تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,533 |
تعداد مقالات | 70,508 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,128,341 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,235,867 |
ارزیابی اثرات ریزپوشانی مخلوط عصاره گیاهان دارویی بر عملکرد رشد، اجزا لاشه و پاسخ ایمنی جوجه گوشتی | ||
علوم دامی ایران | ||
دوره 55، شماره 3، مهر 1403، صفحه 401-418 اصل مقاله (1.64 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijas.2023.360254.653950 | ||
نویسندگان | ||
سید جواد حسینی واشان* 1؛ حسن کیهانی یزدی1؛ شادی بلوریان2؛ مجید افشاری3 | ||
1گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند. ایران | ||
2گروه صنایع غذایی، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاد دانشگاهی مشهد، مشهد. ایران | ||
3مدیر عامل شرکت دانش بنیان گلچین توس (شرکت زایشی جهاد دانشگاهی مشهد) مشهد. ایران. | ||
چکیده | ||
هدف از اجرای آزمایش، بررسی و مقایسه اثر بخشی فرآیند ریزپوشانی عصارههای گیاهی و عصاره خام شش گیاه آویشن، پونه کوهی، رزماری، رازیانه، زردچوبه و نعناع فلفلی بر عملکرد رشد، اجزای لاشه و پاسخ ایمنی جوجه گوشتی بود. در مرحله آزمایشگاهی، عصارهها با نسبتهای مختلف دیواره کربوهیدراتی (1:10؛ 1:15 و 1:20) ریزپوشانی شدند که یافتهها نشان داد نسبت 1:10 ریزپوشانی از نظر شاخصهای کیفی بهتر است. در آزمایش مزرعهای از 650 قطعه جوجهخروس یک روزه راس 308 در طرح کاملاً تصادفی با 13 تیمار، 5 تکرار و 10 پرنده در تکرار به مدت 42 روز استفاده شد. میزان mg/kg 600 عصاره خام و gr/kg 6/6 عصاره ریزپوشانی شده گیاهان به صورت ترکیبی به جیرهها افزوده شد. دادههای مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدل خوراک در دورههای 10-0، 24-11 و 42-25 روزگی رکورد برداری گردید. در روز هفتم آزمایش واکسن نیوکاسل و آنفولانزا به پرندهها تزریق و در روز 35 آزمایش از هر تکرار یک پرنده خونگیری و عیار پادتن اندازهگیری شد. نتایج نشان داد تیمارهای حاوی مخلوط عصارههای ریزپوشانی شده موجب افزایش وزن در دوره آغازین و رشد در مقایسه با شاهد به صورت معنیدار شدند (05/0P<) و موجب بهبود ضریب تبدیل خوراک در دوره آغازین، رشد و کل دوره در برخی تیمارها گردید(05/0P<). تیمارهای حاوی عصاره خام و تیمارهای ریزپوشانی شده تاثیری بر مصرف خوراک نداشتند. تیمارهای عصارههای خام و ریزپوشانی شده موجب افزایش وزن نسبی لاشه و چربی بطنی شدند (05/0P<) اما تأثیری بر عیار پادتن بر ضد نیوکاسل و آنفولانزا نداشتند. در نتیجه نسبتهای مختلف عصاره گیاهی ریزپوشانی شده موجب بهبود عملکرد رشد جوجه گوشتی در مقایسه با تیمارهای عصاره خام میشوند. | ||
کلیدواژهها | ||
جوجه گوشتی؛ ریزپوشانی؛ ضریب تبدیل خوراک؛ عیار پادتن | ||
مراجع | ||
بهرامی، محمد رضا، حاج خدادادی، ایمان، قاسمی، حسین و خدایی مطلق، مهدی (1396). بررسی تأثیر اسانس آویشن خالص و ریزپوشانیشده با آلژینات بر عملکرد، اندامهای داخلی، آنزیمهای پاداکسندگی و برخی متابولیتهای خونی در جوجههای گوشتی. علوم دامی ایران. 48(4)، 531-523. تهامی، زهرا، شلایی، مصیب و حسینی, سید محمد. (1397). اثر استفاده از مخلوط عصاره گیاهان دارویی بر عملکرد، خصوصیات لاشه، متابولیتهای سرم خون و فعالیت آنزیمی در جوجههای گوشتی. پژوهشهای علوم دامی ایران. 9(4)460-446. حسینیان بیلندی، سیدحسن، حسینی، سیدمحمد، مجتهدی، محسن و باشتنی، مسلم (1397). اثر اسانس گیاهان آویشن و کاکوتی بر عملکرد، جمعیت میکروبی و پاسخ ایمنی جوجه های گوشتی. نشریه: تحقیقات تولیدات دامی. 7 (3)، 53-65. روزمهر، فرنگ، چاشنی دل، یداله، رضایی، منصور، محیطی اصلی، مازیار و متقی طلب، مجید (۱۳۹۶). تاثیر اسانس ریزپوشانی شده آویشن و دارچین بر عملکرد، برخی فراسنجه های خونی و خصوصیات لاشه در جوجه های گوشتی . پژوهشهای تولیدات دامی. ۸ (۱۷) :۴۲-۳۴ ریالی، افسانه، سریر، هادی، مجتهدی، محسن و ابطحی، حسین (1396). اثرعصاره زردچوبه و بنتونیت سدیم بر برخی از فراسنجه های بیوشیمیایی در موشهای صحرایی آلوده شده با آفلاتوکسینB1. مجله تحقیقات دامپزشکی 72(3)، 363-355. صمدیان، فرهاد، کریمی ترشیزی، محمد امیر، انصاری پیرسرائی، زربخت، واثقی، حسین، محمد نژاد، فهیمه و واحدی، وحید (1394). اثر سطوح مختلف اسانس نعناع، لیمو، آویشن و زنیان بر عملکرد، فراسنجه های خونی و بیان ژنهای لیپوژنیک کبدی در جوجه های گوشتی. 7، 3.ص339-329. عالم پور، مریم، رحیمی، شعبان و کریمی ترشیزی، محمدامیر (1392). مقایسه اثر افزودن پنج عصاره گیاهی و آنتی بیوتیک ویرجینیامایسین بر لیپیدهای سرم، درصد هتروفیل و لنفوسیت و نسبت هتروفیل به لنفوسیت در جوجه های گوشتی نشریه: تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران. 29(1): 1-10 علیزاده ارسی، لیلا، هوشیاری، عارف، آمقی رودسری، علی، غنی ئی، ابوالفضل، جعفری، بهبود و جعفری ثالث، ابوالفضل (1397). بررسی تغییرات تیتر آنتیبادی بر علیه بیماری نیوکاسل و آنفلوانزا در زرده تخم مرغ در دوره انکوباسیون و تاثیر آن بر تکثیر داخل تخم مرغی ویروسﻫا. نشریه تازه ها در میکروب شناسی دامپزشکی. 1(1). گنجه، محمد رضا و سالارمعینی، محمد (1395). مقایسه اثر پودر و عصاره هیدروالکلی مرزنجوش با ویرجینامایسین بر عملکرد، متابولیت های خونی، جمعیت میکروبی ایلئوم، مرفولوژی ژژونوم و کیفیت گوشت جوجه های گوشتی. پژوهش های علوم دامی ایران 8 (1) 121- 108. مرصادی ثابت کردمحله، طاهره، محیطی اصلی، مازیار و درمانی کوهی، حسن (1398). اثرات اسانس گیاهی ریزپوشانی شده زنیان بر عملکرد رشد و جمعیت میکروبی روده جوجه های گوشتی. تولیدات دامی.21(4)، 531-521. نائینی، علیرضا، خسروی، علیرضا، تاجبخش، حسن، غضنفری، طوبی و یارایی، رویا (1388). بررسی اثرات ضد کاندیدایی و ایمونومدولاتوری اسانس و عصاره های گیاه رازیانه (Foeniculum) Vulgare Mill در شرایط آزمایشگاهی (In vitro). ماهنامه علمی پژوهشی دانشور پزشکی. دانشگاه شاهد. 82: 2-15. نیک جو، راضیه، پیغمبردوست، سیدهادی و اولادغفاری، عارف (1398). تأثیر فرایند خشک کردن پاششی بر خواص فیزیکوشیمیایی پودر نعناع فلفلی نشریه: علوم و صنایع غذایی ایران.16(95) :99-109. REFERENCES Abdullah, A.M., & Rabia, J.A. (2009). The Effect of Using Fennel Seeds (Foeniculum vulgare L.) on Productive Performance of Broiler Chickens. Poultry Science. 8 (7): 642-644. Adegoke, A.V., Abimbola, M.A., Sanwo, K.A., Egbeyale, L.T., Abiona, J.A., Oso, A.O., & Iposu, S.O. (2018). Performance and blood biochemistry profile of broiler chickens fed dietary turmeric (Curcuma longa) powder and cayenne pepper (Capsicum frutescens) powders as antioxidants. Veterinary and Animal Science 6. 95–102. Al-Sultan, S.I. (2003). The effect of Curcuma long on overall performance of broiler chickens. International Journal of Poultry Science. 2(5), 351–353. Arab Ameri, S., Samadi, F., Dastar, B., & Zerehdaran, S. (2016). Effect of peppermint (Mentha piperita) powder on immune response of broiler chickens in heat stress. Iran. Journal of Applied Animal Science. 6, 435-445. Baranauskiene, R., Bylaite, E., Zukauskaite, J., & Venskutonis, P. (2007). Flavour Retention of Peppermint Essential Oil Spray-Dried in Modified Starches during Encapsulation and Storage. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55 (8): 3027-3036. Bento, M.H.L., Ouwehand, A.C., Tiihonen, K., Lahtinen, S., Nurminen, P., Saarinen, M.T., Schulze, H., Mygind, T & Fischer, J. (2013). Essential oils and their use in animal feeds for monogastric animals – Effects on feed quality, gut microbiota, growth performance and food safety: a review. Veterinary Medicine. (Praha). 58, 449-458. Blumenthal, M., Goldberg, A., Brinckmann, J, eds. (2000). Herbal Medicine: Expanded Commission E Monographs. Newton, MA: Integrative Medicine Communications. Botsoglou, N.A., Govaris, A., Giannenas, I., Botsoglou, E and Papageorgiou, G. (2007). The incorporation of dehydrated rosemary leaves in the rations of turkeys and their impact on the oxidative stability of the produced raw and cooked meat. International Journal Food Science and Nutrition. 58: 312-320. Cabuk, M., Alicicex, A., Bozhutr, M & Lmre, N. (2003). Antibacterial properties of the essential oils isolated from aromatic plants and using possibility as alternative feed additives 11. National Animal Nutrition Congress 18-20, September, pp: 184-187. Castanon, J.I.R (2007). History of the use of antibiotic as growth promoters in European poultry feeds. Poultry Science 86: 2466–2471. Choct, M. (2001). Alternatives to in-feed antibiotics in monogastric animal industry. American Soybean Association Technical Bulletin 30: 1–6. Ciftci, M., Gülcihan, U., Mehmet, S., Ali, İbrahim, A., Çerci, H. & Tonbak, F. (2013) The effects of dietary rosemary (Rosmarinus officinalis L.) oil supplementation on performance, carcass traits and some blood parameters of Japanese quail under heat stressed condition. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. In press. Dahiya, J.P., Wilkie, D.C., Van Kessel, A.G. & Drew, M.D. (2006). Potential strategies for controlling necrotic enteritis in broiler chickens in post-antibiotic era. Animal Feed Science and Technology 129: 60–88. Erhan, M.K., olukbas, B & Urusan, S.C. (2011). Biological activities of pennyroyal (Mentha pulegium L.) in broilers. Livestock Science189-192. Florou-Paneri, P., Giannenas, I., Christaki, E., Govaris, A., & Botsoglou, N. (2006). Performance of chickens and oxidative stability of the produced meat asaffected by feed supplementation with oregano vitamin C, vitamin E and their combinations. Archiv fur Geflugelkunde. 70: 232–240. Gadde, G.W., Kim, H., Oh, S.T & Lillehoj, H.S. (2017). Alternatives to antibiotics for maximizing growth performance and feed efficiency in poultry: a review. Animal Health Research Reviews, Page 1 of 20. Gangeh, M. R & Salarmoini, M. (2016). Effect of Powder and Hydroalcoholic Extract of Origanum vulgare and Virginiamycin on Performance, Blood Metabolites, Ileal Microflora, Jejunal Morphology and Meat Quality of Broilers. Iranian Journal of Animal Science Research. 8(1). 108-121. (In Persian). Ghazalah, A.A & Ali, A.M. (2008). Rosemary leaves as a dietary supplement for growth in broiler chickens. International Journal of Poultry Science 7: 234-239. Gopi, M., Karthik, K., Manjunathachar, H.V., Tamilmahan, P., Kesavan, M., Dashprakash, M., Balaraju, B.L., & Purushothaman, M.R. (2014). Essential oils as a feed additive in poultry nutrition. Adv. Animal Veterinary Science. 1: 1–7. Hafeez, A., K. M¨anner, K., Schieder, C., & Zentek, J. (2017). Effect of supplementation of phytogenic feed additives (powdered vs. encapsulated) on performance and nutrient digestibility in broiler chickens. Poultry Science. 95 (3): 622-629 Hashemipour, H., Kermanshahi, H., Golian, A., & Veldkamp, T. (2013). Effect of thymol and carvacrol feed supplementation on performance, antioxidant enzyme activities, fatty acid composition, digestive enzyme activities, and immune response in broiler chickens. Poultry Science. 92, 2059-2069. Hashemipour, H., Khaksar, V., Rubio, L.A., Veldkamp, T., & Krimpen, M.M. (2015). Effect of feed supplementation with a thymol plus carvacrol mixture, in combination or not with an NSP degrading enzyme, on productive and physiological parameters of broilers fed on wheat-based diets. Animal Feed Science and Technology.09.023. Kang, J.H., Goto, T., Han, I.S., Kawada, T., Kim, Y.M & Yu, R. (2010). Dietary capsaicin reduces obesity-induced insulin resistance and hepatic steatosis in obese mice fed a high-fat diet. Obesity Silver Spring, 4, 780–787. Lakkis, J. (2007). Encapsulation and controlled released technologies in food system. Translated by: Morttazavi, S. A., Askari, B., Askari Nasab, M & Askari Nasab, N. (In Persian). Lee, K.W., Everts, H. & Beynen, A.C. (2004). Essential oils in broiler nutrition. International Journal of Poultry Science, 3:738–752. Mir Haidar, H. (2010). Herbal education and the use of plants in the prevention and treatment of diseases. Volume 5, University Press, third edition, page 527. Mohiti-Asli, M., Khedmatgozar, M., Darmani-Kuhi, H., & Farzaneh, M. (2019).Efficacy of Different Blends of Essential Oils on Growth Performance, Blood Metabolites, Gut Microflora, and Meat Quality of Broilers. Iranian Journal of Veterinary Medicine, 13(2), 199-215. Moore, P.R., Evenson, A., Luckey, T.D., McCoy, E., Elvehjem, C.A & Hart, E.B. (1946). Use of sulfasuxidine, streptothricin and streptomycin in nutritional studies with the chick. Journal of Biological Chemistry 165: 437–441. Moreno, S., Scheyer, S., Romano, C.S & Vojnov, A.A. (2006). Antioxidant and antimicrobial activities of rosemary extracts linked to their polyphenol compositrion. Free Radical Research. 40: 223-231. Navarro-Flores, M.G., Lucı´a Marı´a C. Ventura-Canseco, L. M., Meza-Gordillo, R., Ayora-Talavera, T.R., & Abud-Archila, M. (2020). Spray drying encapsulation of a native plant extract rich in phenolic compounds with combinations of maltodextrin and non-conventional wall materials. Food Scientists and Technologists. Nikjoo, R., Peighambardoust, S. H & Olad Ghaffari, A. (2020). Effect of spray drying on physicochemical characteristics and quality of peppermint powder. Journal of food science and technology (Iran). 16(95): 99-109. (In Persian). Nishiyama, T., Mae, T., Kishida, H., Tsukagawa, M., Mimaki, Y., Kuroda, M., Sashida, Y., Takahashi, K., Kawada, T., Nakagawa, K & Kitahara, M. (2005). Curcuminoids and sesquiterpenoids in Turmeric (Curcuma longa L.) suppress an increase in blood glucose level in type 2 diabetic KK-Ay mice. Journal of Agricultural Food Chemistry. 53, 959–963. Nouzarian, R., Tabeidian, SA., Toghyani, M., Ghalamkari, G & Toghyani, M. (2011). Effect of turmeric powder on performance, carcass traits, humoral immune responses, and serum metabolites in broiler chickens. Journal Animal Feed Science. 20:389-400. Palmer, A., Stewart, J & Fyfel, F. (2002). The potential application of plant essential oils as natural fool preservation in soft cheese. Journal of Microbiology, 1: 463-470. Peng, Q.Y., Li, J.D., Li, Z., Duan, Z.Y & Wu, Y.P. (2016). Effects of dietary supplementation with oregano essential oil on growth performance, carcass traits and jejunal morphology in broiler chickens. Animal Feed Science and Technology. http://dx.doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2016.02.010. Rajput, N., Muhammad, N., Yan, R., Zhong, X & Wang, T. (2013). Effect of dietary supplementation of curcumin on growth performance. Japan Poultry Science Association. 50: 44-52. Rialy, A., Sarir, H., Mojtahedi, M & Abtahi, H. (2017). The effect of turmeric extract and sodium bentonite on some biochemical parameters in rats contaminated with Aflatoxin B1. Journal of Veterinary Research. 72, 3: 355-363. (In Persian). Rita Bilia, A., Guccione, C., Isacchi, B., Righeschi, C., Firenzuoli, F & Camilla, B. (2014). Essential oils loaded in nanosystems: A developing strategy for a successful therapeutic apprach. Evidenc-Based Complementary and Alternative Medicine. 20(14): 1-14. Rosen, G.D. (1995). Antibacterials in poultry and pig nutrition. In: Wallace RJ &Chesson A (Eds) Biotechnology inAnimal Feeds andAnimal Feeding. Weinheim, Germany, pp. 143–172. Sadeghi, A.A & Moghaddam, M. (2018). The Effects of Turmeric, Cinnamon, Ginger and Garlic Powder Nutrition on Antioxidant Enzymes’ Status and Hormones Involved in Energy Metabolism of Broilers during Heat Stress. Iranian Journal of Applied Animal Science. 8(1), 125-130. Sadeghi, A.A and Moghaddam, M. (2018). The Effects of Turmeric, Cinnamon, Ginger and Garlic Powder Nutrition on Antioxidant Enzymes’ Status & Hormones Involved in Energy Metabolism of Broilers during Heat Stress. Iranian Journal of Applied Animal Science. 8(1), 125-130. Samadian, F., Karimi Tarshizi, M. A., Ansari Piersarai, Z., Vathghi, H., Mohammad Nejad, F & Wahidi, V. (2015). The effect of different levels of mint, lemon, thyme and Ajowan essential oils on performance, blood parameters and expression of liver lipogenic genes in broiler chickens. Iranian Journal of Animal Science Research. 7 (3): 329-339. (In Persian). Shahidi Noghabi, M & Molaveisi, M. (2019). Using Arabic Gum, Maltodextrin and Inulin for Wall Compounds Microencapsulation and Rapid Release of the Bioactive Compounds from Cardamom Essential Oil in Saliva. Journal of research and innovation in food science and industry. 9 (1): 57-72. Sugiharto, I., Widiastuti, E & Prabowo, N.S. (2011). Effect of turmeric extract on blood parameters, feed efficiency and abdominal fat content in broilers. Journal of the Indonesian Tropical Animal Agriculture. 36:21-26. Tahami, Z., Shalaei, M & Hosseini, S. M. (2018). Effect of Use of Mixture of Herbal Extracts on Performance, Carcass Characteristics, Blood Serum Metabolites and Enzyme Activity of Broiler Chickens. Iranian Journal of Animal Science Research. 9 (4): 446-460. (In Persian). Wang, Q., Gong, J., Huang, X., Yu, H & Xue, F. (2009). In vitro evaluation of the activity of microencapsulated carvacrol against Escherichia coli with K88 pili. Journal of Applied Microbiology, ISSN 1364-5072. Witkowska, D., Sowińska, J., Murawska, D., Matusevičius, P., Kwiatkowska-Stenzel1, A., Mituniewicz1, T & Wójcik1, A. (2019). Effect of peppermint and thyme essential oil mist on performance and physiological parameters in broiler chickens South African. Journal of Animal Science, 49 (No. 1) Zhang, K.Y., Yan, F., Keen, C.A., & Waldroup, P.W. (2005). Evaluation of Microencapsulated Essential Oils and Organic Acids in Diets for Broiler Chickens International Journal of Poultry Science 4 (9): 612-619. Mathlouthi, N., Bouzaienne, T., Oueslati, I., Recoquillay, F., Hamdi, M., Urdaci, M and Bergaoui, R. (2012). Use of rosemary, oregano, and a commercial blend of essential oils in broiler chickens: In vitro antimicrobial activities and effects on growth performance. Journal of Animal Science. 90: 813–823. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 383 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 405 |