تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,500 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,084,834 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,188,960 |
تأثیرکیفیت نور بر برخی از ویژگیهای کمّی و کیفی میوه انگور رقم یاقوتی تحت شرایط تنش شوری در گلخانه | ||
علوم باغبانی ایران | ||
دوره 54، شماره 4، دی 1402، صفحه 535-552 اصل مقاله (1.69 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijhs.2023.361714.2113 | ||
نویسندگان | ||
مریم کشاورزی؛ محمود اثنی عشری* ؛ حسن ساری خانی | ||
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران | ||
چکیده | ||
پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر کیفیت نور بر برخی از ویژگیهای کمّی و کیفی میوه انگور رقم یاقوتی در پاسخ به شوری محلول غذایی در سیستم هیدروپونیک درگلخانه، به صورت یک آزمایش فاکتوریل با دو فاکتور بر پایه طرح کاملاً تصادفی، در سه تکرار طی دوسال متوالی انجام شد. فاکتور اول کیفیت نور در 5 سطح شامل قرمز100درصد، آبی100درصد، قرمز و آبی با نسبت 70و30 درصد، قرمز و آبی با نسبت 50 و50 درصد و شاهد (نور طبیعی گلخانه) و فاکتور دوم هدایت الکتریکی ناشی از اضافه نمودن کلریدسدیم به محلول غذایی در 4 سطح شامل 67/1 (شاهد)، 63/3، 05/6 و 23/10 میلیزیمنس بر سانتیمتر بودند. نتایج این بررسی نشان داد که ترکیب نور قرمز و آبی (70و30 درصد) در مقایسه با دیگر کیفیتهای نور، وزن، طول، عرض و تراکم خوشه را به ترتیب 53، 89/71، 70 و 36 درصد بیشتر از نور طبیعی گلخانه در تنش شوری شدید حفظ کرد. ترکیب نورهای قرمز و آبی میزان ماده خشک (31/18درصد)، مواد جامدمحلول(31/18درصد)، اسید قابل تیتراسیون(51/12 درصد)، ظرفیت آنتیاکسیدانی(20 درصد) و میزان ویتامین ث (49/39درصد) را نسبت به نور طبیعی گلخانه افزایش داد و نیز کمترین تجمع تانن در میوه (55/29 درصد) در تنش شوری شدید را سبب شد. نور آبیِ100درصد منجر به بالا رفتن سطح نسبت قند به اسید و آنتوسیانین به ترتیب به میزان 31/18و 41/37 درصد بیشتر از نور طبیعی گلخانه در میوه انگور شد. بنابراین، ترکیب نورهای قرمز و آبی بهویژه نسبت70 و30 درصد در تیمار شدید شوری تأثیر بیشتری در حفظ و بهبود ویژگیهای کمّی و کیفی میوه نشان داد. | ||
کلیدواژهها | ||
آنتوسیانین؛ الایدی؛ ظرفیت آنتیاکسیدانی؛ نورهای قرمز و آبی؛ هدایت الکتریکی | ||
مراجع | ||
دولتشاه، مظفر؛ رضایینژاد، عبدالحسین و غلامی، منصور. (1393). اثر تنش شوری بر عملکرد و برخی ویژگیهای فیزیکی و بیوشیمیایی توتفرنگی رقم کاماروزا. فنآوری تولیدات گیاهی، 4(2)، 138-127. ساریخانی، حسن. (شهریور،1395). بررسی کشتگلخانهای درختان میوه با تأکید بر انگور. اولین سمپوزیوم ملی میوههای ریز. همدان، ایران. 8 صفحه. سهرابی، صابر و عبادی، علی. (1395). بررسی بیان برخی از ژنهای مرتبط با تحمل به تنش شوری در تعدادی از ارقام کاندیدای انگور (Vitis vinifera). (پایان نامه کارشناسی ارشد)، دانشگاه تهران. کرمی، محمد جواد؛ عشقی، سعید و تفضلی، عنایتالله. (1396). تبادل گازی و فلورسانس کلروفیل برگ انگور یاقوتی در شرایط تنش گرمایی در گلخانه و تاکستان. مجله علوم و فنون باغبانی ایران، 18(3)، 237-250. گاراژیان، مهدی و عشقی، سعید. (1391). بررسی نیاز سرمایی رقمهای انگور تجاری استان فارس. نشریه علوم باغبانی - علوم و صنایع کشاورزی، 26(4)، 109-101. میهن، مهدی؛ ساریخانی، حسن و غلامی، منصور. (1398). مطالعه الگوی رشد و تغییرات در برخی ترکیبات فنولی در انگور رقم شاهانی. مجله پژوهشهای گیاهی (مجله زیستشناسی ایران)، 32( 3)، 14-1. هاشمی- دهکردی، اکبر (1391). اثر کاربرد نانوذرات آناستاز روی تعدادی از ویژگیهای مؤثر در کمّیت و کیفیت میوه توتفرنگی تحت شرایط هیدروپونیک. (پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه شهید چمران) اهواز. Ayala-Zavala, J.F., Wang, S.Y & Gonzalea-aguilar, G.A. (2007). High treatment increases antioxidant capacity and postharvest life of strawberry fruit. Food Technology and Biotechnology, 45, 166-173. Chio, H.G., Kwon, J.K., Moon, B.Y., Kang, N.J., Park, K.S., Cho, M.W & Kim, Y.C. (2013). Effect of different light emitting diode (LED) lights on the growth characteristics end the phytochemical production of strawberry fruits during cultivation. Horticultural Science Technology, 31(1),56-64. Doulatshah, M., Rezaei Najd, A.H & Gholami, M. (2014). The effect of salinity stress on fruit yield and some physical and biochemical characteristics of strawberry (Fragaria ananassa Duch.) cv. Camarosa. Plant Production Technology, 14(2), 127-138. (In Persian) Garajian, M & Eshghi, S. (2012). "Investigation of cold requirement of commercial grape varieties of Fars province". (Journal of Horticultural Sciences - Agricultural Sciences and Industries), 26(4), 101-109. (In Persian) Giusti, M.M., & R.E. Wrolstad. (2001). Characterization and measurement of Gonzalez, C. V., Jerez, D.N., Jofre, M.F., Guevara, A., Prieto, J., Mazza, G., Williams, L.E & Giordano, G.V. (2019). Blue light attenuation mediates morphological and architectural acclimation of Vitis vinifera cv. Malbec to shade and increases light capture. Environmental and Experimental Botany. 157, 112-120. Hashemi-Dehkordi, A. (2012). The effect of application anatase nanoparticles on some of effective properties in quantity and quality of strawberry fruit under hydroponic conditions. Master of Science, Shahid Chamran University of Ahvaz. p, 117. (In Persian) Johkan, M., Nagatsuka, A., Yoshitomi, A., Nakagawa, T., Maruo, T., Tsukagoshi, S., Hohjo, M.A., Lu, n., Nakaminami, A., Tsuchiya, k & Shinohara, Y. (2014). Effect of moderate salinity stress on the suger concenteration and fruit yield in single-truss, high-density tomato production system. Horticultural Science, 83(3), 229-234. Karami, M. J., Eshghi, S & Tafzali, I. (2017). "Gas exchange and chlorophyll fluorescence of ruby grape leaves under heat stress conditions in greenhouse and vineyard". Journal of Horticultural Sciences and Techniques of Iran, 18(3), 237-250. (In Persian) Kondo, S., Tomiama, H., Rodyoung, A., Okawak, K., Ohara, H., Sagaya, S., Feranara, N and Hirai, N. (2014). Abscisic acid metabolism and anthocyanin synthesis in grape skin are affected by light emitting diode (LED) radiation at night. Journal of Plant Physiology, 7, 823-829. Kim, K., Kook, H.S., Jang, Y.J., Lee, W.H., Kamala-Kannan, S., Chae, J.C & Lee, K.J. (2013). The effect of blue- light-emitting diodes on antioxidant properties and resistance to Botrytis cinerea in tomato. Plant Pathology and Microbiology, 4,1-5. Kim, H.J., Yang, T., Choi, S., Wang, Y.J., Yang Lin, M & Liceaga, A.M. (2019). Supplemental intracanopy far-red radiation to red LED light improves fruit quality attributes of greenhouse tomatoes. Scientia Horticulturae. 261.108985. Lekham, P., Srilaong, V., Pongprasert, N & Kondo, S. (2016). Anthocyanin concentration and antioxidant activity in light-emitting diode (LED) - treated apples in a greenhouse environmental control system. Fruits, 71 (5), 269-274. Li, J.W., Ding, S.D & Ding, X.L. (2005). Comparison of antioxidant capacities of extracts from five cultivars of Chinese jujube. Process Biochemistry, 40(11), 3607-3613. Li, Y., Guo, C., Yang, J., Wei, J., Xu, J & Cheng, S. (2006). Evaluation of antioxidant properties of pomegranate peel extract in comparison with pomegranate pulp extract. Food chemistry, 96(2), 254-260. Malmoon, J.H., Clercq, W.P., Wessels, W.P.J., Meiri, A & Moolman, C.G. (1988). The use of saline water for irrigation of grapevines and the development of crop salt tolerance indices. p: 237. Mihan, M., Sarikhani, H & Gholami, M. (2019). Study of growth pattern and changes in some phenolic compounds in grape cv. Shahani. Journal of Plant Researchs, 32(3), 736-746. (In Persian) Martinez, J.P., Fuentes, r., Farias, K., Lizana, C., Alfaro, J.F., Fuentes, L., Calabrese, N., Bigot, S., quinet, M & Lutts, S. (2020). Effects of salt stress on fruit antioxidant capacity of wild (Solanum chilense) and domesticated (Solanum lycopersicum var. cerasiforme) tomatoes. Agronomy, 10, 1-17. Meng, L., Hofte, M & Van Labeke, M.C. (2019). Leaf age and light quality influence the basal resistance against Botrytis cinerea in strawberry leaves. Environmental and Experimental Botany, 157, 35-45. Miao, L., Zhang, Y., Yang, X., Xiao, J., Zhang, H., Zhang, Z., Wang, Y & Jiang, G. (2016). Colored light-quality selective plastic films affect anthocyanin content enzyme activities, and the expression of flavonoid genes in strawberry (Fragaria×ananassa) fruit. Food Chemistry, 207, 93-100. Mozafari, A., Ghdakchi Asl, A & Ghaderi, N. (2018). Grape response to salinity stress and role of iron nanparticle and potassium silicate to mitigate salt induced damage under in vitro conditions. Physiological Molecular Biological Plants, 24(1), 25-35. Ola, A. (2016). Salinity soil effects on yield fruit quality and mineral composition of composition of superior seedless grapevines grafted on some rootstocks. Journal of Applied Sciences, 16(8), 359-371. Pileh, F & Ghasemzadeh, R. (2017). Diversity evaluation of biochemical parameters and antioxidant activity in some commercial grape cultivars. Research in Pomology, 2(1), 45-60. (In Persian) Pinho, P. Jokinen, K. & Halonen, L. (2012) .Horticultural lighting-present and future Rezazadeh-Bari, R., Ghalandari, A., Darvishzadeh, R., Torabi Gigluo, M & Doulati Baneh, H. (2021). Comparison of phenolic compounds and antioxidant activity of two grapevine root cultivars Rasha and Qzel Ozum. Iranian Journal of Food Science and Technology, 18(111): 1-12. (In Persian) Rodyoung, A., Masuda, Y., Tomiyama, H., Asito, T., okawa, K., Ohara, H & Kondo, S. (2015). Effect of light emitting diode irradiation at night on absisic acid metabolism and anthocyanin synthesis in grapes in different growing seasons. Plant Growth Regulators, 79, 39-46. Sarikhani, H. (2016, Sept). Investigation of greenhouse cultivation of fruit trees with emphasis on grapes. The First Symposium on Small Fruits, Hamedan, Iran, p, 8. (In Persian) Samuoliene, G., Brazaltyte, A., Urbonaviciute, A., Sabajeviene, G & Duchovskis, P. (2010). The effect of red and blue light component on the growth and development of frigo strawberries. Zemdirbyste- Agriculture, 97(2), 99-104. Silva Dias, N.D., Dantas de Morais, P.L., Abrantes Sarmento, J.D., Sousa Neto, O.N., Palacio, V.S & Rabelo de Freitas, J.J. (2018). Nutrient solution salinity effect of greenhouse melon (Cucumis melon L. cv. Nectar). Acta Agronomy, 67(4), 517-524. Sohrabi, S & Ebadi, A. (2015). Investigation of the expression of some genes related to tolerance to salt stress in a number of grape candidate cultivars (Vitis vinifera). Master's of Science, Sciences thesis, University of Tehran. P,134. (In Persian) Son, K.H., Lee, J.I., Oh, Y., Kim, D & Oh, M.M. (2017). Growth and bioactive compound synthesis in cultivated lettuce subject to light-quality changes. Horticultural Science, 52(4), 584-591. Stevens, R.M & Walker, R.R. (2012). Response of grapevines to irrigation-induced saline-sodic soil conditions. Animal Production Science, 42(1), 323-331. Tahanian, H., Ebaddi, A., Shahbazi, M & Lesani, H. (2015). Investigating the distribution of elements (potassium, sodium and chlorine) in some grape genotypes (Vitis vinifera) under salinity conditions. Iranian Journal of Horticultural Science, 47(1), 1-9. (In Persian) Taira, S., & Ono, M. 1996. Reduction of astringency in persimmon caused by adhesion of tannins to cell wall fragments. Acta Horticulturae, 436, 235-242. Tezcan, F., Gultekin-Ozgüven, M., Diken, T., Ozçelik, B & Erim. F.B. (2009). Antioxidant activity and total phenolic, organic acid and sugar content in commercial pomegranate juices. Food Chemistry, 115(3): 873-877. Warner, R., Wu, B.S., Macpherson, S & Lefsrud, M. (2021). A review of strawberry photobiology and fruit flavonoids in controlled environments. Plant Science, 12, 1-13. Zhang, B.B., Xu, J.L., Zhou, M., Yan, D.H & Ma, R.J. (2018 a). Effect of light quality on leaf photosynthetic characteristics and fruit quality of peach (Prunus persica L. Batch). Photosynthetica. 56, 1-10. Zhang, Y., Jiang, L., Li, Y., Chen, Q., Ye, Y., Zhang, Y., Luo, Y., Sun, B., Wang, X & Tang, H. (2018 b). Effect of Red and Blue light on anthocyanin accumulation and differential gene expression in strawberry (Fragaria×ananassa). Molecules, 23, 1-17. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 266 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 449 |