تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,533 |
تعداد مقالات | 70,508 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,128,424 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,235,903 |
مقایسه تجزیه پذیری شکمبه ای ماده خشک و پروتئین خام علف پشمکی با علوفه یونجه، شبدر سفید و شبدی قرمز با روش کیسه های نایلونی | ||
علوم دامی ایران | ||
دوره 55، شماره 3، مهر 1403، صفحه 451-460 اصل مقاله (905.75 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijas.2023.345269.653894 | ||
نویسندگان | ||
رضا بایی لاشکی* 1؛ محمد آراد زندیه2 | ||
1گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر، شبستر، ایران | ||
2گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی, دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران, تهران, ایران | ||
چکیده | ||
جهت انجام این آزمایش به روش کیسه های نایلونی با 4 تیمار (علف پشمکی، یونجه، شبدر سفید و قرمز) و 3 تکرار انجام شد. از هر گونه ۱۰ گیاه برای اندازه گیری به آزمایشگاه منتقل شدند. از نرم افزار آماری SAS استفاده گردید. میانگین دادهها به وسیله آزمون دانکن در سطح معنیدار پنج درصد آماری مقایسه شدند. نتایج نشان داد که تجزیه پذیری ماده خشک علف پشمکی با یونجه و شبدر سفید و قرمز در تمامی ساعات به جز 96 ساعت پس از تجزیه پذیری با یونجه دارای تفاوت معنی دار است. اما در مورد تجزیه پذیری پروتئین خام در طی ساعات تجزیه پذیری علف پشمکی تا 16ساعت بعد از تجزیه پذیری دارای تفاوت چشمگیری با سایر تیمارها نیست اما با افزایش ساعت تجزیه پذیری دارای تفاوت معنادار می گردد (05/0P<). بخش کند تجزیهشونده پروتئین b و پتانسیل تجزیهپذیری a+b، در بین تیمارهای آزمایشی دارای تفاوت معنیداری میباشند، اما نرخ تجزیهپذیری c در بین تیمارهای آزمایشی دارای تفاوت معنیداری نمیباشد (05/0P<). بخش کند تجزیهشونده، یونجه دارای تفاوت معنیداری با علف پشمکی میباشد. نرخ تجزیهپذیری علف پشمکی با کلیه تیمارها دارای تفاوت معنیداری میباشد (05/0P<). در نرخ عبور 2 درصد، تفاوت مربوط به تیمار یونجه با شبدر سفید و شبدر قرمز میباشد، اما علف پشمکی تفاوتی با سایر تیمارها ندارد. در نرخ عبور 5 درصد و 8 درصد، تفاوت مربوط به تیمار یونجه با سایر تیمارهاست. در سرعتهای عبور مختلف، تجزیهپذیری مؤثر ماده خشک در علف پشمکی دارای تفاوت معنیداری با کلیه تیمارهای آزمایشی میباشد (05/0P<). در نتیجه استفاده از گیاه علف پشمکی به عنوان یک علوفه ی جایگزین برای یونجه و شبدر قابل استفاده در خوراک و جیره ی دام های بزرگ مانند گاو های شیری می باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
علف پشمکی؛ تجزیه پذیری ماده خشک و پروتئین خام؛ روش کیسه های نایلونی | ||
مراجع | ||
Balde, A. T., Vandersall, J. H., Erdman, R. A. Reeves, J. B. III and Glenn B,. P. (1993). Effect of stage of maturity of alfalfa and orchardgrass on in situ dry matter and crude protein degradability and amino acid composition. Anim. Feed Sci. Technol. 44: 29–43 Danesh Mesgaran, M., Riasi, A. and Stern, M.D. (2004). Chemical composition and in vitro and in situ protein digestibility of some halophytes located in central Iran. Proc. Brit. Soc. Anim. Sci. 242. Duncan, D.B. (1955). Multiple range and multiple F test. Biometrics. 11:1-42. Ferdinand, M. E., and Jung, H. G. (2005). Alfalfa stem tissues: Impact of lignification and cell length on ruminal degradation of large particles. J. Anim. Feed Sci. and Technol., 120:309-321. Hoffman, P.C., Sivert, S.J., Shaver, R.D., Welch, D.A. and Combs, D.K. (1993). In situ Dry Matter, Protein, and fiber Degradation of Perennial Forages. J. of Dairy Sci. 76(9): 2632-2643. Infascelli, F. T., Lella,D. and Piccolo, V. (1995). Dry matter, organic matter and crude protein degradability of high protein feeds in buffaloes and sheep . Zoot .Nutr. Anim. 21:89-94. Malan, P. J. and Rethman, N.F.G. (2003). Selection preference of sheep grazing different Atriplex species, proceeding of 7th International Rangeland Congress, Durban, pp:115-193. Mirzapur.L, (1391). Investigating the degradability of dry matter and crude protein of stem, whole leaf of mistletoe plant compared to alfalfa by in situ method, master's thesis in animal nutrition, Chalos Islamic Azad University. Mohammadzadeh, H. and A. Timuri Yansari. (1389). Comparison of rumen degradability of nutrients of some fodder used in feeding ruminants using nylon bags method, 4th Iran Animal Science Congress. pp. 1700-1703. Nelson, W. F. and Satter, L. D. (1990). Effect of stage of maturity and method of preservation of alfalfa on production by lactating dairy cows. J. Dairy Sci. 73:1800–1811. SAS Institute. (1999). SAS/STAT Users Guide. SAS INC, NC. USA. Seyed Sharifi, R. Hakem Alipour, S. (1389). Cultivation of fodder plants. Mohaghegh Ardabili University Publications. 585 p. Smith, D. (1964). Chemical composition of herbage with advance in maturity of alfalfa, medium red clover, ladino clover and birdsfoot trefoil. Wisconsin Agric. Exp. Stn. Res. Rep. 16. Univ. Wisconsin, Madison. Taghizadeh, A. and Farhomand, P. (1386). Scientific nutrition of cattle. Urmia Academic Jihad Publications. 223 p. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 312 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 167 |