تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,573 |
تعداد مقالات | 71,036 |
تعداد مشاهده مقاله | 125,506,504 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 98,770,475 |
پیشبینی سفتی ارقام مختلف پرتقال با استفاده از روش آزمون پانچ(مطالعه موردی: ارقام پرتقال موجود در منطقه جنوب استان کرمان) | ||
مهندسی بیوسیستم ایران | ||
دوره 53، شماره 2، تیر 1401، صفحه 109-122 اصل مقاله (989.99 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijbse.2022.327376.665423 | ||
نویسندگان | ||
فرهاد خوشنام* 1؛ حمید قاسم خانی2؛ محمد رضا کماندار2 | ||
1استادیار، گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران | ||
2گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم دانشگاه جیرفت، ایران | ||
چکیده | ||
سفتی بافت میتواند به عنوان یک معیار مهم برای تشخیص کیفیت و تازگی پرتقال قلمداد شده و ویژگیهای بافت پرتقال تأثیر زیادی بر مقبولیت و بازارپسندی آن دارد. با توجه به اینکه پرتقال یک محصول تولیدی مهم و با ارزش در منطقه جنوب استان کرمان محسوب میشود، داشتن دانش کافی در مورد مکانیک بافت آن برای توسعه صنایع و تجهیزات فرآوری این محصول در منطقه حائز اهمیت است. جهت تعیین مکانیک بافت پرتقال تولیدی جنوب استان کرمان، از روش آزمون غیرمخرب پانچ به عنوان یک روش مناسب و کاربردی در خصوص تعیین سفتی میوهها استفاده گردید. در این تحقیق سفتی، تنش فشاری، نیرو و انرژی مصرفی پانچ کردن پنج رقم پرتقال متداول در منطقه (والنسیا، مارس، واشنگتن ناول، خونی و محلی جیرفت) توسط آزمون پانچ و هفت قطر پانچ (8/4، 4/6، 9/7، 5/9، 1/11، 7/12 و 3/14 میلیمتر) تعیین و مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر متغیرهای قطر پانچ، نوع رقم و نیز اثر متقابل قطر پانچ در رقم بر نیرو، سفتی، تنش فشاری و انرژی در سطح 1% معنیدار است. در ترکیب تیماری رقم محلی با قطر پانچ 7/12 میلیمتر بیشترین مقدار نیرو (0/79 نیوتن) و سفتی (9/7 نیوتن بر میلیمتر) و ترکیب تیماری رقم خونی و قطر پانچ 8/4 میلیمتر کمترین مقدار نیرو (5/15 نیوتن) و سفتی (5/1 نیوتن بر میلیمتر) بدست آمد. بیشترین میانگین تنش فشاری (5/1 مگاپاسکال) و کمترین میانگین تنش فشاری (3/0 مگاپاسکال) به ترتیب در ترکیب تیماری رقم محلی و قطر پانچ 8/4 میلیمتر و ترکیب تیماری رقم خونی و قطر پانچ 3/14 میلیمتر حاصل شد. | ||
کلیدواژهها | ||
مدل ریاضی؛ خواص مکانیکی؛ قطر پانچ؛ میوه؛ آزمون غیرمخرب | ||
مراجع | ||
Ahmadi, K., Ebadzadeh, H. R., Hatami, F., Hoseinpour, R., & Abdshah, H. (2020). Agricultural Statistics. Horticultural Products. Information and Communication Technology Center of the Ministry of Agriculture. (In Farsi) Anonymous, (2017). Oranges-Specifications and test methods. Iranian National Standardization Organization (INSO) No, 279, 6th, Revision. (In Farsi) Bourne, M. C. (1966). Measure of shear and compression components of puncture tests. Journal of Food Science, 31, 282-291. Bourne, M. C. (1975). Method for obtaining compression and shear coefficients of foods using cylindrical punches. Journal of Texture Studies, 5, 459-469. Christopher, J. M. (2005). Non-Destructive testing of fruit firmness with real time constraints. Literature Review Bachelor of Digital Systems with Honours (1200) School of Computer Science and Software Engineering. Monash University. Esna-Ashari, M., & Zokaee Khosroshahi, M. R. (2011). Post-harvest Physiology and Technology (2nd ed.). Bu-Ali Sina University Press. (In Farsi) Fotouhi Ghazvini, R., & Fattahi Moghadam, J. (2006). Citrus Growing in Iran (2nd ed.). The University of Guilan Press. (In Farsi) Ghanbarzadeh, B. (2019). Principles of Foods and Biopolymer Rheology (3rd ed.). University of Tehran Press. (In Farsi) Jackman, R. L., & Stanley, D. W. (1992). Area- and perimeter-dependent properties and failure of mature-green and red-ripe tomato pericarp tissue. Journal of Texture Studies, 23, 461-474. Jha, S. N., Kingsly, A. R. P., & Chopra, S. (2006). Physical and mechanical properties of mango during growth and storage for determination of maturity. Journal of Food Engineering, 72, 73-76. Khadivi, A. (2011). Pomology (2nd ed.). Education and Extension of Agriculture Press. (In Farsi) Khazaei J., & Mann, D. (2004). Effects of Temperature and Loading Characteristics on Mechanical and Stress-Relaxation Properties of Sea Buckthorn Berries. Part 2. Puncture Tests. Agricultural Engineering International: CIGR Journal, 6, 1-16. Lana, M., Tijskens, L. De., Theije, A., Dekker, M., & Barrett, M. (2007). Measurement of Firmness of Fresh-Cut Sliced Tomato Using Puncture Tests-Studies on Sample Size, Probe Size and Direction of Puncture. Journal of Texture Studies, 38(5), 601-618. Mahmoodi-Eshkaftaki, M., Ebrahimi, R., & Torki-Harchegani, M. (2013). Determination of Critical Conditions for Puncturing Almonds Using Coupled Response Surface Methodology and Genetic Algorithm. Food Technology and Biotechnology, 51(4), 500-508. Shafiee, S., Modarres Motlagh, A., Rahmani Didar, A., & Minaee, S. (2008). Investigation the effect of skin on mechanical behavior of apple. Journal of Food Technology, 6(2), 86-91. Shiu, J. W., Slaughter, D. C., Boyden, L. E., & Barrett, D. M. (2015). Effect of the shear-to-compressive force ratio in puncture tests quantifying watermelon mechanical properties. Journal of Food Engineering, 150, 125-131. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 275 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 339 |