تعداد نشریات | 161 |
تعداد شمارهها | 6,532 |
تعداد مقالات | 70,501 |
تعداد مشاهده مقاله | 124,107,485 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 97,212,376 |
بررسی مقادیر فلزات سنگین و ارزیابی میزان پتانسیل خطر در نمک دریاچه مهارلو و معدن کرسیا | ||
تحقیقات آب و خاک ایران | ||
دوره 52، شماره 2، اردیبهشت 1400، صفحه 361-377 اصل مقاله (1.7 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22059/ijswr.2020.308189.668712 | ||
نویسندگان | ||
فرید فروغی* 1؛ راحیل ابراهیم پور2 | ||
1(استادیار، بخش مرتع و آبخیزداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی داراب، دانشگاه شیراز، داراب، ایران ) | ||
2(دانشجوی کارشناسی، بخش مرتع و آبخیزداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی داراب، دانشگاه شیراز، داراب، ایران) | ||
چکیده | ||
یکی از مهمترین مواردی که همواره سلامت جوامع بشری را با تهدید مواجه ساخته آلودگی مواد غذایی به فلزات سنگین و رسیدن به محدوده خطر است. برای انجام این تحقیق در یک مطالعه موردی و کار آزمایشگاهی مقادیر عناصر سنگین (Cd،Zn ،Cu ،Pb ، Mn ، NiوFe) و پتانسیل خطر آنها برای سلامت انسان از طریق مصرف نمک دریاچه مهارلو و معدن کرسیا برای دو گروه پذیرنده کودک و بزرگسال بررسی گردید. برای انجام این تحقیق از دریاچه مهارلو و معدن نمک کرسیا نمونهگیری شد و عناصر سنگین آن تعیین گردید. مقادیر ورود روزانه عناصر به بدن تعیین و با مقدار مرجع مقایسه شد. مقادیر پتانسیل خطر برای تمامی عناصر نمک دریاچه مهارلو برای بزرگسال و کودک کمتر از یک بود. این گفته به این معنی است که خطر ناشی از فلزات مورد بررسی در محدوده قابلقبول قرار دارد. برای نمک کرسیا مقادیر پتانسیل خطر برای فلز Pb و گروه کودک بیشتر از یک و برای بقیه فلزات (کودک و بزرگسال) کمتر از مقدار یک بود و نشان میدهد که احتمال بروز آثار سوء بیماریهای غیر سرطانی برای کودکان وجود دارد. در بین فلزات مورد بررسی، برای نمک دریاچه مهارلو و نمک کرسیا بیشترین مقدار پتانسیل خطر (برای میانگین نمونهها) برای فلز Pb و کمترین آن برای فلز Zn بهدست آمد. مقدار شاخص خطرپذیری برای فلزات مورد بررسی برای بزرگسال و کودک، برای نمک مهارلو کمتر از یک و برای نمک کرسیا بیشتر از یک بود که نشان میدهد اثرات سوء بیماریهای غیر سرطانی بهدلیل مصرف عناصر سنگین ناشی از مصرف نمک کرسیا وجود دارد. مقدار آستانه نمک مصرفی برای سطح خطر 1، خطر مزمن ناچیز برای نمک مهارلو برای کودک و بزرگسال به ترتیب برابر 8/1003 و 4/4133 mg/day و برای نمک کرسیا برای کودک و بزرگسال به ترتیب برابر 2/13 و 5/543 mg/day تعیین گردید. | ||
کلیدواژهها | ||
ارزیابی خطر؛ آلودگی زیست محیطی؛ فلزات سنگین؛ دریاچه مهارلو؛ کرسیا | ||
مراجع | ||
Aghili, F., Khoshgoftar manesh, A. H., Afyuni, M. and Mobli, M. (2012). Mineral and ascorbic acid concentrations of greenhouse- and field-grown vegetables: implications for human health. International Journal of Vegetable Science, 18: 64 -77. Aghili, F., Khoshgoftar manesh, A. H., Afyuni, M. and Schulin, R. (2009). Health risks of heavy metals through consumption of greenhouse vegetables grown in central Iran. Human and Ecological Risk Assessment: An International Journal, 15:999-1015. Amouei, A., Cherati, A., and Naghipour, D. (2018). Heavy metals contamination and risk assessment of surface soils of Babol in northern Iran. Health Scope, 7(1). Argos, M., Kalra, T., Pierce, BL., Chen, Y., Parvez, F. and Islam, T. (2011). A prospective study of arsenic exposure from drinking water and incidence of skin lesions in Bangladesh. American journal of epidemiology, 174(2):185-94. Bartkowiak, A., Lemanowicz, J., and Hulisz, P. (2017). Ecological risk assessment of heavy metals in salt-affected soils in the Natura 2000 area (Ciechocinek, north-central Poland). Environmental Science and Pollution Research, 24(35), 27175-27187. Barzegar, R., Moghaddam, A. A., Soltani, S., Fijani, E., Tziritis, E., and Kazemian, N. (2019). Heavy metal (loid) s in the groundwater of Shabestar area (NW Iran): source identification and health risk assessment. Exposure and Health, 11(4), 251-265. Bo, S., Mei1, L., Tongbin, C., Yuanming, Z., Yunfeng, X., Xiaoyan, L. and Ding, G. (2009). Assessing the health risk of heavy metals in vegetables to the general population in Beijing, China. Journal of Environmental Sciences, 21: 1702-1709. Brahman, KD., Kazi TG., Afridi, HI, Naseem, S. and Arain, SS. and Ullah, N. (2013). Evaluation of high levels of fluoride, arsenic species and other physicochemical parameters in underground water of two sub districts of Tharparkar, Pakistan: A multivariate study. Water research,. 47(3):1005-7. Chavoshi, E., Afyuni, M., Hajabbasi, M. A., Khoshgoftar manesh, A. H., Abbaspour, K. C., Shariatmadari, H. and Mirghafari, N. (2011). Health risk assessment of fluoride exposure in soil, plants, and water at Isfahan, Iran. Human and Ecological Risk Assessment: An International Journal, 17: 414-430. Cheraghali, A.M., Kobarfard, F., and Faeizya, N. (2010). Heavy metals contamination of table salt consumed in Iran. Iranian Journal. of Pharmaceutical Research, 9(2), 129-132. Deputy of Food and Drugs, (2015). Salt consumption: Excessive salt consumption. Golestan university of medical science, University Extension, from https://goums.ac.ir/page/9984/مصرف-نمک. Dixit, R., Malaviya, D., Pandiyan, K., Singh, U. B., Sahu, A., Shukla, R., and Paul, D. (2015). Bioremediation of heavy metals from soil and aquatic environment: an overview of principles and criteria of fundamental processes. Sustainability, 7(2), 2189-2212. Eksperiandova, L., Makarovska, Y., and Blank, A. (1998). Determination of small quantities of heavy metals in water-soluble salts and natural water by X-ray fluorescence. Journal of Analytica Chimica Acta, 371(7), 105-108. Fallah, S., H., Bakaeian, M., Parsian, H., Amouei, A., Asgharnia, H., Ghanbarian, M., and Miri, S. A. (2020). Potentially harmful heavy metal contamination in Babolrood river: evaluation for risk assessment in the Mazandaran province, Iran. International Journal of Environmental Analytical Chemistry, 1-15. FAO/WHO, (1983). Food standards program. Codex Alimentarius Commission Fifteenth Session Rome. 4-15 July. Forghani Tehrani, G. (2009). Ecological geochemistry and origin of heavy elements in Maharloo lake, southeast of Shiraz. Ph. D. dissertation, Shiraz University, Shiraz. Gad, A., Abd El Bakey, S. M., and Sakr, S. (2020). Concentrations of heavy metals and associated human health risk in unrefined salts of inland hypersaline lakes, Egypt. International Journal of Environmental Analytical Chemistry, 1-14. Hadian, Z., Feyzollahi, E., Honarvar, Z., Komeili-fonood, R., Khosravi Darani, K., Mofid, V., Zand-Rajabi, H., Bahramian, Gh., Salehi, M., Mortezaee, Gh. and Rasekhi, H. (2020). Assessment of Salt (Sodium Chloride) Content in Traditional and Industrial Breads in Tehran-2016. Iranian Journal of Nutrition Sciences and Food Technology, 14(4): 113-122. Heshmati, A., Vahidinia, A. A., and Salehi, I. (2014). determination of heavy metal levels in edible salt. Avicenna Journal of Medical Biochemistry, 2(1): 1-3. Hou, D., He, J., Lu, C., Ren, L., Fan, Q., Wang, J. and Xie, Z. (2013). Distribution characteristics and potential ecological risk assessment of heavy metals (Cu, Pb, Zn, Cd) in water and sediments from Lake Dalinouer, China. Ecotoxicology and environmental safety, 93:135-44. ISIRI, No. 1195, Food grade iodized salt -Specifications and test methods. 3th. Revision, Approved in Bahman 1371. ICS:67.220.20. ISIRI, No. 12968, Food and Feed-Maximum limit of heavy metals. ICS:67.020. 1st. Edition. Approved in Bahman 1371. ICS:67.020. Islam, M. M., Karim, M. R., Zheng, X., and Li, X. (2018). Heavy Metal and Metalloid Pollution of Soil, Water and Foods in Bangladesh: A Critical Review. International Journal of Environmental Research and Public Health, 15(12): 2825. Jahed Khaniki, Gh. R., Dehghani, M. H., Mahvi, A. and Nazmara, Sh. (2007). Determination of Trace Metal Contaminants in Edible Salts in Tehran (Iran) by Atomic Absorption Spectrophotometry. Journal of Biological Sciences, 7(5):811-814. Khademi, H., Gabarro´n, M., Abbaspour, A., Martı´nez-Martı´- nez, S., Faz, A., and Acosta, J. A. (2019). Environmental impact assessment of industrial activities on heavy metals distribution in street dust and soil. Chemosphere, 217,695–705. Khan, S., Rehman, S., Khan, A. Z., Khan, M. A., and Shah. M. T. (2010). Soil and vegetables enrichment with heavy metals from geological sources in Gilgit, northern Pakistan. Ecotoxicology and Environmental Safety, 73: 1820-1827. Kheirabady, H., Afiyni, M., Auubi, Sh. A. and Safinanian, A. R (2015). Heavy metal hazard assessment in soil and major edible crops in Hamadan province. Journal of Soil and Water Sciences (Agricultural Science and Technology and Natural Resources), 19(74). 27-37. Kumar, V., Parihar, R. D., Sharma, A., Bakshi, P., Sidhu, G. P. S., Bali, A. S. and Rodrigo-Comino, J. (2019a). Global evaluation of heavy metal content in surface water bodies: A meta-analysis using heavy metal pollution indices and multivariate statistical analyses. Chemosphere, 236, 124364. Kumar, V., Sharma, A., Kaur, P., Sidhu, G. P. S., Bali, A. S., Bhardwaj, R., and Cerda, A. (2019b). Pollution assessment of heavy metals in soils of India and ecological risk assessment. A state-of-the-art. Chemosphere, 216, 449-462. Leendertse, P. C., Scholten, M. C. and VanderWal, J. T. (1996). Fate and effects of nutrients and heavy metals in experimental salt marsh ecosystems. Journal. of Environmental Pollution, 94(6), 19-29. Meng, W., Wang, Z., Hu, B., Wang, Z., Li., H. and Goodman, R. C. (2016). Heavy metals in soil and plants after long-term sewage irrigation at Tianjin China: A case study assessment. Agricultural Water Management, 171: 153-161. Narsimha, A., Jie, Ch. and Hui, Q. (2020). Spatial characteristics of heavy metal contamination and potential human health risk assessment of urban soils: A case study from an urban region of South India. Ecotoxicology and Environmental Safety, 194. 1-8. Sacmac, S., Kartal, S. and Sacmacı, M. (2012). Determination of Cr (III), Fe (III), Ni (II), Pb (II) AND Zn (II) ions by FAAS in environmental samples after separation and preconcentration by solvent extraction using a triketone reagent. Environmental bulletin, 21(6):1563-70. Saie, H. and Namdari V. (2015). Student Health Center, The importance of reducing salt consumption On the occasion of holding a national mobilization Reduce salt consumption. Tabriz University, University Extension, from http:// www. tabrizu. ac.ir/ Files Salehipour Baversad, M., Ghorbani, H., Afyuni, M. and Kheir Abadi, H. (2014). The potential risk assessment of heavy metals on human health in some agricultural products in Isfahan province. Journal of Water and Soil Science, Isfahan University of Technology, 18(67), 71-81. Siddique, M.A., and Aktar, M. (2012). Heavy metals in salt marsh sediments of porteresia bed along the Karnafully River coast, Chittagong. Soil and Water Res, 7(3), 117-123. USEPA. (1989). Risk assessment guidance for superfund. Human Health Evaluation Manual., Part A. EPA/540/1- 89/002. Office of Health and Environmental Assessment, Washington, DC, USA. USEPA. (2000). Risk-based concentration table. Office of Health and Environmental Assessment, Washington DC, USA. Wang, X., Sato, T., Xing, B. and Tao, S. (2005). Health risks of heavy metals to the general public in Tianjin, China via consumption of vegetables and fish. Science of the Total Environment, 1;350(1-3):28-37. Zheng, N., Wang, Q. and Zheng, D. (2007). Health risk of Hg, Pb, Cd, Zn, and Cu to the inhabitants around Huludao Zinc Plant in China via consumption of vegetables. Science of the Total Environment, 383: 81-89. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 537 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 450 |