تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,500 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,083,902 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,188,434 |
ارزیابی تنوع صفات اگرو مورفولوژیک جو در شرایط آبیاری مطلوب و محدود و گروهبندی ژرمپلاسم خارجی آن با استفاده از روش های آماری چند متغیره | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علوم گیاهان زراعی ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 10، دوره 53، شماره 3، مهر 1401، صفحه 121-133 اصل مقاله (1.01 M) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2021.320026.654809 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مریم رضایی نیا1؛ محمدرضا بی همتا* 1؛ سید علی پیغمبری1؛ علیرضا عباسی1؛ رضا عطایی2 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بهمنظور بررسی تنوع ژنتیکی و طبقه بندی ارقام جو در شرایط آبیاری مطلوب و محدود، 138 رقم جو در قالب طرح آلفا لاتیس با دو تکرار در مزرعه آموزشی دانشگاه تهران مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اختلاف ارقام از لحاظ تمام صفات در هر دو شرایط آزمایش بسیار معنیدار بود و تنوع ژنتیکی زیادی را بین صفات نشان داد. با توجه به نتایج تجزیه رگرسیون و علیت، صفات تعداد دانه در بوته و عملکرد زیستیی در شرایط آبیاری مطلوب و صفات عملکرد زیستیی و شاخص برداشت در شرایط آبیاری محدود، از مهمترین صفات موثر بـر عملکـرد دانه بودند. با توجه به نتایج تجزیه به عامل ها، چهار عامل در هر دو شرایط آبیاری مطلوب و محدود انتخاب شدند که بهترتیب 33/80 و 93/79 درصد از تغییرات را توجیه کردند و عامل اول با توجیه بیشترین تغییرات داده ها، بهعنوان عامل عملکرد نامگذاری شد. بر اساس پراکنش ارقام در نمودار بایپلات، ارقام 54، 57، 37، 103، 31، 30، دو و 29 در شرایط آبیاری مطلوب و ارقام 130، 127، 124، 97، 122، 99، 29 و 55 در شرایط آبیاری محدود که از لحاظ عاملهای اول و دوم در سطح بالایی قرار گرفتند، به عنوان ارقام برتر انتخاب شدند. بر اساس تجزیه خوشهای ارقام مورد بررسی در شرایط آبیاری مطلوب و محدود، ارقام به چهار و پنج گروه تقسیم شدند که نتایج حاصل از تجزیه خوشه ای گروه بندی ارقام بر اساس نمودار بایپلات را تایید کرد. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اجزای عملکرد؛ تجزیه خوشهای؛ تجزیه رگرسیون؛ تجزیه علیت؛ : تنوع ژنتیکی؛ عملکرد | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه جو به عنوان چهـارمین غلـه در جهـان (بعد از گندم، برنج و ذرت) رتبهبندی شده است و بیشتر برای تغذیـه دام و تولیـد مالـت اسـتفاده مـیشـودForster et al., 2000; Kilic et al., 2010) ). این گیاه از جملـه سازگارترین غلات به شرایط محیطی میباشد (Hayes et al., 2003) کـه دارای انرژی غـذایی بالایی است و از لحـاظ محیطـی، گیـاهی متحمل است (Kumar et al., 2013). در بین تنشهای غیر زنده، تنش خشکی یکی از مهمترین و رایجترین تنشهای محیطی است که تولیدات کشاورزی را با محدودیت روبرو ساخته است و بازده تولید در مناطق نیمه خشک و دیم را کاهش میدهد. افزایش عملکرد گیاهان زراعی، از طریق غنیسازی ژنتیکی با بهبود خصوصیات کمی چندگانه، برای تحمل تنش در طول مراحل مختلف رشد صورت گرفته است (Jabereldar et al., 2017). عملکرد دانه، مهمترین صفت هر برنامه اصلاحی است و علاوه بر داشتن قابلیت توارث پایین، صفت پیچیدهای است که توسط دامنهای از سازوکارهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی متأثر میشود. بنابراین، با انتخاب غیرمستقیم صفات مرتبط با عملکرد دانه که قابل توارث و دارای همبستگی مثبت و معنیداری با عملکرد دانه هستند و به سهولت و سرعت قابل اندازهگیری میباشند، کارایی گزینش افزایش مییابد (Dadashi, 2006). با وجود اینکه جو نسبت به سایر غلات به تنش خشکی متحملتر است، اما این گیاه در دوره رشد و نمو خود در دو مرحله به ساقه رفتن و تشکیل دانه نسبت به کمبود آب حساس است و تنش خشکی در این مراحل، منجر به کاهش عملکرد آن می شود (Nor Mohammadi et al., 2001). در گزارشی نشان داد شد که تنش آب قبل از گردهافشانی، باعث کاهش تعداد دانه در سنبله و به هنگام گرده افشانی و کمی پس از آن، باعث کاهش وزن دانهها میشود (Aspinall, 1965). اگر خشکی در مراحل اولیه تشکیل دانه ایجاد شود، اثر سوء آن بیتر است و باعث لاغر و چروکیده شدن دانهها میشود؛ با این وجود، تنوع ژنتیکی برای تحمل به تنش کمبود آب گزارش شده است (Omara, 1987; Nazari & Pakniyat, 2008). کاهش عملکرد دانه در شرایط تنش رطوبتی در نتیجه کاهش وزن هزار دانه و همچنین به واسطه کاهش تعداد پنجه، سنبله و دانه در گیاه گزارش شده است (Samarah, 2005). تنش موجب کاهش عملکرد دانه از طریق کاهش تعداد دانه در سنبله و وزن هزار دانه میشود؛ با این حال تعداد بوته در واحد سطح نسبت به شرایط بدون تنش تحت تاثیر قرار نگرفت و در برخی ارقام تنش رطوبتی در مرحله گرده افشانی نسبت به تیمار شاهد شاخص برداشت را کاهش داد (Samarah, 2005). اهمیت تنوع ژنتیکی در اصلاح گیاهان در مطالعات بسیاری گزارش شده است. آگاهی داشتن از تنوع ژنتیکی در گونههای گیاهی، برای انتخاب والدین مناسب در دورگگیریها و تولید نتاج مناسب اهمیت دارد (Mohammadi & Prasanna, 2003). روشهای مختلفی برای برآورد تنوع ژنتیکی در گونههای گیاهی وجود دارد؛ کاشت و ارزیابی مورفولوژیک منابع ژنتیکی در مزرعه، تکنیک معمول احیا و طبقهبندی کلکسیونهای منابع ژنتیکی به حساب میآید. از آنجا که روشهای آماری چند متغیره بهطور همزمان چند اندازهگیری را مد نظر قرار میدهد، در تجزیه و تحلیل تنوع ژنتیکی بر پایه دادههای مورفولوژیک، بیوشیمیایی و مولکولی کاربرد وسیعی دارند. در بین روشهای مختلف آنالیز چند متغیره، تجزیه خوشهای و تجزیه به مؤلفه های اصلی، مهمترین روشها هستند (Mohammadi & Prasanna, 2003). با توجه به این که ارقام جو در مناطق نیمه خشک در مراحل رشد خود با تنش خشکی مواجه میشوند و نظر به اهمیت تعیین بهترین ارقام برای این مناطق، این تحقیق با هدف بررسی تنوع ژنتیکی ارقام جو از نظر خصوصیات اگرو-مورفولوژیک و همچنین شناسایی صفات مرتبط با عملکرد دانه برای انتخاب بهترین ارقام صورت گرفت. مواد و روشها در این آزمایش، 138 رقم جو پاییزه (66 رقم جو دو ردیفه و 72 رقم جو شش ردیفه) که نمایانگر تنوع ژنتیکی موجود در ارقام اصلاح شده جو از سال 1937 تا سال 2006 در اروپا بودند و از بانک ژن پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران تهیه شدند، مورد آزمایش قرار گرفتند. تحقیق حاضر در قالب دو آزمایش جداگانۀ آبیاری مطلوب و محدود به صورت طرح آلفا لاتیس با دو تکرار در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران واقع در کرج (مختصات 35 و56 عرض شمالی و 50 و 58 طول شرقی و ارتفاع 5/1112 متر از سطح دریا) در سال زراعی 98-1397 اجرا شد. بر اساس آمار بلند مدت ایستگاه هواشناسی کرج، این شهرستان با متوسط بارندگی سالانه 247 میلیمتر، میانگین سالیانه دمای هوا 4/14 درجه سانتیگراد (بیشینه و کمینه بهترتیب 42 و 20-)، میانگین رطوبت نسبی 53 درصد و تبخیر سالانه 218 میلیمتر، دارای اقلیم نیمه خشک با زمستان نسبتاً سرد و تابستان نسبتاً معتدل میباشد. بذرهای تراکم 250 بـذر در هـر مترمربـع در عمق سه تا پنج سانتیمتری خاک کاشته شدند. هـر واحـد آزمایشـی از دو پشته و روی هر پشته، دوخط (در مجموع چهار خط) به طول دو متر تشکیل شده بود. فاصـلۀ بـین پشته ها 25 سانتیمتر، فاصلۀ دو تکرار دو متر و فاصلۀ دو آزمـایش از هم هفت متر بود. بعد از کاشت، یک بار آبیاری انجام شد که بهعنوان تاریخ کشت در نظر گرفته شد. در آزمایش آبیاری مطلوب و در صورت عدم بارندگی، طبق عرف محل هر هفت روز آبیاری صورت گرفت و در آزمایش آبیاری محدود، آبیاری صورت نگرفت. برای مبارزه با علفهایهرز، چندین مرحله وجین دستی انجام شد؛ همچنین برای از بین بردن علفهایهرز پهن برگ، در یک مرحله از علـفکـش 2و4- دی استفاده شد. در طول و پایان دوره رشد، صفاتی چون مدت زمان گلدهی (از تاریخ کاشت تـا زمـانی که 50 درصد سنبلهها از غـلاف بـرگ پـرچم خـارج شـدند) و مدت زمان رسیدگی (از تاریخ کاشت تا زمـانی کـه 95 درصـد بوتـههـای هرکـرت کـاملاً زرد شـدند)، ارتفاع بوته (سانتیمتر)، طول سنبله (سانتیمتر)، طول پدانکل (سانتیمتر )، تعداد سنبله در بوته، تعداد دانه در سنبله، عملکرد بوته (گرم)، وزن هزار دانه (گرم)، عملکرد زیستی و شاخص برداشت محاسبه شدند. جهت اندازهگیری صفات مورفولوژیک فوق، در هر کرت هفت بوته به طور تصادفی انتخاب شدند و صفات مورد نظر اندازهگیری و ثبت شد. پس از آزمون همگنی واریانسها و نرمال بودن توزیع اشتباهات آزمایشی، تجزیه واریانس دادهها، رگرسیون و تجزیه علیت، تجزیه به عاملها و تجزیه کلاستر با استفاده از نرم افزارهای SAS 9.2، Minitab 16، Path 74 و SPSS 19 انجام شد.
نتایج و بحث تجزیه واریانس صفات مربوط به آزمایش تحت شرایط آبیاری مطلوب و محدود (جدول 1، 2) نشان داد که ارقام از نظر همه صفات در سطح احتمال یک درصد تفاوت معنیداری داشتند. این نتایج نشاندهنده تنوع بالای ارقام مورد ارزیابی بود کـه امکان انتخاب ارقام مورد نظر براسـاس صـفات مـورد بررسـی و همچنین امکان انجام تجزیههای بعدی را میسر میسازد. آمارههای توصیفی صفات مورد ارزیابی در دو شرایط آبیاری مطلوب و محدود در جدول 3 ارائه شده است. با توجه به نتایج، بیشترین درصد ضریب تغییرات در شرایط آبیاری مطلوب بهترتیب برای صفات تعداد دانه در سنبله (23/38) و در بوته (52/34) و عملکرد دانه در بوته (95/29) و زیستی (19/26) و کمترین درصد ضریب تغییرات بهترتیب برای صفت تعداد روز تا رسیدگی (33/1) و گلدهی (96/2) مشاهده شد. در شرایط آبیاری محدود نیز بیشترین درصد ضریب تغییرات برای صفات تعداد دانه در سنبله (24/35) و بوته (04/31) و عملکرد دانه (27/27) و زیستی (11/22) و کمترین آن برای تعداد روز تا رسیدگی (47/1) و گلدهی (05/3) مشاهده شد. جدول 1- تجزیه واریانس صفات مورد بررسی در ارقام جو تحت شرایط آبیاری مطلوب. Table 1. Variance analysis of the investigated traits of barley cultivars under optimal irrigation condition.
ns ، * و ** بهترتیب غیر معنیدار و معنیدار در سطح احتمال پنج و یک درصد . ns, * and **: non-significant and significant at 5% and 1% of probability levels, respectively.
جدول 2- تجزیه واریانس صفات مورد بررسی در ارقام جو تحت شرایط آبیاری محدود. Table 2. Variance analysis of the investigated traits of barley cultivars under limited irrigation condition.
ns ، * و ** بهترتیب غیر معنیدار و معنیدار در سطح احتمال پنج و یک درصد . ns, * and **: non-significant and significant at 5% and 1% of probability levels, respectively.
بنابراین تنوع بالایی بین ارقام مورد بررسی از نظر این صفات در هر دو شرایط وجود داشت و میتوان از این تنوع جهت انتخاب ارقام برتر برای اهداف بهنژادی و بهبود خصوصیات ارقام در برنامههای اصلاحی استفاده نمود؛ در حالیکه صفات فنولوژیک مانند تعداد روزتا گلدهی و رسیدگی فیزیولوژیک، تنوع پایینی نسبت به سایر صفات داشتند. در نتیجه این صفات ممکن است در برنامههای اصلاحی، شانس کمتری جهت انتخاب داشته باشند، مگر اینکه صفات زودرسی یا دیررسی، صفتی مطلوب جهت یک برنامه اصلاحی خاص باشد. در بررسیهای مشابهی که بر روی ارقام گندم صورت گرفت، بیشترین ضریب تغییرات برای صفات تعداد سنبله در بوته و دانه در سنبله و عملکرد دانه و همچنین کمترین درصد تنوع برای صفات تعداد روز تا گلدهی، تا سنبلهدهی و تا برداشت مشاهده شد که با نتایج این آزمایش مشابهت داشت (Ehdaie & Waines, 1989; Naroueirad et al., 2007).
جدول 3. آمارههای توصیفی صفات مورد بررسی در ارقام جو تحت شرایط آبیاری مطلوب و محدود. Table3. Descriptive statistics parameters of investigated traits of barley cultivars under optimal and limited irrigation conditions.
تجزیه رگرسیون و علیت قبل از تجزیه علیت و با استفاده از تجزیه رگرسیونی گـام بـه گـام، سهم هر یک از صفات که بیشترین تأثیر را در عملکرد دانـه داشتند، مشخص شد. بر اساس نتایج رگرسیون گام به گام، صفت تعداد دانه در بوته در شرایط آبیاری مطلوب، بهتنهایی حدود 86 درصـد از تغییـرات مربـوط بـه عملکرد دانه را در مقایسه با دیگر صفات توجیـه نمود. عـلاوه بـر ایـن صـفت، صـفات وزن هزار دانه، روز تا گلدهی، عملکرد زیستی، شاخص برداشت و طول پدانکل بـا ضـرایب مثبـت، بهترتیب وارد مدل شدند که در مجموع 99 درصد از تغییـرات عملکرد دانه را توجیه کردند. جهت تفسیر بهتر نتایج رگرسیون گام به گام، تجزیه علیت انجام شد. نتایج تجزیه علیت در شرایط آبیاری مطلوب (جدول4) نشان داد که صفت تعداد دانه در بوته، بالاترین اثر مستقیم (759/0) را بر عملکرد دانه داشت و بیشترین اثر غیرمستقیم این صفت از طریق عملکرد زیستی (26/0) بود. اثر غیرمستقیم آن از طریق وزن هزار دانه منفی (177/0-) و از طریق سایر صفات ناچیز بود؛ پس از آن صفت عملکرد زیستی دارای اثر مستقیم بالایی بود (313/0). اثر غیرمستقیم آن از طریق تعداد دانه در بوته (63/0)، باعث همبستگی بالای این صفت با عملکرد دانه در بوته (899/0) شد و اثر غیرمستقیم سایر صفات ناچیز بود. وزن هزار دانه دارای اثر مستقیم (294/0) بر عملکرد دانه در بوته بود و اثر غیر مستقیم وزن هزار دانه از طریق همه صفات منفی بود که باعث همبستگی منفی این صفت با عملکرد دانه در بوته شد (281/0-). بیشترین اثر غیر مستقیم و منفی این صفت (45/0-) از طریق تعداد دانه در بوته بود.
جدول 4- تجزیه ضرایب علیت برای عملکرد دانه در بوته در ارقام جو تحت شرایط آبیاری مطلوب. Table 4. Path analysis for grain yield of barley cultivars under optimal irrigation condition.
با افزایش تعداد دانه در بوته، آسمیلاتهای کمتری در مقایسه با تعداد کمتر دانه در بوته وارد میشود و این امر باعث کاهش وزن هزار دانه میشود؛ بنابراین این دو صفت را نمیتوان با هم افزایش داد و افزایش عملکرد دانه به دنبال افزایش یکی از این دو صفت صورت میگیرد. با توجه به نتایج ضرایب همبستگی، رگرسیون گام به گام و تجزیه علیت چنین استنباط میشود که استفاده از صفات تعداد دانه در بوته و عملکرد زیستی برای افزایش عملکرد دانه در شرایط آبیاری مطلوب حائز اهمیت میباشد. در گزارشی بر روی لایـن هـای جـو لخـت نشان داده شد که صفات تعداد پنجه بارور، وزن هزار دانه و تعـداد دانه در سنبله، بیشترین اثر مسـتقیم و مثبـت را روی عملکـرد دانه داشتند و گزینش بر اساس این صفات جهت بهبود عملکرد دانه موثر خواهد بود (Dadashi et al., 2010). بر اساس نتایج تجزیه علیت تحت شرایط آبیاری محدود (جدول5) مشخص شد که صفت عملکرد زیستی، بالاترین اثر مستقیم (731/0) را بر عملکرد دانه در بوته داشت و اثر غیر مستقیم این صفت از طریق سایر صفات ناچیز بود و پس از آن، صفت شاخص برداشت قرار داشت (422/0). اثر غیر مستقیم این صفت از طریق عملکرد زیستی (109/0) و از طریق صفات تعداد دانه در بوته و وزن هزار دانه مثبت و ناچیز بود.
جدول 5- تجزیه ضرایب علیت برای عملکرد دانه در بوته در ارقام جو تحت شرایط آبیاری محدود. Table 5. Path analysis for grain yield of barley cultivars under limited irrigation condition.
اثر مستقیم صفت تعداد دانه در بوته بر روی عملکرد دانه در بوته (121/0) بود. همبستگی بالای این صفت با عملکرد دانه در بوته (819/0)، به دلیل اثر غیرمستقیم عملکرد زیستی (555/0) و شاخص برداشت (177/0) بر روی این صفت بود. از آنجا که عملکرد زیستی و شاخص برداشت، بالاترین اثر مستقیم و غیرمستقیم از طریق سایر صفات را بر روی عملکرد دانه در بوته داشتند، این دو صفت بهعنوان صفات مهم برای انتخاب ارقام با عملکرد بالا در شرایط آبیاری محدود معرفی شدند. در بررسی Karami et al (2005) بر روی ژنوتیپهای جو، بر اساس نتایج تجزیه علیت گزارش کردند کـه در شرایط دیم، عملکرد زیستی بیشترین اثر مسقیم و مثبـت را روی عملکرد دانه داشت. در آزمایش دیگری گزارش شد که عملکرد زیستی اثر مستقیمی بر عملکرد دانه گندم دوروم داشت (Abderrahmane et al., 2013).
تجزیه به عاملها از آنجا که ضرایب همبستگی ممکن است به تنهایی اطلاعات کاملی در مورد روابط صفات مختلف فراهم نکند و با توجه به مزایای مختلف تجزیه و تحلیل آماری چند متغیره و برای درک عمیق ساختار داده ها، در مطالعه حاضر از تحلیل عاملی استفاده شد. تجزیه به عاملها، با استفاده از روش تجزیه به مولفههای اصلی و بر مبنای مقادر ویژه بزرگتر از 5/0، صرف نظر از علامت مربوطه، بهعنوان ضرایب معنیداری پس از چرخش وریماکس انجام شد. در شرایط آبیاری مطلوب و محدود، چهار عامل شناسایی شد و همه آنها بهترتیب 33/80 و 93/79 درصد از تنوع موجود در صفات را توجیه کردند (جدول6). تحت شرایط آبیاری مطلوب، عامل اول که 69/36 درصد از کل تغییرات را تشکیل داد، دارای ضرایب عاملی مثبت برای صفات تعداد دانه در بوته، عملکرد دانه، عملکرد زیستیی، شاخص برداشت و تعداد دانه در سنبله و ضریب عاملی منفی برای وزن هزار دانه بود. صفات قرار گرفته در این عامل، همبستگی بالایی با عملکرد دانه در بوته داشتند و همچنین بر اساس نتایج رگرسیون گام به گام و تجزیه علیت، بهعنوان صفات تاثیرگذار بر عملکرد دانه در بوته شناسایی شدند؛ بنابراین عامل اول بهعنوان عامل عملکرد و اجزای عملکرد نامگذاری شد. عامل دوم که 27/20 درصد از تغییرات دادهها را به خود اختصاص داد، شامل صفات ارتفاع بوته و روز تا گلدهی و رسیدگی فیزیولوژیک بود. از آنجاکه ارتفاع بوته با تعداد روز تا گلدهی و رسیدگی فیزیولوژیکی دارای همبستگی مثبتی بود، با افزایش تعداد روز تا گلدهی و رسیدگی فیزیولوژیک، ارتفاع بوته افزایش یافت؛ از این رو این عامل بهعنوان عامل ارتفاع نامگذاری شد و انتخاب بر اساس این عامل، منجر به ایجاد گیاهانی با ارتفاع و رشد رویشی زیاد خواهد شد. در بررسی Mahmoodi et al. (2014) بر روی ژنوتیپهای گندم، چهار عامل شناسایی شد؛ عامل اول با توجیه 56/27 درصد از تغییرات دادهها، عامل موثر بر عملکرد دانه نامگذاری شد که شامل صفات عملکرد دانه، زیستتوده و وزن هزار دانه بود. عامل دوم که 28/18 درصد از تغییرات داداهها را توجیه میکرد، عامل ارتفاع نامیده شد و دارای ضرایب مثبت و بزرگ برای صفات روز تا گلدهی، ارتفاع بوته و طول ریشک بود. در بررسی دیگری بر روی عوامل موثر بر عملکرد دانه گندم تحت شرایط خشکی، سه عامل شناسایی شد که عامل اول، موثر بر عملکرد و اجزای عملکرد، عامل دوم، موثر بر ارتفاع بوته و عامل سوم، بر شاخص برداشت موثر بود (Leilah & Al-Khateeb, 2005). از طرف دیگر و تحت شرایط آبیاری محدود (جدول 6)، عامل اول، 33/33 درصد از تغییرات کل را توجیه کرد که صفات تعداد دانه در بوته، عملکرد دانه در بوته، عملکرد زیستی و تعداد دانه در سنبله دارای ضرایب عاملی مثبت و بالایی بودند و این عامل نیز بهعنوان عامل عملکرد دانه و اجزای عملکرد نامگذاری شد. عامل دوم دارای ضرایب عاملی مثبت و معنیداری برای صفات روز تا گلدهی و رسیدگی فیزیولوژیکی و ضرایب عاملی منفی و معنیداری برای صفات وزن هزار دانه و تعداد سنبله در بوته بود. عامل دوم با توجیه 64/22 درصد از تغییرات دادهها، عامل رسیدگی نامیده شد. عامل سوم، دارای ضرایب مثبت و بزرگ برای صفات ارتفاع بوته و طول پدانکل و ضریب عاملی منفی برای شاخص برداشت بود. این عامل با توجیه 48/13 درصد از تغییرات دادهها بهعنوان عامل ارتفاع در نظر گرفته شد. با توجه به اینکه شاخص برداشت با عملکرد دانه در بوته همبستگی مثبتی دارد، کاهش شاخص برداشت باعث کاهش عملکرد دانه میشود. بنابراین انتخاب بر اساس این عامل، باعث انتخاب ارقام پابلند و عملکرد پایین دانه میشود. ارقام انتخاب شده بر اساس این عامل، بیشتر برای تولید علوفه دام مناسب میباشند. عامل چهار با توجیه 48/10 درصد از کل تغییرات، دارای ضرایب عاملی مثبت و معنیداری برای صفت طول سنبله بود که این عامل را میتوان به همین عنوان در نظرگرفت.
جدول 6- تجزیه به عاملها با دوران وریماکس برای ارقام جو تحت شرایط آبیاری مطلوب و محدود.
Table 6. Factor analysis using varimax rotation of barley cultivars under optimal and limited irrigation conditions.
نتایج این پژوهش با نتایج برخی پژوهشگران دیگر ((Mohammadi et al., 2007; Guendouz et al., 2012 که اعلام کردهاند عملکرد زیستی بهصورت معنیداری مرتبط با عملکرد دانه در هر دو شرایط است مطابقت داشت. طی پژوهشی بر روی ده لاین جو، سه عامل که در مجموع 26/80 درصد از کل تنوع موجود در دادهها را توجیه میکرند، گزارش شدند که عامل اول با اختصاص 68/26 درصد از کل واریانس، عامل عملکرد نامیده شد (Ahadzadeh et al., 2014). در پژوهشی Naghavi et al. (2015) برای کاهش متغیرهای ارقام گندم، از تحلیل عاملی استفاده کردند و چهار عامل (رشد و عملکرد دانه ، صفات دانه ، زیستتوده و ریشه) و دو عامل (عملکرد دانه و زیست توده) بهترتیب تحت شرایط نرمال و تنش خشکی گزارش کردند. همانطورکه مشـاهده میشود، عوامـل اسـتخراج شده از این مطالعه، گاهاً متفاوت با عوامل استخراج شده از کارهای دیگر محققان است. اختلاف موجـود بـه تفاوت متغیرهـای انـدازهگیـری شـده، نـوع ژنوتیپهـای مورد مطالعه و شرایط محیطی تحقیق مربوط میشـود، زیرا اطلاعات تجزیه به عاملها به دامنه تنـوع ژنتیکـی و محیطی بستگی دارد (Dehlholm et al., 2012). با توجه به این که در هر دو شرایط ابیاری مطلوب و محدود، دو عامل اصلی اول و دوم بیشترین تغییرات واریانس دادهها را توجیه کردند و صفات عملکرد دانه در بوته و اجزای عملکرد در این عاملها قرار داشتند، از این دو عامل جهت بهدست آوردن پراکنش و شناسایی ارقام برتر در دستگاه مختصات استفاده شد. تحت شرایط آبیاری مطلوب (شکل 1)، ارقام 54، 57، 37، 103، 31، 30، دو و 29 که از نظر عاملهای اول و دوم مثبت و بالاتر بودند، عملکرد دانه در بوته بیشتری در شرایط مطلوب نشان دادند. تحت شرایط آبیاری محدود نیز موقعیت ارقام براساس دو عامل اصلی اول و دوم بررسی شد (شکل 2) و ارقام شماره 130، 127، 124، 97، 122، 99، 29، 55 که دارای عامل اول و دوم مثبت و بالاتری بودند، عملکرد دانه در بوته بیشتری تحت شرایط آبیاری محدود نیز نشان دادند.
شکل 1- پراکنش ارقام جو بر اساس عامل اول و دوم تحت شرایط آبیاری مطلوب. Figure 1. Distribution of barley cultivars on the basis of the first and the second principal components under optimal irrigation condition. شکل 2- پراکنش ارقام جو بر اساس عامل اول و دوم تحت شرایط آبیاری محدود. Figure 2. Distribution of barley cultivars on the basis of the first and the second principal components under limited irrigation condition.
تجزیه خوشه ای تجزیه خوشهای به روش Ward و با استفاده از مربع فاصله اقلیدوسی انجام شد. در شرایط آبیاری مطلوب، ارقام مورد نظر در چهار گروه قرار گرفتند (شکل 3) که گروههای یک تا چهار هر کدام بهترتیب دارای 60، 13، 22 و 43 رقم بودند. بر اساس نتایج مقایسات میانگین بین گروهها (جدول 7)، گروه اول برای صفت شاخص برداشت، بیشترین و برای صفات تعداد سنبله در بوته و طول سنبله، کمترین میانگین را دارا بودند؛ این گروه برای صفات عملکرد و اجزا عملکرد دارای میانگین متوسطی بودند. گروه دوم از لحاظ صفات وزن هزار دانه و تعداد سنبله در بوته، کمترین میانگین و از لحاظ سایر صفات عملکرد و اجزای عملکرد و صفات فنولوژیکی، بیشترین میانگین را دارا بودند؛ ارقام قرار گرفته شده در این گروه (57، 54، 37، 32، 17، 45 و ...) ارقام انتخاب شده در قسمت A نمودار بایپلات بودند. ارقام این گروه نشان دادند که هر چه تعداد سنبله در بوته کمتر باشد، تعداد دانه در سنبله و در نتیجه عملکرد بوته افزایش پیدا میکند. همچنین هر چه تعداد روز تا گلدهی و رسیدگی فیزیولوژیکی بیشتر باشد، عملکرد بیشتر است. بنابراین ارقام این گروه برای کشت در شرایط تنش که باعث کوتاه شدن دوره رشد و پر شدن دانه میشود مناسب نیستند.
شکل 3- دندوگرام حاصل از تجزیه خوشهای ارقام جو تحت شرایط آبیاری مطلوب. Figure 3. Dendrogram of barley cultivars cluster analysis under optimal irrigation condition.
جدول 7- مقایسه میانگین و انحراف معیار صفات گروهها در تجزیه خوشهای ارقام جو تحت شرایط آبیاری مطلوب. Table 7. Cluster analysis of barley cultivars under optimal irrigation condition.
*در هر ردیف، میانگینهای دارای حروف مشترک، اختلاف معنیداری با هم ندارند (آزمون چند دامنهای دانکن در سطح احتمال پنج درصد). *Means with the same letters in the same row are not significantly different according to Duncan’s multiple range taste (5%).
گروه سوم برای صفات تعداد سنبله در بوته، بیشترین و برای صفات تعداد دانه در بوته، عملکرد دانه، تعداد دانه در سنبله، شاخص برداشت، ارتفاع بوته، طول پدانکل و روز تا گلدهی و رسیدگی فیزیولوژیکی، کمترین میانگین را دارا بودند. ارقام این گروه، ارقامی با دوره رویشی کوتاه و عملکرد پایین بودند. ارقام قرار گرفته در این گروه (از جمله ارقام شماره 70، چهار، 10،هفت، 99، 15، 94 و ...) با ارقام قرار گرفته در قسمت D نمودار بای پلات مطابقت داشت. گروه چهارم برای صفات وزن هزار دانه و طول سنبله و روز تا گلدهی، بیشترین و برای صفات عملکرد و اجزا عملکرد کمترین میانگین را دارا بودند. ارقام این گروه (123، 76،133، 125، 82، 132 و...) همان ارقام قرار گرفته در قسمت C نمودار بای پلات بودند که از لحاظ عامل اول دارای مقادیر پایین و از لحاظ عامل دوم، دارای مقادیر بالایی بودند. با توجه به حداکثر فاصله ژنتیکی بین ارقام گروه دوم و سوم، میتوان از دورگگیری بین ارقام موجود در این گروهها برای تولید ارقام با عملکرد بالا بهره جست. شکل 4 تجزیه کلاستر در شرایط آبیاری محدود را نشان میدهد که ارقام به پنج گروه تقسیم شدند. گروههای یک تا پنح بهترتیب دارای 20، 11، 43، 24 و 40 رقم بوند. با توجه به جدول مقایسات میانگین بین گروهها (جدول 8)، گروه اول از نظر صفات عملکرد دانه در بوته، تعداد دانه در بوته، تعداد دانه در سنبله، عملکرد زیستی و شاخص برداشت بالاترین مقدار را به خود اختصاص دادند؛ همچنین با دارار بودن حداقل روز تا گلدهی و رسیدگی فیزیولوژیکی، بهعنوان ارقام زودرس در نظر گرفته شدند. در نتیجه با توجه به شرایط آبیاری محدود، این گروه به دلیل عملکرد بالا و زودرسی، بهترین گروه معرفی شد و ارقام این گروه در برنامههای بهنژادی مورد استفاده قرار میگیرند. ارقام قرار گرفته در قسمت A نمودار بای پلات (ارقام شماره 130، 127،124، 23، 122، 99 و ..) با ارقام موجو در گروه اول مطابقت داشتند.
Figure 4. Dendrogram of barley cultivars cluster analysis under limited irrigation condition.
جدول 8- مقایسه میانگین و انحراف معیار صفات گروهها در تجزیه خوشهای ارقام جو تحت شرایط آبیاری محدود. Table 8. Cluster analysis of barley cultivars under limited irrigation condition.
*در هر ردیف، میانگینهای دارای حروف مشترک، اختلاف معنیداری با هم ندارند (آزمون چند دامنهای دانکن در سطح احتمال پنج درصد). *Means with the same letters in the same row are not significantly different according to Duncan’s multiple range taste (5%).
ارقام گروه دوم از لحاظ ارتفاع بوته، طول پدانکل و عملکرد زیستی، دارای مقدار بالا و از لحاظ طول سنبله و شاخص برداشت، دارای کمترین مقدار بودند. در ارقام این گروه، نسبت کاه و کلش به عملکرد اقتصادی بیشتر است و در نتیجه برای تهیه علوفه باید استفاده شوند. ارقام گروه سوم، ارقامی دیررس و از نظر عملکرد و اجزا عملکرد، متوسط بودند. ارقام گروه چهارم تنها در صفت روز تا گلدهی از میانگین بالاتری برخوردار بودند، ولی از لحاظ صفات عملکرد و اجزای آن در سطح پایینی قرار داشتد. ارقام این گروه (15، چهار، 1،1یک، هفت، سه، پنج، 13، 22 و ...) با ارقام قرار گرفته در قسمت C نمودار بای پلات مطابقت داشتند. گروه پنجم نیز از لحاظ صفات عملکرد و اجزای عملکرد مقدار پایینی داشتند، ولی ارقام این گروه، ارقام دیررسی بودند؛ در نتیجه ارقام این دو گروه برای کشت در شرایط تنش توصیه نمیشوند. ارقام موجود در این گروه (شامل ارقام 61، 102، 83، 53، 126، 54، 32 و ..) با ارقام قرار گرفته در قسمت D نمودار بای پلات مطابقت داشت. با توجه به حداکثر فاصله ژنتیکی بین ارقام گروه اول و پنجم، میتوان از دورگگیری بین ارقام موجود در این گروهها برای تولید ارقام با عملکرد بالا بهره جست. در گزارشی بر روی عملکرد گندم تحت شرایط تنش خشکی، سه کلاستر بهدست آمد که در خوشه سوم، صفات تعداد سنبله، وزن صد دانه، وزن دانه در سنبله، شاخص برداشت، عملکرد زیستی و عملکرد دانه قرار داشتند که با نتایج تحقیق حاضر تقریباً مطابقت داشت (Leilah & Al-Khateeb, 2005). در گزارش دیگری بر روی ژنوتیپهای گندم، شش کلاستر بهدست آمد که کلاستر ششم، حاوی بالاترین عملکرد دانه و صفات مرتبط با آن بود (Khavarinejad & Babajanov, 2011). در گزارش Shamsi Mahmoud Abadi et al. (2008) بیان شد که 58 نمونه جو در شش گروه قرار گرفتند.
نتیجهگیری کلی نتایج همبستگیهای فنوتیپی، رگرسیون گام به گام و تجزیه علیت صفات مورد بررسی در دو شرایط آبیاری مطلوب و محدود نشان داد که صفات تعداد دانه در بوته، عملکرد زیستی و شاخص برداشت، از جمله صفات مهم و تاثیرگذار بر عملکرد دانه در بوته بودند. با توجه به اینکه تنوع برای این صفات در بین ارقام مورد بررسی مشاهده شد، بنابراین غربالگری بهمنظور افزایش این صفات میتواند باعث افزایش عملکرد دانه شود. در هر دو شرایط، عامل اول که بیشترین درصد تغییرات دادهها را توجیه کرد، بهعنوان عامل عملکرد معرفی شد که پس از ترسیم بایپلات بر اساس دو مولفه، ارقام 54، 57، 37، 103، 31، 30، دو و 29 در شرایط آبیاری مطلوب و ارقام ، 127، 124، 97، 122، 99، 29 و 55 در شرایط آبیاری محدود بهعنوان ارقام برتر انتخاب شدند. با توجه به نتایج تجزیه خوشهای در شرایط آبیاری مطلوب و محدود، ارقام مورد بررسی بهترتیب در چهار و پنج گروه قرار گرفتند که در تمایز ارقام بر اساس صفات مورد نظر بهصورت مطلوب عمل کرد و پراکنش ارقام بر اساس نمودار بایپلات را تایید میکرد. REFERENCES
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
REFERENCES
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 310 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 219 |