تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,116,350 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,220,852 |
تعیین شرایط آب وهوایی آویشن دنایی و مراحل فنولوژیک آن به منظور کشت در مناطق مختلف | ||
پژوهش های جغرافیای طبیعی | ||
مقاله 3، دوره 53، شماره 2، مرداد 1400، صفحه 195-211 اصل مقاله (635.5 K) | ||
نوع مقاله: مقاله کامل | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/jphgr.2021.301939.1007512 | ||
نویسندگان | ||
مرضیه مجدبرزکی1؛ جواد خوشحال دستجردی* 2؛ فاطمه سفیدکن3؛ محمد لباسچی4؛ علی براتیان5 | ||
1دانشجوی دکتری آبوهواشناسی کشاورزی، دانشکدة علوم جغرافیایی و برنامهریزی دانشگاه اصفهان، ایران | ||
2دانشیار، رشتة اقلیمشناسی، دانشکدة علوم جغرافیایی و برنامهریزی، دانشگاه اصفهان، ایران | ||
3استاد، رشتة فیتوشیمی، تحقیقات گیاهان دارویی مؤسسة تحقیقات جنگلها و مراتع کشور | ||
4دانشیار، رشتة زراعت گیاهان دارویی، بخش تحقیقات گیاهان دارویی مؤسسة تحقیقات جنگلها و مراتع کشور | ||
5استادیار، رشتة اقلیمشناسی، دانشکدة علوم جغرافیایی و برنامهریزی، دانشگاه اصفهان، ایران | ||
چکیده | ||
آویشن دنایی یک رقم از گیاه آویشن و از خانوادة نعناعیان و بومی کشور ایران است. این گیاهِ خودرو در رویشگاه هایی با شرایط محیطی مناسب آن میروید. در دهه های اخیر، با کشف اثرهای جانبی سوء داروهای شیمیایی، تقاضا برای مصرف داروها و مواد گیاهی افزایش یافته و رو به تزاید است. بنابراین، تولیدکنندگان دارو و فرآورده های صنعتی در صدد برآمده اند تا با کاشت این گیاه در مزارع تولید را افزایش دهند. برای این کار باید شرایط محیطی مزرعه، مخصوصاً شرایط آب وهوایی آن، کاملاً مشابه رویشگاه گیاه مورد نظر باشد تا میزان عملکرد محصول به حداکثر مطلوب برسد. بنابراین، هدف از این تحقیق کاشت آن در سه ناحیة ارتفاعی مختلف و تعیین نیازهای آب و هوایش است. برای انجام دادن آن در شهرستان کاشان سه سایت احداث شد و در آنها آویشن طی سالهای 1396-1397 کشت شد و دیده بانیهای فنولوژیک و آب وهوایی انجام گرفت و در پایان دادههای تولیدی تحلیل و نتایج استخراج شد. نتایج نشان داد اگر تاریخ کشت متناسب با شرایط اقلیمی محل کاشت نباشد، گیاه در فازهای مختلف، بر مبنای کسب میزان انرژی از محیط، در محدودة مطلوب رشد میکند، دچار اختلال می شود، و بر میزان نیازهای حرارتی گیاه برای خنثی سازی آن افزوده می شود و این امر می تواند بر میزان عملکرد محصول اثرگذار باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
آویشن دنایی؛ شهرستان کاشان؛ فنولوژی آویشن؛ گیاهان دارویی | ||
مراجع | ||
اکبرینیا، ا.؛ شریفی عاشورآبادی، ا. و میرزا، م. (1389). بررسی عملکرد میزان و ترکیبهای اصلی اسانس آویشن دنایی کشتشده در قزوین، فصلنامة علمی- پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 2(26): 205-۲۱۲.
اﺳﺪﭘﻮر، ر. و سلطانیپور، م.ا. (1384). بررسی برخی ویژگیهای اکولوژیک گونة دارویی Zataria multiflora Boiss در استان هرمزگان، فصلنامة تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 2(21): 173-163.
امیدبیگی، ر. (1383). تولید و فرآوری گیاهان دارویی، ج ۳، مشهد: انتشارات آستان قدس رضوی.
جمزاد، ز. (1388). آویشنها و مرزههای ایران، تهران: مؤسسة تحقیقات جنگلها و مراتع کشور.
حبیبی، ا.ر. و ابوطالبی، ع.ح. (1391). همایش ملی فراوردههای طبیعی و گیاهان دارویی بجنورد دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی.
ﺣﺴﻨﻲ، ج. (1383). ﺷﻨﺎﺳﺎﻳﻲ و ﺑﺮرﺳﻲ اﻛﻮﻟﻮژﻳﻜﻲ دو ﺟﻨﺲ از ﮔﻴﺎﻫﺎن معطر Ziziphoraو Thymus در اﺳﺘﺎن کردستان، دوماهنامة علمی- پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 1(20): ۱-18.
خورشیدی، ج.؛ امیدبیگی، ر.؛ سفیدکن، ف.؛ روستایی، ع. و فخرطباطبایی، م. (1388). اثر اقلیم و زمان برداشت بر کیفیت اسانس Thymus daenensis Celak، مجموعه مقالات همایش علمی توسعة صنعت گیاهان دارویی ایران، 11۳-11۴.
رشوند، س.؛ احسانی، ع.؛ یگانه، ح. و سنایی، ا. (1391). ﻣﻄﺎلعة ﻓﻨﻮﻟﻮژی دو ﮔﻮﻧة بوتهای Thymus kotschyanusو aucheri Artemisia در ﻣﺮاﺗﻊ ﻧﻴﻤﻪاﺳﺘﭙﻲ اﻟﻤﻮت ﻗﺰوﻳﻦ، ﻓﺼﻠﻨﺎمة ﻋﻠﻤﻲ- ﭘﮋوﻫﺸﻲ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت ﻣﺮﺗﻊ و ﺑﻴﺎﺑﺎن، 4(21): 591-603.
روستایی، ع.؛ میراحمدی، ف.؛ امیدبیگی، ر.؛ سفیدکن، ف.؛ روستایی، ع. و فخرطباطبایی، م. (1388). بررسی اثر زمانهای مختلف برداشت بر مقدار اسانس استحصالی از گیاهان دارویی آویشن دنایی و آویشن قرهباغی، مجموعه مقالات همایش علمی توسعة صنعت گیاهان دارویی ایران، 2۶-2۷.
زارعزاده، ع.؛ مداح عارفی، ح.؛ شریفی عاشورآبادی، ا.؛ میرحسینی، ع. و عربزاده، م.ر. (1394). بررسی سازگاری و فنولولوژی برخی از گونههای جنس آویشن در شرایط مزرعه، دوماهنامة علمی- پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 3(31): 539-553.
سفیدکن، ف. (1387). برنامة راهبردی تحقیقات گیاهان دارویی، مؤسسة تحقیقات و جنگلها و مراتع کشور. ص ۹-41.
سفیدکن، ف. و عسگری، ف. (۱۳۸2). مقایسة کمی و کیفی اسانس پنج گونة آویشن (Thymus)، پژوهش و سازندگی، 2: 29-51.
شریفی عاشورآبادی، ا.؛ جمزاد، ز.؛ لباسچی، م.ح.؛ اکبرنیا، ا.؛ صفایی، ل.؛ لاراتی، م.؛ حبیبی، ر.؛ گریوانی، گ.م.؛ صفری، ص.؛ صمدیاصل ،و؛ و مکیزاده تفتی، م. (1396). استفاده از شاخص حرارتی در پیشبینی مراحل فنولوژیک رشد آویشن در رویشگاههای طبیعی، فصلنامة علمی- پژوهشی طبیعت ایران، 2(6): ۳۵-44.
صفایی، ل.؛ شریفی عاشورآبادی، ا.؛ زینلی، ح. و میرزا، م. (1391). تأﺛیر مراحل مختلف ﺑﺮداﺷﺖ ﺑﺮ ﻋﻤﻠﮑﺮدﻫﺎی اندام هوایی، اسانس و ترکیبهای اصلی اسانس آوﯾﺸﻦ دنایی، فصلنامة علمی- پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 2(28): 342-355.
کاظمی، م. (1378). برسی تأثیر زمان برداشت بر کمیت و کیفیت اسانس گیاه آویشن باغی (Thymus vulgaris L.)، پایاننامة کارشناسی ارشد مهندسی کشاورزی علوم باغبانی، دانشگاه تربیت مدرس، استاد راهنما رضا امیدبیگی و فاطمه سفیدکن.
گلپرور ، ا.ر.؛ قاسمی پیربلوطی، ع.؛ زینلی، ح. و هادیپناه، ا. (1390). اثر زمانهای مختلف برداشت بر خصوصیت کمی (مورفلوژِکی) و کیفی آویشن دنایی در منطقة اصفهان.
لباسچی، م.ح. و شریفی عاشورآبادی، ا. (1395). کشت و تولید برخی گونه های آویشن در دیمزارهای مختلف کشور، فصلنامة علمی_پژوهشی طبیعت ایران، 1(1): 37-40.
لباسچی، م.ح.؛ شریفی عاشورآبادی، ا.؛ مکی زاده تفتی، م.؛ اسدی صنم، س. و کریم زاده اصل، خ. (1396). تاثیر تراکم بر عملکرد کمی و کیفی سه گونه آویشن در شرایط دیم سه استان کشور، دو ماه نامة علمی_پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 6(33): 897-914.
یوسفی آذری، پ. و مرادی بهجو، ع. (1396). نگاهی به گیاهان دارویی کشور، تهران: سنگ فرش.
Akbarinia, A.; Sharifi-Ashorabadi, E. and Sefidkon, F. (2009). Influence of harvest dynamics on herb and oil yeild of Thymus Kotchyanus and Thymus daenensis cultivated two sites. International workshop on medicinal and aromatic plants. Acta Horticulture, 786: 229-234.
Asadpoor, R. and Soltanipoor, M.A. (2005). Study of some Ecological Characteristics of Zataria multiflora in Hormozgan ProvinceR, 2(21): 123-129.
Chang, J. HU. (1968). Climate and agriculture. Chicago, Al din. pp77.
Department of Agriculture, forestry and fisheries (2009). Thyme production Agriculture information Services, pp1:26.
Fraser, S. and Whish, J.P.M. (1997). A commercial herb industry for NSW-an infant enterprise Fuchs L (1543). New Kreuterbuch, Basel.
Golparvar, A.R. (2011). Effects of phonological Stages on Quality and Quantity of Essential oil in Kermanian (Thymus caramanius Jalas).Electronic journal of biology, 7(4): 70-73.
Golparvar, A.R. (2012). Effects of phonological Stages on Quality and Quantity of Essential oil in daenensis (Thymus daenensis Celak). Journal of Herbal Drugs, 2(4): 245-254.
Hassany, J. (2003). The Identification and Ecological study of two Genus of aromatic plants (Thymus & Ziziphora) in Kurdistan Province. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research, 1(20): 1-18.
Kazemi, M. (1999). Effects of phonological Stages on Quality and Quantity of Essential oil in vulgaris (Thymus vulgaris). Master of Horticultural Engineering. Thesis. Supervisor professor Omidbaigi and Sefidkon. University of Tarbiat Modares.
Khorshidi, J.; Rostaei, A.; Fakhre Tabatabaei, M.; Omidbaigi, R. and Sefidkon, F. (2010). Effect of climate and harvesting time on essential oil quantity of Thymus daenensis Celak. Scientific conference on medicinal plants industry development in Iran Tehran, PP. 113-114.
Lebaschi, M.H. and Sharifi Ashoorabadi, E. (2016). Cultivation and production of some thyme species in different. Magazine Iran nature, 1 (1): 37-40
Lebaschi, M.H.; Sharifi Ashoorabadi, E.; Makizadeh Taft, M.; Asadi-Sanam, S. and Karimzadeh ASL, Kh. (2018). Effect of plant density on quantitative and qualitative yield of three Thymus species in dry farming conditions of three provinces of Iran. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research, 6(33): PP. 897-914.
Letchamo, W.Xu. and Gosselin, A. (1995). Photosynthetic Potential of thymus Valgaris Selections under two light regimes and three soil water levels. Scientia Horticulturae, 62: 89-101.
Meier, U.; Bleiholder, H.; Buhr, L.; Feller, C.; Hack, H.; Her. M.; Lancashire, D.; Weber. E. and Zwerger, P. (2009). The BBCH system to coding the phenological growth stages of plants – history and publications, 61: 41-52.
Omidbaigi, R. (2004). Approaches to production and processing of medicinal plants. Quds Razavi Publications.
Jamzad, Z. (2009). Thymus and satureja species of Iran. Research Institude of Forests and Rangelands, 171 pages.
Omidbaigi, R.; Sefidkon, F. and Hejazi, M. (2005). Essential oil composition of Thymus×citriodorus L. cultivated in Iran. Flavour and Fragrance Journal, 20: 227-238.
Rashvand, S.; Ehsani, A.; Yeganeh, H. and Sanaei, A. (2014). Studying the phenological stages of Thymus kotschyanus and Artemisia aucheri in Alamot semi-steppe rangelands, Ghazvin. Iranian Journal of Range and Desert Research. 4(21): 591-603.
Rostaei, A.; Mirahmadi, F.; Omidbaigi, R.; Sefidkon, F. and Fakhre Tabatabaei, M. (2010). Effect of different harves times on the content of essential oil extracted from Thymus daenensis Celak and Thymus fedtschenkoi. Scientific conference on medicinal plants industry development in Iran Tehran, PP. 26-27 .
Safaei , L.; Sharifi Ashurabadi, E.; Zeinali, H. and Mirza, H. (2012). M. The effect of different harvesting stages on aerial parts yield, essential oil percentage and main components of Thymus daenensis Celak. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 2(28): 342-355.
.Sefidkon, F. and Asgari, F. (2002). Essential oil composition of 5 Thymus species. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research. PP. 29-48.
Sefidkon, F. (2008). Strategic plan for Medicinal Plants. Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research, 40page.
Sharifi Ashourabadi, E.; Jamzad, Z.; Lebaschy, M. H.; Akbari Nia, A.; Safaei, L.; Larti, M.; Habibi, R.; Garivani, G.M.; Safari, S.; Samady Asl, V. and Mackizadeh Tafti, M. (2016). Applying thermal index to predict the phonological stages of Thymus growth in natural habitats .Magazine Iran nature, 2(6): 34-44.
Yousefi Azary, P. and Mehrjo, A. (2017). Take a lookat the countrys medicinal plants. Puplication sangfarsh Tehran. pages 130p.
Zarezadeh, A.; Madah Arefi, H.; Sharifi Ashorabady, A.; Mirhosseini, A. and Arabzade, M.R. (2015). Phenology and compatibility of different Thymus species under agricultural conditions. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 3(31): 539-553.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 777 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 381 |