تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,533 |
تعداد مقالات | 70,519 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,134,179 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,240,386 |
بررسی فنولوژی و برآورد نیاز سرمایی و گرمایی جوانههای گل برخی از ارقام تجاری بادام با استفاده از مدلهای مختلف | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقاله 20، دوره 25، شماره 3، شهریور 1402، صفحه 825-838 اصل مقاله (1.21 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2023.341628.2699 | ||
نویسندگان | ||
جعفر بیابانی1؛ عبدالرحمان محمدخانی2؛ مسعود فتاحی* 3 | ||
1گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران. رایانامه: dehghansamani@sku.ac.ir | ||
2گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران. رایانامه: mkhani7@sku.ac.ir | ||
3نویسنده مسئول، گروه کشاورزی، آموزشکده کشاورزی، دانشگاه فنی و حرفهای، تهران، ایران. رایانامه: masoudfattahi@tvu.ac.ir | ||
چکیده | ||
هدف: بهمنظور بررسی نیاز سرمایی و گرمایی ارقام تجاری بادام، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار برنامهریزی و در آزمایشگاه دانشگاه شهرکرد در سال 1396 اجرا شد. روش پژوهش: در این آزمایش فاکتور اول، شامل ارقام تجاری بادام در پنج سطح (مامایی، ربیع، سفید، شاهرود 7 و شاهرود 12) و فاکتور دوم شامل سرمادهی در هفت سطح (100، 200، 300، 400، 500، 600 و 700 ساعت در دما 4-7 درجه سانتیگراد) بود. به محض القای خواب در جوانهها از هر رقم، تعداد 75 شاخه تهیه و به یخچال با دمای 4 تا 7 درجه سانتیگراد منتقل شدند. پس از سرمادهی از یخچال خارج و در محیط گلخانه، در محلول آب و ساکارز قرار داده شدند و وضعیت شکوفایی جوانههای گل بررسی شد. یافته ها: نتایج نشان داد که نیاز سرمایی و گرمایی در ارقام سفید و مامایی کمتر از متوسط نیاز سرمایی و گرمایی کل ارقام بودند. رقم سفید 170 ساعت نیاز سرمایی و 5886 درجه ساعت رشد نیاز گرمایی و رقم مامایی 170 ساعت نیاز سرمایی و 7707 درجه ساعت رشد نیاز گرمایی داشتند. رقم ربیع نیاز سرمایی کمتر و نیاز گرمایی بیشتر از متوسط کل ارقام داشت اما در رقم شاهرود7 هر دو نیاز سرمایی و گرمایی بیشتر بود. رقم شاهرود7 به 5/220 ساعت سرما و 10958 درجه ساعت رشد گرما جهت شکوفایی گل نیاز داشت. از طرف دیگر رقم شاهرود 12 بهعنوان رقمی با نیاز سرمایی بالا و نیاز گرمایی پایین شناسایی شد. نتیجه گیری: بهطورکلی نتایج نشان داد نیاز سرمایی و گرمایی ارقام مختلف در مدلهای مختلف متفاوت بود. در بین ارقام این آزمایش رقم شاهرود 12 دارای بالاترین نیاز سرمایی و گرمایی بود. | ||
کلیدواژهها | ||
جوانه گل؛ خواب زمستانه؛ شکوفایی گل؛ مدل یوتا؛ واحد حرارتی | ||
مراجع | ||
نکونام، فاطمه؛ فتاحیمقدم، محمدرضا و زمانی، ذبیحاله (1397). ارزیابی نیاز سرمایی و حرارتی جوانههای گل در سه رقم تجاری زردآلو با استفاده از مدلهای مختلف. مجله علوم باغبانی ایران، 49 (1)، 25-36. References Alonso, J., Anson, J., Espiau, M., & Sociasi, C. R. (2005). Determination of endodormancy break in almond flower buds by a correlation model using the average temperature of different day intervals and its application to the estimation of chill and heat requirements and blooming date. Journal of the American Society for Horticultural Science, 130, 308-318. Anderson, J. L., Richardson, E. A., & Kesner, C. D. (1985). Validation of chill unit and flower bud phenology models for 'Montmorency' sour cherry. Acta Horticulturae, 184, 71-78. Ballester, J., Socias, I., Company, R., Arus, P., & Devicente M. C. (2001). Genetic mapping of a major gene delaying blooming time in almond. Plant Breeding, 120, 268-270. Bassi, D., Barrolini, S., & Viti, R. (2006). Recent advances on environmental and physiological challenges in apricot growing. Acta Horticulturae, 717, 23-31. Cesaraccio, C., Spano, D., Snyder, R. L., & Duce, P. (2004). Chilling and forcing model to predict bud-burst of crop and forest species. Agricultural and Forest Meteorology, 126, 1-113. Citadin, I., Raseira, M. C. B., Herter, F. G., & Silva, J. B. (2001). Heat requirement for blooming and leafing in peach. HortScience, 36, 305-307. Covert, M. M. (2011). The influence of chilling and heat accumulation on bloom timing, bloom length and crop yield in almonds (Prunus dulcis Mill). Master dissertation. under the supervision of Mary Pedersen. San Luis Obispo: California Polytechnic State University, Department of Horticulture and Crop Science. https://doi.org/10.15368/theses.2011.222. Campoy, J. A., Ruiz, D., Cook, N. G., Allderman, L., & Egea, J. (2011). High temperatures and time to budbreak in low chill apricot ‘Palsteyn’. Towards a better understanding of chill and heat requirements fulfillment. Scientia Horticulturae, 129, 649-655. Egea, J., Ortega, E., Martinez-Gomez, P., & Dicenta, F. (2003). Chilling and heat requirements of almond cultivars for flowering. Environmental and Experimental Botany, 50, 79-85. Erez, A., Fishman, S., Linsley-Noakes, G. C., & Allan, P. (1989, September). The dynamic model for rest completion in peach buds. In Second International Symposium on Computer Modeling in Fruit Research and Orchard Management, 165-174. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.1990.276.18. Gilreath, P. R., & Buchanan, D. W. (1981). Rest prediction model for low-chilling ''Sungold'' nectarine. American Society for Horticultural Sciences, 106, 426-429. Glozer, K., & Grant, J. A. (2005). Use of the Dynamic Model and Chill Portions to time chemical rest-breaking treatments. In ''Bing" sweet cherry. edited by Board, C. C. A. Novato: University of California Cooperative Extension. Hadavand, N., Asna-Ashari, M., Imani, A., & Ershadi, A. (2021). Investigation and estimation of chill and heat requirements of flower buds of some promising almond genotypes and cultivars. Journal of Plant Process and Function, 45(10), 329-315. Luedeling, E., Kunz, A., & Blanke, M. M. (2013). Identification of chilling and heat requirements of cherry trees- a statistical approach. International Journal of Biometeorology, 57(5), 679-689. Maulión, E., Valentini, G. H., Kovalevski, L., Prunello, M., Monti, L. L., Daorden, M. E., Quaglino, M., & Cervign, G. D. L. C. (2014). Comparison of methods for estimation of chilling and heat requirements of nectarine and peach genotypes for flowering. Scientia Horticulturae, 177, 112-117. Nekoonam, F., Fattahi Moghaddam, M., & Zamani, Z. (2018). Evaluation of chilling and heat requirements of flower buds in three commercial apricot cultivars by using different models. Iranian Journal of Horticultural Science, 49(1), 25-36. (In Persian). Polito, V. S. (2009). Dormancy and flowering in tree-crop species. Davis: UC Davis Plant Sciences. Rattigan, K., & Hill, S. J. (1988). Relationship between temperature and flowering in almond: effect of location. Australian Journal of Experimental Agriculture, 27, 905-908. Richardson, E. A., Seeley, S. D., & Walker, D. R. (1974). A model for estimating the completion of rest for “Red haven” and “Alberta” Peach Trees. Horticultural Science, 9, 331-332. Ruiz, D., Campoy, J. A., & Egea, J. (2007). Chilling and heat requirements of apricot cultivars for flowering. Environmental and Experimental Botany, 61, 254-263. Saure, M. C. (1985). Dormancy Release in Deciduous Fruit Trees. In Horticultural Reviews. edited by Janick, J. New Jersey: John Wiley and Sons. https://doi.org/10.1002/9781118060735.ch6. Scorza, R., & Okie, W. R. (1990). Peaches (Prunus persica L. Batsch). Acta Horticulturae, 290, 177-231. Shaultout, A. D., & Unrath, C. R. (1983). Rest completion prediction model for Starkrimson Delicious apples. American Society for Horticultural Sciences, 108, 957-963. Zhang, J., & Taylor, C. (2011). The dynamic model provides the best description of the chill process on ''Sirora'' pistachio trees in Australia. Horticultural Science, 46(3), 420-425. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 272 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 169 |