تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,118,158 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,224,025 |
بررسی درصد پروتئین، عملکرد و اجزای عملکرد دانه سویا با کاربرد اسید الاژیک | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علوم گیاهان زراعی ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 6، دوره 54، شماره 2، تیر 1402، صفحه 73-84 اصل مقاله (1.24 M) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2022.347601.654934 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
صفیه عرب1؛ مهدی برادران فیروزآبادی* 2؛ احمد غلامی3؛ مصطفی حیدری3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود-شاهرود-ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود- شاهرود-ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اسید الاژیک یک ترکیب پلیفنول طبیعی است که خاصیت آنتیاکسیدانی قوی دارد و موجب کاهش اثرات انواع تنشها در گیاهان میشود. جهت بررسی اثر اسید الاژیک بر درصد پروتئین و عملکرد دانه سویا، آزمایشی در دو سال زراعی 1398 و 1399 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی شاهرود اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل پیری تسریعشده در دو سطح، بذر نرمال و بذر فرسوده و کاربرد اسید الاژیک در چهار سطح (شاهد، پیشتیمار بذر، محلولپاشی برگی و ترکیب توأم پیشتیمار بذر و محلولپاشی برگی با اسید الاژیک با غلظت 50 میلیگرم در لیتر) در قالب آزمایش فاکتوریل با طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار بودند. تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و وزن صد دانه در گیاهان حاصل از بذر فرسوده بهترتیب 64/11، 16/4 و 13/13 درصد نسبت به شاهد کاهش معنیدار یافت. استفاده توأم پیشتیمار بذری و محلولپاشی برگی اسید الاژیک در شرایط نرمال و فرسودگی بهترتیب موجب افزایش معنیدار 10 و 3/11 درصدی تعداد دانه در غلاف نسبت به عدم کابرد این ماده در این شرایط شد. کاربرد توام پیشتیمار بذری و محلولپاشی برگی اسید الاژیک بهترتیب موجب افزایش 89/20 و 93/51 درصدی در وزن صددانه و عملکرد دانه نسبت به شاهد شد. کاربرد اسید الاژیک در شرایط نرمال تأثیری بر درصد پروتئین نشان نداد و این در حالی است که استفاده از این ماده بهصورت پیشتیمار بذری، محلولپاشی برگی و کاربرد توأم پیشتیمار بذری و محلولپاشی برگی در شرایط فرسودگی بهترتیب منجر به افزایش 88/0، 40/0 و 86/0 درصدی پروتئین شد. میتوان کاربرد توآم پیشتیمار و محلولپاشی با اسید الاژیک را جهت افزایش عملکرد دانه و درصد پروتئین در گیاهان حاصل از بذر نرمال و فرسوده سویا پیشنهاد کرد. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آنتیاکسیدان؛ پرایمینگ؛ پروتئین؛ ترکیبات فنولیک؛ زوال بذر | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
. مقدمه رطوبت نسبی و دما دو عامل مهم در ایجاد فرسودگی بذر هستند. افزایش رطوبت نسبی منجر به افزایش میزان رطوبت بذر شده و در نهایت تسریع فرسودگی را بهدنبال دارد (Kameswara et al., 2017). بهطور معمول رطوبت موجود در بذر در انبار باید پنج تا 10 درصد باشد و زمانی که این میزان رطوبت بیش از 14 درصد شود، تنفس در بذر افزایش و بنیه آن با سرعت بیشتری کاهش یافته و دچار فرسودگی میشود (Li et al., 2020). حتی زمانیکه بذور در رطوبت کم در انبار ذخیره میشوند، چنانچه دمای محیط بالا باشد، بنیه آنها به مقدار زیادی کاهش مییابد. پیری تسریعشده موجب کاهش قوه نامیه و بنیه بذر میشود و به دنبال آن درصد جوانهزنی، شاخص جوانهزنی و شاخص بنیه کاهش یافته و بذر به شرایط تنش حساستر میشود بهطور کلی میتوان بیان کرد که فرسودگی بذر یک فرآیند غیرقابل انعطاف و برگشتناپذیر است و در نهایت بذر نیز مانند هر موجود زنده دیگری میمیرد، ولی بررسیها حاکی از آن است که با روشهای انبارداری مناسب میتوان سرعت فرسودگی را کاهش داد. علاوهبر روشهای انبارداری برخی تیمارها میتوانند بر بهبود عملکرد بذر مؤثر باشند (Arab et al., 2022a). از جمله موادی که در کاهش اثرات تنشها از جمله فرسودگی در بذر نقش دارند، ترکیبات فنولیک هستند از آنجایی که سویا یکی از گیاهان مهم صنعتی است و طبق تحقیقات انجامشده، بذر آن به میزان زیادی در معرض فرسودگی قرار میگیرد، لذا یافتن راهکاری کارآمد برای کاهش آثار منفی ناشی از بذرهایی که به هر دلیل دچار فرسودگی شدهاند، ضرورت دارد. باتوجهبه اینکه اسیدالاژیک یک ماده با خاصیت آنتیاکسیدانی قوی با خاصیت ضدپیری است و تا به حال در تحقیقی به بررسی اسیدالاژیک روی بذر فرسوده و گیاهان حاصل از این بذر پرداخته نشده و سندی در این مورد یافت نشد، لذا در این تحقیق اثر این ماده بهصورت پیشتیمار بذری و محلولپاشی برگی بررسی شد.
این آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در دو سال زراعی 1398 و 1399 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود انجام شد. در این پژوهش تیمارها شامل پیری تسریعشده در دو سطح (بذر نرمال و بذر فرسوده) و اسیدالاژیک در چهار سطح (صفر، پیشتیمار بذر، محلولپاشی برگی و کاربرد توأم پیشتیمار بذر و محلولپاشی برگی با غلظت 50 میلیگرم در لیتر (Arab et al., 2022a) و سه تکرار بود. بذر سویا مورد استفاده در این آزمایش رقم DPX (کتول) بود و از مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران تهیه شد. این رقم سویا دیررس بوده و مقاوم به خوابیدگی بوته و ریزش دانه میباشد و از لحاظ تیپ رشدی، رشد نامحدود میباشد. بذرهای مورد استفاده، بذرهای برداشتشده همان سال بودند که تا زمان آزمایش در انبار کنترلشده دارای سیستم خنککننده و در محدوده دمایی 14 تا 17 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 30 تا 40 درصد نگهداری شدند. جهت ضدعفونیکردن بذرها از هیپوکلریت سدیم یکدرصد بهمدت 60 ثانیه استفاده شد و سپس بذرها سه بار با آب مقطر شستشو شدند. جهت اعمال تیمار پیری تسریعشده، بذرهای مورد آزمایش بهمدت 72 ساعت در دمای 41 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 95 درصد قرار گرفتند (ISTA, 2009). پیشتیمار بذر با غلظت 50 میلیگرم در لیتر اسیدالاژیک با رعایت اصول هوادهی بذر بهمدت شش ساعت انجام شد. در هر دو سال زراعی عملیات کاشت در خردادماه و توسط دست انجام شد. فاصله بین خطوط 50 سانتیمتر و روی خطوط 10 سانتیمتر بود. طول هر خط کاشت شش متر بود. تراکم بوته 20 عدد در متر مربع در نظر گرفته شد. دو خط کناری به عنوان حاشیه و دو خط وسط جهت تعیین پارامترهای آزمایش استفاده شدند. سطح زیر کشت معادل 500 متر مربع بود و در هیچ مرحلهای کود شیمیایی استفاده نشد. نتایج تجزیه خاک در جدول 1 گزارش شده است. در مرحله آغاز گلدهی (R1) و در شرایط مساعد محیطی محلولپاشیها انجام شد. اسیدالاژیک مورد استفاده از شرکت سیگماآلدریچ آمریکا و بقیه مواد شیمیایی مورد استفاده از شرکت مرک آلمان تهیه شد.
جدول 1 .ویژگیهای فیزیکو شیمیایی خاک مزرعه
جهت محاسبه صفت میانگین جوانهزنی روزانه از رابطه (1) استفاده شد (Ranal & De Santana, 2006).
در این رابطه MDG میانگین جوانهزنی روزانه، GR% درصد جوانهزنی و D طول دوره آزمایش است. شاخص جوانهزنی طبق رابطه (2)، از مجموع نسبت تعداد کل بذرهای جوانهزده (N) به تعداد روزهای پس از کاشت (t) محاسبه شد (Ruan, 2002).
مقدار نیتروژن موجود در دانه با دستگاه NIR [1]مدل KJT-270 ساخت کشور ژاپن اندازهگیری شد. برای این کار مقدار یک گرم نمونه آسیابشده بذر سویا، در محل مخصوص قرارگیری نمونهها در دستگاه قرار داده شد و درصد نیتروژن نمونه با دستگاه اندازهگیری شد. برای بهدستآوردن درصد پروتئین، عدد مربوط به درصد نیتروژن در ضریب تبدیل پروتئین سویا ( 75/5) ضرب شد (AOAC, 1990). تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و وزن صد دانه روی 10 بوته در 155 روز پس از کاشت (رسیدگی کامل) اندازهگیری شدند. برای اندازهگیری عملکرد نهایی تعداد 20 بوته توسط دست برداشت شد. ابتدا غلافهای هر بوته و سپس دانههای موجود در هر غلاف جداسازی و با استفاده از ترازوی دیجیتال با دقت 001/0 گرم توزین و در نهایت عملکرد بر حسب تن در هکتار گزارش شد. برای دادههای دو سال زراعی، ابتدا آزمون بارتلت انجام شد. برای صفات اندازهگیری شده در این پژوهش، آزمون بارتلت معنیدار نبود و همگنی اشتباه آزمایشی تأیید و سپس تجزیه واریانس مرکب انجام شد. برای صفاتی که آزمون بارتلت معنیدار شد، دادههای هر سال بهطور جداگانه تجزیه شدند. تجزیه واریانس دادهها با استفاده از نرمافزار SAS 9.1 انجام شد. مقایسه میانگین صفات مورد بررسی بهروش LSD در سطح احتمال پنجدرصد انجام شد.
1-3. میانگین سبزشدن روزانه در مزرعه میانگین سبزشدن روزانه تحت تأثیر پیری تسریعشده، اسیدالاژیک و برهمکنش سهجانبه سال، پیری تسریعشده و اسیدالاژیک در سطح احتمال پنج درصد قرار گرفت (جدول 2). مقایسات میانگین اثرات متقابل پیری تسریعشده و پیشتیمار در سال اول آزمایش نشان داد که اعمال پیری تسریعشده موجب کاهش 16/62 درصدی این صفت شد. پیشتیمار بذر نرمال و فرسوده با اسیدالاژیک بهترتیب موجب افزایش 97/26 و 13/39 درصدی میانگین سبزشدن روزانه شد (شکل a1). همانطور که در شکل a2 مشاهده میشود پیری تسریعشده در سال دوم آزمایش این صفت را بهمیزان 67/60 درصد کاهش داد و زمانیکه بذر نرمال و فرسوده، اسیدالاژیک را بهصورت پیشتیمار بذری دریافت کردند، 51/19 و 78/31 درصد بهبود در این صفت مشاهده شد. بذرهای پیرشده سویا بهدلیل کاهش در فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز، افزایش گونههای فعال اکسیژن و تخریب در دیواه سلولی در جذب آب مشکل دارند و ازاینرو درصد و سرعت جوانهزنی آنها کاهش مییابد (Arab et al., 2022a). میتوان چنین بیان کرد که اثر پیری تسریعشده، بیشتر روی بنیه بذر است و ممکن است بذر درصد جوانهزنی مطلوبی داشته باشد، ولی از بنیه ضعیفی برخوردار باشد. در این صورت پس از قرارگرفتن در شرایط مزرعهای ممکن است استقرار گیاهچه مناسب نباشد و در نهایت منجر به بدسبزی شود. نتایج تحقیقات دیگر نیز نتایج این پژوهش را تأیید میکند (Matera et al., 2019). پیری تسریعشده درصد سبزشدن نهایی و میانگین سبزشدن روزانه را کاهش داده و سبب افزایش احتمال تولید گیاهچههای غیر طبیعی، کاهش درصد استقرار بوته در مزرعه و در نهایت در مواردی موجب کاهش عملکرد میشود (Weerasekara et al., 2021). پیری تسریعشده در سویا موجب کاهش درصد سبزشدن در مزرعه میشود (Koskosidis et al., 2022). محققان علت کاهش درصد جوانهزنی را تأثیر پیری تسریعشده بر نفوذپذیری غشا، افزایش تنفس بذر و کاهش انرژی اولیه مورد نیاز بذر برای جوانهزنی دانستهاند. محققان اسیدالاژیک را بهعنوان تنظیمکننده رشد گیاه دانسته و بیان کردند که این ماده موجب افزایش درصد سبزشدن در مزرعه میشود (Arab et al., 2022a). این محققان دریافتند که پیشتیمار با اسیدالاژیک علاوهبر افزایش فعالیت آنزیم آلفاآمیلاز در بذر، میزان گونههای فعال اکسیژن را نیز از طریق افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان کاهش داده، در نتیجه منجر به افزایش درصد سبزشدن بذرها میشود. پیشتیمار بذر سویا با ترکیبات فنولی درصد سبزشدن بذر نرمال و فرسوده سویا در مزرعه را تا سطح معنیداری ارتقا میدهد (Nazari et al., 2020).
جدول 2. تجزیه واریانس صفات میانگین سبزشدن روزانه و شاخص جوانهزنی تحت تأثیر پیری تسریعشده و اسیدالاژیک (تجزیه مرکب)
*و** بهترتیب نشانگر معنیداری در سطح احتمال پنج و یک درصد میباشند.
شکل 1. مقایسه میانگین اثرات متقابل پیری تسریعشده و اسیدالاژیک بر میانگین سبزشدن روزانه سویا در سال اول (1398)(a) و سال دوم (1399) (b). ستونهای دارای حداقل یک حرف مشترک، اختلاف معنیداری در سطح احتمال پنج درصد با آزمون LSD ندارند.
2-3. شاخص جوانهزنی نتایج جدول تجزیه واریانس حاکی از آن است که شاخص جوانهزنی از اثرات متقابل پیری تسریعشده و اسیدالاژیک، سال و پیری تسریعشده، سال و اسیدالاژیک در سطح احتمال یک درصد تأثیر پذیرفت (جدول 2). بررسی اثرات متقابل پیری تسریعشده و اسیدالاژیک نشان داد که شاخص جوانهزنی در شرایط پیری تسریعشده 39/53 درصد نسبت به شرایط نرمال کاهش یافت (شکل a2). استفاده از اسیدالاژیک در شرایط نرمال موجب افزایش 66/13 درصدی شاخص جوانهزنی شد و در بذر فرسوده افزایش 20/11 درصدی با کاربرد این ماده به ثبت رسید (شکل 2). دلیل کاهش شاخص جوانهزنی با کاهش سرعت جوانهزنی در ارتباط است. تیمار پیری تسریعشده موجب کاهش سرعت جوانهزنی میشود. کاهش در سرعت جوانهزنی به دلیل وقفهای است که در شروع جوانهزنی در بذرهای فرسوده رخ میدهد. دلیل وقفه ایجادشده نیز میتواند خسارتهای واردشده به غشای سلولهای بافت جنینی باشد. بنابراین مدت زمان لازم برای جوانهزنی در بذرهای فرسوده افزایش مییابد که نتیجه آن کاهش شاخص جوانهزنی خواهد بود (Goodarzian Ghahfarokhi et al., 2019). به نظر میرسد استفاده از اسیدالاژیک بهدلیل افزایش کارایی استفاده از ذخایر بذر، کاهش هدایت الکتریکی غشا و کاهش گونههای فعال اکسیژن توانسته است با فرسودگی مقابله کند و شاخص جوانهزنی تحت شرایط فرسودگی را ارتقا دهد (Arab et al., 2022b). در راستای این تحقیق، سایر محققان گزارش کردند که ترکیبات فنولی منجر به کاهش اثرات پیری تسریعشده و در نتیجه بهبود شاخص جوانهزنی در گیاهان میشوند (Moori & Eisvand, 2019).
شکل 2. مقایسه میانگین اثرات متقابل پیری تسریعشده و اسیدالاژیک بر شاخص جوانهزنی سویا. ستونهای دارای حداقل یک حرف مشترک، اختلاف معنیداری در سطح احتمال پنج درصد با آزمون LSD ندارند. 3-3. تعداد غلاف در بوته همانطور که در جدول 3 مشاهده میشود، تعداد غلاف در بوته سویا تحت تأثیر اسیدالاژیک و برهمکنش پیری تسریعشده و اسیدالاژیک در سطح احتمال پنج درصد قرار گرفت. تعداد غلاف در بوته در گیاهان حاصل از بذر فرسوده به طور معنیداری کمتر از شرایط نرمال بود (شکل 3). استفاده از اسیدالاژیک بهصورت پیشتیمار بذری، محلولپاشی برگی و ترکیب توام آنها موجب افزایش تعداد غلاف در بوته در هر دو شرایط نرمال و فرسودگی شد (شکل 3). در هر دو شرایط نرمال و فرسودگی، کاربرد توأم اسید الاژیک بهصورت پیشتیمار بذری و محلولپاشی برگی بالاترین تعداد غلاف در بوته را دارا بودند که بهترتیب معادل 2/42 و 91/39 عدد بود (شکل 3). سایر محققان نیز دریافتند که پیری تسریعشده موجب کاهش تعداد غلاف در بوته در گیاهان میشود (Eisvand et al., 2017; Mohammadzadeh et al., 2019). کاهش تعداد غلاف در بوته در گیاهان حاصل از بذور فرسوده در این پژوهش را میتوان ناشی از کاهش تعداد شاخه در گیاه دانست. محققان دیگر دلیل کاهش تعداد غلاف در بوته را با ریزش و سقط گلها مرتبط دانستند (Mohammadzadeh et al., 2019). به نظر میرسد که کاربرد ترکیبات فنولی در گیاهان تا حدودی شرایط بهتری را برای تلقیح گلها فراهم میکنند و در نتیجه تعداد گل و تعداد غلاف در گیاه، بیشتر میشود (Cheraghi et al., 2015).
جدول 3. تجزیه واریانس صفات اندازهگیریشده در سویا تحت تأثیر پیری تسریعشده و اسیدالاژیک (تجزیه مرکب)
*و** بهترتیب نشانگر معنیداری در سطح احتمال پنج و یک درصد میباشند.
شکل 3. مقایسه میانگین اثرات متقابل پیری تسریعشده و اسیدالاژیک بر تعداد غلاف در بوته سویا. ستونهای دارای حرف مشترک، اختلاف معنیداری در سطح احتمال پنج درصد با آزمون LSD ندارند.
4-3. تعداد دانه در غلاف تعداد دانه در غلاف از تیمارهای پیری تسریعشده، اسیدالاژیک و برهمکنش این دو تیمار در سطح احتمال یک درصد تأثیر پذیرفت (جدول 3). پیری تسریعشده موجب کاهش معنیدار 16/4 درصدی تعداد دانه در غلاف نسبت به شرایط نرمال شد (شکل 4). استفاده از اسیدالاژیک بهصورت پیشتیمار بذری و ترکیب توام پیشتیمار بذری و محلولپاشی برگی منجر به افزایش معنیدار این صفت در هر دو شرایط نرمال و فرسودگی شد (شکل 4). کاربرد این ماده بهصورت محلولپاشی تأثیری بر تعداد دانه در غلاف نشان نداد (شکل 4). سایر پژوهشگران نیز دریافتند که پیری تسریعشده موجب کاهش تعداد دانه در غلاف در لوبیا شد (Mohammadzadeh et al., 2019). محققان دلیل کاهش تعداد دانه در غلاف را اینطور بیان کردهاند که طی پیری بذر، استقرار بوته در مزرعه کمتر میشود و گیاه قادر به تأمین نیاز کربن و نیتروژن گل و میوههای تولیدشده نیست و از طرفی با گذشت زمان این نیازها بیشتر میشود و انتقال مواد فتوسنتزی از بخشهای رویشی به زایشی تداوم مییابد. این پدیده موجب میشود که بافتهای رویشی دچار پیری شوند و به دنبال آن تعداد دانه در غلاف تا سطح معنیداری کاهش یابد (Eisvand et al., 2017). دلیل افزایش تعداد دانه در غلاف با کاربرد اسیدالاژیک را میتوان اینطور بیان کرد که با کاربرد تنظیمکنندههای رشد، تسهیم مواد پرورده به رشد رویشی کمتر شده و سهم دانهها از این مواد افزایش مییابد بنابراین میتوان افزایش تعداد دانه را نتیجه کاهش نسبت گلچههای عقیم قبل از گردهافشانی دانست (Sedaghat & Emam, 2016).
شکل 4. مقایسه میانگین اثرات متقابل پیری تسریعشده و اسیدالاژیک بر تعداد دانه در غلاف سویا. ستونهای دارای حداقل یک حرف مشترک، اختلاف معنیداری در سطح احتمال پنج درصد با آزمون LSD ندارند.
5-3. وزن صد دانه در این آزمایش وزن صد دانه از پیری تسریعشده و اسیدالاژیک در سطح احتمال یک درصد تأثیر پذیرفت (جدول 3). وزن صد دانه در گیاهان حاصل از بذر فرسوده 13/13 درصد کمتر از گیاهان حاصل از بذر نرمال بود (جدول 4). استفاده از اسیدالاژیک بهصورت ترکیب توأم پیشتیمار بذری و محلولپاشی برگی توانست وزن صد دانه را 89/20 درصد نسبت به شاهد افزایش دهد و این در حالی است که کاربرد سایر سطوح این ماده اختلافی با شاهد از لحاظ وزن صد دانه نداشت (جدول 4). کاهش وزن صد دانه در این تحقیق بر اثر پیری تسریعشده ممکن است بهدلیل کاهش رشد اندامهای فتوسنتزکننده در اثر کیفیت پایین بذر باشد. لذا کاهش سطح برگ در شرایط فرسودگی از طریق کاهش سرعت فتوسنتز خالص در نهایت وزن صد دانه را تا سطح معنیدار کم کرده است. محققان بیان کردند که وزن صد دانه به مقدار ماده ساختهشده فتوسنتزی موجود و به ظرفیت دانهها برای ذخیرهسازی بستگی دارد و کاهش هر کدام از این دو مورد موجب کاهش وزن صد دانه میشود (Eisvand et al., 2017). کاربرد اسیدالاژیک در این تحقیق احتمالاً از طریق افزایش شاخص سطح برگ موجب افزایش وزن صد دانه سویا شده است. مشابه این نتایج سایر محققان دریافتند که کاربرد ترکیبات فنولی موجب افزایش وزن صد دانه گندم میشود (Yousefi Rad & Safa, 2021).
جدول 4. مقایسه میانگین اثرات اصلی پیری تسریعشده و اسیدالاژیک در صفات اندازهگیریشده در گیاه سویا
ستونهای دارای حداقل یک حرف مشترک اختلاف معنیداری در سطح احتمال پنج درصد با آزمون LSD ندارند.
6-3. درصد پروتئین پیری تسریعشده، اسیدالاژیک و برهمکنش این دو تیمار در سطح احتمال پنج درصد بر این صفت تأثیر داشتند (جدول 3). بررسی مقایسات میانگین اثرات متقابل نشان داد که کاربرد اسیدالاژیک در شرایط نرمال تأثیری بر درصد پروتئین نشان نداد و این در حالی است که استفاده از این ماده بهصورت پیشتیمار بذری، محلولپاشی برگی و کاربرد توأم پیشتیمار بذری و محلولپاشی برگی در شرایط فرسودگی بهترتیب منجر به افزایش 88/0، 40/0 و 86/0 درصدی پروتئین شد (شکل 5). نکته قابل توجه این بود که کاربرد اسیدالاژیک بهصورت پیشتیمار بذری و کاربرد توام پیشتیمار بذری و محلولپاشی برگی در شرایط فرسودگی منجر به افزایش درصد پروتئین تا سطح گیاهان روییده از بذر نرمال شدند (شکل 5). مشابه نتایج این تحقیق، پژوهشگران بیان کردند که پیری تسریعشده موجب کاهش درصد پروتئین در گلرنگ شد (Onder et al., 2020).
شکل 5. مقایسه میانگین اثرات متقابل پیری تسریع شده و اسید الاژیک بر درصد پروتئین سویا. ستونهای دارای حداقل یک حرف مشترک اختلاف معنیداری در سطح احتمال پنج درصد با آزمون LSD ندارند.
اسیدالاژیک ویژگی آنتیاکسیدانی دارد و باتوجهبه بروز تنش اکسیداتیو بذر در شرایط پیری تسریعشده، پرایمینگ بذر با اسیدالاژیک ممکن است در کاهش آسیب ناشی از تنش اکسیداتیو و بهویژه پراکسیداسیون لیپیدها مؤثر بوده باشد 7-3. عملکرد دانه عملکرد دانه از پیری تسریعشده و اسیدالاژیک در سطح احتمال پنج درصد تأثیر پذیرفت (جدول 3). تیمار پیری تسریعشده موجب شد که عملکرد دانه 30/27 درصد (معادل 70/0 تن در هکتار) نسبت به شرایط نرمال کاهش یابد (جدول 4). استفاده از تمامی سطوح اسیدالاژیک منجر به بهبود این صفت شد. بهطوریکه کاربرد توأم پیشتیمار و محلولپاشی بالاترین عملکرد دانه را به خود اختصاص داد که 93/51 درصد نسبت به شاهد بالاتر بود. گیاهان حاصل از بذر پیشتیمارشده با اسیدالاژیک نسبت به شاهد افزایش 65/22 درصدی عملکرد دانه را نشان دادند. زمانی که اسیدالاژیک تنها بهصورت محلولپاشی برگی مورد استفاده قرار گرفت عملکرد دانه 09/22 درصد ارتقا یافت (جدول 4). پیری تسریعشده سبب کاهش درصد سبزشدن نهایی مزرعه، تعداد غلاف در بوته و وزن صد دانه شد که همه اینها میتوانند دلایلی برای کاهش عملکرد دانه در این شرایط باشند. در مقابل استفاده از اسیدالاژیک ممکن است با افزایش وزن صد دانه و تعداد غلاف در بوته موجب افزایش عملکرد دانه شده باشد. مشابه این نتایج محققان دیگر دریافتند که استفاده از ترکیبات فنولی موجب افزایش عملکرد دانه سویا میشود (Sharma et al., 2018; Khan et al., 2017). 8-3. تجزیه علیت از تجزیه علیت جهت تعیین سهم اثرهای مستقیم و غیر مستقیم متغیرها بر عملکرد دانه استفاده شد. زمانی که عملکرد دانه به عنوان صفت وابسته در نظر گرفته شد، صفات میانگین سبزشدن روزانه در مزرعه، شاخص جوانهزنی، تعداد غلاف در بوته و وزن صد دانه بهمیزان 69/75 درصد از تغییرات را توجیه کردند (جدول 5). در این بین صفت وزن صد دانه بالاترین همبستگی مثبت و مستقیم را دارا بود که معادل 58/0 بود و بعد از آن بهترتیب صفات شاخص جوانهزنی (29/0) و تعداد غلاف در بوته (25/0) اثر مستقیم و مثبت بر عملکرد دانه نشان دادند. میانگین سبزشدن روزانه از طریق تأثیر بر شاخص جوانهزنی بر عملکرد دانه تأثیرگذار بود (جدول 5).
جدول 5. تجزیه علیت عملکرد دانه تحت تأثیر صفات میانگین سبزشدن روزانه،شاخص جوانهزنی، تعداد غلاف در بوته و وزن صد دانه (عملکرد دانه صفت وابسته است).
اعداد موجود در قطر نشاندهنده اثرات مستقیم و خارج از قطر نشاندهنده اثرات غیر مستقیم صفات روی عملکرد دانه میباشند.
نتایج این پژوهش نشان داد که پیری تسریعشده موجب کاهش تعداد غلاف در بوته، وزن صد دانه و در نهایت عملکرد دانه تا سطح قابل توجهی میشود. باتوجهبه اینکه صفات ذکرشده از اجزای مهم عملکرد هستند، کاهش هر کدام تأثیر زیادی بر عملکرد نهایی میگذارد. نتایج حاکی از آن است که این صفات با کاربرد اسیدالاژیک بهصورت پیشتیمار بذری و محلولپاشی برگی تا سطح قابل توجهی افزایش نشان دادند. در محدوده پژوهش حاضر کاربرد اسیدالاژیک بهصورت توام پیشتیمار بذری و محلولپاشی برگی بهتر از سایر سطوح عمل کرد و بالاترین عملکرد دانه در گیاهان سویا در شرایط نرمال و پیری تسریعشده را دارا بود. در این پژوهش کاربرد این ماده بهصورت پیشتیمار بذری بهتر از حالت محلولپاشی برگی عمل کرد. بهدلیل گرانقیمتبودن اسیدالاژیک و مقرون بهصرفهتر بودن، کاربرد این ماده برای کشاورزان بهصورت پیشتیمار بذری جهت افزایش عملکرد و پروتئین سویا توصیه میشود.
Abuelsoud, W., Hegab, M.M., Abdelgavad, H., Zinta, G., & Asard, H. (2013). Ability of ellagic acid to alleviate osmotic stress on chickpea seedlings. Journal of Plant Physiology and Biochemistry, 71(1), 173-183. AOAC (Association Official Methods of Analysis). (1990). Official methods of analysis of the association of official analytical chemist. Washington. Arab, S., Baradaran Firouzabadi, M., Gholami, A., & Haydari, M. (2022a). Physiological responses of soybean plants to pretreatment and foliar spraying with ellagic acid and eeaweed extract under accelerated aging. South African Journal of Botany, 148, 510-518. Arab, S., Baradaran Firouzabadi, M., Gholami, A., & Haydari, M. (2022b). The effect of seed deterioration, foliar application and seed pretreatment with ellagic acid and seaweed extract (Ascophyllum nodosum) on agronomical and physiological traits of soybean. Ph.D. Thesis in Agronomy. Shahrood University of Technology. pp:224. (In Persian) Cheraghi, A.M., Sajedi, N., & Gomarian, M. (2015). Response of agronomic, physiological and quality characteristics of rainfed chickpea to salicylic acid and selenium. Iranian Journal of Pulses Research, 5(2), 31-42. (In Persian) Ebone, L.A., Caverzan, A., Tagliari, A., Chiomento, J., Silveira, D., & Chavarria, G. (2020). Soybean seed vigor: Uniformity and growth as key factors to improve yield. Agronomy, 10(545), 1-15. Eisvand, H.R., Dousti, A., Hosseini, N.M., & Babaie, A.P. (2017). Effects of PGPR bacteria and seed ageing on improving common bean (Phaseolus vulgaris L.) yield and yield components. Iranian Journal of Field Crop Science, 45(2), 33-42. (In Persian) Evtyugin, D.D., Magina, S., & Evtuguin, D.V. (2020). Recent advances in the production and applications of ellagic acid and its derivatives. A review. Molecules, 25(12), 27-45. Goodarzian Ghahfarokhi, M., Darvishi, B., & Abdoli, M. (2019). Responses of germination characteristics and antioxidant enzymes activity to different levels of hydro-priming and seed ageing in three maize (Zea mays L.) hybrids. Journal of Plant Physiology and Breeding, 9(1), 17-32. (In Persian) ISTA (International Seed Testing Association). (2009). International rules for seed testing. Seed Science and Technology, 49, 86-41. Kameswara Rao, N., Dulloo, M.E., & Engels, J.M.M. (2017). A review of factors that influence the production of quality seed for long-term conservation in genebanks. Genetic Resources and Crop Evolution, 64, 1061–1074. Koskosidis, A., Khah, E.M., Pavli, O.I., & Vlachostergios, D.N. (2022). Effect of storage conditions on seed quality of soybean (Glycine max L.) germplasm. AIMS Agriculture and Food, 7(2), 387-402. Khan, A., Nazar, S., Lang, I., Nawaz, H., & Hussain, M.A. (2017). Effect of ellagic acid on growth and physiology of canola (Brassica napus L.) under saline conditions. Journal of Plant Interaction, 12(1), 520-525. Li, X.Z., Simpson, W.R., Song, M.L., Bao, G.S., Niu, X.L., Zhang, Z.H., Xu, H.F., Liu, X., Li, Y.L., & Li, C.J. (2020). Effects of seed moisture content and epichloe endophyte on germination and physiology of Achnatherum inebrians. South African Journal of Botany, 134, 407–414. Liu, Y., Liu, Y., Liu, H., & Shang, Y. (2018). Evaluating effects of ellagic acid on the quality of kumquat fruits during storage. Scientia Horticulturae, 227, 244-254. Maesaroh, S., Wahyu, Y., & Widajati, E. (2021). Seed storability and enetic parameters estimation on accelerated aging seed of argomulyo soybean (Glycine max (L.) Merr.) mutant lines. The Journal of Agriculture Science, 31(3), 763-775. Matera, T.C., Pereira, L.C., Braccini, A.L., Krzyzanowski, F.C., Scapim, C.A., Piana, S.C., Marteli, D.C.V., Pereira, R.C., Ferri, G.C. & Suzukawa, A.K. (2019). Accelerated aging test and its relationship to physiological potential of soybean seeds. Journal of Seed Science, 41, 301-308. Mohammadzadeh, A., Majnon Hoseini, N., Asadi, S., Moghadam, H., & Jamali, M. (2019). Effects of artificial seed ageing on germination indices, seedling establishment and yield of two red kidney bean (Phaseolus vulgaris L.) cultivars. Iranian Journal of Seed Science and Technology, 7(2), 75-94. (In Persian) Moori, S., & Eisvand, H.R. (2019). The effect of priming with salicylic acid and ascorbic acid on germination indices and biochemical traits in wheat seed deterioration. Iranian Journal of Seed Science and Research, 6(3), 381-398. (In Persian) Nazari, R., Parsa S., Tavakkol Afshari, R., Mahmoodi, S., & Seyyedi, S.M. (2020). Salicylic acid priming before and after accelerated aging process increases seedling vigor in aged soybean seed. Journal of Crop Improvement, 34(2), 218-237. Onder, S., Tonguc, M., Guvercin, D., & Karakurt, Y. (2020). Biochemical changes stimulated by accelerated aging in safflower seeds (Carthamus tinctorius L.). Journal of Seed Science, 42, 1-12. Ranal, M.A., & De Santana, D.G. (2006). How and why to measure the germination process? Revista Brazil, Botanicue, 29(1), 1-11. Ruan, S. (2002). The influence of priming on germination of rice seeds and seedling emergence and performance in flooded soil. Seed Science and Technology, 30, 61-67. Santos, R.F., Placido, H.F., Bosche, L.L., Net, H.Z., Ferando, H., & Alessandro, B. (2021). Accelerated aging methodologies for evaluating physiological potential of treated soybean seeds. Journal of Seed Science, 43, 1-10. Sedaghat, M.E., & Emam, Y. (2016). Effect of three growth regulators on grain yield of wheat cultivars under different moisture regimes. Journal of Crop Production and Processing, 6(21), 15-33. (In Persian) Sepulveda, L., Ascacio, A., Rodriguez, R., Aguilera, A., & Aguilar, C. (2011). Ellagic acid: biological properties and biotechnological development for production processes. African Journal Biotechnology, 10(22), 4518-4523. Sharifi Rad, J., Quispe, C., Castillo, C.M.S., Caroca, R., Lazo-Vélez, M.A., Antonyak, H., Polishchuk, A., Lysiuk, R., Oliinyk, P., De Masi, L., & Bontempo, P. (2022). Ellagic acid: A review on its natural sources, chemical stability, and therapeutic potential. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. Sharma, M., Gupta, S.K., Majumder, B., Maurya, V.K., Deeba, F., Alam, A., & Pandey, V. (2018). Proteomics unravel the regulating role of salicylic acid in soybean under yield limiting drought stress. Plant Physiology and Biochemistry, 130, 529-541. Yousefi Rad, M., & Safa, H. (2021). Effect of foliar application of salicylic acid and selenium on yield and yield components of dry land wheat. Cereal Research, 11(1), 31-41. (In Persian) Wang, B., Yang, R., Ji, Z., Zhang, H., Zheng, W., Zhang, H., & Feng, F. (2022). Evaluation of biochemical and physiological changes in sweet corn seeds under natural aging and artificial accelerated aging. Agronomy, 12(5), 10-28. Weerasekara, I., Sinniah, U.R., Namasivayam, P., Nazli, M.H., Abdurahman, S.A., & Ghazali, M.N. (2021). Priming with humic acid to reverse ageing damage in soybean (Glycine max (L.) Merrill.] seeds. Agriculture, 11(966), 1-18.
[1]. Near Infrared Radiatio | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Abuelsoud, W., Hegab, M.M., Abdelgavad, H., Zinta, G., & Asard, H. (2013). Ability of ellagic acid to alleviate osmotic stress on chickpea seedlings. Journal of Plant Physiology and Biochemistry, 71(1), 173-183. AOAC (Association Official Methods of Analysis). (1990). Official methods of analysis of the association of official analytical chemist. Washington. Arab, S., Baradaran Firouzabadi, M., Gholami, A., & Haydari, M. (2022a). Physiological responses of soybean plants to pretreatment and foliar spraying with ellagic acid and eeaweed extract under accelerated aging. South African Journal of Botany, 148, 510-518. Arab, S., Baradaran Firouzabadi, M., Gholami, A., & Haydari, M. (2022b). The effect of seed deterioration, foliar application and seed pretreatment with ellagic acid and seaweed extract (Ascophyllum nodosum) on agronomical and physiological traits of soybean. Ph.D. Thesis in Agronomy. Shahrood University of Technology. pp:224. (In Persian) Cheraghi, A.M., Sajedi, N., & Gomarian, M. (2015). Response of agronomic, physiological and quality characteristics of rainfed chickpea to salicylic acid and selenium. Iranian Journal of Pulses Research, 5(2), 31-42. (In Persian) Ebone, L.A., Caverzan, A., Tagliari, A., Chiomento, J., Silveira, D., & Chavarria, G. (2020). Soybean seed vigor: Uniformity and growth as key factors to improve yield. Agronomy, 10(545), 1-15. Eisvand, H.R., Dousti, A., Hosseini, N.M., & Babaie, A.P. (2017). Effects of PGPR bacteria and seed ageing on improving common bean (Phaseolus vulgaris L.) yield and yield components. Iranian Journal of Field Crop Science, 45(2), 33-42. (In Persian) Evtyugin, D.D., Magina, S., & Evtuguin, D.V. (2020). Recent advances in the production and applications of ellagic acid and its derivatives. A review. Molecules, 25(12), 27-45. Goodarzian Ghahfarokhi, M., Darvishi, B., & Abdoli, M. (2019). Responses of germination characteristics and antioxidant enzymes activity to different levels of hydro-priming and seed ageing in three maize (Zea mays L.) hybrids. Journal of Plant Physiology and Breeding, 9(1), 17-32. (In Persian) ISTA (International Seed Testing Association). (2009). International rules for seed testing. Seed Science and Technology, 49, 86-41. Kameswara Rao, N., Dulloo, M.E., & Engels, J.M.M. (2017). A review of factors that influence the production of quality seed for long-term conservation in genebanks. Genetic Resources and Crop Evolution, 64, 1061–1074. Koskosidis, A., Khah, E.M., Pavli, O.I., & Vlachostergios, D.N. (2022). Effect of storage conditions on seed quality of soybean (Glycine max L.) germplasm. AIMS Agriculture and Food, 7(2), 387-402. Khan, A., Nazar, S., Lang, I., Nawaz, H., & Hussain, M.A. (2017). Effect of ellagic acid on growth and physiology of canola (Brassica napus L.) under saline conditions. Journal of Plant Interaction, 12(1), 520-525. Li, X.Z., Simpson, W.R., Song, M.L., Bao, G.S., Niu, X.L., Zhang, Z.H., Xu, H.F., Liu, X., Li, Y.L., & Li, C.J. (2020). Effects of seed moisture content and epichloe endophyte on germination and physiology of Achnatherum inebrians. South African Journal of Botany, 134, 407–414. Liu, Y., Liu, Y., Liu, H., & Shang, Y. (2018). Evaluating effects of ellagic acid on the quality of kumquat fruits during storage. Scientia Horticulturae, 227, 244-254. Maesaroh, S., Wahyu, Y., & Widajati, E. (2021). Seed storability and enetic parameters estimation on accelerated aging seed of argomulyo soybean (Glycine max (L.) Merr.) mutant lines. The Journal of Agriculture Science, 31(3), 763-775. Matera, T.C., Pereira, L.C., Braccini, A.L., Krzyzanowski, F.C., Scapim, C.A., Piana, S.C., Marteli, D.C.V., Pereira, R.C., Ferri, G.C. & Suzukawa, A.K. (2019). Accelerated aging test and its relationship to physiological potential of soybean seeds. Journal of Seed Science, 41, 301-308. Mohammadzadeh, A., Majnon Hoseini, N., Asadi, S., Moghadam, H., & Jamali, M. (2019). Effects of artificial seed ageing on germination indices, seedling establishment and yield of two red kidney bean (Phaseolus vulgaris L.) cultivars. Iranian Journal of Seed Science and Technology, 7(2), 75-94. (In Persian) Moori, S., & Eisvand, H.R. (2019). The effect of priming with salicylic acid and ascorbic acid on germination indices and biochemical traits in wheat seed deterioration. Iranian Journal of Seed Science and Research, 6(3), 381-398. (In Persian) Nazari, R., Parsa S., Tavakkol Afshari, R., Mahmoodi, S., & Seyyedi, S.M. (2020). Salicylic acid priming before and after accelerated aging process increases seedling vigor in aged soybean seed. Journal of Crop Improvement, 34(2), 218-237. Onder, S., Tonguc, M., Guvercin, D., & Karakurt, Y. (2020). Biochemical changes stimulated by accelerated aging in safflower seeds (Carthamus tinctorius L.). Journal of Seed Science, 42, 1-12. Ranal, M.A., & De Santana, D.G. (2006). How and why to measure the germination process? Revista Brazil, Botanicue, 29(1), 1-11. Ruan, S. (2002). The influence of priming on germination of rice seeds and seedling emergence and performance in flooded soil. Seed Science and Technology, 30, 61-67. Santos, R.F., Placido, H.F., Bosche, L.L., Net, H.Z., Ferando, H., & Alessandro, B. (2021). Accelerated aging methodologies for evaluating physiological potential of treated soybean seeds. Journal of Seed Science, 43, 1-10. Sedaghat, M.E., & Emam, Y. (2016). Effect of three growth regulators on grain yield of wheat cultivars under different moisture regimes. Journal of Crop Production and Processing, 6(21), 15-33. (In Persian) Sepulveda, L., Ascacio, A., Rodriguez, R., Aguilera, A., & Aguilar, C. (2011). Ellagic acid: biological properties and biotechnological development for production processes. African Journal Biotechnology, 10(22), 4518-4523. Sharifi Rad, J., Quispe, C., Castillo, C.M.S., Caroca, R., Lazo-Vélez, M.A., Antonyak, H., Polishchuk, A., Lysiuk, R., Oliinyk, P., De Masi, L., & Bontempo, P. (2022). Ellagic acid: A review on its natural sources, chemical stability, and therapeutic potential. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. Sharma, M., Gupta, S.K., Majumder, B., Maurya, V.K., Deeba, F., Alam, A., & Pandey, V. (2018). Proteomics unravel the regulating role of salicylic acid in soybean under yield limiting drought stress. Plant Physiology and Biochemistry, 130, 529-541. Yousefi Rad, M., & Safa, H. (2021). Effect of foliar application of salicylic acid and selenium on yield and yield components of dry land wheat. Cereal Research, 11(1), 31-41. (In Persian) Wang, B., Yang, R., Ji, Z., Zhang, H., Zheng, W., Zhang, H., & Feng, F. (2022). Evaluation of biochemical and physiological changes in sweet corn seeds under natural aging and artificial accelerated aging. Agronomy, 12(5), 10-28. Weerasekara, I., Sinniah, U.R., Namasivayam, P., Nazli, M.H., Abdurahman, S.A., & Ghazali, M.N. (2021). Priming with humic acid to reverse ageing damage in soybean (Glycine max (L.) Merrill.] seeds. Agriculture, 11(966), 1-18.
[1]. Near Infrared Radiatio | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 300 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 218 |