
تعداد نشریات | 163 |
تعداد شمارهها | 6,704 |
تعداد مقالات | 72,414 |
تعداد مشاهده مقاله | 129,767,525 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 102,471,528 |
تاثیر پذیری عملکرد گندم از مقدار درجه روز رشد تجمع یافته در طی گرده افشانی-رسیدگی نسبت به کاشت-گرده افشانی | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 14، دوره 25، شماره 4، دی 1402، صفحه 1039-1052 اصل مقاله (543.59 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2023.354465.2790 | ||
نویسنده | ||
مهدی جودی* | ||
گروه علوم گیاهی و گیاهان دارویی- دانشکده کشاورزی مشگین شهر - دانشگاه محقق اردبیلی-اردبیل-ایران | ||
چکیده | ||
هدف تحقیق حاضر بدست آوردن نسبت طول دوره بعد از گردهافشانی به قبل از گردهافشانی و نحوه ارتباط آن با عملکرد دانه در گندم بود. تعداد 81 رقم گندم در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی مغان تحت شرایط فاریاب در سال زراعی 90-1389 مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد مقدار درجه روز رشد کاشت- گردهافشانی بین 1584-1287، کاشت- رسیدگی فیزیولوژیک بین 2265-2076 و گردهافشانی تا رسیدگی فیزیولوژیک بین 847-644 درجه سانتیگراد متغیر بود. میانگین ارقام نشان داد از کل درجه روز رشد تجمع یافته، 65 درصد در فاصله کاشت تا گرده افشانی و 35 درصد در فاصله گرده افشانی تا رسیدگی تجمع یافته است. به عبارتی دیگر نسبت طول دوره بعد به قبل از گردهافشانی 54/0 بود. زمانی که ارقام گندم بصورت جداگانه بررسی گردید، مشخص شد که نسبت طول دوره بعد به قبل از گردهافشانی بین 43/0 تا 63/0 متغیر میباشد. اثر زمان گردهافشانی در تغییرات نسبت مذکور به مراتب بیشتر از اثر زمان رسیدگی فیزیولوژیک بود. بررسی رگرسیونی بین نسبت طول دوره بعد به قبل از گردهافشانی و عملکرد دانه نشان داد که ارتباط دو صفت مذکور به صورت تابع درجه دوم میباشد. بطوریکه افزایش نسبت طول دوره بعد به قبل از گردهافشانی تا 57/0 باعث افزایش عملکرد دانه شد. در نسبتهای بین 61/0-57/0 عملکرد دانه ثابت و در نسبتهای بالاتر از 61/0، عملکرد دانه کاهش یافت. این امر نشان میدهد که باید یک تعادلی بین طول دوره بعد و قبل از گردهافشانی در گندم وجود داشته باشد تا حداکثر عملکرد دانه حاصل شود. | ||
کلیدواژهها | ||
رسیدگی فیزیولوژیک؛ عملکرد دانه؛ گندم؛ نسبت طول دوره بعد به قبل از گردهافشانی | ||
مراجع | ||
جودی، مهدی و مهری، شهرام (1396). بررسی رابطه منبع و مخزن در گندم از طریق مقایسه وزن و تعداد دانه در ارقام قدیم و جدید. اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی. 43 (3)، 469-484.
علی پور، هادی؛ عبدی، حسین و بی همتا، محمدرضا (1399). بررسی مقادیر درجه روز-رشد مراحل فنولوژیک در تعدادی از ارقام زراعی و تودههای بومی گندم های نان ایران. پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی. 34، 71-82.
یزدی صمدی، بهمن؛ رضائی، عبدالمجید و ولیزاده، مصطفی (1385). طرحهای آماری در پژوهشهای کشاورزی. تهران: انتشارات دانشگاه تهران.
Acreche, M. M., & Slafer, G. A. (2006). Grain weight response to increases in number of grains in wheat in a Mediterranean area. Field Crops Research, 98, 52-59. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2005.12.005. Akkaya, A., Dokuyucu, T., Kara, R., & Akcura, M. (2006). Harmoniuzation ratio of post– to pre–anthesis durations by thermal time for durum wheat cultivars in a Mediteranean environment. European Journal of Agronomy, 24, 404-408. https://doi.org/10.1016/j.eja.2005.10.005. Al-Karaki, G. N. (2012). Phonological development-yield relationships in durum wheat cultivars under late season high temperature stress in semi-arid environment. International Scholarly Research Notices, 456856. https://doi.org/10.5402/2012/456856. Alipour, H., Abdi, H., & Bihamta, M. R. (2020). Assessment of growing degree-days values of phonological stages in some Iranian bread wheat cultivars and landraces. Journal of Crop Breeding, 12(34), 81-82. (In Persian). Borras, L., Slafer, G. A., & Otegui, M. E. (2004). Seed dry weight response to source-sink manipulations in wheat, maize and soybean: a quantitative reappraisal. Field Crops Research, 86, 131-146. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2003.08.002. De Vita, P., Nicosia, O. L. D., Nigro, F., Platani, C., Reifolo, C., Di Fonzo, N., & Cattivelli, L. (2007). Breeding progress in morphophysiological, agronomical and qualitative traits of durum wheat cultivars released in Italy during the 20th century. European Journal of Agronomy, 26, 39-53. https://doi.org/10.1016/j.eja.2006.08.009. Dias, A. S., & Lidon, F. C. (2009). Evaluation of grain filling rate and duration in beard and durum wheat, under heat stress after anthesis. Journal of Agronomy and Crop Science, 195, 137-147. https://doi.org/10.1111/j.1439-037X.2008.00347.x. Dreccer, M. F., Fainges, J., Whish, J., Ogbonnaya, F. C., & Sadras, V. O. (2018). Comparison of sensitive stages of wheat, barley, canola, chickpea and field pea to temperature and water stress across Australia. Agricultural and Forest Meteorology, 248, 275–294. https://doi.org/10.1016/j.agrformet.2017.10.006. Fischer, R. A. (2011). Wheat physiology: a review of recent developments. Crop and Pasture Science, 62, 95-114. https://doi.org/10.1071/CP10344. Flohr, B. M., Hunt, J. R., Kirkegaard, J. A., & Evans, J. R. (2017). Water and temperature stress define the optimal flowering period for wheat in south-eastern Australia. Field Crops Research, 209,108–119. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2017.04.012. Foulkes, M. J., Slafer, G.A., Davies, W. J., Berry, P. M., Sylvester–Bradley, R., Martre, P., Calderini, D. F., Griffiths, S., & Reynolds, M. (2011). Raising yield potential of wheat. III. Optimizing partitioning to grain while maintaining lodging resistance. Journal of Experimental Botany, 69, 469-486. https://doi.org/10.1093/jxb/erq300. Garofalo, P., & Rinaldi, M. (2013). Modeling phenotypical traits to adapt durum wheat to climate change in a Mediterranean environment. Italian Journal of Agrometrology, 2, 25-38. Hyles, J., Bloomfield, M. T., Hunt, J. R., Trethowan, R. M., & Trevaskis, B. (2020). Phenology and related traits for wheat adaptation. Heredity, 125, 417-430. https://doi.org/10.1038/s41437-020-0320-1 Isidro, J., Alvaro, F., Conxita, R., Villegas, D., Miralles, D. J., & Del Moral, L. F. G. (2011). Changes in duration of developmental phases of durum wheat caused by breeding in Spain and Italy during the 20th century and its impact on yield. Annals of Botany, 107, 1355-1366. https://doi.org/10.1093/aob/mcr063. Joudi, M. (2017). Genotypic variations for photoassimilates partitioning to the grain during early development of endosperm in wheat: association with grain weight. Genetika, 49(1), 313-328. https://doi.org/10.2298/GENSR1701313J. Joudi, M., Ahmadi, A., Mohammadi, V., Abasi, A. R., & Mohammadi, H. (2014). Genetic changes in agronomic and phenologic traits of Iranian wheat cultivars grown in different environmental conditions. Euphytica, 196, 237-249. https://doi.org/10.1007/s10681-013-1027-7. Joudi, M., & Mehri, S. (2017). The study of source-sink relations by comparison of weight and grain in the modern and old wheat cultivars. Journal of crop ecophysiology, 11(3), 469-484. (In Persian). Liang, Y. F., Khan, S., Ren A.X., Lin, W., Anwar, S., Sun, M. & Gao, Z. Q. (2019). Subsoiling and sowing time influence soil water content, nitrogen translocation and yield of dry land winter wheat. Agronomy, 9, 37. https://doi.org/10.3390/agronomy9010037. Miralles, D. J., & Slafer, G. A. (2007). Sink limitations to yield in wheat: how could it be reduced? Journal of Agricultural Science, 145(2), 139 -149. https://doi.org/10.1017/S0021859607006752. Mukherjee, A., Wang, S. Y. S., & Promchote, P. (2019). Examination of the climate factors that reduced wheat yield in Northwest India during the 2000s. Water, 11, 43. https://doi.org/10.3390/w11020343. Sadras, V.O. (2007). Evolutionary aspects of the trade-off between seed size and number in crop. Field Crops Research, 100, 125-138. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2006.07.004. Shavrukov, Y., Kurishbayev, A., Jatayev, S., Shvidchenko, V., Zotova, L., Koekemoer, F., de Groot, S., Soole, K., & Langridge, P. (2017). Early Flowering as a Drought Escape Mechanism in Plants: How Can It Aid Wheat Production? Frontiers in Plant Science, 01950. https://doi.org/10.3389/fpls.2017.01950. Slafer, G. A., Araus, J. L., Royo, C., & Del Moral, L. F. G. (2005). Promising eco-physiological traits for genetic improvement of cereal yields in Mediterranean environments. Annals Applied Biology, 146, 61-70. https://doi.org/10.1111/j.1744-7348.2005.04048.x. Trethowan, R. M. (2014). Defining a genetic ideotype for crop improvement. Methods in Molecular Biology, 1145, 1-20. https://doi.org/10.1007/978-1-4939-0446-4_1. Van Dijk, M., Morley, T., Luise Raul, M., & Saghai, Y. (2021). A meta-analysis of projected global food demand and population at risk of hunger for the period 2010-2050. Nature Food, 2, 494-501. https://doi.org/10.1038/s43016-021-00322-9. Yazdi samadi, B., Rezaei, A., & Valyzadeh, M. (2007). Statistical designs in agricultural research. Tehran: Tehran University publication. (In Persian). | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 127 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 190 |