
تعداد نشریات | 163 |
تعداد شمارهها | 6,762 |
تعداد مقالات | 72,833 |
تعداد مشاهده مقاله | 131,788,352 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 103,503,355 |
بررسی منافع تولیدکنندگان از تبلیغات برند محصولات لبنی | ||
مدیریت بازرگانی | ||
دوره 17، شماره 2، 1404، صفحه 389-413 اصل مقاله (653.45 K) | ||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jibm.2024.368814.4711 | ||
نویسنده | ||
حبیب شهبازی* | ||
استادیار، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه سیدجمالالدین اسدآبادی، اسدآباد، همدان، ایران. | ||
چکیده | ||
هدف: تبلیغات از ابزارهای کلیدی در افزایش مصرف کالاهای سلامتمحور بهشمار میرود. بنگاههای تولیدیای که بهدنبال افزایش سود و درآمد، از طریق افزایش میزان فروش ناشی از مصرف زیاد هستند، از تبلیغات (عمومی یا برند) بهعنوان سیاستی کلیدی استفاده میکنند. بودجههای تبلیغاتی بنگاههای بزرگ، بهویژه شرکتهای تولیدکنندۀ محصولات لبنی، نشان میدهد که این شرکتها روی برندسازی و تبلیغات برند تمرکز زیادی دارند. تلاش برای افزایش مصرف محصولات لبنی با استفاده از تبلیغات، با انگیزههای مختلف، توسط بازیگران بازار صورت میگیرد؛ اما تداوم سیاست تبلیغات عمومی که اغلب توسط نهادهای عمومی انجام میشود و برند که اغلب توسط تولیدکنندگان صورت میگیرد، ضروری به نظر میرسد. تداوم تبلیغات برند، به میزان انتفاع تولیدکنندگان و سهم آنان نسبت به سایر بازیگران در سطوح مختلف (نظیر خردهفروشان یا توزیعکنندگان که در تأمین هزینههای تبلیغاتی محصولات لبنی نقشی ندارند) بستگی دارد. این مطالعه بر خلاف سایر مطالعات که تنها به بررسی منافع مصرفکنندگان ناشی از افزایش مصرف میپردازد، بهدنبال محاسبۀ میزان منافع و مازاد تولیدکنندگان ناشی از تبلیغات برند و تغییر سهم منافع آنها در دو حالت وجود یاعدم وجود تبلیغات برند است. روش: بهمنظور بررسی اثر تبلیغات برند بر منافع تولیدکنندگان شیر خام (سطح مزرعه)، از تعدیل الگوی ارائهشدۀ ژنگ و همکاران (۲۰۰۲) استفاده میشود. الگوی ژنگ و همکاران (۲۰۰۲)، ابتدا، شرایط بازار را تجزیهوتحلیل میکند تا مشخص کند که تبلیغات چه زمانی به تولیدکنندگان سود یا به آنها آسیب میرساند. این مطالعه از یک الگوی انحصار چندجانبه در خرید ـ فروش (بهدلیل وجود بنگاه مسلط) دو مرحلهای، برای بررسی شرایطی استفاده میکند که تحت آن، تبلیغات بنگاهها تحت مالکیت یک سرمایهگذار، احتمالاً به تولیدکنندگان آسیب میرساند. از این رو، از الگوی کورنو در دو حالت وجود وعدم وجود تبلیغات برند، در سطح خردهفروشی استفاده شده است. در مطالعۀ حاضر، در دو حالت تبلیغات موجود و بهینۀ (بودجۀ بهینه) برند محصولات لبنی (شیر فراوریشده و پنیر) استفاده میشود. از میان شرکتهای تولیدکنندۀ محصولات لبنی، یک تولیدکننده بزرگ (شرکت صنایع شیر ایران)، ۵۰ درصد از کل سهم بازار را به خود اختصاص داده است (بنگاه مسلط)؛ به همین دلیل، این شرکت بهعنوان مبنای تجزیهوتحلیل برای تغییر اطلاعات بازار، از شهریور ۱۴۰۱ تا شهریور ۱۴۰۲ استفاده شده است. آثار تبلیغات برند شیر فراوریشده در سطح خردهفروشی، بر منافع تولیدکنندگان شیر در سطح مزرعه، در سه سناریو کشش تبلیغات برند تقاضای شیر، چهار سناریو کشش خودقیمتی تقاضای شیر، ۱۱ سناریو شاخص شدت تبلیغات شیر فراوریشده (الگوی چندسطحی تعادلی، شرایط بازار رقابتی، شرایط بازار غیررقابتی، اقتصاد باز و بسته) و برای برآورد آثار تبلیغات پنیر در سطح خردهفروشی بر منافع تولیدکنندگان شیر در سطح مزرعه، در دو سناریو کشش تبلیغات برند تقاضای پنیر، سه سناریو کشش خودقیمتی تقاضای پنیر، چهار سناریو شاخص شدت تبلیغات پنیر (شرایط بازار رقابتی و شرایط بازار غیررقابتی) برآورد میشود. یافتهها: نتایج نشان میدهد که مقدار شیر فراوریشده برندشده بنگاه مسلط (شرکت صنایع شیر ایران)، با تغییر کشش تبلیغات برند و کشش قیمتی، تقاضا تغییرات زیادی دارد؛ بهطوری که با افزایش کشش قیمتی تقاضا، مقدار شیر فراوریشده برندشده بنگاه مسلط، در تمامی سناریوهای کشش تبلیغات برند افزایش مییابد. در خصوص مقدار شیر فراوریشده برندنشدۀ بنگاه مسلط، با تغییر کشش قیمتی، تقاضا تغییرات زیادی دارد. در محصول پنیر، مقدار پنیر برندشده و نشده بنگاه مسلط، با تغییر کشش قیمتی، تقاضا تغییرات ناچیزی دارد. بهطور خلاصه، میزان تغییر منافع تولیدکننده شیر خام ناشی از تبلیغات در سطح خردهفروشی، بسیار تحت تأثیر کشش تقاضای محصول در سطح خردهفروشی است؛ بهطوری که در خصوص محصول شیر فراوریشده، اثر مثبت دارد؛ یعنی با افزایش کشش تقاضا، افزایش منافع تولیدکننده، فزاینده خواهد بود؛ اما در خصوص پنیر، این روند کاهنده است. در مجموع، در اثر تبلیغات بهینه در سطح خردهفروشی برای شیر فراوریشده و پنیر توسط بنگاه مسلط (شرکت صنایع شیر ایران)، منافع تولیدکنندگان شیر خام بهترتیب ۴۰۷/۶ و ۱۹۶/۶ درصد افزایش مییابد. نتیجهگیری: بر اساس نتایج، تبلیغات بهینۀ برند در سطح خردهفروشی برای شیر فراوریشده و پنیر، منافع تولیدکنندگان شیر خام را افزایش میدهد. البته پیشتر، در مطالعه شهبازی (۱۳۹۵) نیز به تأثیرگذاری تبلیغات عمومی فراوردههای لبنی بر عرضه و قیمت شیر خام و در نتیجه بر مازاد و منافع تولیدکننده در سطح مزرعه اشاره شده است. همچنین بنا بر نتایج بهدستآمده، تأثیر تبلیغات محصولات غذایی برند روی تولیدکنندگان، بسته به شرایط بازار و اثربخشی تبلیغات، میتواند متفاوت باشد. در برخی از مطالعات، مانند ژانگ و همکاران (۱۹۹۹ و ۲۰۰۲) تأکید شده است که ممکن است منافع کشاورز با ایجاد تغییر در تقاضا، کاهش یابد و بهطور بالقوه به تولیدکنندگان آسیب برساند. در مجموع در ایران، با وجود بنگاه مسلط در صنایع لبنی ایران، تولیدکنندگان شیرخام از تبلیغات برند منتفع میشوند؛ از این رو تداوم سیاستهای برندسازی و تبلیغات برند، برای حفظ منافع تولیدکنندگان شیر خام توصیه میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
مازاد تولیدکنندگان؛ استراتژی بازاریابی؛ سطوح بازار؛ تبلیغات بهینه | ||
مراجع | ||
آقازاده، هاشم، حقیقی، محمد؛ ترکستانی، محمدصالح و زارع، محمدصادق (1402). بررسی فرایند و عوامل مؤثر بر برندسازی استارتاپها در ایران: مطالعه چندموردی. مدیریت بازرگانی، 15(1)، 27- 53.
پیشبهار، اسماعیل و خیری نتایج فیروزجاه، مجید (1393). بررسی تقاضای لبنیات در ایران با استفاده از سیستم تقاضای تقریباً ایدئال. تحقیقات اقتصاد و توسعۀ کشاورزی ایران، 45(4)، 693- 701.
حسینی، سید صفدر و عرفانیان، زهره (1387). عوامل مؤثر بر تقاضای شیر و فراوردههای لبنی با تأکید بر تبلیغات (مطالعۀ موردی: محصولات سازمان صنایع شیر ایران). تحقیقات اقتصاد و توسعۀ کشاورزی ایران، 39(1)، 1-9.
خانی، سجاد؛ آقازاده، هاشم؛ اسفیدانی، محمدرحیم و امیرشاهی، میراحمد (1401). برندسازی در صنایع خلاق (مورد مطالعه: صنعت مد لباس ایران). مدیریت بازرگانی، 14(1)، 37- 64.
زمان فشمی، رحیمه؛ حقیقی نسب، منیژه؛ سیدامیری، نادر و احدی، پری (1401). شناسایی عوامل مؤثر بازاریابی محتوای دیجیتال بر درگیرسازی مصرفکننده با برند: رویکرد بیبلیومتریک. مدیریت بازرگانی، 14(4)، 571- 599.
شاهنوشی، ناصر؛ بخشوده، محمد؛ فیروز زارع، علی؛ آذرینفر، یداله و نیکوکار، افسانه (1390). بررسی کفایت عرضۀ محصولات پروتئین حیوانی در راستای اهداف برنامۀ چهارم توسعه. اقتصاد کشاورزی و توسعه، 19(2)، 221- 249.
شهبازی، حبیب (1394). بودجۀ بهینه تبلیغات عمومی صنعت شیر ایران. اقتصاد و توسعۀ کشاورزی، 29(4)، 389- 400.
شهبازی، حبیب (1395). اثر تبلیغات بر تعادل بازرهای چندگانۀ فراوردههای لبنی. اقتصاد کشاورزی، 10(3)، 89-112.
شهبازی، حبیب (1400). سطح بهینۀ بودجه تبلیغات عمومی شیر: کاربرد روشهای تخصیص مختلف. تحقیقات اقتصاد و توسعۀ کشاورزی ایران، 52(4)، 643- 662.
شهبازی، حبیب (1402). سنجش رفتار بازار در صنعت محصولات لبنی با استفاده از تابع سودمحور. اقتصاد و توسعۀ کشاورزی، 37(3)، 309-323.
شهبازی، حبیب و سام دلیری، احمد (1398). کاربرد الگوی چندسطحی تعادل در معناداری تبلیغات عمومی بر سود صنعت تولید شیر در ایران. اقتصاد و توسعۀ کشاورزی، 33(1)، 25- 39.
شهبازی، حبیب و فریادرس، ولیاله (1397). سطح بهینه تبلیغات عمومی شیر در شرایط بازار غیررقابتی. اقتصاد کشاورزی و توسعه، 26(2)، 217- 244.
شهبازی، حبیب؛ کاوسی کلاشمی، محمد؛ پیکانی، غلامرضا؛ عرفانیان، زهره و عابدی، سمانه (1388). برآورد رفاه از دسترفته ناشی از وجود انحصار در صنعت تولید شیر ایران. اقتصاد کشاورزی و توسعه، 17(1)، 39-54.
References Adjerid, I. & Acquisti, A. (2023). Behavioral Advertising and Consumer Welfare: An Empirical Investigation. Social Science Research Network, https://doi.org/10.2139/ssrn.4398428 Aghazadeh, H., Haghighi, M., Torkestani, M. S. & Zare, M. S. (2023). Investigating the Process and Factors Affecting the Branding of Startups in Iran: A Multiple - Case Study. Journal of Business Management, 15(1), 27-53. https://doi.org/10.22059/jibm.2020.289327.3649 (in Persian) Ahmad, N.F., Rahman, A.B., Harun, S.N., Salleh, K.Z. & Jasman, N. (2023). Literature Review On Factors Influencing Milk Consumption Behaviour Among Adults. International Journal of Public Health Research. 13(1). 1653-1655. https://doi.org/10.17576/ijphr.1301.2023.05 Bishop, P. & Nicholson, C.F. (2004). Dairy Market Impacts of US Milk Protein Imports and Trade Policy Alternatives. Department of Applied Economics and Management. Research Bulletins, Cornell University. https://doi.org/10.22004/ag.econ.122102 Blaylock, J. & Blisard, W. (1988). Effects of Advertising on the Demand for cheese. Washington, D.C.: Economic Research Service, U.S. Department of Agriculture. https://doi.org/10.22004/ag.econ.278346 Carman, H. F. & Green, R. D. (1993). Commodity supply response to a producer-financed advertising program: The California avocado industry. Agribusiness, https://doi.org/10.1002/1520-6297(199311)9:6<605::AID-AGR2720090607>3.0.CO;2-4 Cicatiello, C., Franco, S., Pancino, B. & Blasi, E. (2016). The value of food waste: An exploratory study on retailing. Journal of Retailing and Consumer Services, 30, 96-104. https://doi.org/10.1016/j.jretconser.2016.01.004 Crespi, J. M., & Sexton, R. J. (2001). Almond advertising yields net benefits to growers. California Agriculture, 55(1). Daosue, C. & Wanarat, S. (2019). The Effects of Advertising and Sales Promotion on Brand Awareness for A Food Product Brand in Wholesale Shops, Bangkok and Metropolitan Areas. ABAC Journal, 39 (1), 57-75. Food and Agricultural organization. (2023, January 9). Faostat. Retrieved from FAO: https://www.fao.org/faostat/en/#data/QV Freebairn, J., Goddard, E., Griffith, G. R. (2005). When Can a Generic Advertising Program Increase Farmer Returns. Australasian Agribusiness Review, https://doi.org/10.22004/AG.ECON.126556 Hosseini, S. & Erfnian, Z. (2008). Factors affecting the demand for milk and dairy product: with an emphasis on advertising (study of the Iranian milk industry. Iranian Journal of Agricultural Economics and Development research, 39(1), 1-9. https://doi.org/ 20.1001.1.20084838.1387.39.1.2.2 (in Persian) Ignatyuk, А., Sobolieva, М., & Saykevich, М. (2020). Market power and social welfare: the impact of advertising. Вісник Киiвського нацiонального унiверситету iм. Тараса Шевченка. Серiя: Економiка, (1 (208)), 6-11. https://doi.org/10.17721/1728-2667.2020/208-1/1 Kaldor, N. (1950). The economic aspects of advertising. The review of economic studies, 18(1), 1-27. Keller, K. L., Kuilema, L. G., Lee, N., Yoon, J., Mascaro, B., Combes, A. L., Deutsch, B., Sorte, K. & Halford, J. C. (2012). The impact of food branding on children's eating behavior and obesity. Physiology & behavior, 106(3), 379–386. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2012.03.011 Khani, S., Aghazade, H., Esfidani, M. & Amirshahi, M. (2022). Branding in Creative Industries: Iran's Fashion Clothing Industry. Journal of Business Management, 14(1), 37-64. https://doi.org/10.22059/jibm.2020.298560.3812 (in Persian) Kim, K. & Roh, J. (2003). The Effects of Advertising on Milk Demand Elasticities and Structural Changes in Korean Milk Markets. American Agricultural Economics Association Annual Meeting (pp. 1-16). Montreal, Canada: American Agricultural Economics Association. https://doi.org/10.22004/ag.econ.22155 Kinnucan, H. W. & Miao, Y. (2000). Distributional Impacts of Generic Advertising on Related Commodity Markets. American Journal of Agricultural Economics, https://doi.org/10.1111/0002-9092.00059 Krishnamurthy, S. (2000). Enlarging the pie vs increasing one’s slice: An analysis of the relationship between generic and brand advertising. Marketing Letters, 11, 37-48. https://doi.org/10.1023/A:1008146709712 Krishnamurthy, S. (2001). The effect of provision points on generic advertising funding. Marketing Letters, 12(4), 315-325. https://doi.org/10.22004/ag.econ.21371 Liu, D.J. & Forker, O.D. (1988). Generic Fluid Milk Advertising, Demand Expansion, and Supply Response: The Case of New York City. American Journal of Agricultural Economics, 70, 229-236. https://doi.org/10.2307/1241947 Natsuki, S., Syusuke, T., Katsutoshi, Y. & Tomomichi, S. (2014). Evaluation of price elasticity and brand loyalty in milk products. Procedia Computer Science, 35, 1482 – 1487. https://doi.org/10.1016/j.procs.2014.08.213 Nicholson, C. & Kaiser, H. (2008). Dynamic market impacts of generic dairy advertising. Journal of Business Research, 61(11), 1125-1135. https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2007.11.011 Nugroho., Y. A. (2023). The Effectiveness of Advertising Cost against Sales and Firm Value. Journal of applied accounting and taxation, https://doi.org/10.30871/jaat.v8i1.5068 Pereverzieva, A., Ermolenko, V. S. (2022). Impact of advertising on the economy in modern society. https://doi.org/10.26661/2414-0287-2022-4-56-15 Pishbahar, E. & Kheiri Nataj Firoozjah, M. (2014). Evaluation the dairy demand of Iran using almost ideal demand system (AIDS). Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research, 45(4), 693-701. https://doi.org/10.22059/ijaedr.2014.53843 Ponce-Blandón, J. A., Pabón-Carrasco, M., Romero-Castillo, R., Romero-Martín, M., Jiménez-Picón, N. & Lomas-Campos, M. L. M. (2020). Effects of Advertising on Food Consumption Preferences in Children. Nutrients, 12(11), 3337. https://doi.org/10.3390/nu12113337 Schmit, T, M., J., Reberte. C. & Kaiser, H. M. (1997). An economic analysis of generic egg advertising in California, 1985–1995. Agribusiness, https://doi.org/10.1002/(SICI)1520-6297(199707/08)13:4<365::AID-AGR2>3.0.CO;2-X Shahbazi, H. & Faryadras, V. (2018). Milk optimal generic advertising expenditure in an imperfect competitive marketing level. Agricultural Economics and Development Journal, 26(2), 217-244. https://doi.org/10.30490/AEAD.2018.73561 (in Persian) Shahbazi, H. & Samdeliri, A. (2019). Application of multi-market equilibrium model on general advertising significance model in profit of milk industry in Iran. Agricultural Economics and Development Journal, 33(1), 25-39. https://doi.org/10.22067/JEAD2.V0I0.69994 (in Persian) Shahbazi, H. (2015). Generic Advertising Optimum Budget for Iran’s Milk Industry. Journal of Agricultural Economics and Development, 29(4), 389-400. https://doi.org/10.22067/JEAD2.V29I4.49202 (in Persian) Shahbazi, H. (2016). Generic Dairy Advertising Effects in a Multi-Market Equilibrium. Journal of Agricultural Economics and Development, 10(3), 89-112. https://doi.org/10.22034/IAES.2016.22185 (in Persian) Shahbazi, H. (2021). The optimal budget of Milk Generic advertising: an application of different allocation methods. Journal of Agricultural Economics and Development, 52(4), 643- 662. https://doi.org/10.22059/IJAEDR.2021.285992.668791 (in Persian) Shahbazi, H. (2023). Measuring market behavior in the dairy products industry using the profit-oriented function. Journal of Agricultural Economics and Development, Forthcomming, 37 (3), 309-323. https://doi.org/10.22067/jead.2023.80560.1175 (in Persian) Shahbazi, H., Kavoosi, M., Peikani, G., Erfanian, Z. & Abedi, S. (2009). Estimation of monopoly welfare loss in Iranian milk production industry. Agricultural Economics and Development, 17(1), 39-53. https://doi.org/10.30490/AEAD.2009.58826 (in Persian) Shahnooshi, N., Bakhshoodeh, M., Firoozzare, A., Azarinfar, Y. & Nikoukar, A. (2011). Adequacy assesment of animal protein products supply in the goals of the fourth Development Plan, Journal of Agricultural Economics and Development, 74(19), 221-249. doi: 10.30490/aead.2011.58774 (in Persian) Statista. (2023). Milk Promotion. The Statistics Portal. Stock Exchange Organization. (2023, January 9). Retrieved from Https://Tse.Ir/ Taylor., Ch. (2023). The effects of targeted digital advertising on consumer welfare. Journal of Strategic Marketing, https://doi.org/10.1080/0965254x.2023.2218865 Titova, V., Rymanov, A. & Titova, T. (2014). Analysis of Benefits and Costs of Advertising by Manufacturers of Dry Construction Mixes. Mediterranean Journal of Social Sciences, 5(23), 315-318. World Population Review (2023a). Milk Consumption by Country. Retrieved from https://worldpopulationreview.com/country-rankings/milk-consumption-by-country World Population Review. (2023b). Cheese Consumption by Country. Retrieved from https://worldpopulationreview.com/country-rankings/cheese-consumption-by-country Yomi, O. K. & Kang, J. (2020). The impact of advertising on small and medium scale enterprises (SMEs) in Nigeria. Journal of Economics and Behavioral Studies, 12(2(J), 1-10. Zaman Fashami, R., Haghighinasab, M., Seyyedamiri, N. & Ahadi, P. (2022). Designing a Digital Content Marketing Framework to Engage Consumers with Brands on Social Media: A Bibliometric Review. Journal of Business Management, 14(4), 571-599. https://doi.org/10.22059/jibm.2022.338386.4308 (in Persian) Zhang, M., Sexton, R. J. & Alston, J. M. (1999). Does Branded Food Product Advertising Help or Hurt Farmers? American Journal of Agricultural Economics, 81(5), 1195-1203. https://doi.org/10.2307/1242767 Zhang, M., Sexton, R. J. & Alston, J. M. (2002). Does Branded Food Product Advertising Help or Hurt Farmers? Journal of Agricultural and Resource Economics, 27(2), 1-25. https://doi.org/10.2307/40987841 Zheng, Y. & Kaiser, H.M. (2008). Advertising and U. S. Nonalcoholic Beverage Demand. Agricultural and Resource Economics Review, 37, 147 - 159. https://doi.org/10.1017/S1068280500000002 Zidack, W., Kinnucan, H. W., Hatch, U. (1992). Wholesale- and farm-level impacts of generic advertising: The case of catfish. Applied Economics, https://doi.org/10.1080/00036849200000073 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 485 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 107 |