تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,533 |
تعداد مقالات | 70,522 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,135,819 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,241,218 |
سنجش محتوای عناصر غذایی ارقام مختلف کلزا (Brassica napus L.) تحت تأثیر ازتوباکتر و آبیاری | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علوم گیاهان زراعی ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 3، دوره 53، شماره 1، فروردین 1401، صفحه 27-38 اصل مقاله (684.11 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2020.311630.654762 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مسعود غلامی1؛ احمد کوچک زاده2؛ عطااله سیادت* 3؛ محمدرضا مرادی تلاوت2؛ مسعود رفیعی4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشجو آموخته دکتری زراعت، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشیار گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3استاد گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4عضو هیأت علمی بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بهمنظور ارزیابی عملکرد دانه و تجمع عناصر غذایی در ارقام مختلف کلزا تحت تأثیر ازتوباکتر در شرایط قطع آبیاری، آزمایشی در سال زراعی 1396-1395 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی خرمآباد، بهصورت کرت خرد شده فاکتوریل و در قالب بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. قطع آبیاری از مراحل 30 درصد گلدهی و 30 درصد خورجیندهی و آبیاری مطلوب (شاهد) بهعنوان کرت اصلی و تلقیح بذرهای کلزای ارقام نپتون، اکتان و اکاپی با ازتوباکتر (سویههای 63 و70) بهعنوان کرت فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که اثر رژیم آبیاری بر عملکرد دانه و میزان تجمع نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و منگنز اندام هوایی و دانه کلزا معنیدار بود. اثر ازتوباکتر بر میزان جذب تمامی عناصر غذایی (بهجز منیزیم) در بافت سبز و دانه کلزا معنیدار شد و اثرات متقابل رژیم آبیاری، باکتری و رقم بر میزان فسفر، پتاسیم، منیزیم، منگنز و روی اندام هوایی و دانه معنیدار بود. بیشترین عملکرد دانه با 4559 کیلوگرم در هکتار، از تیمار آبیاری مطلوب بهدست آمد. مشخص شد که رقمهای اکتان و نپتون با تولید عملکرد دانه 4584 و 4290 کیلوگرم در هکتار، نسبت به بقیه ارقام برتری داشتند. با توجه به تاثیر مثبت غلظت پتاسیم و تلقیح بذر کلزا با ازتوباکتر به دلیل خاصیت محلولسازی آن، افزایش کاربرد پتاسیم در خاک و تلقیح بذر میتواند سبب تعدیل اثرات منفی تنش و بهبود عملکرد دانه در کلزا شود. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ازتوباکتر؛ بافت؛ تنش؛ عملکرد؛ عناصر | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه تنش خشکی انتهای فصل همراه با دمای بالا، علاوه بر کاهش محتوای روغن و پروتئین، عملکرد دانه کلزا را نیز کاهش میدهد (Seyed ahmadi et al, 2015). تنش خشکی میتواند بر مکانیسمهای زایشی تعیین کننده عملکرد کلزا مثل تشکیل گل و خورجین، دانه در خورجین و پر شدن دانه تأثیر گذارد اما شدت این اثر، تابعی از رقم، مدت تنش، شرایط آب و هوایی و مراحل رشد و نمو است (Sinaki et al., 2007; Farooq et al., 2008). یکی از زیانبارترین اثرات تنش خشکی، اختلال در روند جذب و تجمع عناصر غذایی است که علاوه بر تلفات کود، باعث کاهش عملکرد دانه و علوفه میشود (Benziger et al., 2004). نتایج نشان داد که تنش خشکی، موجب کاهش معنیدار وزن خشک اندام هوایی، ارتفاع بوته و وزن خشک خوشههای ذرت نسبت به شاهد بدون تنش شد. تلقیح بذرهای ذرت با ازتوباکتر، باعث افزایش معنیدار وزن خشک اندام هوایی نسبت به تیمار شاهد شد. ازتوباکتر جدایه 10 نسبت به تیمار بدون تلقیح در شرایط تنش خشکی، موجب افزایش عملکرد حدود 20 درصدی در اندام هوایی شد (Khosravi, 2019). عناصر غذایی از قبیل نیتروژن، فسفر و منیزیم برای حفظ کارائی مصرف آب و عنصری چون پتاسیم برای کنترل تلفات آبی از گیاه دارای نقشهای مهمی میباشند (Cakmak & Kirkby, 2008). افزایش عملکرد دانه با افزایش مصرف پتاسیم، بهدلیل اثر آن در بهبود اجزای عملکرد و فعالیتهای متابولیسمی چون فتوسنتز، سنتز و انتقال فرآوردهها در گیاهان است (Umar, 2006). با افزایش شدت تنش خشکی، مقادیر بالاتر مصرف پتاسیم در افزایش عملکرد روغن کارآمدتر بود. مصرف پتاسیم با تأثیری که بر افزایش عملکرد دانه دارد، عملکرد روغن را نیز افزایش میدهد (Fanaei et al., 2013). در اثر تنش خشکی، میزان جذب سدیم و پتاسیم در گیاه افزایش مییابد و آن بهدلیل تنظیم فشار اسمزی و نقش یون پتاسیم در کنترل روزنه است (Abdul-Majid et al., 2007; Sardanz & Uelas, 2008). محققین دیگری اعلام نمودند که با کمبود آب، جذب پتاسیم کاهش مییابد (Nasri et al., 2008). با کاربرد مقادیر بالای پتاسیم در خاک، جذب پتاسیم بهوسیله برگها در شرایط نرمال و تنش رطوبتی بهبود مییابد. بین غلظت پتاسیم برگ و عملکرد دانه، رابطه مثبتی وجود دارد (Umar, 2006). در شرایط تنش، مصرف بیشتر پتاسیم، سبب بالارفتن غلظت پتاسیم در گیاه میشود و بدون مصرف پتاسیم، کلسیم برگ افزایش مییابد و با فراهمی پتاسیم، میزان کلسیم در برگ کاهش مییابد که نشاندهنده نقش کنترلی پتاسیم در جذب و انتقال کلسیم میباشد. اما تأثیر پتاسیم در افزایش منیزیم و عملکرد دانه مثبت بودهاست (Fanaei et al., 2013). تجمع بالای پتاسیم و کلسیم در برگ، با تحمل تنش خشکی ارتباط دارد. روشهای زیستی برای تغذیه بهینه گیاه، چشماندازهای روشنی را برای بخش کشاورزی ایجاد نموده است. استفاده از باکتریهای افزاینده رشد گیاه و میکروارگانیسمهای مفید، علاوه بر سازگاری با محیط زیست، سلامت مواد غذایی و تولید پایدار، سبب بهبود جذب عناصرغذایی، رشد و تحمل گیاه به تنشهای زنده و غیر زنده می شود (Deepak Bhardwaj et al., 2014). تلقیح بذر کلزا با ازتوباکتر، اثر معنیداری بر مقدار فسفر اندام هوایی دارد Sorouri et al., 2013)). افزایش سطح جذب ریشه،در گیاهان تلقیح یافته، افزایش جذب فسفر را در پی دارد (Bahrani et al., 2010). تلقیح بذرهای ذرت با کودهای زیستی ازتوباکتر، موجب افزایش کارایی مصرف نیتروژن نسبت به عدم تلقیح بذر میشود. مقادیر کود نیتروژنه و تلقیح بذر با کودهای زیستی، تاثیر معنیداری بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه ذرت شد (Seyed-sharifi, 2016). افزایش پتاسیم در گیاهان تلقیح یافته با ازتوباکتر به هورمون سیتوکینین نسبت داده شده است که ضمن تحریک رشد ریشه و پس از انتقال به اندام هوایی، عامل هدایت یونهای ضروری میشود (Sorouri et al., 2013). ازتوباکتر، تحمل زیادی به تنشهای نمکی و خشکی دارد و میتواند اثرات منفی ناشی از تنش غیر زنده در گیاهان را کاهش دهد. ازتوباکتر میتواند در سیستمهای کشاورزی پایدار نیز تحت شرایط تنشزا به کار گرفته شود که مزایای اقتصادی و زیست محیطی زیادی دارد (Omena et al., 2019). با بررسی و مطالعه ارقام کلزا تحت تأثیر خشکی انتهای فصل و تلقیح کودهای زیستی در جذب و تجمع عناصر غذایی در بافتهای اندام هوایی و دانههای کلزا میتوان ارقام سازگار را در شرایط تنش شناسایی نمود و با کاهش مصرف آب و کودهای شیمیایی، عملکرد اقتصادی را نیز بهدست آورد. بنابراین این آزمایش بهمنظور بررسی عملکرد ارقام کلزا در شرایط محدودیت آب و کاربرد ازتوباکتر اجرا شد.
مواد و روشها این آزمایش در سال زراعی 1396-1395 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی سراب چنگایی خرمآباد، با آب و هوای معتدل گرم بهصورت کرت خرد شده فاکتوریل و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. هر تکرار شامل سه کرت اصلی بهفاصله دو متر بود که عامل آزمایشی قطع آبیاری در سه سطح قطع آبیاری از مراحل 30 درصد گلدهی و 30 درصد خورجیندهی و آبیاری معمولی بر اساس 80 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر (شاهد) بهعنوان عامل اصلی در آنها قرار گرفت. هر کرت اصلی نیز شامل نه کرت فرعی به فاصله یک متر بود. عامل آزمایشی باکتری در سه سطح تلقیح با باکتری ازتوباکتر کروکوکوم سویههای 63 و 70 و بدون تلقیح (شاهد) بود و عامل آزمایشی ارقام کلزا، ارقام نپتون، اکتان و اکاپی (شاهد) را شامل بود. عوامل آزمایشی فرعی ازتوباکتر کروکوکوم بههمراه ارقام کلزا بهصورت فاکتوریل در نه کرت فرعی قرار گرفتند. رقم نپتون زمستانه، تولید شرکت اورالیس، ویژه کاشت در مناطق معتدل و معتدل سرد با درصد روغن 46%، کیفیت روغن دو صفر، ارتفاع حدود 150 سانتیمتر، شاخهدهی زیاد، رسیدگی متوسط، وزن هزار دانه 1/4 گرم و مقاوم به ریزش و بیماریها بود. رقم اکتان محصول شرکت سینجنتا، زمستانه با رشد اولیه سریع، متحمل به تنشهای محیطی، شاخهدهی زیاد، مقاوم به ریزش با کیفیت روغن دو صفر و مقاوم به بیماریها بود و رقم اکاپی نیز یک رقم آزاد گردهافشان زمستانه با رشد اولیه کند، ارتفاع بالا، دارای ریزش، متوسط رس با کیفیت روغن دو صفر و حساس به خوابیدگی بود. همه ارقام از بخش تحقیقات دانههای روغنی مؤسسه نحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج تهیه شدند. پیش از اجرای طرح و جهت تعیین عناصر پر مصرف و کم مصرف خاک، اندازهگیریهای لازم از عمق 20 سانتیمتری خاک بهعمل آمد. نتایج آزمون خاک نشان داد که اسیدیته خاک برابر 5/6، هدایت الکتریکی 875 mmohs.cm-1، میزان نیتروژن 106/0 درصد و میزان فسفر و پتاس نیز بهترتیب 5/2 و 260 میلیگرم بر کیلوگرم بود. جمعیت باکتریهای بومی خاک، 103×5/1 سلول در هرگرم خاک و در هر گرم مایه تلقیح 107×8/9 سلول در هر گرم خاک برآورد شد. ازتوباکترکروکوکوم از بانک ریزجانداران بخش بیولوژی خاک مؤسسه تحقیقات خاک و آب تهیه شد. ازتوباکتر، توانایی تثبیت نیتروژن مولکولی بهصورت غیر همزیست را دارد. سویههای برتر بر اساس توانایی تثبیت نیتروژن، تولید سیانید هیدروژن، حلکنندگی فسفاتهای نامحلول و تولید اکسین یا ایندول استیک اسید انتخاب شدند (Khosravi, 2009). در زمین محل اجرای آزمایش، عملیات آبیاری پیش از کاشت یکبار شخم، دو بار دیسک عمود بر هم انجام شد و بهوسیله فاروئر، جوی و پشتهها با فاصله 50 سانتیمتر انجام ایجاد شد. برای جلوگیری از نفوذ آب به کرتهای مجاور، پشتههایی با عرض مناسب ایجاد شد. برای تلقیح، بذرها را با سوسپانسیون باکتری به میزان توصیه شده، در سایه آغشته شدند و سپس با تراکم بیشتر و در عمق یک تا دو سانتیمتری کشت شدند. هر پشته شامل دو خط کاشت بهفاصله 25 سانتیمتر بود. پس از سبز شدن بوتهها و طی دو مرحلهدو تا سه و چهار تا شش برگی، تنککردن انجام شد (Ghobadi, 2006). با عملیات تنک کردن، فواصل بوتهها روی خطوط کاشت ،10 سانتیمتر و تراکم، 40 بوته در متر مربع در نظر گرفته شد. برای تیمار قطع آبیاری از مراحل 30 درصد گلدهی و 30 درصد خورجیندهی، آبیاری تا انتهای دوره رشد گیاه انجام نشد، اما در تیمار آبیاری معمولی، آبیاری بر اساس نیاز گیاه انجام شد. پانزده روز پس از قطع آبیاری از مرحله 30 درصد خورجیندهی، نمونهبرداری برای تعیین میزان عناصر از بافت سبز اندامهای هوائی شامل برگ و ساقه انجام گرفت. عصارة گیاه با استفاده از روش هضم در بالن ژوژه با اسید سولفوریک، اسید سالیسیک و آب اکسیژنه استخراج شد و از عصارة گیاهی حاصل از روش هضم با استفاده از دستگاه کجلتک، میزان نیتروژن گیاه اندازهگیری شد (Hanson, 1950). اندازهگیری عناصر با روش کالریمتری انجام شد (Malakouti & Homaei, 1993) و با استفاده از محلولهای حاصل از عصارهگیری، عناصر کلسیم و منیزیم با کیتهای موجود، در طول موجهای خاصو با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر خوانده شدند. برای اندازهگیری کلسیم، پس از قرائت با دستگاه اسپکتروفتومتر در مقابل بلانک معرف و در طول موج 570 نانومتر محاسبه شد. قسمتی از نمونهها در کوره الکتریکی در حرارت550 درجه سانتیگراد قرار داده شدند سپس با اسید کلریدریک 2 نرمال هضم و عناصر اندازهگیری شدند. غلظت آهن، روی، مس و منگنز با استفاده از روش خاکستر خشک و با دستگاه غلظت اتمی GBC مدل 932 ساخت استرالیا تعیین شدند (Emami, 1996). در پایان فصل رشد برای محاسبه عملکرد دانه با حذف حاشیهها، بوتههای خطوط دو، سه، چهار و پنج در فضای عملکرد بهمساحت سه مترمربع، برداشت شدند، بهگونهای که ارقام نپتون، اکاپی و اکتان بهترتیب 23، 25 و 26 خردادماه برداشت شدند. بوتههای برداشتشده در هوای آزاد و در معرض آفتاب قرار گرفتند تا کاملاً خشک شوند. پس از خشک شدن و جداسازی دانهها از خورجین، وزن دانهها در رطوبت 12 درصد با ترازوی دقیق اندازهگیری شد و عملکرد دانه بر حسب کیلوگرم در هکتار محاسبه شد. برای تجزیه واریانس از نرمافزار SAS 9.1.3 استفاده شد و میانگینها با آزمون چند دامنهای دانکن مقایسه شدند.
نتایج و بحث عملکرد دانه اثر متقابل رژیم آبیاری و ارقام بر عملکرد دانه کلزا در سطح احتمال پنج درصد معنیدار شد (جدول 1). در این آزمایش، ارقام کلزا به شرایط مختلف رطوبتی، واکنشهای متفاوتی داشتند. عملکرد دانه ارقام اکتان و نپتون در آبیاری نرمال، بهترتیب 06/30 و 21/17 درصد از رقم شاهد با عملکرد 3677 کیلوگرم در هکتار بیشتر بود. در تیمار قطع آبیاری از مرحله 30 درصد خورجیندهی، عملکرد دانه رقم نپتون بالاتر بود و رقم نپتون و اکتان بهترتیب 57/23 و 36/21 درصد نسبت به شاهد برتری داشتند. رقم نپتون در تیمار قطع آبیاری از مرحله 30 درصد خورجیندهی، به عملکرد پتانسیل نزدیک شد. در آبیاری کامل، عملکرد رقم اکاپی نسبت به رقم نپتون 45/22 درصد کمتر بود (جدول 2). Ghodrati (2013) بیان داشتهاست که ارقام و لاینهای مختلف کلزا، واکنش متفاوتی به تنش رطوبتی انتهای فصل نشان میدهند و قطع آبیاری از ابتدای گلدهی، باعث کاهش 25 درصدی عملکرد دانه نسبت به شاهد میشود و آبیاری در شرایط نرمال، باعث برتری تمام ویژگیهای کمی و کیفی کلزا نسبت به حالت تنش رطوبتی میشود. قطع آبیاری در مراحل گلدهی و خورجیندهی، اثر معنیداری بر عملکرد دانه کلزا دارد و هر چه زمان قطع آبیاری در کلزا زودتر باشد، عملکرد دانه کمتر خواهد بود (Jabbari et al., 2014). محتوای عناصر غذایی در اندام های هوایی و دانه نیتروژن اثرات متقابل رژیم آبیاری و باکتری ازتوباکتر کروکوکوم بر میزان نیتروژن دانه کلزا در سطح احتمال یک درصد معنیدار شد (جدول 1). مقایسه میانگینها نشان داد که بیشترین محتوای نیتروژن دانه بهمیزان 25/4 درصد، از تیمار قطع آبیاری از 30 درصد خورجیندهی و تلقیح با سویه 63 بهدست آمد که بدون اختلاف معنیدار همراه با تیمار آبیاری کامل و تلقیح با سویه 70 که باعث تجمع 2/4 درصد نیتروژن در دانه کلزا شد، در یک گروه آماری قرار گرفتند.
جدول 1- تجزیه واریانس (MS) اثر مایه تلقیح ازتوباکتر بر عملکرد و محتوای عناصر غذایی ارقام کلزا (Brassica napus L.) در رژیمهای مختلف آبیاری. Table 1. Analysis of variance of the effect of Azotobacter inoculation on yield and nutrient content of rapeseed (Brassica napus L.) in different irrigation regimes.
* و**: معنیدار در سطوح احتمال پنج و یک درصد *and**: significant at 0.05 and 0.01 of prpbability level, respectively.
کمترین محتوای نیتروژن دانه کلزا در تیمارهای قطع آبیاری از 30 درصد گلدهی و 30 درصد خورجیندهی، بدون تلقیح ازتوباکتر،بهترتیب بهمیزان سه و 14/3 درصد مشاهد شد. این نتایج نشاندهنده تثبیت نیتروژن توسط باکتری ازتوباکتر کروکوکوم بهعنوان یک پروکاریوت دارای آنزیم نیتروژناز است و وجود رطوبت نیز اثر افزایشی بر فعالیت تثبیت نیتروژن ازتوباکتر دارد. اثرات متقابل رژیم آبیاری، باکتری و ارقام بر میزان نیتروژن اندام هوایی و دانه کلزا در سطح احتمال پنج درصد معنیدار شد، اما بر میزان نیتروژن دانه معنیدار نشد (جدول 1). بر اساس مقایسه میانگینها، رقم اکتان در تیمار قطع آبیاری از مرحله 30 درصد خورجیندهی و سویه 63 با 27/6 درصد، بیشترین میزان نیتروژن اندام هوایی و ارقام اکاپی و نپتون در تیمار قطع آبیاری از مرحله 30 درصد خورجیندهی با 12/6 و 05/6 درصد و رقم اکاپی در آبیاری نرمال در تلقیح با ازتوباکترکروکوکوم سویه 70 با 02/6 درصد در گروه آماری بعدی قرار گرفتند. کمترین میزان جذب نیتروژن در اندام هوایی بهمیزان 25/4 درصد، از تیمار قطع آبیاری از مرحله 30 درصد خورجیندهی در رقم نپتون و بدون تلقیح با ازتوباکتر مشاهده شد که احتمالاً بهدلیل عدم تلقیح ازتوباکتر و اثرات آن در جذب نیتروژن بود (جدول 3). گزارش شدهاست تلقیح بامیه با ازتوباکتر، سبب افزایش جذب عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم شد (Shaheen et al., 2007). همچنین اثر ازتوباکتر بر مقدار جذب نیتروژن اندام هوایی کلزا معنیدار است و سویههای مختلف ازتوباکتر در جذب مقادیر نیتروژن متفاوت هستند (Sorouri et al., 2013). فسفر اثرات متقابل سهگانه رژیم آبیاری، باکتری و ارقام بر محتوای فسفر اندام هوایی و دانه کلزا در سطح احتمال یک درصد معنیدار شد (جدول 1). مقایسه میانگینها نشان داد که اگرچه آبیاری نرمال بدون ازتوباکتر، باعث تجمع بیشترین میزان فسفر اندام هوایی در ارقام نپتون، اکاپی و اکتان بهترتیب بهمیزان 56/0، 53/0 و 51/0 درصد شد، اما با اثر ازتوباکتر بر افزایش میزان فسفر اندام هوایی در تیمار آبیاری نرمال در ارقام مختلف اختلاف معنیداری نداشت و سویه 63 و 70 ازتوباکتر در ترکیب با ارقام کلزا در آبیاری نرمال، دارای میانگینهای بین 495/0 تا 507/0 درصد بودند و ازتوباکتر در جذب فسفر نقش داشت (جدول 3). در تیمار کمترین آبیاری، ارقام اکاپی، نپتون و اکتان، بدون تلقیح با ازتوباکتر بهترتیب با 20/0، 21/0 و 23/0 درصد، کمترین میزان فسفر را در اندام هوایی داشتند. مقایسه میانگینها نشان داد که ارقام اکتان و نپتون در تلقیح با سویه 63 در آبیاری نرمال و رقم اکاپی در تلقیح با سویه 63 در تیمار آبیاری تا 30 درصد خورجیندهی، بهترتیب با محتوای 27/1، 21/1 و 15/1 درصد، بدون اختلاف معنیدار، بیشترین میزان تجمع فسفر را در دانه داشتند و کمترین میزان تجمع فسفر نیز در دانه نپتون، اکتان و اکاپی بدون تلقیح با ازتوباکتر، بهترتیب با 3/0، 32/0 و 4/0 درصد بهدست آمد (جدول 3). گزارش شده است که در بذور گندم تلقیح یافته با ازتوباکتر، جذب نیتروژن و فسفر همراه با ریزمغذیهایی مانند آهن و روی، افزایش یافت و میتوان از این گونهها برای بهبود تغذیه گندم استفاده کرد (Arjun et al., 2015). پتاسیم اثرات متقابل رژیم آبیاری، باکتری و ارقام بر میزان پتاسیم اندام هوایی و دانه کلزا در سطح احتمال یک درصد معنیدار شد (جدول 1). در تیمار قطع آبیاری از مرحله 30 درصد خورجیندهی و در تلقیح با سویه 63، ارقام اکتان، اکاپی و نپتون بهترتیب با 57/4، 37/4 و 32/4 درص،د بیشترین میزان جذب پتاسیم را در بافت سبز داشتند و رقم اکتان با تجمع پتاسیم بیشتر، عملکرد دانه بالاتری نیز داشت. از طرفی سویه 70 در تیمار آبیاری کامل، بدون اختلاف معنیدار با سویه 63، باعث تجمع 25/4 و 19/4 درصد پتاسیم در اندام هوایی ارقام اکاپی و نپتون شد (جدول 3). بهنظر میرسد که فراهمی رطوبت همراه با تلقیح ازتوباکتر، باعث افزایش جذب پتاسیم شدهاست.
جدول 2- مقایسه میانگینهای اثرات متقابل دوگانه رژیم آبیاری (I) و رقم (C) بر برخی صفات مختلف کلزا (Brassica napus L.). Table 2, Means comparison of the two-way interaction of the irrigation regime (I) and cultivar (C) on some different traits of rapeseed (Brassica napus L.)
قطع آبیاری در مرحله 30% گلدهی(I1)، قطع آبیاری در مرحله 30% خورجین دهی (I2)، آبیاری نرمال (I3). رقم نپتون (C1)، رقم اکتان (C2)، رقم اکاپی(C3). میانگینهای دارای حروف مشترک در هر ستون، بیانگر عدم تفاوت معنیدار در سطح پنجدرصد میباشد. Withholding irrigation from 30% flowering stage (I1) Withholding irrigation from 30% pod forming stage (I2), Normal irrigation. (I3). Neptun (C1), Octane (C2),Okapi (C3). Means with the same letters in the each column are not significantly different at 5% of probability level.
جدول 3- مقایسه میانگینهای اثرات متقابل سهگانه رژیم آبیاری، باکتری ازتوباکتر و رقم بر عملکرد و محتوای عناصر غذایی کلزا (Brassica napus L.). Table 3 . Means comparison of the three-way interaction effects of irrigation regime, cultivar and azotobacter inoculation on yield and nutrient content of rapeseed (Brassica napus L.).
قطع آبیاری در مرحله 30% گلدهی (I1)، قطع آبیاری در مرحله 30% خورجین دهی (I2)، آبیاری نرمال (I3). رقم نپتون (C1)، رقم اکتان (C2)، رقم اکاپی(C3). سویه 63 (B1)، سویه 70 (B2)، بدون تلقیح (B3). میانگینهای دارای حروف مشترک در هر ستون، اختلاف معنیداری با یکدیگر در سطح پنج درصد ندارند. Withholding irrigation from 30% flowering stage (I1) Withholding irrigation from 30% pod forming stage (I2), Normal irrigation. (I3). Neptun (C1), Octane (C2), Okapi (C3). Azotobacter chroococcum 63 (B1), Azotobacter chroococcum 70 (B2), No Azotobacter (B3). Means with the same letter(s) in the same column are not significantly different at 5% of probability level.
کمترین تجمع پتاسیم در ارقام اکاپی، نپتون و اکتان در تلقیح با سویه 70 یا بدون تلقیح با ازتوباکتر بهترتیب با 92/2، 95/2 و 3 درصد، در تیمار قطع آبیاری از مرحله 30 درصد خورجیندهی، به دست آمد. بین ارقام کلزا در تنش رطوبتی از نظر تجمع پتاسیم برگ اختلاف وجود دارد و رقم هایولا 42 در بین ارقام دیگر در شدت تنش رطوبتی بالا، با تجمع بیشتر پتاسیم در برگ، بیشترین عملکرد دانه را تولید نمود (Nasri et al., 2008). بنابراین افزایش در شدت تنش خشکی، منجر به افزایش در نیاز پتاسیمی برای حفظ فتوسنتز و محافظت کلروپلاستها از صدمه اکسیداتیو میشود. از نظر میزان محتوای پتاسیم دانه، مقایسه میانگینها نشان داد که حداکثر تجمع پتاسیم دانه کلزا در همه ارقام در تلقیح با سویه 63، در تیمار قطع آبیاری از مرحله 30 درصد توسعه خورجینها بدون اختلاف معنیدار با هم بهدست آمد، بهطوریکه محتوای پتاسیم دانه ارقام نپتون، اکاپی و اکتان بهترتیب 99/0، 98/0 و 93/0 درصد بود. ارقام کلزا در تیمار کمترین آبیاری در تلقیح با سویههای ازتوباکتر بدون اختلاف معنیدار باهم، بین 87/0 تا 83/0 درصد پتاسیم جذب نمودند (جدول 3). جذب پتاسیم بیشتر در فراهمی رطوبت ممکن است بهدلیل خاصیت محلولسازی پتاسیم توسط ازتوباکتر باشد (Kumar et al., 2019). اثرات متقابل رژیم آبیاری، باکتری و ارقام بر محتوای کلسیم اندام هوایی معنیدار نبود، اما بر میزان کلسیم دانه کلزا در سطح احتمال یک درصد معنیدار شد (جدول 1). بر اساس مقایسه میانگینها، رقم اکاپی در تلقیح با سویه 70 و در تیمار قطع آبیاری از مرحله 30 درصد گلدهی با 32/0 درصد، ارقام نپتون، اکتان و اکاپی در تیمار قطع آبیاری از مرحله 30 درصد خورجیندهی و در تلقیح با سویه 63، بهترتیب با 34/0، 33/0 و 35/0 درصد، بیشترین میزان جذب کلسیم را در دانه کلزا داشتند. کمترین میزان تجمع کلسیم در دانه کلزا در تیمار قطع آبیاری از مرحله 30 درصد گلدهی در ارقام اکتان و اکاپی بدون تلقیح با ازتوباکتر بهمیزان 19/0 درصد بهدست آمد (جدول 3). تفاوت در ساختار برگی و ژنتیک میتواند در اختلاف غلظت کلسیم برگ تأثیرگذار باشد (Fanaei et al., 2013). با سنتز و انتقال اسید آبسزیک ناشی از تنش به برگ، کانالهای کلسیمی در سلولهای محافظ روزنه فعال و روزنهها بسته میشوند (Abdul-Majid et al, 2007). میزان نیاز به کلسیم در گیاهان، به سطوح و نوع کود استفاده شده، شرایط متفاوت فصلی، خاکی و اقلیمی و نوع محصول بستگی دارد (Abdul-Majid et al., 2007; Sardanz and Uelas, 2008; Fanaei et al., 2013.). منیزیم اثرات متقابل رژیم آبیاری، باکتری و ارقام بر میزان منیزیم اندام هوایی کلزا در سطح احتمال خطای پنج درصد و بر محتوای منیزیم دانه در سطح احتمال یک درصد معنیدار شد (جدول 1). رقم نپتون در تلقیح با سویه 63 و تیمار قطع آبیاری از مرحله 30 درصد خورجیندهی با 17/1 درصد، با اختلاف معنیداری بیشترین غلظت منیزیم را در اندام هوایی بهدست آورد و رقم اکتان نیز در تلقیح با سویه 70 و در تیمار آبیاری نرمال با 12/1 درصد کمترین میزان منیزیم را در اندام هوایی سبز داشت (جدول 3). بین منیزیم با کلسیم و پتاسیم برای جذب روی غشای ریشه رقابت وجود دارد (Khoshgoftarmanesh & Siadat, 2002). غلظت بالای منیزیم در خاک، با ایجاد کمبود کلسیم در گیاه، سبب کاهش تحمل گیاه به تنش خشکی میشود. در گونههای جنس براسیکا تحت تنش خشکی، منیزیم برگ افزایش مییابد (Ma et al., 2004). مقایسه میانگینها نشان داد که واکنش گیاه کلزا در جذب منیزیم در دانه نسبت به رژیم آبیاری، از تنوع بالایی برخوردار است و به نوع رقم و تلقیح بستگی دارد. در تیمار قطع آبیاری از مرحله 30 درصد گلدهی و بدون تلقیح با ازتوباکتر، همه ارقام مورد آزمایش، کمترین میزان محتوای منیزیم را داشتند (جدول 3). اگر نسبت منیزیم به کلسیم بالا باشد، عاملی برای رقابت بهتر منیزیم بر سر مکانهای جذب در ریشه است (Fanaei et al., 2013). منگنز اثرات متقابل رژیم آبیاری، باکتری و ارقام بر میزان منگنز اندام هوایی کلزا در سطح احتمال پنج درصد و بر محتوای منگنز دانه در سطح احتمال یک درصد معنیدار شد (جدول 1). رقم اکاپی در تیمار با سویه 70 و در قطع آبیاری از مرحله 30 درصد خورجیندهی، بیشترین غلظت منگنز در اندام هوایی بهمیزان 75/83 میلیگرم بر لیتر داشت و در تیمار قطع آبیاری از مرحله 30 درصد خورجیندهی، رقم نپتون بدون تلقیح با ازتوباکتر با 50/54 میلیگرم بر لیتر، دارای کمترین میزان تجمع منگنز در بافت سبز اندام هوایی بود (جدول 3). بر اساس مقایسه میانگینها، رقم نپتون در تلقیح با سویه 63 در تیمار قطع آبیاری از مرحله 30 درصد گلدهی با 59 میلیگرم بر لیتر، بالاترین میزان منگنز ذخیره شده در دانه را داشت. کمترین میزان تجمع منگنز در دانه کلزا نیز به تیمار بدون تلقیح و آبیاری کامل در رقم نپتون تعلق داشت که نشان دهنده موثر بودن عدم تلقیح در کاهش محتوای منگنز دانه است (جدول 3). روی اثرات متقابل رژیم آبیاری، باکتری ازتوباکتر و ارقام بر میزان روی اندام هوایی کلزا در سطح احتمال پنج درصد و بر محتوای روی دانه کلزا در سطح احتمال یک درصد معنیدار شد (جدول 1). بر اساس مقایسه میانگینها، رقم اکاپی در تیمارهای قطع آبیاری از مرحله 30 درصد خورجیندهی و 30 درصد گلدهی در تلقیح با سویههای 63 و 70، بیشترین میزان روی (بهمیزان 75/64، 5/61 و 25/56 میلیگرم بر لیتر) را در اندام سبز هوایی داشت و رقم نپتون نیز در تیمار قطع آبیاری از مرحله خورجیندهی در تلقیح با سویه 63 با میانگین 5/50 میلیگرم بر لیتر، در جایگاه چهارم از نظر تجمع روی در اندام هوایی کلزا قرار گرفت و رتبه پنجم نیز به رقم اکاپی و ازتوباکتر سویه 70 تعلق گرفت (جدول 3). بهنظر میرسد که تلقیح بذر کلزا با ازتوباکتر و قرار گرفتن در شرایط کمبود رطوبت، باعث تجمع بیشتر روی میشود. گزارش شدهاست که در گیاه، روند جذب روی و مس، مشابه پتاس است، اما تنش خشکی باعث کاهش جذب منگنز میشو؛، منگنز و آهن از نظر جذب، رابطه عکس با یکدیگر دارند و افزایش جذب منگنز، باعث کاهش جذب آهن میشود (Martins et al., 2003). مقایسه میانگینها نشان داد که بیشترین میزان روی دانه در تلقیح با ازتوباکتر و قطع آبیاری بهدست آمده است، بهگونهای که درارقام اکتان و اکاپی در تلقیح با ازتوباکتر سویه 63 و در تیمار قطع آبیاری از مرحله 30 درصد خورجیندهی بهطور مساوی و بهمیزان 75/37 میلیگرم بر لیتر بهدست آمد. کمترین تجمع روی دانه نیز در ارقام نپتون، اکتان و اکاپی در تیمار بدون ازتوباکتر و قطع آبیاری از مرحله 30 درصد گلدهی بهترتیب بهمیزانهای 5/20، 22 و 22 میلیگرم بر لیتر تولید شد (جدول 3). بهنظر میرسد همچنان که Tandon (2005) گزارش نمود، وجود عناصر ریزمغذی نظیر روی، بهعلت کارایی آن در تولید هورمون اکسین در کلزا، باعث افزایش شاخه بندی، تعداد خورجین در بوته، عملکرد دانه و درصد روغن شد. مس اثرات متقابل رژیم آبیاری و باکتری ازتوباکترکروکوکوم بر محتوای مس اندام هوایی کلزا در سطح احتمال یک درصد معنیدار شد (جدول 1). مقایسه میانگینها نشان داد که سویه 63 در تیمارهای قطع آبیاری از مراحل 30 درصد خورجیندهی و 30 درصد گلدهی، بیشترین تجمع مس را در اندام هوایی بهترتیب بهمیزان 36/7 و 95/6 میلیگرم بر لیتر داشتند و کمترین میزان آن نیز از تیمار بدون تلقیح ازتوباکتر در قطع آبیاری از مرحله 30 درصد خورجیندهی بهمیزان 04/6 بهدست آمد. وجود رطوبت کافی حاصل از آبیاری کامل، در فعالیت ازتوباکتر در جذب مس در اندام هوایی کلزا محدودیت ایجاد کرد، بهگونهای که سویههای 63 و 70 در آبیاری کامل، تنها 21/6 و 31/6 میلیگرم بر لیتر مس در اندام هوایی تثبیت نمودند. اثرات متقابل زمان قطع آبیاری، ازتوباکتر و ارقام بر میزان مس اندام هوایی کلزا معنیدار نبود، اما بر محتوای مس دانه کلزا در سطح احتمال یک درصد معنیدار شد (جدول 1). مقایسه میانگینها نشان داد که بیشترین میزان مس دانه در رقم اکتان و در تلقیح با سویه 63 در تیمار قطع آبیاری از مرحله 30 درصد خورجیندهی بهمیزان 27/4 میلیگرم بر لیتر و رقم اکاپی در تیمار بدون تلقیح با ازتوباکتر و آبیاری نرمال به میزان 95/3 میلیگرم بر لیتر بهدست آمد. و کمترین آن در تیمار قطع آبیاری از مرحله 30 درصد گلدهی از رقم اکاپی و بدون تلقیح با ازتوباکتر بهمیزان 92/2 میلیگرم مشاهده شد (جدول 3).
نتیجهگیری کلی با توجه به نتایج، شرایط محیطی مراحل گلدهی و خورجیندهی در کلزا، بر میزان عملکرد دانه اثرگذارند و تنش رطوبتی در این مراحل رشدی، از نظر فیزیولوژیکی باعث کاهش قابل توجه در میزان جذب آب، عناصر غذایی میشود و عملکرد دانه کلزا را کاهش میدهد.. با توجه به پتانسیل ژنتیکی ارقام اکتان و نپتون، در هر دو شرایط قطع آبیاری و آبیاری کامل، عملکرد دانه بیشتری نسبت به شاهد تولید نمودند. این ارقام برای کاشت در شرایط تنش رطوبتی مناسبترند و در شرایط رطوبت کافی نیز ظرفیت تولید عملکرد بالاتری دارند. در آبیاری کامل، بهدلیل تأمین رطوبت کافی، میزان جذب و تجمع عناصر نیتروژن، فسفر، کلسیم، منگنز، روی و مس افزایش داشت و جذب نیتروژن در تیمارهای قطع آبیاری کاهش یافت. در تنش رطوبتی، تجمع پتاسیم در گیاه افزایش یافت، اما تأمین رطوبت همراه با ازتوباکتر، باعث افزایش جذب پتاسیم شد و با جذب پتاسیم بیشتر، عملکرد دانه نیز بیشتر شد. تلقیح بذرهای کلزا با ازتوباکتر، باعث افزایش عملکرد دانه شد، اما این افزایش معنیدار نبود. در تلقیح کلزا با ازتوباکتر، بهدلیل خاصیت محلولسازی ازتوباکتر، جذب نیتروژن، فسفر، پتاس، کلسیم، منیزیم، منگنز، روی و مس افزایش یافت و میتوان از ازتوباکتر برای بهبود تغذیه کلزا استفاده کرد. REFERENCES
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
REFERENCES
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 587 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 364 |