر رشد، فعالیت و غلظت سلنیوم در دو رقم از گندم بهاره. مجله پژوهشهای گیاهی (مجله زیستشناسی ایران)، 28(1)، 91-102. حبیبی، قادر.، قربانزاده، پروین و عابدینی، معصومه. (1395). تاثیر سلنیوم بر برخی ویژگیهای فیزیولوژیک گیاه دارویی بادرنجبویه (Melissa officinalis L.). دوماهنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی و معطر ایران، 32(4)، 698-715. خادمی آستانه، رزیتا.، طباطبائی، سیدجلال و بلند نظر، صاحبعلی. (1393). تاثیر غلظتهای مختلف سلنیوم بر عملکرد و ویژگیهای فیزیولوژِیکی کلم تکمهای. نشریه علوم باغبانی(علوم و صنایع کشاورزی)، 28، 535-548. سیدلر فاطمی، لیلا، طباطبایی، سیدجلال و فلاحی، اسماعیل. (1388). اثر سیلیسیوم بر رشد و عملکرد گیاه توت فرنگی در شرایط تنش شوری. نشریه علوم باغبانی، 23(1)، 88-95. شکاری، لیلا.، کامل منش، محمدمجتبی.، مظفریان میمندی، مریم و صادقی، فرشاد. (1394). بررسی اثر سلنیوم بر برخی صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه فلفل تند (Capsicum anuum L.). نشریه علوم باغبانی (علوم و صنایع کشاورزی)، 29(4)، 600-594. شیردل، محسن، عشقی، سعید و قرقانی، علی. (1396). مقایسه عملکرد و ویژگیهای کیفی رقمهای تجاری توتفرنگی در منطقههای جنوبی استان فارس به منظور تولید خارج از فصل. مجله علوم و فنون باغبانی ایران، 18(4)، 343-352. REFERENCES Abbas, S. M. (2012). Effects of low temperature and selenium application on growth and the physiological changes in sorghum seedlings. Journal of Stress Physiology and Biochemistry, 8(1), 268-286. Alscher, R. G., Donahue, J. L., & Cramer, C. L. (1997). Reactive oxygen species and antioxidants: relationships in green cells. Physiologia Plantarum, 100(2), 224-233. https://doi.org/10.1111/j.1399-3054.1997.tb04778.x. Antunes, L. E. C., Ristow, N. C., Krolow, A. C. R., Carpenedo, S., & Reisser Júnior, C. (2010). Yield and quality of strawberry cultivars. Horticultura Brasileira, 28(2), 222-226. https://doi.org/10.1590/S0102-05362010000200015. Arora, R., Pitchay, D. S., & Bearce, B. C. (1998). Water‐stress‐induced heat tolerance in geranium leaf tissues: A possible linkage through stress proteins?. Physiologia Plantarum, 103(1), 24-34. Barrientes, E., Rodrıguez Flores, C., Wrobel, K., & Wrobel, K. (2012). Impact of cadmium and selenium exposure on trace elements, fatty acids and oxidative stress in Lepidium sativum. Journal of the Mexican Chemical Society, 56, 03–09. Belzile, N., Wu, G. J., Chen, Y. W., & Appanna, V. D. (2006). Detoxification of selenite and mercury by reduction and mutual protection in the assimilation of both elements by Pseudomonas fluorescens. Science of the Total Environment, 367(2-3), 704-714. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2006.03.008. Bo, L. E. I., Bian, Z. H., Yang, Q. C., Jun, W. A. N. G., Cheng, R. F., Kun, L. I., Liu, W.K., Zhang, Y., Hui, F.A.N.G. & Tong, Y. X. (2018). The positive function of selenium supplementation on reducing nitrate accumulation in hydroponic lettuce (Lactuca sativa L.). Journal of Integrative Agriculture, 17(4), 837-846. https://doi.org/10.1016/S2095-3119(17)61759-3. Bor, J. Y., Chen, H. Y., & Yen, G. C. (2006). Evaluation of antioxidant activity and inhibitory effect on nitric oxide production of some common vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54(5), 1680-1686. https://doi.org/10.1021/jf0527448. Bradstreet, R. B. (1954). Kjeldahl method for organic nitrogen. Analytical Chemistry, 26(1), 185-187. https://doi.org/10.1021/ac60085a028. Broadley, M. R., Alcock, J., Alford, J., Cartwright, P., Foot, I., Fairweather-Tait, S. J., Hart, D. J., Hurst, R., Knott, P., McGrath, S.P., & Meacham, M. C. (2010). Selenium biofortification of high-yielding winter wheat (Triticum aestivum L.) by liquid or granular Se fertilisation. Plant and Soil, 332(1-2), 5-18. https://doi.org/10.1007/s11104-009-0234-4. Ellis, D. R., & Salt, D. E. (2003). Plants, selenium and human health. Current Opinion in Plant Biology, 6(3), 273-279. https://doi.org/10.1016/S1369-5266(03)00030-X. Fageria, N. K., Baligar, V. C., & Jones, C. A. (2010). Growth and mineral nutrition of field crops. CRC Press: Florida. FAO. (2017). Food Agriculture Organization statistics on line. http://www.fao.org/organica/oa-faq/oa-faq2/en/. FAO. (2019). StatisticalYearbook2018:World Food and Agriculture. FAO Food Agric.Organization UN. Fatemy, L. S., Tabatabaie, S. J., & Fallahi, E. (2009). The effect of silicon on the growth and yield of strawberry grown under saline conditions. Journal of Horticultural Science, 23(1), 88-95. (In Persian). Finley, J. W., Sigrid-Keck, A., Robbins, R. J., & Hintze, K. J. (2005). Selenium enrichment of broccoli: interactions between selenium and secondary plant compounds. The Journal of Nutrition, 135(5), 1236-1238. Forbes-Hernandez, T. Y., Gasparrini, M., Afrin, S., Bompadre, S., Mezzetti, B., Quiles, J. L., Giampieri, F., & Battino, M. (2016). The healthy effects of strawberry polyphenols: which strategy behind antioxidant capacity?. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 56(1), S46-S59. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1051919. Franke, A. A., Custer, L. J., Arakaki, C., & Murphy, S. P. (2004). Vitamin C and flavonoid levels of fruits and vegetables consumed in Hawaii. Journal of Food Composition and Analysis, 17(1), 1-35. https://doi.org/10.1016/S0889-1575(03)00066-8. Ghasemnezhad, M., Sherafati, M., & Payvast, G. A. (2011). Variation in phenolic compounds, ascorbic acid and antioxidant activity of five coloured bell pepper (Capsicum annuum) fruits at two different harvest times. Journal of Functional Foods, 3(1), 44-49. https://doi.org/10.1016/j.jff.2011.02.002. Ghasemnezhad, M., Shiri, M. A., & Sanavi, M. (2010). Effect of chitosan coatings on some quality indices of apricot (Prunus armeniaca L.) during cold storage. Caspian Journal of Environmental Sciences, 8(1), 25-33. Ghasemnezhad, M., Zareh, S., Rassa, M., & Sajedi, R. H. (2013). Effect of chitosan coating on maintenance of aril quality, microbial population and PPO activity of pomegranate (Punica granatum L. cv. Tarom) at cold storage temperature. Journal of the Science of Food and Agriculture, 93(2), 368-374. https://doi.org/10.1002/jsfa.5770. Golubkina, N. A., Kosheleva, O. V., Krivenkov, L. V., Dobrutskaya, H. G., Nadezhkin, S., & Caruso, G. (2017). Intersexual differences in plant growth, yield, mineral composition and antioxidants of spinach (Spinacia oleracea L.) as affected by selenium form. Scientia Horticulturae, 225, 350-358. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2017.07.001. Habibi, G. (2015). Effect of foliar application of Se on growth, antioxidant defense and grain concentration of Se in two cultivars of spring wheat plants. Journal of Plant Research (Iranian Journal of Biology), 28(1), 91-102. (In Persian). Habibi, G., Ghorbanzade, P., & Abedini, M. (2016). Effects of selenium application on physiological parameters of Melissa officinalis L. plants. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 32(4), 698-715. (In Persian). https://doi.org/10.22092/ijmapr.2016.107141. Hawes, L.(1996). Strawberries- varieties and culture for commerical production. The Horticultural and food research Instiute of New Zealand Ltd. Hawrylak-Nowak, B. (2013). Comparative effects of selenite and selenate on growth and selenium accumulation in lettuce plants under hydroponic conditions. Plant Growth Regulation, 70, 149-157. https://doi.org/10.1007/s10725-013-9788-5. Hilton, J. W., Hodson, P. V., & Slinger, S. J. (1980). The requirement and toxicity of selenium in rainbow trout (Salmo gairdneri). The Journal of Nutrition, 110(12), 2527-2535. https://doi.org/10.1093/jn/110.12.2527. Hiscox, J. T., & Israelstam, G. F. (1979). A method for the extraction of chlorophyll from leaf tissue without maceration. Canadian Journal of Botany, 57(12), 1332-1334. https://doi.org/10.1139/b79-163. Jones, R. O., & Hohl, D. (1990). Structure, bonding, and dynamics in heterocyclic sulfur-selenium molecules, SexSy. Journal of the American Chemical Society, 112(7), 2590-2596. https://doi.org/10.1021/ja00163a018. Khademi Astaneh, R., Tabatabaie, S. J., & Bolandnazar, S. A. (2015). The effect of different concentrations of se on yield and physiological characteristics of Brussels Sprouts (Brassica oleracea var. Gemmifera). Journal of Horticultural Science, 28(4), 548-535. (In Persian). Khosravi, S., Valizadehkaji, B., & Abbasifar, A. (2022). Foliar application of selenium affects nitrate accumulation and morpho-physiochemical responses of garden Cress plants. Intrnational Journal of Horticultural Science and Technology, 9(3), 329-338. https://doi.org/10.22059/ijhst.2021.325036.472. Lako, J., Trenerry, V. C., Wahlqvist, M., Wattanapenpaiboon, N., Sotheeswaran, S., & Premier, R. (2007). Phytochemical flavonols, carotenoids and the antioxidant properties of a wide selection of Fijian fruit, vegetables and other readily available foods. Food Chemistry, 101(4), 1727-1741. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2006.01.031. Latocha, P. (2007). The comparison of some biological features of Actinidia arguta cultivars fruit. Horticulture & Landscape Architecture, 28, 105-109. Lee, S. K., & Kader, A. A. (2000). Preharvest and postharvest factors influencing vitamin C content of horticultural crops. Postharvest Biology and Technology, 20(3), 207-220. https://doi.org/10.1016/S0925-5214(00)00133-2. Lindsay, W. L., & Norvell, W. (1978). Development of a DTPA soil test for zinc, iron, manganese, and copper. Soil Science Society of America Journal, 42(3), 421-428. https://doi.org/10.2136/sssaj1978.03615995004200030009x. Lyons, G. H., Lewis, J., Lorimer, M. F., Holloway, R. E., Brace, D. M., Stangoulis, J. C., & Graham, R. D. (2004). High-selenium wheat: agronomic biofortification strategies to improve human nutrition. Food Agriculture Environment, 2(1), 171-178. Malorgio, F., Diaz, K. E., Ferrante, A., Mensuali‐Sodi, A., & Pezzarossa, B. (2009). Effects of selenium addition on minimally processed leafy vegetables grown in a floating system. Journal of the Science of Food and Agriculture, 89(13), 2243-2251. https://doi.org/10.1002/jsfa.3714. Marinou, E., Chrysargyris, A., & Tzortzakis, N. (2013). Use of sawdust, coco soil and pumice in hydroponically grown strawberry. Plant, Soil and Environment, 59(10), 452-459. https://doi.org/10.17221/297/2013-PSE. Marschner, P. (2012). Marschner,s mineral nutrition of higher plants. Academic Press, London. Marsh, K., Attanayake, S., Walker, S., Gunson, A., Boldingh, H., & MacRae, E. (2004). Acidity and taste in kiwifruit. Postharvest Biology and Technology, 32(2), 159-168. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2003.11.001. Mehdi, Y., Hornick, J. L., Istasse, L., & Dufrasne, I. (2013). Selenium in the environment, metabolism and involvement in body functions. Molecules, 18(3), 3292-3311. https://doi.org/10.3390/molecules18033292. Mendez-Lagunas, L., Rodríguez-Ramírez, J., Cruz-Gracida, M., Sandoval-Torres, S., & Barriada-Bernal, G. (2017). Convective drying kinetics of strawberry (Fragaria ananassa): Effects on antioxidant activity, anthocyanins and total phenolic content. Food Chemistry, 230, 174-181. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.03.010. Mimmo, T., Tiziani, R., Valentinuzzi, F., Lucini, L., Nicoletto, C., Sambo, P., Scampicchio, M., Pii, Y., & Cesco, S. (2017). Selenium biofortification in Fragaria × ananassa: implications on strawberry fruits quality, content of bioactive health beneficial compounds and metabolomic profile. Frontiers in Plant Science, 8, 1887. https://doi.org/10.3389/fpls.2017.01887. Mittler, R., Vanderauwera, S., Gollery, M., & Van Breusegem, F. (2004). Reactive oxygen gene network of plants. Trends in Plant Science, 9(10), 490-498. https://doi.org/10.1016/j.tplants.2004.08.009. Nawaz, F., Ahmad, R., Ashraf, M. Y., Waraich, E. A., & Khan, S. Z. (2015). Effect of selenium foliar spray on physiological and biochemical processes and chemical constituents of wheat under drought stress. Ecotoxicology and Environmental Safety, 113, 191-200. https://doi.org/10.1016/j.ecoenv.2014.12.003. Ning, N., Yuan, X. Y., Dong, S. Q., Wen, Y. Y., Gao, Z. P., Guo, M. J., & Guo, P. Y. (2016). Increasing selenium and yellow pigment concentrations in foxtail millet (Setaria italica L.) grain with foliar application of selenite. Biological Trace Element Research, 170, 245-252. https://doi.org/10.1016/j.tplants.2004.08.009. Oraghi Ardebili, N., Saadatmand, S., Niknam, V., & Khavari Nejad, R. (2013). The effects of selenium utilization on metabolism of soybean plants (Glycine max L.). Journal of Plant and Biotechnology, 8(1), 1-7. (In Persian). Pinto, M. D. S., Kwon, Y. I., Apostolidis, E., Lajolo, F. M., Genovese, M. I., & Shetty, K. (2008). Functionality of bioactive compounds in Brazilian strawberry (Fragaria x ananassa Duch.) cultivars: evaluation of hyperglycemia and hypertension potential using in vitro models. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56(12), 4386-4392. Roig, M. G., Rivera, Z. S., & Kennedy, J. F. (1995). A model study on rate of degradation of L-ascorbic acid during processing using home-produced juice concentrates. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 46(2), 107-115. https://doi.org/10.3109/09637489509012538. Schiavon, M., Lima, L. W., Jiang, Y., & Hawkesford, M. J. (2017). Effects of selenium on plant metabolism and implications for crops and consumers. In E. A. H. Pilon-Smits, L. H. E. Winkel & Z. Q. Lin (Eds.), Selenium in plants: molecular, physiological, ecological and evolutionary aspects (pp. 257-275). Springer, Cham, Switzerland. https://doi.org/10.1007/978-3-319-56249-0_15. Schrauzer, G. N. (2000). Selenomethionine: a review of its nutritional significance, metabolism and toxicity. The Journal of Nutrition, 130(7), 1653-1656. Seppanen, M., Turakainen, M., & Hartikainen, H. (2003). Selenium effects on oxidative stress in potato. Plant Science, 165(2), 311-319. https://doi.org/10.1016/S0168-9452(03)00085-2. Shekari, L., Kamelmanesh, M. M., Mozafarian, M., & Sadeghi, F. (2016). Beneficial effects of selenium on some morphological and physiological trait of Hot Pepper (Capsicum annum). Journal of Horticultural Science, 29(4), 594-600. (In Persian). https://doi.org/10.22067/jhorts4.v29i4.32110. Shirdel, M., Eshghi, S., & Gharaghani, A. (2018). Yield comparison and qualitative characteristics of commercial cultivars of strawberry in southern parts of Fars province in order to off-season production. Iranian Journal of Horticultural Science and Technology, 18 (4), 343-352. (In Persian). Sippola, J. (1979). Selenium content of soils and timothy (Phleum pratense L.) in Finland. Annales Agriculturae Fenniae, 18, 182-187. Son, J. E., Kim, H. J., & Ahn, T. I. (2020). Hydroponic systems. In T. Kozai, G. Niu & M. Takagaki (Eds.), Plant factory (pp. 273-283). Academic Press. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-816691-8.00020-0. Tamas, M., Mandoki, Z. S., & Csapó, J. (2010). The role of selenium content of wheat in the human nutrition. A literature review. Acta Univercity Sapientiae Aliment, 3, 5-34. Terry, N., Zayed, A. M., De Souza, M. P., & Tarun, A. S. (2000). Selenium in higher plants. Annual Review of Plant Biology, 51(1), 401-432. https://doi.org/10.1146/annurev.arplant.51.1.401. Thavarajah, D., Thavarajah, P., Vial, E., Gebhardt, M., Lacher, C., Kumar, S., & Combs, G. F. (2015). Will selenium increase lentil (Lens culinaris Medik) yield and seed quality?. Frontiers in Plant Science, 6, 356. https://doi.org/10.3389/fpls.2015.00356. Turakainen, M. (2007). Selenium and its effects on growth, yield and tuber quality in potato (Publication No. 30). [Doctoral dissertation, University of Helsinki]. White, P. J., & Broadley, M. R. (2009). Biofortification of crops with seven mineral elements often lacking in human diets–iron, zinc, copper, calcium, magnesium, selenium and iodine. New Phytologist, 182(1), 49-84. https://doi.org/10.1111/j.1469-8137.2008.02738.x. Yin, H., Qi, Z., Li, M., Ahammed, G. J., Chu, X., & Zhou, J. (2019). Selenium forms and methods of application differentially modulate plant growth, photosynthesis, stress tolerance, selenium content and speciation in Oryza sativa L. Ecotoxicology and Environmental Safety, 169, 911-917. https://doi.org/10.1016/j.ecoenv.2018.11.080. Zhong-hua, B., Bo, L., Rui-feng, C., Yu, W., Tao, L., & Qi-chang, Y. (2020). Selenium distribution and nitrate metabolism in hydroponic lettuce (Lactuca sativa L.): Effects of selenium forms and light spectra. Journal of Integrative Agriculture 19(1), 133–144. https://doi.org/10.1016/S2095-3119(19)62775-9. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 178 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 116 |