تعداد نشریات | 209 |
تعداد شمارهها | 5,453 |
تعداد مقالات | 60,035 |
تعداد مشاهده مقاله | 98,665,303 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 78,726,562 |
مطالعه غلظت آلایندههای نیترات و فلزات سنگین در خاک و اندام خوراکی کاهو و ارزیابی خطر مصرف آن | ||
به زراعی کشاورزی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 03 خرداد 1401 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jci.2022.326369.2574 | ||
نویسنده | ||
محسن سیلسپور ![]() ![]() | ||
بخش تحقیقات کشت گلخانه ای، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ورامین، ایران | ||
چکیده | ||
طی یک مطالعه، غلظت نیترات و فلزات سنگین در خاک و اندام خوراکی کاهو در مزارع دشت ورامین اندازهگیری شد. میانگین غلظت نیترات، سرب و کادمیوم در کاهو به ترتیب 2756، 46/1 و 11/0 میلیگرم در کیلوگرم وزن تازه بود که نسبت به میزان استاندارد اعلام شده توسط سازمان ملی استاندارد ایران به ترتیب، 83، 630 و 10 درصد بیشتر بود. میانگین غلظت نیترات و غلظت کل سرب، کادمیوم و نیکل در خاک مزارع کاهو به ترتیب 27، 42، 64/0و 5/42 میلیگرم در کیلوگرم بود که غلظت نیترات و سرب به ترتیب 35 و 180 درصد بیشتر از حدود مجاز و در مورد کادمیوم و نیکل در محدوده مجاز قرار داشت. برای ارزیابی خطر مصرف کاهو از شاخص خطرپذیری به بیماریهای غیرسرطانی استفاده شد که برای کلیه آلایندهها، کمتر از یک بود که موید عدم خطر برای مصرف بود. بر این اساس، با مصرف 40 گرم کاهو در روز، مشکلی برای مصرفکننده بزرگسال به وجود نمیآید. برای ارزیابی جذب و انباشت فلزات سنگین در کاهو از شاخص تجمع زیستی استفاده شد. برای تمام فلزات مورد مطالعه، این شاخص کمتر از یک بود. بر اساس این مطالعه، بیشترین فاکتور تجمع زیستی متعلق به فلز سنگین کادمیوم بود که نشاندهنده تمایل کاهو به جذب و انباشت کادمیوم در مقایسه با سایر فلزات سنگین بود. به منظور کاهش غلظت نیترات و سرب در خاک و جلوگیری از آلودگی خاک مزارع کاهو، توصیه میشود از مصرف بیرویه کودهای حاوی نیتروژن و فسفر پرهیز گردد و مصرف کود بر اساس آزمون خاک صورت پذیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
سرب؛ کادمیوم؛ نیکل؛ تجمع زیستی؛ خطر مصرف | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Study of concentrations of nitrates and heavy metals in soil and lettuce and risk assessment of its consumption | ||
نویسندگان [English] | ||
Mohsen Seilsepour | ||
Greenhouse Cultivation Research Department, Tehran Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Varamin, Iran | ||
چکیده [English] | ||
In one study, nitrate and heavy metal concentrations in soil and lettuce in Varamin plain farms were measured. Average concentrations of nitrate, lead and cadmium in lettuce were 2756, 1.46 and 0.11 mg/kg fresh weight, respectively, which are 83, 630 and 10% higher than the standard declared by the National Standards Organization of Iran, respectively. The average concentrations of nitrate and total concentrations of lead, cadmium and nickel in the soil of lettuce fields were 27, 42, 0.64 and 42.5 mg/ kg, respectively. The concentrations of nitrate and lead were 35 and 180% higher than the allowable limits, respectively. Cadmium and nickel were within the permitted limits. To assess the risk of lettuce consumption, the risk index for non-cancerous diseases was used, which was less than one for all contaminants, which confirmed the risk of consumption. Accordingly, consuming 40 grams of lettuce per day does not pose a problem for the adult consumer. Bioaccumulation index was used to evaluate the uptake and accumulation of heavy metals in lettuce. For all the metals studied, this index was less than one. According to this study, the highest bioaccumulation factor belonged to the heavy metal cadmium, which indicates the tendency of lettuce to absorb and accumulate cadmium compared to other heavy metals. In order to reduce the concentration of nitrate and lead in the soil and prevent contamination of lettuce soils, it is recommended to avoid excessive use of fertilizers containing nitrogen and phosphorus and fertilizer application should be based on soil test. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Bio accumulation, cadmium, Lead, Nickel, Risk | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 12 |