تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,533 |
تعداد مقالات | 70,506 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,126,438 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,234,464 |
اثر جیرههای حاوی سطوح مختلف علوفه کنگرفرنگی بر الگوی اسیدهای چرب گوشت و صفات کیفی لاشه برههای نر پرواری | ||
تولیدات دامی | ||
مقاله 5، دوره 25، شماره 3، مهر 1402، صفحه 295-308 اصل مقاله (570.71 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jap.2023.360454.623744 | ||
نویسندگان | ||
هوشنگ جعفری* 1؛ فرشید فتاح نیا2؛ یحیی عباسپور3؛ پوریا دادور4؛ صیفعلی ورمقانی5؛ منوچهر طهماسبی6 | ||
1بخش تحقیقات علوم دامی- مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی ایلام- سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی. | ||
2دانشیار گروه علوم دامی- دانشگاه ایلام - تغذیه نشخوارکنندگان | ||
3گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام | ||
4دانشیار بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی ایلام، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایلام، ایران | ||
5مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی ایلام - تخصص: مدیریت پرورش طیور/ تغذیه طیور | ||
6استادیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی | ||
چکیده | ||
در این مطالعه اثر سطح کنگرفرنگی (Cynara scolymus L.) در جیره بهجای یونجه بر الگوی اسیدهای چرب و صفات کیفی گوشت برههای نر پرواری با استفاده از 24 رأس بره نر کردی (با وزن زنده 2/35±30/18کیلوگرم) در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار و هشت تکرار بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1- جیره بدون کنگرفرنگی (شاهد)، 2- جیره حاوی 10 درصد کنگرفرنگی و 3- جیره حاوی 20 درصد کنگرفرنگی بودند. دوره آزمایش 100 روز بود که 20 روز آن به دوره عادتپذیری و 80 روز به ثبت دادهها و جمعآوری نمونهها اختصاص داده شد. نتایج نشان داد افزودن کنگرفرنگی به جیره سبب بهبود افزایش وزن روزانه برهها شد (0/05>P)، همچنین با افزایش سطح کنگرفرنگی در جیره برهها وزن لاشه گرم و درصد لاشه بهصورت خطی افزایش یافت (0/05>P). سطح کنگرفرنگی جیره اثری بر اجزای لاشه (گردن، سردست، سرسینه و قلوهگاه، راسته، ران و دنبه)، ترکیب شیمیایی گوشت (رطوبت، پروتئین، چربی و خاکستر) و فراسنجههای رنگسنجی (روشنی، قرمزی، زردی) گوشت برههای پرواری نداشت. الگوی اسید چرب گوشت برههای آزمایشی (شامل انواع اسیدهای چرب اشباع، غیراشباع و لینولئیکاسید کونژوگه) تحت تأثیر سطح کنگرفرنگی جیرههای غذایی قرار نگرفت. با توجه به نتایج حاصل، تغذیه برههای پرواری با علوفه کنگرفرنگی (تا 20 درصد کل جیره مخلوط) بر مصرف خوراک و کیفیت گوشت برههای پرواری اثر منفی ندارد و سبب بهبود بازده لاشه آنها میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
اجزاء لاشه؛ اسیدهای چرب گوشت؛ ترکیب شیمیایی گوشت؛ رنگ گوشت؛ کنگرفرنگی | ||
مراجع | ||
بحرینینژاد، بابک (1395). تعیین میزان تحمل به خشکی در گیاه کنگرفرنگی Cynara scolymus. گزارش نهایی پروژه تحقیقاتی. انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور. 42 صفحه. دارابی، صوفی (1400). اثر عصاره کنگرفرنگی بر برخی از صفات کمی و کیفی شیر و گوشت در گوسفندان سنجابی. رساله دکتری، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی کرمانشاه. دهقانی سانیج، مهدی؛ افضلزاده، احمد؛ رضایزدی، کامران و نوروزیان، محمدعلی (1393). تأثیر جایگزینی یونجه با علوفة کنگرفرنگی بر گوارشپذیری، عملکرد و خصوصیات لاشة برههای پرواری لری بختیاری. مجله تولیدات دامی، 16، 20-11. صمدی، فیروز؛ عباسی، فاطمه و صمدی، صبا (1395). تأثیر سطوح جیرهای پودر برگ کنگرفرنگی بر کیفیت گوشت ران و سینه و رخنمای اسیدهای چرب گوشت سینه در بلدرچین ژاپنی. نشریه علوم دامی ایران، 47، 111-103. سمیعی، حبیبه (1390). تأثیر پودر کنگرفرنگی برکیفیت گوشت جوجههای گوشتی. پایان نامه کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان. Allahdadi, M., & Bahreininejad, B. (2019). Effects of water stress on growth parameters and forage quality of globe artichoke (Cynara cardunculus var. scolymus L.). Iran Agricultural Research. 38, 101-110. AOAC (2007). Official methods of analysis. 18th Edition. AOAC, Gaithersburg, MD, USA. Bahreininejad, B. (2016). Evaluation of drought stress in Cynara scolymus. Final Report of Project. Iranian Research Institute of Forests and Rangelands. 42 p (In Persian). Bundy, R., Walker, A.F., Middleton, R.W., Wallis, C., & Simpson, H.C. (2008). Artichoke leaf extract (Cynara scolymus L.) reduces plasma cholesterol in otherwise healthy hypercholesterolemic adults: A randomized, double blind placebo controlled trial. Phytomedicine, 15, 668-675. CIE. (1978). Recommendations on uniform color spaces-color difference equations psychometric color terms. Paris: Commission International de L' Eclairage Supplement No. 2 to CIE Publication No. 15 (E-1.3.1) 1971/(TC-1.3). Colomer-Rocher, F., Morand-Fehr, P., & Kirton, A.H. (1987). Standard methods and procedures for goat carcass evaluation, jointing and tissue separation. Livestock Production Science, 17, 149-159. Darabi, S. (2021). Effect of artichoke extract on some quantitative and qualitative traits of milk and meat in Sanjabi lambs. Razi University, Kermanshah, Iran, Ph.D. Dissertation (In Persian). Dehghani Sanij, M., Afzalzadeh, A., Reza Yazdi, K., & Norouzian, M.A. (2014). The effect of replacing of alfalfa by artichoke hay on nutrient digestibility, performance and carcass characteristics of Lori-Bakhtiari lambs. Journal of Animal Production, 16, 11-20 (In Persian). Fallah, R., Kiani, A., & Azarfar, A. (2013). Effect of artichoke leaves meal and mentha extract (Mentha piperita) on immune cells and blood biochemical parameters of broilers. Global Veterinaria, 10, 99-102. Folch, J., Lees, M., & Sloane Stanley, G.H. (1957). A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues. Journal of Biological Chemistry, 226, 497-509. Gómez, I., Mendizabal, J.A., Sarriés, M.V., Insausti, K., Albertí, P., Realini, C., Pérez-Juan, M., Oliver, M.A., Purroy, A., & Beriaina, M.J. (2015). Fatty acid composition of young Holstein bulls fed whole linseed and rumen-protected conjugated linoleic acid enriched diets. Livestock Science, 180, 106-112. José Frutos, M., Ruiz-Cano, D., Valero-Cases, E., Zamora, S., & Pérez-Llamas, F. (2019). Artichoke (Cynara scolymus L.). pp. 135-138. In: Nabavi, S.M., & Silva, A.S. (ed.). Nonvitamin and Nonmineral Nutritional Supplements. Academic publication. Kleessen, B., Elsayed, N.A., Loehren, U., Schroedl, W., & Krueger, M. (2003). Jerusalem artichokes stimulate growth of broiler chickens and protect them against endotoxins and potential cecal pathogens. Food Protection, 66, 2171-2175. Klopfenstein, T.J., Erikson, G.E., & Bremer, V.R. (2008). Board-invited review: Use of distillers byproducts in the beef cattle feeding industry. Journal of Animal Science, 86, 1223-1231. Kolodziej, B. (2012). Effects of irrigation and various plantation modalities on production and concentrations of caffeoylquinic acids and flavonoids of globe artichoke leaves (Cynara scolumus L.). European Journal of Horticultural Science, 77, 16-23. Lattanzio, V., Kroon, P.A., Linsalata, V., & Cardinali, A. (2009). Globe artichoke: A functional food and a source of nutraceutical ingredients. Journal of Functional Foods, 1, 131-144. Marsico, G., Ragni, M., Vicenti, A., Caputi Jambrenghi, A., Tateo, A., Francesco, G. & Vonghia, G. (2005). The quality of meat from lambs and kids reared on feeds based on artichoke (Cynara scolymus L.) bracts. Acta Horticulturae, 681, 489-494. Marsico, G., Vicenti, A., Ragni, M., Laudadio, V., Lestingi, A., & Vonghia, G. (1999). The use of artichoke (Cynara scolymus L.) bracts in lambs feeding. Effect on productive performances and quanti-qualitative traits of carcasses and meat. Agricoltura Ricerca, 21, 39-48. Menke, K.H., & Steingass, H. (1988). Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and gas production using rumen fluid. Animal Research Development, 28, 7-55. NRC (2007). Nutrient Requirements of Small Ruminants. 7th ed. National Academy Press, Washington, DC. Raberfroid, M. (2005). Inulin-Type Fructans: Functional Food Ingredients. CRC Press, New York. Samadi, F., Abbasi, F., & Samadi, S. (2016). Effect of dietary levels of Artichoke leaf powder on meat quality of thigh and breast and fatty acids profile of breast meat in Japanese quail. Iranian Journal of Animal Science, 47, 103-111. (In Persian). Samiei, H. (2011). Effect of artichoke (Cynara scolymos L.) powder on meat quality of broiler chickens. Gorgan University, Iran, MSc. Dissertation. (In Persian). Schiavon, S., Marchi, M.D., Tagliapietra, F., Bailoni, L., Cecchinato, A., & Bittante, G. (2011). Effect of high or low protein ration combined or not with rumen protected conjugated linoleic acid (CLA) on meat CLA content and quality traits of double-muscled Piemontese bulls. Meat Science, 89, 133-142. Sharifi, A., & Chaji, M. (2019). Effects of processed recycled poultry bedding with tannins extracted from pomegranate peel on the nutrient digestibility and growth performance of lambs. South African Journal of Animal Science, 49, 290-300. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 145 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 186 |