تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,102,108 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,208,649 |
ارزیابی عملکرد کمی و کیفی ژنوتیپهای مختلف بهاره کلزا (Brassica napus) در پاسخ به تاریخ و فصل کشت در منطقه کرج | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علوم گیاهان زراعی ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 14، دوره 52، شماره 2، تیر 1400، صفحه 173-184 اصل مقاله (1 M) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijfcs.2020.301743.654715 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ترانه ثمرزاده وژده فر1؛ فرزاد پاک نژاد* 2؛ امیر حسین شیرانی راد3؛ مصطفی اویسی4؛ سعید وزان5 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشجوی دکتری زراعت، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج، ایران. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه ازاد اسلامی واحد کرج | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3استاد موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
5دانشیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج، ایران. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلزا بهدلیل دارا بودن ژنوتیپهای بهاره و پاییزه و سازگاری با شرایط آب و هوایی، بهعنوان نقطه امیدی برای تأمین روغن خوراکی کشور بهشمار میآید. بهمنظور بررسی تأثیر فصل کاشت و تاریخ کشت بر عملکرد کمی و کیفی ژنوتیپهای کلزا، دو آزمایش جداگانه در فصلهای پاییز و زمستان بهصورت کرتهای خردشده و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در طول دو سال (1394-1393 و 1395-1394)، در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج انجام شد. در این مطالعه، تاریخهای کشت پاییز شامل 15 مهر، 25 مهر و10 آبان و تاریخهای کشت زمستان شامل 20 بهمن، 30 بهمن و10 اسفند، بهعنوان عامل اصلی و ژنوتیپهای کلزا شامل RGS003، Dalgan، Zabol10، Hyola401 و Hyola4815 بهعنوان عامل فرعی درنظر گرفته شدند. عملکرد دانه و روغن ژنوتیپهای کلزا در فصل کشت پاییز، 4330 و 1840 کیلوگرم در هکتار بود، درحالیکه با کشت در فصل زمستان، مقدار این صفات با کاهش 3/43 و 6/46 درصدی مواجه شدند. در فصل پاییز، بیشترین عملکرد دانه و روغن با میانگین 5033 و 2202 کیلوگرم در هکتار متعلق، به تاریخ کشت 15 مهر و در فصل زمستان با میانگین 2996 و 1248 کیلوگرم در هکتار، به تاریخ 20 بهمن تعلق داشت. بهطورکلی، ژنوتیپ Dalgan بهدلیل صفات زراعی مناسب مانند تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، طول خورجین، وزن هزار دانه و همچنین عملکرد بالای دانه و روغن، برای کشت در نواحی معتدل با اقلیمهای خشک و نیمه خشک مانند کرج پیشنهاد میشود. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
تعداد خورجین در بوته؛ تعداد دانه در خورجین؛ روغن؛ عملکرد دانه؛ وزن دانه | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه گیاهان دانه روغنی میتوانند قسمت اعظمی از نیاز روغن خوراکی انسان را تأمین کنند. کلزا (Brassica napus L.) یکی از گیاهان دانه روغنی مهم است که طبق آخرین گزارش وزارت جهاد کشاورزی در سال زراعی 97-1396، حدود 191 هزار هکتار از اراضی زراعی کشور به این محصول اختصاص یافته است. کلزا با دارا بودن ویژگیهای منحصر به فرد خود از جمله سازگاری با شرایط آب و هوایی، کنترل علفهای هرز، ارزش تناوبی بالا، دارا بودن تیپهای بهاره و پاییزه و درصد روغن بالا (44-40 درصد) میتواند نقطه امیدی برای تأمین روغن کشور به حساب آید (Rezaie zadeh et al., 2012). این گیاه با داشتن تیپهای رشدی پاییزه و بهاره میتواند در تاریخهای مختلف کاشته شود و همین موضوع، سازگاری این گیاه را به شرایط محیطی افزایش داده است. در واقع، چنانچه کشاورزان به دلایل مختلف در کشت پاییز با تأخیر مواجه شوند، با توجه به سرمای ابتدای فصل، با محدودیت روبهرو میشوند و اگر کشاورزان نتوانند در زمان مناسب عملیات کاشت را انجام دهند، میتوانند در تاریخهای مناسب، زمستانه کلزا را کشت کنند؛ بنابراین، معرفی جایگاه جدید کشت در این نواحی لازم و ضروری میباشد (Safavi fard et al., 2018). در این شرایط، ارزیابی و گزینش ژنوتیپهای کلزا که در کشت زمستانه از پایداری عملکرد بالاتری برخوردارند، تأثیر شگرفی در افزایش سطح زیر کشت آن در کشور خواهد داشت. همچنین شناسایی و معرفی ژنوتیپهای پرمحصول در جایگاه جدید کشت، باعث گسترش سطح زیر کشت کلزا خواهد شد و کشاورزان با محدودیت زمان کشت در پاییز مواجه نخواهند بود (Safavi fard et al., 2018). پاسخ ژنوتیپها به محیط، تحت عنوان برهمکنش ژنوتیپ و محیط شناخته شده (Mansour et al., 2017) و میتواند عملکرد و اجزای عملکرد کلزا را تحت تأثیر قرار دهد (Moradbeigi et al., 2019). در واقع بهدلیل احتمال تأخیر در کشت کلزا بهدلیل برداشت محصولات بهاره و تابستانه، ریسک سرمازدگی در ابتدای دوره رشد کلزا افزایش مییابد و تاریخ کشت بهعنوان یک عامل محیطی، عملکرد و اجزای عملکرد کلزا را تحت تأثیر قرار میدهد (Koutroubas & Papadoska, 2005). Faraji et al. (2009) در تحقیقی با بررسی پنج تاریخ کشت 18 آبان (بهعنوان تاریخ کشت مطلوب)، 15 آذر، 15 دی، 15 بهمن و 15 اسفند در شرایط آب و هوایی گلستان نشان دادند که کشت ژنوتیپهای کلزا پس از تاریخ بهینه، بهترتیب موجب کاهش 18، 6/19، 3/31 و 5/77 درصدی عملکرد دانه شد. Doori et al. (2015) با بررسی تأثیر کشت دیر هنگام بر عملکرد دانه و روغن کلزا در اهواز نتیجه گرفتند که تأخیر در کشت (26 آذر و 9 دی)، باعث کاهش شدید عملکرد دانه و روغن کلزا در مقایسه با تاریخ کشت بهینه (شش آذر) شد. در پژوهشی، امکان کشت زمستانه ارقام بهاره کلزا مورد بررسی قرار گرفت و گزارش شد که در تاریخ کشت پاییزه، ارقام Dalgan و Jeromeh با میانگین 5760 و 5701 کیلوگرم در هکتار، بیشترین عملکرد دانه را به خود اختصاص دادند، درحالیکه در تاریخ کشت زمستانه، ارقام Dalgan و Hyola401 با میانگین عملکرد 3657 و 3405 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه را داشتند (Safavi fard et al., 2018). با توجه به اهمیت کشت کلزا بهعنوان یک گیاه دانه روغنی لازم است تدابیری اندیشیده شود تا در مناطق مختلف، محدودیتها برای کشت این محصول ارزشمند کمتر شود و در نهایت بتوان سطح زیر کشت آن را افزایش داد. بر همین اساس، تحقیق حاضر با هدف بررسی کشت ژنوتیپهای بهاره کلزا در تاریخهای کشت پاییز و زمستان و معرفی ارقام پرمحصول از نظر عملکرد دانه و روغن در شرایط آب و هوایی کرج انجام شد. مواد و روشها این تحقیق در دو سال زراعی (1394-1393 و 1395-1394) در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج، در ارتفاع 1321 متر از سطح دریا و با مختصات جغرافیایی ΄59˚35 عرض شمالی و ΄75˚50 طول شرقی انجام شد. بر اساس آمار 30 ساله سازمان هواشناسی، میانگین بارش سالانه آن 243 میلیمتر است که بارشها عمدتا در اواخر پاییز و اوایل بهار اتفاق میافتند. دادههای آب و هوایی روزانه محل اجرای آزمایش در طول دوره رشد کلزا در شکل 1 آمده است.
شکل 1- بارش و دماهای کمینه و بیشینه در طول دوره رشد کلزا (1394-1393 و 1395-1394) در کرج، ایران. Figure 1. Rainfall (mm) and minimum and maximum temperatures (˚C) during growing of rapeseed (2014-2015 and 2015-2016) in Karaj, Iran.
در هر سال، دو آزمایش جداگانه در دو فصل پاییز و زمستان بهصورت کرتهای خرد شده و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این مطالعه، تاریخهای کشت پاییزه در سه سطح شامل 15 مهر، 25 مهر و10 آبان و تاریخهای کشت زمستانه در سه سطح شامل 20 بهمن، 30 بهمن و10 اسفند بهعنوان عامل اصلی و ژنوتیپهای کلزا شامل RGS003، Dalgan، Zabol10، Hyola401 و Hyola4815 بهعنوان عامل فرعی درنظر گرفته شدند. هر کرت آزمایشی شامل شش خط به طول شش متر و فاصله خطوط ٣٠ سانتیمتر از هم بود که دو خط کناری بهعنوان حاشیه در نظر گرفته شدند و فاصله بوتهها روی خطوط کشت، پنج سانتیمتر بود. بهمنظور تعیین برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک محل آزمایش، نمونههای خاک در دو عمق صفر تا 30و 60-30 سانتیمتر به صورت تصادفی از سطح مزرعه گرفته شد و بر همین اساس، خاک مزرعه آزمایشی رسی لومی تشخیص داده شد. بر اساس آزمون خاک و توصیه کودی کلزا، 150 کیلوگرم در هکتار فسفات آمونیوم و 150 کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم بهصورت پایه همزمان با آمادهسازی بستر بذر، 350 کیلوگرم در هکتار اوره (یک قسمت در زمان کشت، یک قسمت در شروع ساقهدهی و یک قسمت در مرحله ظهور اولین غنچههای گل) به مزرعه داده شد. مبارزه با علفهایهرز با کاربرد 5/2 لیتر در هکتار علفکش تریفلورالین قبل از کشت و وجین دستی در طول دوره رشد کلزا انجام شد و برای کنترل آفات به ویژه شته مومی با استفاده از سم متاسیستوکس (5/1 لیتر در هکتار) استفاده شد. آبیاری نیز بر اساس عرف منطقه انجام شد، بهطوریکه تنش کم آبی در بوتهها مشاهده نشد. دور آبیاری بر اساس 80 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A تنظیم شد و میزان آب ورودی به هر کرت آزمایشی با استفاده از کنتور اندازهگیری شد. تعداد آبیاری در تاریخهای کشت پاییزه، هشت مرتبه (معادل 5120 متر مکعب در هکتار) و در تاریخهای کشت زمستانه، شش مرتبه (معادل 3840 متر مکعب در هکتار) بود. با نزدیک شدن بوتههای کلزا به مرحله رسیدگی فیزیولوژیک، 10 بوته از هر کرت بهطور تصادفی انتخاب شدند و صفات تعداد خورجین در بوته، طول خورجین، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه، عملکرد زیستی و دانه، شاخص برداشت و عملکرد و محتوای روغن (با دستگاه NMR مدل Mq20) اندازهگیری شدند. شایان ذکر است که تاریخهای برداشت بوتهها بهدلیل کشت در تاریخهای مختلف و همچنین دوره رسیدگی مختلف ژنوتیپها متفاوت بود (جدول 1). در پایان، پس از اطمینان از مفروضات آزمایشی و بعد از انجام آزمون بارتلت و اثبات همگن بودن واریانسهای آزمایشی در هر سال، تجزیه واریانس مرکب دادهها با استفاده از نرم افزار آماری SAS 9.2 انجام پذیرفت. با توجه به اینکه تاریخهای کشت پاییزه در زمین جداگانهای از تاریخهای کشت زمستانه بودند، تجزیه مرکب بهصورت مکان زمان انجام شد. در تجزیه آماری، مکان یک بهعنوان کشت پاییزه و مکان دو بهعنوان کشت زمستانه در نظر گرفته شد. مقایسه میانگینها نیز به روش آزمون دانکن در سطح احتمال پنج درصد انجام شد. تمامی شکلها نیز با استفاده از نرم افزار Origin Pro 9.1 ترسیم شدند.
جدول 1- تعداد روز از مرحله سبز شدن تا رسیدگی فیزیولوژیک ژنوتیپهای کلزا تحت تأثیر فصل کشت و تاریخ کشت در سالهای 1394-1393 و 1395-1394. Table 1. Days from emergence to physiological maturity stages of rapeseed genotypes affected by sowing season and date during 2014-2015 and 2015-2016.
نتایج و بحث تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اثر متقابل سال × فصل برای صفات تعداد خورجین در بوته و طول خورجین (P≤0.01) و عملکرد دانه و روغن (در سطح پنج درصد) معنیدار بود. اثرات متقابل فصل × تاریخ کشت برای شاخص برداشت (در سطح پنج درصد)، سال × فصل × تاریخ کشت برای تعداد دانه در خورجین (در سطح پنج درصد)، سال × فصل × ژنوتیپ برای وزن هزار دانه (در سطح پنج درصد)، سال × تاریخ کشت × ژنوتیپ برای وزن هزار دانه (در سطح پنج درصد) و در نهایت فصل × تاریخ کشت × ژنوتیپ برای تعداد خورجین در بوته (در سطح پنج درصد)، طول خورجین (در سطح پنج درصد)، تعداد دانه در خورجین (P≤0.01)، وزن هزار دانه (در سطح پنج درصد)، عملکرد دانه (در سطح پنج درصد)، محتوای روغن (P≤0.01) و عملکرد روغن (در سطح پنج درصد) معنیدار بود (جدول 2). عملکرد دانه و اجزای عملکرد در سال اول و دوم آزمایش، تعداد خورجین در بوته، طول خورجین و عملکرد دانه کلزا در کشت پاییزه بهطور معنیداری بیشتر از کشت زمستانه بود (جدول 3). نتایج نشان داد که اگرچه مقادیر این صفات در فصل پاییز در سال اول کمتر از فصل پاییز در سال دوم آزمایش بود، مقادیر این صفات در فصل زمستان در سال اول آزمایش، بیشتر از سال دوم آزمایش بود (جدول 3). همانگونه که در شکل 2 مشاهده میشود، تعداد دانه در خورجین، پاسخ متفاوتی به تاریخهای کشت در هر دو فصل پاییز و زمستان در هر دو سال آزمایش نشان داد. بیشترین تعداد دانه در خورجین در کشت پاییزه، به تاریخ کشت 15 مهر تعلق داشت. همچنین تاریخ کشت 20 بهمن در هر دو سال آزمایش در کشت زمستانه، بیشترین تعداد دانه در خورجین را به خود اختصاص داد (شکل 2). نتایج مقایسه میانگین برهمکنش سال × فصل × ژنوتیپ نشان داد که ژنوتیپ Dalgan در هر دو سال و فصل کشت آزمایش، بیشترین وزن دانه را در مقایسه با سایر ژنوتیپها به خود اختصاص داد (شکل 3). همچنین مقایسه میانگین بدست آمده از برهمکنش سال × تاریخ کشت × ژنوتیپ نشان داد که ژنوتیپ Dalgan در هر دو سال آزمایش و تمامی تاریخهای کشت مورد بررسی، وزن دانه بیشتری در مقایسه با سایر ژنوتیپهای مورد مطالعه داشت (شکل 4).
جدول 2- تجزیه واریانس مرکب صفات مختلف کلزا تحت تأثیر فصل کشت، تاریخ کاشت و رقم Table 2. Combined variance analysis of different rapeseed traits affected by sowing season and date and genotype
ns: عدم اختلاف معنیدار، * و **: اختلاف معنیدار در سطح احتمال پنج و یک درصد. ns: not significant, * and ** significant at the 5% and 1% of probability levels, respectively. جدول 3- مقایسه میانگینهای اجزای عملکرد کلزا تحت تأثیر بر همکنش سال × فصل کشت. Table 3. Mean comparisons of rapeseed yield components affected by interaction between year × sowing season .
میانگینهای دارای حروف مشترک در هر ستون، از لحاظ آماری و در سطح احتمال پنج درصد اختلاف معنیداری ندارند. Means with the same letters in the same columns are not significantly different at 5% of probability level.
شکل 2- برهمکنش سال × فصل کشت × تاریخ کشت کلزا بر تعداد دانه در خورجین. میانگینهای دارای حروف مشترک برای هر تیمار، از لحاظ آماری و در سطح احتمال پنج درصد اختلاف معنیداری ندارند. Figure 2. Year × sowing season × planting date of rapeseed interactions on number of grain per silique. Means with the same letters in the same columns are not significantly different at 5% of probability level.
شکل 3- برهمکنش سال × فصل کشت × ژنوتیپ کلزا بر وزن هزار دانه. میانگینهای دارای حروف مشترک برای هر تیمار، از لحاظ آماری و در سطح احتمال پنج درصد اختلاف معنیداری ندارند. Figure 3. Year × cultivation season × rapeseed genotype Interactions on 1000-grain weight. Means with the same letters in the same columns are not significantly different at 5% of probability level.
اختلاف بین صفات مورد بررسی در دو سال آزمایش میتواند به اختلاف آب و هوا نسبت داده شود (شکل 1). همان گونه که در شکل 1 مشاهده میشود، مجموع بارش در طول دوره رشد کلزا در سال اول آزمایش، 7/140 میلیمتر بود، درحالیکه در سال دوم آزمایش 238 میلیمتر بارش به ثبت رسید. از طرفی دیگر، در ماههای پایانی دوره رشد کلزا (فروردین، اردیبهشت، خرداد و تیر) که برای عملکرد کمی و کیفی کلزا حائز اهمیت است، مقدار بارندگی در سال اول آزمایش، 67 درصد کمتر از سال دوم آزمایش بود (شکل 1). علاوه بر این، میانگین دما در سه ماه انتهای دوره رشد در سال دوم آزمایش، 2/3 درجه سانتیگراد کمتر از سال اول بود (شکل 1).
شکل 4- برهمکنش سال × تاریخ کشت × ژنوتیپ کلزا بر وزن هزار دانه. میانگینهای دارای حروف مشترک برای هر تیمار، از لحاظ آماری و در سطح احتمال پنج درصد اختلاف معنیداری ندارند. Figure 4. Year × planting date × rapeseed genotype Interactions on 1000-grain weight. Means with the same letters in the same columns are not significantly different at 5% of probability level.
میانگین دمای کمتر از یک سو باعث طول دوره رشد بیشتر و از سوی دیگر، دوره رشد زایشی و در نتیجه فتوسنتز بیشتر در سال دوم آزمایش شد. عملکرد دانه کلزا (بهطور میانگین در بین تیمارهای تاریخ کشت و ژنوتیپ) در کشت پاییز، 3997 کیلوگرم در هکتار بود، درحالیکه در کشت زمستان، مقدار این صفت با کاهش 5/38 درصدی، به 2456 کیلوگرم در هکتار رسید (جدول 4). بیشترین عملکرد دانه (5033 کیلوگرم در هکتار) در تاریخهای کشت پاییزه، در تاریخ 15 مهر مشاهده شد. کشت ژنوتیپهای کلزا در تاریخهای 25 مهر و 10 آبان نسبت به 15 مهر، بهترتیب موجب کاهش 5/14 و 5/40 درصدی در عملکرد دانه کلزا شد (جدول 4). در تاریخهای کشت پاییزه، ژنوتیپ Dalgan با میانگین 4682 کیلوگرم در هکتار از نظر عملکرد دانه، برتر از سایر ژنوتیپهای مورد بررسی بود (جدول 4). در تاریخهای کشت زمستانه، بیشترین عملکرد دانه با میانگین 2996 کیلوگرم در هکتار به 20 بهمن تعلق داشت. کشت ژنوتیپهای کلزا در تاریخهای 30 بهمن و 10 اسفند نسبت به 20 بهمن، بهترتیب موجب کاهش 95/15 و 11/38 درصدی عملکرد دانه شد (جدول 4). در مجموع در تاریخهای کشت زمستانه، ژنوتیپ Dalgan با میانگین 2876 کیلوگرم در هکتار از نظر عملکرد دانه، برتر از سایر ژنوتیپهای مورد بررسی بود (جدول 4). یافتههای این تحقیق نشان داد که عملکرد دانه کلزا در کشت پاییزه، بیشتر از کشت زمستانه کلزا بود. بررسیها نشان داده است که در کشت پاییزه ژنوتیپهای کلزا در مناطق نیمه خشک، تعداد روز تا مرحله 50 درصد گلدهی، حدود 20 روز زودتر رخ میدهد و طول دوره زایشی نیز در مقایسه با کشت زمستان افزایش مییابد. همچنین در شرایط کشت پاییزه ژنوتیپهای کلزا، زمان رسیدگی فیزیولوژیک در مقایسه با کشت بهاره، بسیار زودتر رخ میدهد و از این رو، مراحل حساس در دوره زایشی با شرایط آب و هوایی گرم و خشک مواجه نمیشود و در نهایت عملکرد نهایی افزایش مییابد (Kirkland & Johnson, 2000). در واقع تفاوت در تاریخهای کاشت و فصل کاشت ارقام مورد بررسی باعث شد تا مراحل رشد زایشی در زمانهای مختلفی رخ دهند. بهطورکلی، تاریخ گلدهی ارقام مورد بررسی از یک تا 7 فروردین در تاریخ کشت 15 مهر، از دو تا هشت فروردین در تاریخ کشت 25 مهر، از سه تا 12 فروردین در تاریخ کشت 10 آبان، از یک تا چهار اردیبهشت در تاریخ کشت 20 بهمن، از سه تا هفت اردیبهشت در تاریخ کشت 30 بهمن و از سه تا نه اردیبهشت در تاریخ کشت 10 اسفند متغیر بود (دادهها نشان داده نشده است). همچنین تاریخ رسیدگی ارقام مورد بررسی از پنج تا 15 خرداد در تاریخ کشت 15 مهر، از هشت تا 17 خرداد در تاریخ کشت 25 مهر، از 11 تا 22 خرداد در تاریخ کشت 10 آبان، از 14 تا 25 خرداد در تاریخ کشت 20 بهمن، از 15 تا 26 خرداد در تاریخ کشت 30 بهمن، از 31 خرداد تا پنج تیر در تاریخ کشت 10 اسفند متغیر بود. گلدهی، طول دوره زایشی و زمان رسیدگی متفاوت نیز تحت تأثیر دما و رطوبت هوا در زمانهای مختلف قرار گرفت و عملکرد نهایی را تحت تأثیر قرار داد (جدول 1). نتایج بهدست آمده از برهمکنش فصل کشت × تاریخ کشت نیز نشان میدهد که شاخص برداشت ژنوتیپهای کلزا در تاریخهای کشت پاییزه (27/0 درصد)، بیشتر از تاریخهای کشت زمستانه (26/0 درصد) بود.
جدول 4- مقایسه میانگینهای صفات کمی و کیفی کلزا تحت تأثیر برهمکنش فصل کشت × تاریخ کشت × ژنوتیپ. Table 4. Mean comparisons of qualitative and quantitative traits of rapeseed affected by interaction of sowing season × planting date × genotype.
میانگینهای دارای حروف مشترک در هر ستون، از لحاظ آماری و در سطح احتمال پنج درصد اختلاف معنیداری ندارند. Means with the same letters in the same columns are not significantly different at 5% of probability level.
نتایج به وضوح نشان داد که با تأخیر در کشت ژنوتیپهای کلزا در هر دو فصل، عملکرد دانه کاهش یافت. در تاریخهای کشت پاییزه، زمانی که کشت با تأخیر مواجه میشود، بوته کلزا با سرمای ابتدای فصل مواجه میشود و میتواند باعث خسارت به بوتهها شود. در واقع لازم است گیاه قبل از فرا رسیدن سرما، یک روزت شش تا هشت برگی با قطر طوقه هشت تا 10میلیمتری تولید کند (Alyari et al., 2000) و در این شرایط، از رشد و ذخیره کافی برخوردار است تا بتواند در معرض کاهش تدریجی دمای هوا قرار گیرد و در برابر سرما مقاوم شود و استراحت زمستانه خود را با موفقیت پشت سر گذارد (Khajepour, 2007). همچنین با تأخیر در کشت در هر دو فصل پاییز و زمستان، طول دوره رشد بهخصوص طول دوره گلدهی و دوره پر شدن دانه کوتاه میشود (Pavlista et al., 2011; Doori et al., 2015; Khayat et al., 2016) و در نهایت باعث کاهش در تعداد گل، تعداد خورجین در بوته، طول خورجین، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه و بیوماس کل میشود که همه این عوامل باعث افت عملکرد میشوند. همان گونه که در جدول 4 نیز مشاهده میشود، با تأخیر در کشت ژنوتیپهای کلزا، تعداد خورجین در بوته، طول خورجین، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه و زیستتوده کل بهطور معنیداری کاهش یافتند. نتایج تجزیه همبستگی نیز نشان داد که عملکرد دانه، رابطه مثبت و معنیداری (در سطح یک درصد) با تعداد خورجین در بوته (83/0)، طول خورجین (89/0)، تعداد دانه در خورجین (91/0)، وزن هزار دانه (87/0) و زیستتوده (94/0) داشت (دادهها ارائه نشده است). در تاریخ کشت بهینه، شرایط محیطی مطلوب برای مراحل زایشی میتواند تجمع ماده خشک را در گیاه افزایش دهد و در نهایت عملکرد دانه بیشتری تولید خواهد شد (Faraji et al., 2009). Specht et al. (1986) در تحقیقی گزارش کردند که رشد رویشی کافی برای دستیابی به ماده خشک بیشتر، یک پیش نیاز اساسی است تا گیاه در مراحل رشد زایشی بتواند زیستتوده و عملکرد بالایی تولید کند. علاوه بر این، عملکرد کلزا تابعی از اجزای عملکرد، بهویژه تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین و وزن دانه است که افزایش یا کاهش این اجزا در شرایط محیطی مختلف، تأثیر بسزایی بر عملکرد نهایی دانه دارد (Liakas et al., 2005; Eyni-Nargeseh et al., 2020). یکی از اجزای مهم عملکرد دانه کلزا، تعداد خورجین در بوته است؛ زیرا ظرفیت تشکیل دانه را فراهم میکند و با انجام فتوسنتز، قسمتی از مواد لازم برای پر شدن دانه در کلزا را فراهم میکند (Shirani Rad et al., 2013). اگر تعداد دانه در خورجین بهعنوان یکی دیگر از اجزای عملکرد مهم کلزا بیشتر باشد، ظرفیت مخزن برای انباشت مواد فتوسنتزی بیشتر میشود و افزایش عملکرد را در پی خواهد داشت (Tayo & Morgan, 1979). البته تعداد دانه در خورجین، بیش از آنکه تحت تأثیر عوامل محیطی باشد، در کنترل ژنتیک است و بنابراین افزایش یا کاهش آن با محدودیت مواجه است. طول خورجین در کلزا نیز تعیین کننده تعداد دانه در هر خورجین است و از این طریق بر عملکرد گیاه تأثیر میگذارد (Omidian et al., 2012). خورجینهای کلزا بهعنوان سطوح فتوسنتزی فعال، از اهمیت ویژهای برخوردارند و معمولا یک سوم وزن دانههای کلزا از طریق فتوسنتز خورجینها تأمین میشود و بین مساحت دیوارههای خورجین کلزا و تعداد دانه در خورجین همبستگی مثبت و معنیدار وجود دارد (Sirin Vasa & Morgan, 1996). وزن دانه نیز آخرین جزء عملکرد دانه کلزا است که در طی مراحل نموی حاصل میشود (Diepenbrock, 2000). رابطه مثبت و معنیدار بین عملکرد دانه کلزا با تعداد خورجین در بوته، طول خورجین، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه و زیستتوده توسط Eyni-Nargeseh et al. (2019) نیز گزارش شده است. Nazeri et al. (2018) در تحقیقی با بررسی تأثیر تاریخ کشت بر عملکرد کمی و کیفی ژنوتیپهای مختلف کلزا دریافتند که با تأخیر در کشت، تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه و زیستتوده، بهطور معنیداری کاهش یافت. محتوا و عملکرد روغن نتایج نشان داد که محتوا و عملکرد روغن (بهطور میانگین در بین تیمارهای تاریخ کشت و ژنوتیپ) در کشت پاییز بهترتیب 3/42 درصد و 1840 کیلوگرم در هکتار بود، درحالیکه در کشت زمستان، مقدار این صفات بهترتیب به7/39 درصد و 984 کیلوگرم در هکتار رسید (جدول 4). در تاریخهای کشت پاییزه، بیشترین محتوا و عملکرد روغن در تاریخ 15 مهر با میانگین 74/43 درصد و 2202 کیلوگرم در هکتار مشاهده شد. کشت ژنوتیپهای کلزا در تاریخهای 25 مهر و 10 آبان نسبت به 15 مهر، بهترتیب موجب کاهش 06/3 و 81/6 درصدی محتوای روغن، و کاهش 16/17 و 19/32 درصد عملکرد روغن شد (جدول 4). در مجموع در تاریخهای کشت پاییزه، ژنوتیپ Dalgan با میانگین محتوا و عملکرد روغن 16/43 درصد و 2028 کیلوگرم در هکتار، برتر از سایر ژنوتیپهای مورد بررسی بود (جدول 4). در تاریخهای کشت زمستانه، بیشترین درصد و محتوای روغن به 20 بهمن با میانگین 58/41 درصد و 1248 کیلوگرم در هکتار تعلق داشت. کشت ژنوتیپهای کلزا در تاریخهای 30 بهمن و 10 اسفند نسبت به 20 بهمن، بهترتیب موجب کاهش 76/4 و 99/8 درصدی محتوای روغن و کاهش 87/19 و 75/43 درصدی عملکرد روغن شد (جدول 4). در مجموع در تاریخهای کشت پاییزه، ژنوتیپ Dalgan با میانگین محتوا و عملکرد روغن 16/43 درصد و 2028 کیلوگرم در هکتار، برتر از سایر ژنوتیپهای مورد بررسی بود (جدول 4). شایان ذکر است که عملکرد روغن در هر دو سال آزمایش در کشت پاییزه، بهطور معنیداری بیشتر از کشت زمستانه بود (جدول 4). همان گونه که نتایج نشان داد، محتوا و عملکرد روغن ژنوتیپهای کلزا در تاریخهای کشت زمستانه کمتر از پاییزه بود. علاوه بر این، تأخیر در کشت در هر دو فصل کشت، موجب کاهش محتوای روغن ژنوتیپهای کلزا شد. بهطورکلی درصد روغن، یک صفت ژنتیکی است و اگر در انتهای دوره رشد گیاه تحت تنشهای محیطی قرار نگیرد، این صفت در هر رقم ثابت است (Rao & Mendham, 1991). با توجه به همین موضوع، ژنوتیپهای مختلف نیز بهدلیل تفاوت در ساختار ژنتیکی که دارند، از نظر این صفت با هم اختلاف معنیداری داشتند. در زمینه تأثیر فصل کشت پاییز و زمستان، (2004)Robertson et al. ابراز کردند که اختلاف محتوای روغن ناشی از فصل کشت میتواند با اندازه دانه و دما در طی دوره گلدهی و پر شدن دانه در ارتباط باشد. کاهش محتوای روغن در شرایط تأخیر در کشت نیز احتمالا بهدلیل دمای بالاتر در طول دوره پر شدن دانه است که میتواند باعث کوچک شدن اندازه بذرها و در نتیجه محتوای روغن کمتر شود (Nazeri et al., 2018). شایان ذکر است که عملکرد روغن، تابع محتوای روغن و عملکرد دانه است و با کاهش این دو صفت در تیمارهای مختلف، عملکرد روغن نیز کاهش یافت.
نتیجهگیری کلی تأخیر در کشت ژنوتیپهای کلزا، موجب کاهش معنیدار عملکرد دانه، اجزای عملکرد، محتوا و عملکرد روغن شد. تاریخ کشت 15 مهر در بین تاریخهای کشت پاییزه و تاریخ کشت20 بهمن بهدلیل برخورداری از عملکرد دانه و روغن بیشتر، بهعنوان تاریخهای کشت مطلوب در پاییز و زمستان شناخته شدند. بهعنوان یک نتیجه کلی، ژنوتیپ Dalgan با میانگین عملکرد دانه و روغن بیشتر در تمامی تاریخهای کشت پاییزه و زمستانه، بهعنوان ژنوتیپ برتر برای کشت در مناطق معتدل سرد با اقلیمهای خشک و نیمه خشک مانند کرج توصیه میشود.
REFERENCES
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
REFERENCES
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 720 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 312 |