قوی پنجه, نوید, حسینی, سید احمد, آقاشاهی, علی رضا, افشین, مجتبی. (1401). مقایسه ترکیبات شیمیایی، فراسنجههای تولید گاز و گوارشپذیری گیاه خارشتر و یونجه خشک به روشهای درونکیسهای و آزمایشگاهی. , 24(3), 329-339. doi: 10.22059/jap.2022.336134.623665
نوید قوی پنجه; سید احمد حسینی; علی رضا آقاشاهی; مجتبی افشین. "مقایسه ترکیبات شیمیایی، فراسنجههای تولید گاز و گوارشپذیری گیاه خارشتر و یونجه خشک به روشهای درونکیسهای و آزمایشگاهی". , 24, 3, 1401, 329-339. doi: 10.22059/jap.2022.336134.623665
قوی پنجه, نوید, حسینی, سید احمد, آقاشاهی, علی رضا, افشین, مجتبی. (1401). 'مقایسه ترکیبات شیمیایی، فراسنجههای تولید گاز و گوارشپذیری گیاه خارشتر و یونجه خشک به روشهای درونکیسهای و آزمایشگاهی', , 24(3), pp. 329-339. doi: 10.22059/jap.2022.336134.623665
قوی پنجه, نوید, حسینی, سید احمد, آقاشاهی, علی رضا, افشین, مجتبی. مقایسه ترکیبات شیمیایی، فراسنجههای تولید گاز و گوارشپذیری گیاه خارشتر و یونجه خشک به روشهای درونکیسهای و آزمایشگاهی. , 1401; 24(3): 329-339. doi: 10.22059/jap.2022.336134.623665
مقایسه ترکیبات شیمیایی، فراسنجههای تولید گاز و گوارشپذیری گیاه خارشتر و یونجه خشک به روشهای درونکیسهای و آزمایشگاهی
1گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند، ایران
2دکتری تغذیه دام، ایستگاه تحقیقات شتر و گونههای مرتعی خراسان جنوبی
3موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، تخصص: تغذیه نشخوارکنندگان-مسول بخش تحقیقات تغذیه.
4دانشجوی دکتری بخش علوم دام، دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
چکیده
هدف از پژوهش حاضر، تعیین ارزش غذایی گیاه خارشتر با استفاده از روشهای درونکیسهای و تولید گاز و مقایسه آن با علف خشک یونجه بود. نمونههای علوفه بهصورت دستی برداشت و ترکیب شیمیایی و فنولی آن طبق روشهای توصیهشده آزمایشگاهی تعیین شد. همچنین از روشهای تولید گاز، کیسههای نایلونی و هضم سه مرحلهای آنزیمی برای تعیین ارزش غذایی نمونهها استفاده شد. میزان ماده آلی، پروتئین خام و کلسیم خارشتر پایینتر از علف خشک یونجه بود (05/0P<)، درحالیکه الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی، لیگنین، خاکستر و فسفر گیاه خارشتر بهطور معنیداری بیشتر بود (05/0P<). میزان کل ترکیبات فنولی، تانن کل، تانن متراکم و تانن قابل هیدرولیز گیاه خارشتر نیز بالاتر از علف خشک یونجه بود (05/0P<). بخش سریعتجزیه، کُند تجزیه و نرخ ثابت تجزیه گیاه خارشتر و علف خشک یونجه اختلاف معنیداری نداشتند. اما، تجزیهپذیری مؤثر گیاه خارشتر از علف خشک یونجه کمتر بود (05/0P<). نرخ ثابت تولید گاز (c) گیاه خارشتر و علف خشک یونجه با یکدیگر مشابه بودند، با اینحال، پتانسیل تولید گاز (b) آن از علف خشک یونجه کمتر بود (05/0P<). گوارشپذیری ماده آلی، انرژی قابل سوختوساز و انرژی خالص شیردهی نیز در گیاه خارشتر کمتر از علف خشک یونجه برآورد شد (05/0P<). براساس نتایج این پژوهش، گیاه خارشتر با ترکیب شیمیایی و فراسنجههای گوارشپذیری مناسب و هزینه تولید کمتر در مقایسه با علف خشک یونجه، امکان جایگزینی با بخشی از علوفه جیره شتر را دارد.
Comparison of chemical composition, gas production parameters and digestibility of Alhaji camelorum plant and alfalfa hay using nylon bag and gas production techniques
نویسندگان [English]
Navid Ghavipanje1؛ Seyyed Ahmad Hosseini2؛ alireza aghashahi3؛ Mojtaba Afshin4
1Department of Animal Science, University of Birjand, Birjand, Iran
2Ph.D. in Animal Nutrition, South Khorasan Camel and Range Species Research Station, Birjand, Iran
3department of animal and poultry nut.Iran animal science nutrition.areeo.Iran
4.D. Student, Department of Animal Science, College of Agriculture, University of Birjand, Birjand, Iran.
چکیده [English]
The aim of the present study was to determine the nutritive value of Alhaji camelorum plantusing nylon bag and gas production techniques which compared with alfalfa hay. Fodder samples were hand harvested and its chemical and phenolic composition was determined according to standard laboratory methods. The methods of gas production, nylon bags and three-step enzymatic digestion were used to determine the nutritive value of the samples. The amount of organic matter, crude protein and Ca of Alhaji camelorum was lower than alfalfa hay (P<0.05). Wheras, the neutral detergent fiber, acid detergent fiber, lignin, ash and phosphorus content of Alhaji camelorum were significantly higher than alfalfa hay (P<0.05). The amount of total phenolic compounds, total tannin, condensed and hydrolyzable tannin of Alhaji camelorum was also higher than alfalfa hay (P<0.05). There was no significant difference between the fast degradable, slow degradable and degradablity rates of Alhaji camelorum and alfalfa hay. However, the effective degradability of Alhaji camelorum was lower than alfalfa hay (P<0.05). Gas production rate (c) of Alhaji camelorum and alfalfa was similar, however, its gas production potential (b) was lower than alfalfa hay (P<0.05). Organic matter digestibility, metabolizable energy, and net energy for lactation were also estimated to be lower in Alhaji camelorum than alfalfa hay (P<0.05). According to the results of the present research, Alhaji camelorum plant with appropriate nutritional caractristics and digestibility parameters along with its lower production cost compare to alfalfa hay, can be replaced with a part of the forage of camel diet.
کلیدواژهها [English]
Alhaji camelorum, Digestibility, Gas production parameters, Nylon bag technique
مراجع
1. Adesogan AT (2005) Effect of bag type on the apparent digestibility of feeds in Ankom DaisyII incubators. Animal Feed Scince and Technology 119: 333-344. 2. Ahmadi A and Sandgol A (2010) Evaluation of nutritional value of saline species in the diet of grazing Zandi sheep in Abbasabad desert rangelands. Rangeland and Watershed Management 63 (3): 277-287. (In Persian) 3. Al-Masri MR (2003) An in vitro evaluation of some unconventional ruminant feeds in terms of the organic matter digestibility, energy and microbial biomass. Tropical Animal Health and Production 35(2): 155-167. 4. AOAC (2000) Official methods of analysis, 17th ed. Official methods of analysis of AOAC International, Gaithersburg, MD, USA. 5. Arzani H, Motamedi J, and Zare Chahoki MA (2010) Final report of national project "Forage quality in Iran rangeland". Forests, Range and Watershed Management Organization. (In Persian) 6. Bashtini J, Fazaeli H and Faizi R (2004) Possibility of silage of Harsher plant and compare its nutritional value with dried Harsh and dried alfalfa. Final report of the research project, Khorasan Agricultural and Natural Resources Research Center. (In Persian). 7. El Shaer HM (2010) Halophytes and salt-tolerant plants as potential forage for ruminants in near east region. Small Ruminant Research, 91: 3-12. 8. Getachew G, Blümmel, M, Makkar HPS and Becker K (1998) In vitro gas measuring techniques for assessment of nutritional quality of feeds: a review. Animal Feed Science and Technology 72(3-4): 261-281. 9. Getachew G, Ibáñez AM, Pittroff W, Dandekar AM, McCaslin M, Goyal S and Putnam DH (2011) A comparative study between lignin down regulated alfalfa lines and their respective unmodified controls on the nutritional characteristics of hay. Animal Feed Science and Technology 170(4): 192-200. 10. Gharaman A (2013) Color flora of Iran. University of Tehran, Campus of Basic Sciences 27: 125. (In Persian) 11. Ghasemi A, Gholami A, Askari F, Ghorbani A and Mir Mahdavi S (2017) Determining the nutritional value of food resources of Hozmozgan province (dandruff, terat, jar and kharshtar) in camel nutrition. Journal of Applied Research in animal sciences 23:43-52. (in persian)12. Hosseini SA, Fathi Nasri MH, Farhangfar SH and Didarkhah M (2020) Evaluation of pasture plants grazed by camels in South Khorasan and the effect of alfalfa replacement with Ashnan on the performance of dairy camels. Livestock Production 22 (4): 560-569. (In Persian) 13. Jayanegara A, Goel G, Makkar HPS and Becker K (2015) Divergence between purified hydrolysable and condensed tannin effects on methane emission, rumen fermentation and microbial population in vitro. Animal Feed Science and Technology 209: 60-68. 14. Gharaman A (2013) Color flora of Iran. University of Tehran, Campus of Basic Sciences 27: 125. (In Persian) 15. Larbi A, Smith JW, Kurdi IO, Adeknle IO, Rajj AM and Ladipo DO (1998) Chemical composition, rumen degradation and gas production characterisitics of some multipurpose fodder trees and shrubs during wet and dry seasons in the humid tropics. Animal Feed Science and Technology 72: 81-96. 16. Makkar HPS (2004) Recent advances in the in vitro gas method for evaluation of nutritional quality of feed resources. Assessing quality and safety of animal feeds. FAO Animal Production and Health Series 160: 55-88. 17. Menke KH and staingass H (1988) Estimation of energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research and Development 28: 7-55. 18. Orskov ER and McDonald I (1979) The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. Journal of Agriculture Science 92: 499-503. 19. Parissi ZM, Papachristou TG and Nastis AS (2005) Effect of drying method on estimated nutritive value of browse species using an in vitro gas production technique. Animal Feed Science and Technology 123: 119-128. 20. Riasi A, Danesh Mesgaran M, Stern MD and Ruiz Moreno MJ (2008) Chemical composition, in situ ruminal degradability and post-ruminal disappearance of dry matter and crude protein from the halophytic plants Kochia scoparia, Atriplex dimorphostegia, Suaeda arcuata and Gamanthus gamacarpus. Animal Feed Science and Technology 141: 209-219. 21. Towhidi A, Saberifar T and Dirandeh E (2011) Nutritive value of some herbage for dromedary camels in the central arid zone of Iran. Tropical Animal Health and Prodaction 43: 617-622. 22. Towhidi A, and Zhandi M (2007) Chemical composition, in vitro digestibility and palatability of nine plant species for dromedary camels in the province of Semnan, Iran. Egyptian Journal of Biology 9: 43-51. 23. Van Soest PJ (1994) Nutritional ecology of the ruminant. United States. Comstock Publication, Ithaca. 24. Yousef Elahi Mm and Mirzaei A (2014) Determining the nutritional value of five species of saline plants in Sistan region using gas production technique (In vitro) and nylon bag (In situ). Livestock Production Research 5 (9): 50-68 (in Persian)