تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,118,231 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,224,103 |
ارزیابی لاینهای پیشرفته جو (Hordeum vulgare L) از لحاظ مقاومت به بیماری سفیدک پودری در شرایط مزرعه و گلخانه | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علوم گیاهان زراعی ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 9، دوره 54، شماره 2، تیر 1402، صفحه 113-127 اصل مقاله (1.12 M) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2022.350663.654954 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آرزو عادل1؛ عاطفه صبوری* 2؛ رحمت اله محمدی گنبد3؛ صدیقه موسی نژاد4؛ معصومه خیرگو5 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان. رشت. ایران. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت، ایران. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3پژوهشگر بخش تحقیقات علوم زراعی- باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی- | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4گروه گیاهپزشکی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان. رشت. ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
5بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گنبد، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
جو (Hordeum vulgare L.) از جمله غلاتی است که به طور گسترده کشت میشود و عوامل بیماریزای متعددی بر میزان و کیفیت عملکرد دانه آن تأثیر میگذارند. عامل بیماریزای قارچی Blumeria graminis f. sp. hordei (Bgh) باعث ایجاد سفیدک پودری جو میشود که یک بیماری شایع برگی است و شناسایی ژنوتیپهای مقاوم به این بیماری، یکی از اهداف برنامههای بهنژادی جو است. پژوهش حاضر، به منظور بررسی مقاومت 104 ژنوتیپ جو (شامل 99 لاین پیشرفته جو بههمراه پنج رقم شاهد) نسبت به بیماری سفیدک پودری در شرایط مزرعه در دو تاریخ کاشت و گلخانه انجام شد. صفات ارزیابیشده شامل صفات شدت آلودگی، تیپ آلودگی، و سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری (AUDPC) بودند. نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد که بین ژنوتیپهای آزمایشی از لحاظ تمامی صفات اندازهگیریشده در سطح احتمال 01/0 اختلاف معنیدار وجود داشت. با درنظرگرفتن ارزیابی ژنوتیپها از لحاظ شدت آلودگی در مزرعه در دو تاریخ کاشت و همچنین نتایج تجزیه خوشهای ژنوتیپها بر اساس صفات مختلف بررسیشده در گلخانه، در مجموع تعداد 15و 19 ژنوتیپ بهترتیب بهعنوان مقاومترین و حساسترین ژنوتیپها به این بیماری شناسایی شدند. ژنوتیپهای مقاوم شناساییشده میتوانند در معرفی به مناطق مستعد بیماری و همچنین در تشکیل جمعیتهای بهنژادی و بهعنوان منابع مهم واجد ژنهای کاندید مقاومت به این بیماری، مورد بهرهبرداری قرار گیرند. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بیماری قارچی؛ تجزیه خوشهای؛ رتبهبندی آروناچالام؛ سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
گیاهان زراعی نقش عمدهای در تأمین غذای مورد نیاز جمعیت جهان دارند. این موضوع بهویژه در کشورهای در حال توسعه و از جمله ایران مشهودتر است (Emam, 2017). جو یکی از غلات مهم است (Dreiseitl, 2020) که خاستگاه آن همان منطقه هلال حاصلخیز با قدمت حدود 10000 سال میباشد و دارای ژنوم دیپلوئید متشکل از هفت کروموزوم (2n=2x=14) و گیاهی خودگشن است (Sato, 2020). جو (Hordeum vulgare L.) پس از برنج (Oryza sativa L.)، گندم (Triticum aestivum L.) و ذرت بنابر آمار سازمان خواربار جهانی، تولید جهانی جو در سال 2020 معادل 157030764 میلیون تن بوده است (FAO, 2022). بر اساس آمار این سازمان، امروزه حدود 70 درصد از محصول جو برای خوراک استفاده می شود. 21 درصد برای صنایع مالتسازی و تقطیر در نظر گرفته شده است. شش درصد بهعنوان غذای انسان مصرف شده است. علاوهبراین، علاقه فزاینده به انرژیهای تجدیدپذیر منجر به استفاده اندک از دانه جو برای تولید سوختهای زیستی شده است. مزیت جو به عنوان غذا عمدتاً بهدلیل پتانسیل آن در تولید غذای سالم، بهعنوان یک منبع عالی از فیبر رژیمی و یک ماده غذایی کاربردی مانند β-گلوکان است عوامل بیماریزای متعددی میزان و کیفیت عملکرد غلات را مختل میکنند (Piechota et al., 2020). جدایههای مختلف بیماری سفیدک پودری جو یک محدودیت مهم زیستشناختی در بسیاری از مناطق تولیدی جهان است (et al., 2015 Ames). در سالهای اخیر، این بیماری بهدلیل تغییر سریع الگوهای پاتوتیپ و شیوههای کشاورزی اهمیت بیشتری یافته است مبارزه با عوامل بیماریزا به روشهای مختلفی نظیر شیمیایی، زراعی و ژنتیکی صورت میگیرد (Rashidi, 2005). اتخاذ هر روش باید بر اساس دانش مربوط به هر بیماری، عامل بیماری، چرخه زندگی، اقتصادیبودن، زمان و نوع گیاه استوار باشد
مواد گیاهی این پژوهش، 105 ژنوتیپ جو شامل 100 لاین پیشرفته بههمراه پنج رقم شاهد (بهدان، صحرا، فردان، ماهور و خرم) بود که از مرکز تحقیقات، آموزش و منابع طبیعی استان گلستان جهت ارزیابی مقاومت گیاهچه ای نسبت به بیماری سفیدک پودری در شرایط آلودگی طبیعی و مصنوعی بهترتیب در مزرعه و گلخانه تهیه شد. مشخصات ژنوتیپها در جدول 1 ارائه شده است. این پژوهش در دو بخش مزرعهای در دو تاریخ کاشت و همچنین بخش گلخانه ای اجرا شد. لازم به توضیح است که ژنوتیپ شماره 85 به دلیل عدم جوانه زنی بذور در هر سه تکرار در آزمایش گلخانهای، از پژوهش حذف شد. در آزمایش مزرعه ای، لاین ها به همراه 5 رقم شاهد بر اساس طرح آماری حجیم شده (Augmented) با چهار بلوک در مزرعه پژوهشی ایستگاه تحقیقات کشاورزی شهرستان گنبد کاووس (استان گلستان) بهصورت دیم در دو تاریخ کاشت بیستم آذرماه و بیستم بهمنماه سال 1398 کشت شدند. ارتفاع از سطح دریای محل اجرای آزمایش 45 متر و مختصات جغرافیایی بهترتیب آزمایش بخش گلخانهای در دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان به صورت گلدانی و در مرحله گیاهچهای انجام شد. الگوی آماری اجرای آزمایش، به صورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار بود. ابتدا از هر ژنوتیپ، 20 بذر در گلدانهای پلاستیکی با دهانه 10 الی 15 سانتیمتر با خاک سبک به همراه کود آلی با نسبت برابر (50:50) کاشته شد. نمونههای آلوده به قارچ عامل بیماری در اسفند 1400 از مزارع آلوده شهرستان گنبد کاووس جمعآوری شدند. پس از کاشت بذور در گلدان، به منظور مایهزنی قارچ عامل بیماری سفیدک پودری، سوسپانسیونی شامل آب مقطر و اسپورهای قارچ با غلظت 105 اسپور در میلیلیتر از نمونه برگهای آلوده تهیه شد. مایهزنی قارچ عامل بیماری در مرحله 2-3 برگی، بهصورت مصنوعی صورت پذیرفت. گیاهچهها در شرایط مرطوب و دمای 20 تا 25 درجه سلسیوس قرار داده شدند. برای گسترش بیماری از رقم حساس افضل که توسط سوسپانسیون قارچ عامل بیماری، مایهزنی شده بود، در حاشیه و مابین گلدانها استفاده شد. از زمان ظهور علایم بیماری روی برگهای گیاهچههای جو، نمونهبرداری و اندازهگیری بیماری با فواصل زمانی مشخص (هر 3 روز یک بار) و در هر مرحله بهطور تصادفی روی هشت گیاهچه در هر واحد آزمایشی صورت پذیرفت. برای بررسی میزان مقاومت ژنوتیپهای مختلف به بیماری سفیدک پودری، 15 روز بعد از تلقیح، صفاتی مانند تیپ آلودگی بر اساس روشMains & Dietz (1930) در مقیاس صفر تا چهار یادداشت شد. تیپ آلودگی 0 تا 2 به عنوان مقاوم و تیپ 3 و 4 بهعنوان حساس در نظر گرفته شدند و شدت آلودگی نیز بر اساس درصد آلودگی برگها در پنج مرحله مورد ارزیابی قرار گرفتند. لازم به توضیح است که یک ژنوتیپ بهدلیل عدم جوانهزنی بذور در هر سه تکرار طرح آزمایشی، از پژوهش حذف شد و ارزیابی متغیرهای مورد مطالعه روی 104 ژنوتیپ جو صورت پذیرفت. با ثبت شدت آلودگی با فواصل سه روز تا پنج مرحله، سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری (AUDPC) از رابطه (1) محاسبه شد (Mukherjee et al., 2018). رابطه (1) AUDPC= پس از ثبت دادهها، ابتدا مفروضات تجزیه واریانس از جمله نرمالبودن خطاهای آزمایشی با استفاده از برای محاسبه ضریب تغییرات فنوتیپی، ژنوتیپی (Singh & Chaudhary, 1985) و وراثتپذیری (Falconer, 1989) بهترتیب از روابط زیر استفاده شد: رابطه (2) رابطه (3) رابطه (4) در روابط بالا PCV و GCV بهترتیب ضریب تغییرات فنوتیپی و ژنوتیپی هستند. و برآوردی از واریانس فنوتیپی و ژنوتیپی هستند که با استفاده از امیدهای ریاضی محاسبه شدند. مقدار ، میانگین کل صفت و وراثتپذیری عمومی میباشد. این محاسبات با استفاده از اکسل انجام شد. بهمنظور گروهبندی لاینها از روش تجزیه خوشهای توسط نرمافزار SPSS با الگوریتمهای مختلف، CL، UPGMA و Ward و براساس معیار فاصله اقلیدسی استفاده شد. در نهایت روش Ward با استفاده از ماتریس فاصله اقلیدسی با داشتن بهترین دندروگرام از لحاظ گرافیکی برای تحلیل و تفسیر انتخاب شد و برترین لاینها از لحاظ مقاومت به سفیدک پودری تعیین شدند. برای صحت محل برش دندروگرام نیز از تجزیه تابع تشخیص استفاده شد.
جدول 1. مشخصات ژنوتیپهای مورد مطالعه جو
جدول 2. آمار هواشناسی سال زراعی 1399-1398 ایستگاه تحقیقات کشاورزی گنبد کاووس
1-3. تجزیه واریانسنتایج تجزیه واریانس ارزیابی شدت آلودگی روی ژنوتیپهای جو بهصورت طرح اگمنت با پنج شاهد در قالب بلوکهای کامل تصادفی در جدول 3 ارائه شده است. نتایج نشان داد در هر دو تاریخ کاشت، بین بلوکها از نظر شدت آلودگی اختلاف معنیداری وجود ندارد؛ لذا نیاز به تصحیح تیمارها بر حسب اثر بلوک نیست. بر اساس نتایج، بین ژنوتیپهای شاهد برای صفت شدت بیماری در دو تاریخ اول و دوم بهترتیب در سطح احتمال 5 و 1 درصد اختلاف معنیدار وجود داشت. نتایج تجزیه واریانس ارزیابی ژنوتیپها در شرایط گلخانهای در جدول 4 ارائه شده است، بر اساس نتایج تفاوت بین ژنوتیپها برای هر هفت صفت مورد بررسی در گلخانه، در سطح یک درصد معنیدار بود. از اینرو میتوان نتیجه گرفت بین ژنوتیپها از نظر واکنش به بیماری، تنوع ژنتیکی قابل توجهی وجود دارد که میتوان از این تنوع ژنتیکی برای برنامههای بهنژادی بعدی بهمنظور بالابردن کیفیت و کمیت عملکرد که هدف نهایی در بهبود گیاهان است، استفاده کرد. مقادیر حداقل، حداکثر، میانگین، اجزای واریانس (فنوتیپی، ژنتیکی و محیطی)، ضریب تنوع و وراثتپذیری عمومی برای هفت صفت در جدول 5، نشان داده شده است.
جدول 3. تجزیه واریانس صفت شدت آلودگی سفیدک پودری جو بین ارقام شاهد در مزرعه
ns، * و ** بهترتیب بیانگر عدم معنیداری، معنیداری در سطح احتمال پنج و یک درصد هستند.
جدول 4. تجزیه واریانس شدت بیماری در مرحله اول تا پنجم، تیپ بیماری و سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری برای ارزیابی مقاومت ژنوتیپهای جو به بیماری سفیدک پودری در گلخانه در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی
ns، * و ** بهترتیب بیانگر عدم معنیداری، معنیداری در سطح احتمال پنج و یک درصد هستند.
برآورد ضرایب تنوع ژنتیکی و فنوتیپی صفات برای تعیین وجود یا عدم وجود تنوع حائز اهمیت میباشد. مقایسه این ضرایب تأثیر عوامل محیطی را روی صفت مورد بررسی نشان میدهد. ضریب تنوع ژنوتیپی بخشی از ضریب تنوع فنوتیپی میباشد و از این رو مقدار آن همواره کمتر از ضریب تنوع فنوتیپی است. اختلاف ناچیز موجود بین ضریب تنوع فنوتیپی و ژنوتیپی برای صفات مورد مطالعه نشان میدهد که بخش عمده تنوع موجود ناشی از تفاوت ژنوتیپی میباشد و محیط تأثیر اندکی دارد. هرچه نسبت تنوع ژنوتیپی به فنوتیپی زیاد باشد، بازدهی انتخاب بیشتر بوده و بهتر میتوان ژنوتیپهای مطلوب را از نامطلوب تشخیص داد. بر اساس نتایج، بالاترین ضریب تنوع فنوتیپی و ژنوتیپی به صفت شدت بیماری در نمونهگیری اول اختصاص یافت که نشان میدهد شدت بیماری بهعنوان یکی از اجزای مقاومت، تحت تأثیر عوامل ژنتیکی است و گزینش برای این صفت میتواند در برنامههای اصلاحی جو در مقابله با بیماری سفیدک پودری مؤثر باشد.
جدول 5. آمارههای توصیفی شامل دامنه تغییرات، کمینه، بیشینه، میانگین±خطای استاندارد، اجزای واریانس (ژنوتیپی، فنوتیپی و خطا)، ضریب تنوع (فنوتیپی و ژنوتیپی) و توارثپذیری شدت بیماری در مرحله اول تا پنجم، تیپ بیماری و سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری برای ارزیابی ژنوتیپهای جو به بیماری سفیدک پودری
توارثپذیری معیاری است که نوع روش اصلاحی و قدرت توارث هر صفت را برای گیاه مشخص میکند و در واقع بیانکننده سهم تغییرات ژنتیکی از کل تغییرات موجود است. گزینش هر صفت به میزان تأثیر عوامل ژنتیکی و محیطی در بروز آن صفت بستگی دارد. هرگاه سهم عوامل ژنتیکی بیشتر از عوامل محیطی باشد، نقش آن در نمود فنوتیپ بیشتر است و اگر سهم عوامل محیطی بیشتر باشد، آنگاه گزینش بر اساس آن صفت نتیجه بخش نخواهد بود (Arab Tajandarreh et al., 2015). در مطالعه حاضر توارثپذیری عمومی صفات نیز برآورد شد. چنانچه توارثپذیری یک صفت بیشتر از 5/0 باشد، صفت دارای توارثپذیری بالا، چنانچه بین 2/0 و 5/0 باشد، صفت دارای توارثپذیری متوسط و چنانچه توارثپذیری کمتر از 2/0 باشد، صفت دارای توارثپذیری پایین میباشد (Arab Tajandarreh et al., 2015). طبق این نظریه تمامی صفات ارزیابیشده در گلخانه دارای توارثپذیری بالا بودند و متوسط توارثپذیری عمومی برای صفات بین 95-80 درصد بود که نشان میدهد سهم عوامل محیطی در مقایسه با عوامل ژنتیکی کمرنگتر بوده است. 3-2. مقایسه میانگین ژنوتیپهای جو از لحاظ شدت بیماری در مرحله 1 تا 5 ارزیابیبر اساس نتایج مقایسه میانگین از لحاظ شدت آلودگی در مرحله 1، لاینهای 46، 40، 34، 42، 11، 78، 100، 82، 88 و 97 کمترین و لاینهای 1، 6، 55، 66، 2، 98، 58، 20، 44 و 54 بیشترین آلودگی را نشان دادند. از لحاظ شدت آلودگی در مرحله 2، لاینهای 46، 34، 40، 11، 42، 100، 78، 82، 88 و رقم بهدان کمترین و لاینهای 70، 20، 55، 17، 63، 72، 2، 44، 54 و 66 بیشترین آلودگی را نشان دادند. از لحاظ شدت آلودگی در مرحله 3، کمترین میزان آلودگی مربوط به لاینهای 46، 40، 34، 42، 11، 100، 78، 82، 88 و 97 و بیشترین میزان آلودگی مربوط به لاینهای 59، 17، 55، 57، 3، 28، 62، 69، 65 و 66 بود. از لحاظ شدت آلودگی در مرحله 4، لاینهای 46، 40، 11، 34، 100، 42، 78، 88، 82 و 79 کمترین آلودگی و لاینهای 69، 12، 55، 65، 9، 54، 57، 66، 76 و 3 بیشترین آلودگی را به خود اختصاص دادند. از لحاظ شدت آلودگی در مرحله 5، لاینهای 46، 34، 40، 11، 100، 78، 42، 88، 79 و 82 کمترین و لاینهای 12، 54، 66، 28، 65، 30، 7، 3، 57 و 72 بیشترین آلودگی را نشان دادند. 3-3. رتبهبندی کلی ژنوتیپها و ارزیابی شدت آلودگی آنها در دو تاریخ کاشت در مزرعهجدول 6 رتبهبندی آروناچالام ژنوتیپها (مجموع رتبه ژنوتیپها از لحاظ 5 مرحله ارزیابی شدت آلودگی، تیپ آلودگی و AUDPC در گلخانه) بههمراه شدت آلودگی آنها در مزرعه در دو تاریخ کاشت را نشان میدهد. بر اساس نتایج، ژنوتیپهای شماره 1، 2، 3، 6، 7، 9 و 12 بهترتیب بالاترین رتبهها را از لحاظ مجموع صفات به خود اختصاص داده و بهعنوان ژنوتیپهای حساس، و ژنوتیپهای 46، 40، 34، 11، 42، 100 و 78 بهترتیب با اخذ پایینترین رتبهها به عنوان مقاومترین ارقام شناسایی شدند. تعداد 49 ژنوتیپ در تاریخ کاشت اول و تعداد 46 ژنوتیپ در تاریخ کاشت دوم، آلودگی صفر درصد نشان دادند. در بررسی مقاومت ژنوتیپها به این بیماری در مزرعه در مقایسه دو تاریخ کاشت، نتایج نشان میدهد تعداد ژنوتیپهایی که در تاریخ دوم صفر درصد آلودگی را نشان دادند نسبت به تاریخ اول کمتر بود و همچنین بررسیها نشان داد میانگین شدت آلودگی بیماری در تاریخ دوم در مقایسه با تاریخ اول بیشتر بود که این موضوع را احتمالاً میتوان با تغییر تاریخ کاشت و مناسببودن شرایط آب و هوایی برای بروز بیماری مرتبط دانست. در پژوهشی تأثیر تاریخ کاشت در بروز سفیدک پودری در غلات بهاره مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تأخیر در تاریخ کاشت جو بهاره، شیوع سفیدک پودری را افزایش میدهد و قبل از آن شرایط برای گسترش بیماری مناسب نیست. کاشتهای اولیه کمترین آلودگی را داشتند، بهطوریکه کاشت دیررس سبب کاهش عملکرد و افزایش تلفات محصولات شد (Last, 1957). در مطالعهای دیگر تأثیر تاریخ کاشت و بهارهشدن بر رشد جو زمستانه و مقاومت آن به سفیدک پودری در تاریخهای مختلف مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد در گیاهچههایی که زودتر کشت میشوند نسبت به گیاهچههایی که دیرتر در پاییز و زمستان کشت میشوند شدت بیماری بیشتر است و دلیل آن مناسببودن شرایط آب و هوا برای ایجاد آلودگی است. نتایج حاصل از آزمایشهای گلخانهای نشان داد که این تفاوتها ممکن است با اثرات مستقیم بهارهسازی بر حساسیت گیاهچهها به بیماری تقویت شود. اثرات متضاد تاریخ کاشت بر شدت سفیدک در طول تابستان نیز احتمالاً بهدلیل مقاومت تدریجی بیشتر برگهای تازه تشکیلشده است. بهعبارتیدیگر کاشت زودهنگام میتواند تعداد کل برگهای تولیدشده در هر ساقه را افزایش دهد. بنابراین، ازآنجاییکه مقاومت برگها به تدریج افزایش مییابد، حداکثر درجه مقاومت ایجادشده توسط برگهای دیرتر (مثلاً پرچم) در گیاهان زودرس بیشتر از گیاهانی است که دیرتر کاشته میشوند (Withe & Jenkyn, 1995). Tratwal & Bocianowski (2014) در یک مطالعه طی دو سال به بررسی میزان شدت بیماری سفیدک پودری در پنج رقم جو بهاره پرداختند. نتایج نشان داد شدت بیماریزایی پاتوژن به مکان و مدت ظهور بستگی دارد. وقوع بیماری سفیدک پودری روی ارقام جو بهاره به شدت بیماریزایی پاتوژن و شرایط آب و هوایی بستگی دارد. 3-4. گروهبندی ژنوتیپهای جو با استفاده از تجزیه خوشهایشکل 1 نتایج تجزیه خوشهای را به صورت درخت دندروگرام نشان میدهد. از بین روشها و الگوریتمهای مختلف موجود برای انجام تجزیه خوشهای، روش Ward با استفاده از ماتریس فاصله اقلیدسی با داشتن بهترین دندروگرام از لحاظ گرافیکی برای تحلیل و تفسیر انتخاب شد. باتوجهبه فاصله ادغام مناسب و تفکیک بهتر ژنوتیپها، برش دندروگرام در ناحیهای انجام شد که کلیه ژنوتیپها به چهار گروه منتسب شدند. برای صحت محل برش دندروگرام از تجزیه تابع تشخیص استفاده شد. تجزیه تابع تشخیص نشان داد که اختلاف بین چهار گروه و میزان آماره لاندای ویلک 723/0 در سطح احتمال 01/0 معنیدار است. درصد جایگزینی صحیح با استفاده از توابع در این تجزیه 2/95 درصد برآورد شد. بر اساس این گروهبندی تعداد هفت ژنوتیپ در گروه ژنوتیپهای مقاوم، 10 ژنوتیپ در گروه ژنوتیپهای نیمهمقاوم، 53 ژنوتیپ در گروه ژنوتیپهای نیمهحساس و 34 ژنوتیپ در گروه حساس قرار گرفتند (شکل 1). بهمنظور بررسی وضعیت ژنوتیپهای هر گروه از لحاظ صفات اندازهگیریشده، میانگین صفات برای هر گروه محاسبه شد و نمره استاندارد (Z-score) آنها مورد بررسی قرار گرفت (جدول 7). تعداد هفت ژنوتیپ در گروه مقاوم عبارت بودند از ژنوتیپهای 11، 34، 40، 42، 46، 78 و 100. بهعبارتی ژنوتیپهای این گروه از لحاظ شدت آلودگی در هر پنج مرحله، تیپ آلودگی و همچنین AUDPC، پایینترین میانگین و در نتیجه منفیترین نمرات استاندارد را در بین گروهها به خود اختصاص دادند. بنابراین اعضای این گروه در مجموع مقاومترین ژنوتیپها به بیماری سفیدک پودری شناخته شدند. گروه دیگری که از لحاظ کسب کمترین میانگین صفات مرتبط با مقاومت به بیماری سفیدک پودری و نمره استاندارد منفی، در مرتبه بعدی قرار گرفت، گروه نیمهمقاوم نامگذاری شد. تعداد 10 ژنوتیپ شامل لاینهای 25، 33، 71، 79، 81، 82، 88، 93، 97، و رقم بهدان به این گروه اختصاص یافتند که در مجموع مقاومت نسبی به بیماری سفیدک پودری نشان دادند. گروه موسوم به نیمهحساس شامل 53 ژنوتیپ بود. این گروه با داشتن مقادیر میانگین نسبتاً بالا برای شدت آلودگی در هر پنج مرحله، تیپ آلودگی و همچنین AUDPC و نمره استاندارد مثبت، نشان دادند که نسبت به این بیماری حساس هستند. اما حساسترین ژنوتیپها شامل 34 ژنوتیپ بودند که برای شدت آلودگی در هر پنج مرحله، تیپ آلودگی و همچنین AUDPC، بالاترین میانگین و مثبتترین نمرات استاندارد را به خود اختصاص دادند. شایان ذکر است که اعضای این گروهبندی با نتایج آروناچالام مطابقت داشت: بر اساس نتایج رتبهبندی آروناچالام، رتبه ژنوتیپها در گروه ارقام مقاوم، کمترین رتبه بین 7 تا 14، در گروه ارقام نیمهمقاوم، رتبه بین 22 تا 5/52، و در گروه نیمهحساس و حساس بهترتیب بین 5/53 تا 5/67 و 5/68 تا 5/76 بود.
جدول 6. رتبه مستخرج از نتایج مقایسه میانگین ژنوتیپها برای مقاومت به بیماری سفیدک پودری به روش آروناچالام و شدت آلودگی ارقام در مزرعه در تاریخ کاشت اول و دوم
در پژوهشی مشابه، مقاومت70 ژنوتیپ جو نسبت به بیماری سفیدک پودری در گلخانه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج رتبهبندی ژنوتیپها به روش آروناچالام نشان داد که ژنوتیپهای Afzal، Rihane، Goharjow، EB-88-8، 45-Motadel، EC-83-17 و Fajre30 بهترتیب بیشترین رتبهها را از لحاظ تیپ آلودگی و شدت بیماری کسب کردند و بهعنوان ژنوتیپهای حساس و نیمهحساس و ژنوتیپهایEB-86-6 ، EB-87-20،Arass ،EB-88-2 ،EBYT-W-89-4 ،EB-88-13 ،Dasht ، MB-83-14،EBYT-W-89 ،NB17 ،24Garm ،EB-88-19 ، EBYT-W-89-15 و W-79-10 با اخذ پایینترین رتبهها، به عنوان مقاومترین ژنوتیپها شناسایی شدند. بر اساس نتایج تجزیه خوشهای تعداد 29 ژنوتیپ در گروه ژنوتیپهای مقاوم، 19 ژنوتیپ در گروه ژنوتیپهای نیمهمقاوم، 21 ژنوتیپ در گروه ژنوتیپهای نیمهحساس و یک ژنوتیپ در گروه حساس قرار گرفتند (Mohammadi et al., 2015). با بررسی ژنهای مقاوم به سفیدک پودری در 86 گونه جو استرالیایی و 9 لاین پیشرفته جو با استفاده از 40 جدایه پاتوژن، تعداد ۲۲ ژن مقاوم شناسایی شدند. بیشترین فراوانی ژن مقاوم Mla8 و Mlg بهترتیب در 43 و 34 گونه و ژن MlGa در 12 گونه یافت شد. همچنین گونههای Maritime و Stirling فاقد ژن مقاوم خاصی بودند (Dreiseit & Platz , 2012). در مطالعهای دیگر مقاومت 316 گونه از جو وحشی بررسی شد. سه گونه جو وحشی (053، 085 و 089) به 38 جدایه از قارچ Bgh مقاومت نشان دادند
شکل 1. دندروگرام تجزیه خوشهای ژنوتیپهای جو از لحاظ صفات مختلف مرتبط با مقاومت به سفیدک پودری به روش وارد در ارزیابی گلخانه
در بررسی 33 رقم بومی جو با منشا کشور یمن که از مرکز ایکاردا تهیه شده بود، محققان توانستند دو رقم بومی مقاوم که بهدلیل وجود ژن mlo بود، را شناسایی کنند (Czembor & Czembor, 2021). در بررسی مقاومت 24 لاین نوترکیب جو نسبت به 14 جدایه قارچ سفیدک پودری، مقاومت به سفیدک پودری در 22 لاین یافت شد. همچنین وجود ژن مقاوم ناشناخته در 13 لاین محرز شد. در شش لاین از 13 لاین، ژنهای ناشناخته همراه با آلل Mla12 که از والد H. vulgare سرچشمه میگیرد، وجود داشت (cv. Emir). تنها لاین P94/1/3/1/1/1-2181، لاین مقاوم در برابر تمام جدایهها بود (Czembor et al., 2019).
جدول 7. اعضای گروههای حاصل از تجزیه خوشهای ژنوتیپهای جو برای مقاومت به سفیدک پودری همراه با میانگین و نمره استاندارد
3-5. جمعبندی با مقایسه نتایج ارزیابی ژنوتیپهای جو از لحاظ مقاومت به سفیدک پودری در گلخانه و مزرعه در دو تاریخ کاشتبهمنظور شناسایی مقاومترین و حساسترین ژنوتیپها، از مقایسه و جمعبندی نتایج ارزیابی ژنوتیپها در گلخانه و همچنین ارزیابی در شرایط مزرعه در هر دو تاریخ کاشت استفاده شد. بدین صورت که ژنوتیپهایی که در همه شرایط در گروه مقاوم و حساس قرار گرفته بودند، شناسایی شدند. برای شناسایی حساسترین ژنوتیپها در این پژوهش، ژنوتیپهای مشترک بین حساسترین گروه حاصل از تجزیه کلاستر (گروه 1 شامل 34 ژنوتیپ) و ژنوتیپهای حساس مشترک بین دو تاریخ کاشت در مزرعه (ژنوتیپهایی که در هر دو تاریخ کاشت شدت بالای 60 درصد داشتند) و همچنین ژنوتیپهایی که رتبه بالاتر از 60 آروناچالام داشتند شناسایی شدند. بر این اساس، تعداد 19 لاین شامل 76، 72، 70، 69، 66، 65، 58، 57، 55، 54، 49، 44، 35، 30، 29، 19، 9، 3 و 2 بهعنوان حساسترین ژنوتیپها در این پژوهش در گلخانه و مزرعه شناسایی شدند. از سوی دیگر برای شناسایی مقاومترین ژنوتیپها، ژنوتیپهایی که در گلخانه بر اساس نتایج تجزیه خوشهای در گروه مقاومترین ژنوتیپها (گروه سوم و چهارم بهترتیب با 7 و 10 ژنوتیپ) قرار داشتند و همچنین بر اساس ارزیابی مزرعهای در تاریخ کاشت اول و دوم آلودگی صفر درصد (بهترتیب با 17 و 15 ژنوتیپ) نشان دادند، در نظر گرفته شدند. تعداد 15 ژنوتیپ شامل لاینهای 11، 33، 34، 40، 42، 46، 71، 79، 81، 82، 88، 93، 97، 100 و رقم بهدان علاوهبراینکه بر اساس نتایج تجزیه خوشهای صفات گلخانهای در گروه مقاوم شناسایی شده بودند، در هر دو ارزیابی مزرعهای (تاریخ کاشت اول و دوم) نیز آلودگی صفر درصد نشان دادند. لذا این ژنوتیپها با اطمینان و اعتبار بالا بهعنوان ژنوتیپهای مقاوم شناسایی شده در این پژوهش معرفی میشوند که میتوانند بهعنوان منابع ژنتیکی مقاومت به سفیدک پودری جو، در برنامههای اصلاحی قابل استفاده و بهرهبرداری باشند. 4. نتیجه گیریدر پژوهش حاضر با بررسی تنوع لاینهای پیشرفته جو از لحاظ مقاومت به بیماری سفیدک پودری در شرایط مزرعه و گلخانه مشخص شد ژنوتیپها دارای تنوع ژنتیکی قابل توجهی از نظر واکنش به بیماری سفیدک پودری هستند. بررسی ژنوتیپها در دو تاریخ کاشت مختلف نشان داد تغییر شرایط آب و هوایی در شدت ایجاد بیماریزایی مؤثر است و واکنش ژنوتیپها میتواند در مقابل بیماری متفاوت باشد. مطابق نتایج گروهبندی ژنوتیپها، چهار گروه مقاوم، نیمهمقاوم، نیمهحساس و حساس شناسایی شدند. بر اساس جمعبندی نتایج ارزیابی در گلخانه و مزرعه در دو تاریخ کاشت، تعداد 15 ژنوتیپ شامل لاینهای 11، 33، 34، 40، 42، 46، 71، 79، 81، 82، 88، 93، 97، 100 و رقم بهدان بهعنوان مقاومترین ژنوتیپها شناخته شدند، بهگونهای که از لحاظ صفات شدت بیماری، تیپ آلودگی و سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری (AUDPC) کمترین مقدار را به خود اختصاص دادند و در مزرعه در هر دو تاریخ کاشت، آلودگی به این قارچ نشان ندادند. همچنین 19 ژنوتیپ شامل لاینهای 76، 72، 70، 69، 66، 65، 58، 57، 55، 54، 49، 44، 35، 30، 29، 19، 9، 3 و 2 به عنوان حساسترین لاینها معرفی شدند. با درنظرگرفتن نتایج این پژوهش، معرفی لاینهای امیدبخش با عملکرد بالا و در عین حال مقاوم به بیماری، میتواند بهویژه برای مناطق مستعد به بیماری بسیار ارزشمند و اقتصادی باشد.
منابعAbdemishani, S., & Shah Nejat Bushehri, A.A. (2015). Complementary plant breeding (3th ed.). Tehran University Publications. (In Persian) Abdullaev, R.A., Lebedeva, T.V., Alpatieva, N.V., Batasheva, B.A., Anisimova, I.N., & Radchenko, E.E. (2021). Powdery mildew resistance of barley accessions from Dagestan. Vavilov Journal of Genetics and Breeding, 25(5), 528-533. Ahmadi, M., Fazeli, A., & Arminian, A. (2017). Identification of informative ISSR marker linked to aghnresistance to powdery mildew in barley (Hordeum vulgare) at adult growth stage. Journal of Crop Breeding, 9(22), 31-40. (In Persian) Ames, N., Dreiseitl, A., Steffenson, B.J., & Muehlbauer, G.J. (2015). Mining wild barley for powdery mildew resistance. Plant Pathology, 64(1), 1396–1406. Arab Tajandarreh, E., Ismaili, A., Rezai-Nejad, A., & Wormy, F. (2016). Evaluation of genetic diversity and heritability of physiological and phenological characteristics of some strawberry genotypes in the climatic conditions of Kurdistan. Plant Genetic Research, 3(2), 43-58. Arabi, M.I.E., Jawhar, M., & Al-Shehadh, E. (2020). Identification of barley lines with resistanceto powdery mildew based on seedling and adult plant responses. Acta Phytopathologica et Entomologica Hungarica, 55 (1), 3–10. Arunachalam, V., & Bandyopadhyay, A. (1984). A method to make decisions jointly on a number of dependent characters. Indian Journal of Genetics and Plant Breeding, 44, 419-424. Bakhtiari Bastaki, S., Sabouri, H., Molashahi, M., & Hosseini Moghadam, H. (2019). Identification of QTLs for powdery mildew resistance in barley using F3 families resulting from the crossing of Badia and Kavir barley cultivars. Journal of Plant Diseases, 55(1), 19-32. (In Persian) Czembor, J.H., & Czembor, E. (2021). Mlo resistance to powdery mildew (Blumeria graminis f. sp. hordei) in barley landraces collected in Yemen. Agronomy, 11(8), 1582. Czembor, J.H. (2001). Resistance to powdery mildew in selections from barley landraces collected in greece. Agricultural and Food Science in Finland, 10, 133–142. Czembor, J.H., Pietrusińska, A., Piechota, U., & Mañkowski, D. (2019). Resistance to powdery mildew in barley recombinant lines derived from crosses between Hordeum vulgare and Hordeum bulbosum. Cereal Research Communications, 47(3), 463–472. Dreiseitl, A., & Platz, G. (2012). Powdery mildew resistance genes in barley varieties grown in Australia. Crop & Pasture Science, 63, 997–1006. Dreiseitl, A. (2020) Specific resistance of barley to powdery mildew, its use and beyond: A concise critical review. Acta Phytopathologica et Entomologica Hungarica, 55(1), 3–10. Elahinia, A. (2010). Crop plant diseases and methods of combating them, second edition. Tehran University Press, pp. 545. (In Persian) Eyal, Z., Scharen, A.L., Prescott, J.M., & Van Ginkel, M. (1987). The septoria disease of wheat: Concepts and methods of disease management. Cimmyt Mexico, pp. 52. Falconer, D.S. (1989). Introduction to Quantitative Genetics. Longman Scientific & Technical, pp. 448. Food and Agriculture Organization. (2022). https://www.fao.org/statistics/en/. Fox, R.T.V. (1993). Principles of Diagnostic Techniques in Plant Pathology, CAB International, Wallingford, Oxford, pp. 213. Hardinson, J.R. (1944). Specialization of pathogencity in Erisiphe graminis on wild and cultivated grasses. Phytopathology, 83, 250-256. Hoseinzadeh, P., Zhou, R., Mascher, M., Himmelbach, A., Niks, R.E., Schweizer, P., & Stein, N. (2019). High resolution genetic and physical mapping of a major powdery mildew resistance locus in barley. Frontiers in Plant Science, 10 (146). Imam, Y. (2016). Cereal cultivation. Shiraz University Publishing Center, pp. 190. Last, F.T. (1957). The effect of date of sowing on the incidence of powdery mildew on spring-sown cereals. Annals of Applied Biology, 45(1), 1-10. Mains, E.S., & Dietz, S.M. (1930). Physiological forms of barley mildew Erysiphe graminis f.sp. hordei Marchal. Phytopathology, 20, 229-239. Mohammadi, Z., Sabouri, A., & Musa Nejad, P. (2014). Investigating the genetic diversity and grouping of barley (Hordeum vulgare L.) genotypes in terms of resistance to powdery mildew in the seedling stage. Iranian Journal of Plant Sciences, 46(1), 71-81. (In Persian) Mohammadi, Z., Sabouri, A., & Musa Nejad, P. (2015). Investigating the genetic diversity and grouping of barley (Hordeum vulgare L.) genotypes in terms of resistance to powdery mildew in the seedling stage. Iranian Journal of Plant Sciences, 46(1), 71-81. (In Persian) Mukherjee, A.K., Mohapatra, N.K., & Nayak, P. (2018). Assessment of partial resistance to rice blast disease. Oryza, 3, 363-382. Piechota, U., Czembor, P.C., & Czembor, J.H. (2020). Evaluating barley landraces collected in North Africa and the Middle East for powdery mildew infection at seedling and adult plant stages. Cereal Research Communications, 48, 179–185. Rashidi, F. (2005). Evaluation of phenotypic and genotypic diversity of some cultivated and wild barley in seedling stage with respect to powdery mildew disease using RAPD marker. Master's thesis, Faculty of Agriculture, Ilam University. (In Persian) Saari, E.E., & Prescott, J.M. (1975). Scale for apprasing the foliar intensity of wheat disease. Plant Disease Reporter, 59, 377-380. Sato, K. (2020). History and future perspectives of barley genomics. DNA Research, 27(4), 1–8. Shahmoradi, S., & Zahrawi, M. (2014). Identification of traits related to drought tolerance in genotypes of barley (Hordeum vulgare L.) native to hot and dry regions of Iran. Journal of Agricultural Agriculture, 16(1), 23-41. (In Persian) Singh, R.K., & Chaudhary, B.D. (1985). Biometrical methods in quantitative analysis. Kalayani Publishers, New Delhi. Tratwal, A., & Bocianowski, J. (2014). Blumeria graminis f. sp. hordei virulence frequency and the powdery mildew incidence on spring barley in the Wielkopolska province. Journal of Plant Protection Research, 54(1), 28-35. Tricase, C., Amicarelli, V., Lamonaca, E., & Ran, R.L. (2018). Economic Analysis of the Barley Market and Related Uses, Grasses as Food and Feed. pp. 25-46. White, N., & Jenkyn, J.F. (1995). Effects of of winter sowing date and verbalization on the growth barley and its resistance to powdery mildew (Erysiphe graminis f.sp. hordei). Annals of Applied Biology, 181(2), 269-283. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
References:Abdemishani, S., & Shah Nejat Bushehri, A.A. (2015). Complementary plant breeding (3th ed.). Tehran University Publications. (In Persian) Abdullaev, R.A., Lebedeva, T.V., Alpatieva, N.V., Batasheva, B.A., Anisimova, I.N., & Radchenko, E.E. (2021). Powdery mildew resistance of barley accessions from Dagestan. Vavilov Journal of Genetics and Breeding, 25(5), 528-533. Ahmadi, M., Fazeli, A., & Arminian, A. (2017). Identification of informative ISSR marker linked to aghnresistance to powdery mildew in barley (Hordeum vulgare) at adult growth stage. Journal of Crop Breeding, 9(22), 31-40. (In Persian) Ames, N., Dreiseitl, A., Steffenson, B.J., & Muehlbauer, G.J. (2015). Mining wild barley for powdery mildew resistance. Plant Pathology, 64(1), 1396–1406. Arab Tajandarreh, E., Ismaili, A., Rezai-Nejad, A., & Wormy, F. (2016). Evaluation of genetic diversity and heritability of physiological and phenological characteristics of some strawberry genotypes in the climatic conditions of Kurdistan. Plant Genetic Research, 3(2), 43-58. Arabi, M.I.E., Jawhar, M., & Al-Shehadh, E. (2020). Identification of barley lines with resistanceto powdery mildew based on seedling and adult plant responses. Acta Phytopathologica et Entomologica Hungarica, 55 (1), 3–10. Arunachalam, V., & Bandyopadhyay, A. (1984). A method to make decisions jointly on a number of dependent characters. Indian Journal of Genetics and Plant Breeding, 44, 419-424. Bakhtiari Bastaki, S., Sabouri, H., Molashahi, M., & Hosseini Moghadam, H. (2019). Identification of QTLs for powdery mildew resistance in barley using F3 families resulting from the crossing of Badia and Kavir barley cultivars. Journal of Plant Diseases, 55(1), 19-32. (In Persian) Czembor, J.H., & Czembor, E. (2021). Mlo resistance to powdery mildew (Blumeria graminis f. sp. hordei) in barley landraces collected in Yemen. Agronomy, 11(8), 1582. Czembor, J.H. (2001). Resistance to powdery mildew in selections from barley landraces collected in greece. Agricultural and Food Science in Finland, 10, 133–142. Czembor, J.H., Pietrusińska, A., Piechota, U., & Mañkowski, D. (2019). Resistance to powdery mildew in barley recombinant lines derived from crosses between Hordeum vulgare and Hordeum bulbosum. Cereal Research Communications, 47(3), 463–472. Dreiseitl, A., & Platz, G. (2012). Powdery mildew resistance genes in barley varieties grown in Australia. Crop & Pasture Science, 63, 997–1006. Dreiseitl, A. (2020) Specific resistance of barley to powdery mildew, its use and beyond: A concise critical review. Acta Phytopathologica et Entomologica Hungarica, 55(1), 3–10. Elahinia, A. (2010). Crop plant diseases and methods of combating them, second edition. Tehran University Press, pp. 545. (In Persian) Eyal, Z., Scharen, A.L., Prescott, J.M., & Van Ginkel, M. (1987). The septoria disease of wheat: Concepts and methods of disease management. Cimmyt Mexico, pp. 52. Falconer, D.S. (1989). Introduction to Quantitative Genetics. Longman Scientific & Technical, pp. 448. Food and Agriculture Organization. (2022). https://www.fao.org/statistics/en/. Fox, R.T.V. (1993). Principles of Diagnostic Techniques in Plant Pathology, CAB International, Wallingford, Oxford, pp. 213. Hardinson, J.R. (1944). Specialization of pathogencity in Erisiphe graminis on wild and cultivated grasses. Phytopathology, 83, 250-256. Hoseinzadeh, P., Zhou, R., Mascher, M., Himmelbach, A., Niks, R.E., Schweizer, P., & Stein, N. (2019). High resolution genetic and physical mapping of a major powdery mildew resistance locus in barley. Frontiers in Plant Science, 10 (146). Imam, Y. (2016). Cereal cultivation. Shiraz University Publishing Center, pp. 190. Last, F.T. (1957). The effect of date of sowing on the incidence of powdery mildew on spring-sown cereals. Annals of Applied Biology, 45(1), 1-10. Mains, E.S., & Dietz, S.M. (1930). Physiological forms of barley mildew Erysiphe graminis f.sp. hordei Marchal. Phytopathology, 20, 229-239. Mohammadi, Z., Sabouri, A., & Musa Nejad, P. (2014). Investigating the genetic diversity and grouping of barley (Hordeum vulgare L.) genotypes in terms of resistance to powdery mildew in the seedling stage. Iranian Journal of Plant Sciences, 46(1), 71-81. (In Persian) Mohammadi, Z., Sabouri, A., & Musa Nejad, P. (2015). Investigating the genetic diversity and grouping of barley (Hordeum vulgare L.) genotypes in terms of resistance to powdery mildew in the seedling stage. Iranian Journal of Plant Sciences, 46(1), 71-81. (In Persian) Mukherjee, A.K., Mohapatra, N.K., & Nayak, P. (2018). Assessment of partial resistance to rice blast disease. Oryza, 3, 363-382. Piechota, U., Czembor, P.C., & Czembor, J.H. (2020). Evaluating barley landraces collected in North Africa and the Middle East for powdery mildew infection at seedling and adult plant stages. Cereal Research Communications, 48, 179–185. Rashidi, F. (2005). Evaluation of phenotypic and genotypic diversity of some cultivated and wild barley in seedling stage with respect to powdery mildew disease using RAPD marker. Master's thesis, Faculty of Agriculture, Ilam University. (In Persian) Saari, E.E., & Prescott, J.M. (1975). Scale for apprasing the foliar intensity of wheat disease. Plant Disease Reporter, 59, 377-380. Sato, K. (2020). History and future perspectives of barley genomics. DNA Research, 27(4), 1–8. Shahmoradi, S., & Zahrawi, M. (2014). Identification of traits related to drought tolerance in genotypes of barley (Hordeum vulgare L.) native to hot and dry regions of Iran. Journal of Agricultural Agriculture, 16(1), 23-41. (In Persian) Singh, R.K., & Chaudhary, B.D. (1985). Biometrical methods in quantitative analysis. Kalayani Publishers, New Delhi. Tratwal, A., & Bocianowski, J. (2014). Blumeria graminis f. sp. hordei virulence frequency and the powdery mildew incidence on spring barley in the Wielkopolska province. Journal of Plant Protection Research, 54(1), 28-35. Tricase, C., Amicarelli, V., Lamonaca, E., & Ran, R.L. (2018). Economic Analysis of the Barley Market and Related Uses, Grasses as Food and Feed. pp. 25-46. White, N., & Jenkyn, J.F. (1995). Effects of of winter sowing date and verbalization on the growth barley and its resistance to powdery mildew (Erysiphe graminis f.sp. hordei). Annals of Applied Biology, 181(2), 269-283. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 316 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 263 |