تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,100,371 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,207,154 |
تاثیر رژیمهای آبیاری و تاریخ های کشت بر عملکرد علوفه ژنوتیپهای خلر(.Lathyrus sativus L) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علوم گیاهان زراعی ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 9، دوره 54، شماره 3، آذر 1402، صفحه 109-117 اصل مقاله (1.28 M) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2023.352981.654973 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
محمد شاهوردی* 1؛ محمود نصرالهی2؛ علیرضا چگنی3؛ مراد چشمه نور4؛ حسین آسترکی5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1استادیار پژوهش، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج.بروجرد،ایران. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2مربی پژوهش، بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،بروجرد،ایران. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3استادیار پژوهش، بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،بروجرد،ایران. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4مربی پژوهش، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،بروجرد،ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
5مربی پژوهش، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،بروجرد،ایران. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
خلر از لحاظ پایداری به خشکی گیاه زراعی مطلوبی در تناوبهای زراعی است. بههمین منظور برای بررسی تاثیر تغییر تاریخ کشت از بهاره به پاییزه جهت بهرهمندی بیشتر از آب سبز (ریزشهای پاییزه و زمستانه) و کاهش وابستگی به آبیاری این پروژه در سه رژیم آبیاری (کامل، تکمیلی، و دیم) در دو سال زراعی (1396 و 1398) در مزرعه تحقیقاتی پردیس آموزش وتحقیقات کشاورزی بروجرد در قالب آزمایش کرتهای خردشده بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای اصلی شامل سه تاریخ کشت پاییزه، بهمن (انتظاری) و اسفند (عرف منطقه)، و فاکتورهای فرعی نیز شامل 13 ژنوتیپ از تودههای بومی خلر (نورآباد، بروجرد1، 2 و 3، خرمآباد، دورود، الشتر، و زنجان) و پنج لاین امیدبخش ((SL1-SL5 بودند. نتایج نشان داد که تاثیر سالها، تاریخهای کشت، ژنوتیپها، و برهمکنش تاریخهای کشت و ژنوتیپها برای کلیه صفات (بجز اثر سال بر ارتفاع بوته در شرایط آبیاری تکمیلی) در هر سه رژیم آبیاری معنیدار بودند. بالاترین عملکرد علوفه تر در هر سه رژیم آبیاری مربوط به تاریخ کشت آبانماه بود. از بین ژنوتیپها لاین SL5 با 33/38 و 13/9 و توده دورود با 9/37 و 6/8 تن در هکتار در شرایط بدون تنش، توده بروجرد 1 با 93/27 و 07/6 و بروجرد 2 با 07/24 و 07/6 تن در هکتار در شرایط آبیاری کامل و لاین SL5 با 4/16و4/3، SL1 با 6/16 و3/3 و توده نورآباد با 53/16 و 13/3 تن در هکتار در شرایط دیم بهترتیب بالاترین عملکرد علوفه تر و خشک را داشتند. بنابراین برای توسعه این کشت جهت تولید علوفه تاریخ کشت آبانماه و استفاده از لاینها، بهویژه SL5 و در بین تودهها تودههای بروجرد2 و دورود و اعمال آبیاری تکمیلی برای تولید پایدار علوفه توصیه میشوند. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
توده بومی و عملکرد علوفه؛ ژنوتیپ؛ کمآبیاری | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1. مقدمه کشور ایران با دارا بودن جمعیت و تنوع بسیار وسیعی از دامها از استعدادهای فراوانی در زمینه پرورش و تولیدات دامی برخوردار است؛ اما تأمین علوفه از مهمترین عوامل محدودکننده در این راستا محسوب میشود. غلات و بقولات گیاهان اصلی علوفهای و دانهای در کشور محسوب میشوند. توسعه کشت گیاهان علوفهای و قرارگرفتن آنها در تناوب با دیگر گیاهان و همچنین استفاده از گیاهان علوفهای خانواده بقولات میتواند نقش اساسی در تامین علوفه مورد نیاز کشور، کاهش فرسایش و بهبود ساختمان خاک، امکان بهرهبرداری از مناطق کم بازده و در نتیجه نیل به سمت اهداف کشاورزی پایدار داشته باشد یکی از راهکارهای موثر برای بهبود بهرهوری از منابع در سامانههای زراعی و دامپروری، توجه به گیاهانی است که ارزش غذایی مناسب و سازشپذیری خوبی با شرایط محیطی داشته باشند. خلرها دارای تحمل بالا به تنش خشکی و تحمل متوسط به شوری میباشند .(Tokara et al., 2020) خلرها از رشد سریع در بهار برخوردار هستند و نیاز چندانی به آبیاریهای بیشمار ندارند و از بارشهای پاییزی و بهاره (آب سبز) استفاده کرده و به مرحله برداشت خواهند رسید و بنابراین در تامین بخشی از علوفه مورد نیاز بدون اینکه نیاز به آبیاری فراوانی داشته باشند، میتوانند نقش مهمی ایفا کنند. میزان آبیاری یکی از مهمترین عوامل محدودکننده کشاورزی در طی دوره گرم و خشکشدن طی رشد گیاه میباشد. محدودیت در دسترسی آب نیازمند تغییرات اساسی در مدیریت آبیاری با کاربرد شیوههایی است که در آن منابع آب بهتر حفظ میشود (Dagelan et al., 2006). باوجودیکه آبیاری شیوهای مؤثر در کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک برای تولید غذا میباشد؛ ولی نگرانی از رشد سریع جمعیت، معضل کاهش آب و منابع آن به ویژه در این مناطق دنیا وجود دارد. بهدلیل وجود تنوع ژنتیکی بین انواع رقمها و توده های خلر در صورت مشخص شدن دقیق ماهیت سازوکارهای سازگاری میتوان از آنها در جهت تهیه و معرفی انواع مقاوم به خشکی استفاده کرد (Schneiter et al., 1981; Taisheng et al., 2006). کم آبیاری به عنوان استراتژی سودمند اقتصادی در وضعیت محدودیت آبیاری و با هدف حداکثر استفاده از واحد حجم آب مصرفی مطرح است (Danai & Lotfali Adineh, 2019). نتایج پژوهشها نشان داده که با 59 درصد کاهش آب مصرفی در ذرت و با افزایش سطح زیر کشت ناشی از صرفهجویی در آب، تولید کل 68 درصد افزایش داشته است (English & Raja, 1996). اگرچه صدمات ناشی از سرما و یخبندان و بیماری برقزدگی(Ascochyta rabiei) از عوامل بازدارنده کشت پاییزه بقولات در مناطق سردسیر کشور است؛ ولی پژوهش های به عمل آمده با اهداف استفاده بهینه و اجرای الگوی مصرف آب و انرژی منجر به معرفی ارقام مقاوم به سرما شده است. نمونه این پژوهش ها معرفی رقم جدید نخود بینالود (Cicer arietinum L.) است که میتوان به کمک آن کشت نخود را از بهار به پاییز انتقال داد (Rastegar, 2016). در آزمایشی روی رقم های جدید نخود درمقایسه با توده محلی در دو روش کشت انتظاری (اول آبانماه) و بهاره نشان داده شد که عملکرد دانه رقم های جدید بهصورت معنیداری بالاتر بود. همچنین کارایی مصرف آب در کشت بهاره دامنهای از 39/0 تا 67/0 و در کشت پاییزه دامنهای از 15/0 تا 5/1 کیلوگرم دانه به ازای هر متر مکعب آب آبیاری داشت. علاوه بر این کشت انتظاری نخود بااستفاده از آبیاری تکمیلی با کارایی مصرف آب تقریباً دو برابر نسبت به کشت بهاره در مناطق سرد توصیه شده است (Jalali, 2016). کشت غالب حبوبات از جمله خلر در منطقه و مناطق معتدل مشابه به صورت بهاره در اواخر اسفند صورت میگیرد. این در حالی است که بیش از80 درصد بارندگیها در طی پاییز و زمستان اتفاق میافتد. از طرفی با کاهش سرمای زمستانه و بحث تغییر اقلیم، تغییر تاریخ کشت در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفت. بنابراین به منظور شناسایی و در دسترس قراردادن رقم ها یا تودههای برتر بومی با عملکرد علوفه بالا و سازگار با منطقه تحت شرایط کم آبیاری و یا دیم در تاریخ کشتهای متفاوت این پروژه اجرا شد.
آزمایش در دو سال زراعی در مزرعه تحقیقاتی پردیس آموزش و تحقیقات کشاورزی بروجرد با طول جغرافیایی 33 درجه و 52 دقیقه شمالی و عرض 48 درجه و 50 دقیقه شرقی و ارتفاع 1500 متر از سطح دریا با اقلیم منطقه بر اساس تقسیمبندی دومارتن نیمهخشک متمایل به مدیترانهای اجرا شد (Anonymous, 2003). ویژگیهای خاکشناسی محل آزمایش در جدول 1 آمده است.
جدول 1. ویژگیهای فیزیکوشیمیایی خاک و اقلیم مکانهای آزمایش
آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با آرایش کرتهای خردشده بود و تیمارها شامل سه رژیم آبیاری کامل (آبیاری آب اول در مرحله شروع گلدهی و آب دوم در مرحله شروع غلافدهی(، آبیاری تکمیلی (در زمان گلدهی) (و بدون آبیاری (دیمکاری) در دو سال زراعی 1396 و 1398 به اجرا درآمدند. کرتهای اصلی شامل تاریخهای کشت پاییزه (آبانماه)، کشتهای تاخیری (بهمنماه) و بهاره (اواخر اسفندماه) و کرتهای فرعی شامل 13 ژنوتیپ خلر از تودههای بومی استان (نورآباد، بروجرد1، 2و 3، خرمآباد، دورود و الشتر)، توده بومی زنجان، و پنج لاین امیدبخش SL1، SL2، L3، SL4 و SL5بودند (جدول 2). SL1-5 لاینهای امیدبخش بودند Asterki & Alizadeh, 2014; Asterki et al., 2016)).
جدول 2. ژنوتیپهای خلر
زمین آزمایش در مهرماه شخم خورده و نمونهبرداری از خاک جهت تعیین نیاز کودی انجام شد. پس از دیسکزدن و تسطیح مقادیر کود پایه و نیمی از اوره مورد نیاز براساس نتایج آزمون خاک داده شد. بااستفادهاز دستگاه فاروئر شیارهایی به فواصل 60 سانتیمتر ایجاد شد. عملیات کشت در تاریخهای ذکرشده انجام شد. هر تیمار در شش خط کشت با فواصل ردیف 30 سانتیمتر (روی هر پشته دو خط) و با فاصله روی ردیف هشت سانتیمتر و به طول 6 متر کشت شد. جهت تعیین عملکرد علوفه تر در مرحله خمیری دانه در هر تیمار با حذف اثر حاشیه از دو متر چهار خط وسط علوفه برداشت شده و بلافاصله توزین شد و بهعنوان عملکرد علوفه تر در نظر گرفته شد. برای تعیین درصد رطوبت علوفه و عملکرد علوفه خشک نمونههای 1000 گرمی از هر کرت آزمایشی انتخاب و بلافاصله توزین شد. عدد حاصله بهعنوان وزن تر (WW) در نظر گرفته شد. سپس نمونهها در آون بهمدت 48 ساعت در دمای 75 سانتیگراد خشک و وزن خشک (DW) آنها محاسبه شد. درصد رطوبت نمونهها بااستفادهاز رابطه زیر محاسبه شد: درصد رطوبت -100= درصد ماده خشک 100 × (DM)× (WW-DW)/WW) =درصد رطوبت با ضربکردن عملکرد علوفه تر در درصد ماده خشک عملکرد علوفه خشک محاسبه شد. همچنین میانگین پنج گیاه در زمان برداشت در هر کرت به عنوان ارتفاع کرت در نظر گرفته شد. ارزیابی بیماریها بهویژه بیماری برقزدگی (Ascochyta lathyri) در هر دو سال بهصورت مشاهدهای در هر کرت انجام شد. پس از بررسی نرمالبودن داده ها، تجزیه واریانس مرکب و مقایسه میانگینها به روش دانکن در دوسال بااستفادهاز نرمافزار آماری SAS Ver. 9انجام شد.
باتوجهبه نتایج مقایسه میانگینها، همه صفات مورد اندازهگیری در سال دوم بیشتر از سال نخست بودند (جدول 1، 2 و 3). دلیل این برتری را میتوان به تفاوت میزان بارندگی در دو سال نسبت داد (دادهها بهدلیل محدودیت حجم مقاله آورده نشدند). همه صفات مورد اندازهگیری در تاریخ کشت نخست بیشتر از تاریخ کشت دوم و تاریخ کشت دوم بیشتر از تاریخ کشت سوم بودند (جدول 4). برتری تاریخ کشت آبانماه نسبت به تاریخ کشت بهمن و اسفند از نظر ارتفاع بهترتیب 20 و 7/30 درصد وجود داشت، درصورتیکه برتری تاریخ کشت بهمن نسبتبه اسفند 41/13 درصد بود. این برتری از نظر عملکرد علوفه خشک تاریخ کشت آبان نسبتبه بهمن و اسفند بهترتیب 9/24، 4/57 و بهمن نسبت به اسفند 52/23 درصد بود. دلیل این برتریها را میتوان به افزایش طول دوره رشد، برخورداری بیشتر از بارندگیهای پاییزه و زمستانه، استقرار زودتر و امکان فرار از خشکی پایان فصل رشد و کاهش رقابت علفهای هرز نسبت داد. پژوهشگران گزارش کردهاند که کاهش عملکرد دانه در خلر در تاریخهای کشت دیرهنگام در ابتدا بهدلیل کاهش تعداد غلاف در واحد سطح و وزن دانهها است. تاخیر در کاشت، رشد گیاه را پیش از شروع مرحله رویشی کاهش میدهد. لذا کنترل تاریخ کشت بهویژه در مناطق سردسیر مهمتر است (Ozer, 2003). کشت بقولات در پاییز منجر به افزایش طول دوره رشد گیاه، راندمان مصرف آب بالاتر (Pezeshk Pour et al., 2004)و افزایش عملکرد گیاه میشود. البته گزارشهای بیشماری نیز وجود دارند مبنیبر اینکه پاسخ ارقام گوناگون بقولات به تاریخهای گوناگون کشت متفاوت است(Neastani et al., 2013; Sadeghipour & Aghaei, 2012). باتوجهبه معنیدار بودن اثر برهمکنش ژنوتیپ×تاریخ کشت در تیمارهای مورد مطالعه، بالاترین عملکرد علوفه تر در حالت آبیاری کامل مربوط به ترکیب لاین SL5 تاریخ کشت بهمنماه و آبانماه با 80/43 و 33/32 و توده دورود با 9/37 و 6/8 تن در هکتار و کمترین مربوط به توده بومی بروجرد 1 و کشت بهمنماه با 6/24 تن در هکتار مشاهده شد (جدول 5 و 6). در شرایط کمآبیاری بیشترین عملکرد علوفه تر و خشک بهترتیب مربوط به توده بروجرد 1 با 93/27 و 07/6 و بروجرد 2 با 07/24 و 07/6 و کمترین دورود با 6/13 و 2/2 تن در هکتار بود. درحالیکه در شرایط دیم شرایط کمی متفاوتتر بود. در وضعیت دیم هم تاریخ کشت آبانماه برتری داشت؛ ولی این برتری نسبت به دو وضعیت پیشین مشخصتر و قویتر بود. بیشترین عملکرد علوفه تر مربوط به توده نورآباد با 53/16 و 13/3 و لاین SL5 با 4/16 و 4/3 و لاین SL1 با 6/16 و 3/3 و کمترین دورود با 6/13 و 2/2 تن در هکتار بود (جدول 5 و 6). کاهش میزان آبیاری تا حد اعمال تنش شدید (تامین 33% نیاز گیاه) و تنش متوسط (تامین 67% نیاز گیاه) عملکرد علوفه خشک سورگوم و ارزن را بهترتیب 6/62 و 5/15 درصد نسبت به تیمار بدون تنش کاهش میدهد و کم آبیاری تا حد اعمال تنش متوسط باعث افزایش معنیدار راندمان مصرف آب نسبت به تیمار بدون تنش و تنش شدید میشود از نظر ارتفاع بوته درهر سه شرایط رطوبتی کشت آبان بر اسفند و بهمنماه برتر بود (دادهها بهدلیل محدودیت حجم مقاله آورده نشدند). در شرایط آبی بیشترین ارتفاع بوته مربوط به لاین SL1 و تاریخ آبانماه با 33/103 سانتیمتر و کمترین ارتفاع مربوط به توده دورود در تاریخ کشت اسفندماه با 56 سانتیمتر بود. در وضعیت کمآبیاری هم تاریخ کشت آبانماه برتر بود. بیشترین ارتفاع مربوطبه تاریخ کشت آبانماه و تودههای زنجان (75/88 سانتی متر)، بروجرد 1 و لاین SL1؛ 88 سانتیمتر) بودند. کمترین هم در تاریخ کشت اسفند و بهمنماه و مربوط به SL2 و SL4 و SL5 بهترتیب با 7/56 و 5/57 و 25/79 سانتیمتر بود.
تاثیر رژیمهای آبیاری و تاریخهای کشت بر عملکرد علوفه ژنوتیپهای خلر. جدول 3. تجزیه واریانس مرکب
*و**:بهترتیب معنیدار در سطح احتمال پنج و یک درصد
جدول 4. صفات عملکردی ژنوتیپهای خلر در تاریخهای گوناگون کشت (1398-1396)
در هر ستون میانگینهای دارای حرف مشترک، اختلاف معنیداری ندارند (دانکن 5%).
در شرایط دیم تاریخ آبانماه بر دو تاریخ دیگر برتری نشان داد. لاین SL4 با 02/100 سانتیمتر، بیشترین، و تودههای الشتر و دورود با 5/32 و 58/34 سانتیمتر کمترین ارتفاع بوته را نشان دادند. ارتفاع بوته در شرایط اعمـال تـنش آبی در مراحل رویشـی و گلـدهی کـاهش مییابـد، زیرا کمبود آب سبب کاهش در اندازه سلولها بهواسطه کاهش تنظیمات سلولی و نهایتاً کـاهش رشد بوته میشود. بازتاب عمـدة ناشـی از تـنش بوته، کاهش نابرابر رشد شاخساره نسبت بـه رشد ریشه است. این پدیده بیشتر منجـر به کاهش نسبت ساقه به ریشه میشود. نتایج این پژوهش با نتایج Rastegar et al. (2016)، Patel et al. (2005)، تاریخ کشت آبان بهدلیل افزایش طول دوره رشد بر سایر تاریخها بهویژه اسفندماه برتر بود. علاوهبراین بهدلیل فراهمبودن شرایط تهیه بستر در پاییز کشت دستگاهی امکانپذیر است. درصورتیکه در دو تاریخ کشت دیگر بهدلیل رطوبت بالای خاک اغلب کشت مکانیزه با مشکل مواجه میشود.کشت بهمنماه علاوهبر شرایط بد جوی و رطوبت بالای خاک امکان تهیه بستر و کشت دستگاهی به حداقل میرسد. از طرف دیگر احتمال خسارت سرمازدگی نسبت به دو تاریخ کشت دیگر بیشتر است. در بین لاینها، بهویژه لاین SL5 در غالب صفات مورد بررسی نسبت به تودههای بومی برتری نشان داد؛ بنابراین معرفی رقمهای مناسب برای توسعه این کشت در مناطق مختلف ضروری بهنظر میرسد. نتایج ارزیابی اثر سرما بر ژنوتیپهای گوناگون و در تاریخ کشتهای گوناگون نشان داد که اثر سرمازدگی بیشتر در تاریخ کشتهای پاییزه و در ژنوتیپهایی که از مناطق گرمتر از محل آزمایش (مثل خرمآباد) جمعآوری شده بودند در سال دوم بیشتر بود. همچنین نتایج ارزیابی دو ساله بررسی بیماری برقزدگی نشان داد که در سال دوم علایم برقزدگی در تودههای بومی نورآباد، زنجان و بروجرد1 و در تاریخ کشت نخست آشکار بود. دلیل آلودگی در سال دوم را میتوان به فراهمبودن شرایط رطوبتی و دمایی در سال دوم نسبت داد. البته باتوجهبه اینکه پژوهشهای کافی در مورد خلر در کشور انجام نشده مطالعه این جنبه از گیاه خلر نیازمند پژوهش بیشتر است.
جدول 5. عملکرد علوفه تر ژنوتیپهای خلر در تاریخهای گوناگون کشت (1398-1396).
در هر ستون میانگینهای دارای حرف مشترک، اختلاف معنیداری ندارند (دانکن 5%).
جدول 6. عملکرد علوفه خشک ژنوتیپهای خلر در تاریخهای گوناگون کشت (1398-1396).
در هر ستون میانگینهای دارای حرف مشترک، اختلاف معنیداری ندارند (دانکن 5%).
4. نتیجهگیریبا تغییر تاریخ کشت از بهاره یا اسفندماه (عرف منطقه) به پاییزه (آبانماه) بهدلیل بهرهمندی بیشتر از بارندگیهای پاییزه و زمستانه، فرار از خشکی آخر فصل، افزایش طول دوره رشد در شرایط محدودیت آب آبیاری، امکان کشت خلر با دستگاه و همچنین افزایش قدرت رقابت گیاه زراعی با علفهای هرز میتوان بهطور معنیداری عملکرد دانه و علوفه، بهویژه در شرایط دیم را افزایش داد. در این منطقه و مناطق مشابه بهویژه زاگرس مرکزی بهدلیل جاریبودن رودخانههای فصلی بهویژه در فصل بهار امکان استفاده از آبیاری تکمیلی در بیشتر موارد امکانپذیر است؛ بنابراین بااستفادهاز حداقل یک آبیاری تکمیلی میتوان تا 5/38 درصد عملکرد خشک را نسبت به شرایط دیم افزایش داد. در این پژوهش ژنوتیپهای خلر به سطوح گوناگون رطوبت خاک واکنشهای گوناگون نشان دادند، ژنوتیپهای مورد استفاده در این پژوهش به سطوح مختلف رطوبتی واکنشهای گوناگون نشان دادند؛ ولی در کل از نظر صفات گوناگون، لاینها نسبت به تودههای بومی برتری داشتند. برای تولید علوفه لاین SL5 و در بین تودهها، بروجرد2 و دورود توصیه میشوند. همچنین باتوجهبه پتانسیل این گیاه و تنوع در ژنوتیپهای آن و بهویژه در شرایط سازگاری با کمآبی، ناشناختهبودن بسیاری از ویژگیهای باارزش در شرایط سازگاری با خشکی، ضرورت توجه بیشتر به پژوهشها در زمینههای بهزراعی، بهنژادی، آفات و بیماریها و بررسیهای کیفی علوفه و دانه و تولید بذر کافی برای همه مناطق مستعد این گیاه اجتنابناپذیر است. 5. منابعAnonymous (2003). Geological location of Silakhor Plain. Proceedings of 1th Scientific Conf. of Agriculture in Silakhor plain. 17-19 Sep. Department of Agriculture, Islamic Azad University, Borujerd Branch. Borujerd, Iran. Pp. 122. (In Persian). Anonymous (2019). General Department of Deteorology of Lorestan Province. WWW.Lorestanmet.ir. Asterki, H., & Alizadeh, K. (2014). Study of crop characteristics and performance of promising new Grass Pea lines in farmers' farms (On Farm). Final report of Dryland Agri. Research Institute, Registration No. 47101:2/14/94. (In Persian). Asterki, H., Alizadeh, K., Nabati, A., & Hassanvand, M. (2016). Investigation of new promising lines of grass pea in farmers' fields. In:Proceeding of 6th National Congress of Legumes of Iran, Khorramabad, Research and Education Center of Agriculture and Natural Resources of Lorestan Province, http://www.civilica.com/Paper-PUISE06-PUISE06_157. html. (In Persian). Bahramnejad, A.R., Heydari Sharifabad, H., & Madani, H. (2020). The effect of irrigation regime and phosphorus fertilizer on the growth characteristics and grain and forage yield of two grass pea ecotypes. Seedling and Seed Journal, 3(3), 36. (In Persian). Danai, A., & Tafali Aineh, G.A. (2019). Examination and comparison of the performance of wheat cultivars under limited irrigation. Abstracts of the articles In: Proceeding of 6th Congress of Agronomy, Babolsar, Iran. Pp. 471 (In Persian). Daniel, J.A., Phillpes, W.A., & Northup, B.K. (2006). Influence of summer management practices on grazed wheat pastures on run-off, sediment, and nutrient losses. Transactions of the ASABE, 49(2), 349−355 Dagdelen, N., Ylmaz, E., Sezgin, F., & Gurbuz, T. (2006). Water-yield relation and water use efficiency of cotton (Gossypium hirsutum L.) and second crop corn (Zea mays L.) in western Turkey. Agricultural Water Management, 82, 63-85. English, M J., & Raja, S.N. (1996). Perspective on deficit irrigation. Agricultural Water Management, 32(1), 1-14. Jalali, A.H., & Salehi, F. (2016). Comparison of performance and water consumption efficiency of four chickpea cultivars in early and spring cultivation, In: Proceeding of 6th National Congress of Legumes of Iran, Khorramabad, Research and Education Center of Agriculture and Natural Resources of Lorestan Province, http://www.civilica.com/Paper-PUISE06- PUISE06_007.html. (In Persian). McVay, K.A., Radcliffe, K.A., & Hargove, W.L. (1989). Winter legume effects on soil properties and nitrogen fertilizer requirements. Soil Science Society of America Journal, 53, 1856-1862. Mousavi, S.G.R., Mirhadi, M.J., Siadat, S.A., Noormohammadi, Q., & Darvish, F. (2018). The effect of water stress and nitrogen fertilizer on the performance and water consumption efficiency of sorghum and fodder millet. Journal of Modern Agricultural Science of Mianeh Azad University, 5(15), 101-114. (In Persian). Niestani, A., Alizadeh Dizj, K., & Rabbani Nasab, H. (2013). Comparison of Lathyrus sativa cultivation date. In: Proceeding of 13th Conference of Agricultural Sciences and Plant Breeding of Iran and the 3rd Conference of Iranian Seed Science and Technology. Aug, 2013. Karaj, Iran. Ozer, H. (2003). Sowing date and nitrogen rate effects on growth, yield and yield components of two summer rapeseed cultivars. Europian Journal of Agronomy, 19, 453-463. Pezeshkpour, P., Shabani, A.A., Mirzaiy Hyidari, M., Nazari, S., & Nabati, A.A. (2004). Evaluation of economic and biologic production ability of Lathyrus sativa autumn-winter planting compare to spring planting at rain feed conditions. In: Proceeding of 8th Iranian Crop Poroduction and Breeding Congress. University of Guilan, Rasht, Iran. (In Persian). Rastgar, J. (2016), Optimum water and energy consumption by modifying the cultivation pattern by changing the season of planting chickpeas from spring to autumn in the supplementary irrigation method, In: Proceeding of 6th National Congress of Legumes of Iran, Khorramabad, Research and Education Center of Agriculture and Natural Resources of Lorestan Province. http: //www.civilica.com/Paper-PUISE06-PUISE06_048.html. (In Persian). Sadeghipour, O., & Aghaei, P. (2012). Comparison of autumn and spring sowing on performance of chickpea (Cicer arietinum L.) varieties. International Journal of Biosciences, 2(3), 49-58. Schneiter, A.A., & Miller, J.F. (1981). Description of sunflower growth stages. Crop Science, 21, 901-903. Seyed Sharifi, R., & HokmAlipour, S. (2010). Forage crops. Amidi Press. 585 pp. (In Persian). Taisheng, D., Kang, S., Zhang, J., Li, F., & Xiaotao, H. (2006). Yield and physiological responses of cotton to partial root-zone irrigation in the 12 oasis field of Northwest China. Agricultural Water Management, 84, 41-52. Tokarz, B., Makowski, W., Jędrzejczyk, R., & Tokarz, K.M. (2020). What is the difference between the response of grass pea (Lathyrus sativus L.) to salinity and drought stress? Physiological study. Agronomy, 10(6), 833. Avialable in: https://doi.org/10.3390/agronomy10060833. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
References:Anonymous (2003). Geological location of Silakhor Plain. Proceedings of 1th Scientific Conf. of Agriculture in Silakhor plain. 17-19 Sep. Department of Agriculture, Islamic Azad University, Borujerd Branch. Borujerd, Iran. Pp. 122. (In Persian). Anonymous (2019). General Department of Deteorology of Lorestan Province. WWW.Lorestanmet.ir. Asterki, H., & Alizadeh, K. (2014). Study of crop characteristics and performance of promising new Grass Pea lines in farmers' farms (On Farm). Final report of Dryland Agri. Research Institute, Registration No. 47101:2/14/94. (In Persian). Asterki, H., Alizadeh, K., Nabati, A., & Hassanvand, M. (2016). Investigation of new promising lines of grass pea in farmers' fields. In:Proceeding of 6th National Congress of Legumes of Iran, Khorramabad, Research and Education Center of Agriculture and Natural Resources of Lorestan Province, http://www.civilica.com/Paper-PUISE06-PUISE06_157. html. (In Persian). Bahramnejad, A.R., Heydari Sharifabad, H., & Madani, H. (2020). The effect of irrigation regime and phosphorus fertilizer on the growth characteristics and grain and forage yield of two grass pea ecotypes. Seedling and Seed Journal, 3(3), 36. (In Persian). Danai, A., & Tafali Aineh, G.A. (2019). Examination and comparison of the performance of wheat cultivars under limited irrigation. Abstracts of the articles In: Proceeding of 6th Congress of Agronomy, Babolsar, Iran. Pp. 471 (In Persian). Daniel, J.A., Phillpes, W.A., & Northup, B.K. (2006). Influence of summer management practices on grazed wheat pastures on run-off, sediment, and nutrient losses. Transactions of the ASABE, 49(2), 349−355 Dagdelen, N., Ylmaz, E., Sezgin, F., & Gurbuz, T. (2006). Water-yield relation and water use efficiency of cotton (Gossypium hirsutum L.) and second crop corn (Zea mays L.) in western Turkey. Agricultural Water Management, 82, 63-85. English, M J., & Raja, S.N. (1996). Perspective on deficit irrigation. Agricultural Water Management, 32(1), 1-14. Jalali, A.H., & Salehi, F. (2016). Comparison of performance and water consumption efficiency of four chickpea cultivars in early and spring cultivation, In: Proceeding of 6th National Congress of Legumes of Iran, Khorramabad, Research and Education Center of Agriculture and Natural Resources of Lorestan Province, http://www.civilica.com/Paper-PUISE06- PUISE06_007.html. (In Persian). McVay, K.A., Radcliffe, K.A., & Hargove, W.L. (1989). Winter legume effects on soil properties and nitrogen fertilizer requirements. Soil Science Society of America Journal, 53, 1856-1862. Mousavi, S.G.R., Mirhadi, M.J., Siadat, S.A., Noormohammadi, Q., & Darvish, F. (2018). The effect of water stress and nitrogen fertilizer on the performance and water consumption efficiency of sorghum and fodder millet. Journal of Modern Agricultural Science of Mianeh Azad University, 5(15), 101-114. (In Persian). Niestani, A., Alizadeh Dizj, K., & Rabbani Nasab, H. (2013). Comparison of Lathyrus sativa cultivation date. In: Proceeding of 13th Conference of Agricultural Sciences and Plant Breeding of Iran and the 3rd Conference of Iranian Seed Science and Technology. Aug, 2013. Karaj, Iran. Ozer, H. (2003). Sowing date and nitrogen rate effects on growth, yield and yield components of two summer rapeseed cultivars. Europian Journal of Agronomy, 19, 453-463. Pezeshkpour, P., Shabani, A.A., Mirzaiy Hyidari, M., Nazari, S., & Nabati, A.A. (2004). Evaluation of economic and biologic production ability of Lathyrus sativa autumn-winter planting compare to spring planting at rain feed conditions. In: Proceeding of 8th Iranian Crop Poroduction and Breeding Congress. University of Guilan, Rasht, Iran. (In Persian). Rastgar, J. (2016), Optimum water and energy consumption by modifying the cultivation pattern by changing the season of planting chickpeas from spring to autumn in the supplementary irrigation method, In: Proceeding of 6th National Congress of Legumes of Iran, Khorramabad, Research and Education Center of Agriculture and Natural Resources of Lorestan Province. http: //www.civilica.com/Paper-PUISE06-PUISE06_048.html. (In Persian). Sadeghipour, O., & Aghaei, P. (2012). Comparison of autumn and spring sowing on performance of chickpea (Cicer arietinum L.) varieties. International Journal of Biosciences, 2(3), 49-58. Schneiter, A.A., & Miller, J.F. (1981). Description of sunflower growth stages. Crop Science, 21, 901-903. Seyed Sharifi, R., & HokmAlipour, S. (2010). Forage crops. Amidi Press. 585 pp. (In Persian). Taisheng, D., Kang, S., Zhang, J., Li, F., & Xiaotao, H. (2006). Yield and physiological responses of cotton to partial root-zone irrigation in the 12 oasis field of Northwest China. Agricultural Water Management, 84, 41-52. Tokarz, B., Makowski, W., Jędrzejczyk, R., & Tokarz, K.M. (2020). What is the difference between the response of grass pea (Lathyrus sativus L.) to salinity and drought stress? Physiological study. Agronomy, 10(6), 833. Avialable in: https://doi.org/10.3390/agronomy10060833. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 228 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 182 |